Pakolaisuus

Ali työskenteli Irakin sisäministeriössä ihmisoikeuksiin ja korruptioon erikoistuneena korkean tason rikostutkijana. Tätä ennen hän oli työskennellyt Saddam Husseinin aikaisen hallinnon armeijassa. Ali kuulusteli satoja ihmisiä ja sai vihamiehen kollegastaan, joka väitetysti kuului merkittävään shiialaisen asejoukkoon. Kyseinen henkilö myös esitti Alille Irakissa tappouhkauksen.
Ali yritettiin tappaa Irakissa kaksi kertaa vuonna 2015. Toisella kerralla Alia ammuttiin kun hän oli lähdössä töistä. Toisella kertaa häntä yritettiin tappaa autopommilla, joka kuitenkin räjähti kun kukaan ei ollut autossa.
Suomen Maahanmuuttovirasto piti tappoyrityksiä tosiasioina. Maahanmuuttoviraston mielestä Ali ei kuitenkaan kyennyt osoittamaan taustansa, saamiensa uhkausten, ja tappoyritysten välistä yhteyttä.
 
Ai ku söpöä. Suomi on saanut huomautuksia sosiaaliturvan huonosta tasosta, oikeuskäsittelyn kestosta ja vaikka mistä muusta, enemmän kuin muut pohjoismaat yhteensä. Niille vain kohautetaan olkapäitä ilman kiinnostusta. Mut annas olla kun joku irakilainen kuolee niin kyynelten määrä on rajaton...
 
Ja Rinne on Ohisalon kanssa kusisukassa. Koska jos rupeat jarruttelemaan sitä, Vihreät voi kiristää mielenmäärin.. koska me lähdetään hallituksesta... ja sit onkin show pystyssä.
 
"Ali työskenteli Irakin sisäministeriössä ihmisoikeuksiin ja korruptioon erikoistuneena korkean tason rikostutkijana. Tätä ennen hän oli työskennellyt Saddam Husseinin aikaisen hallinnon armeijassa. "
Ihmisoikeudet, korruptio ja Saddamin armeijassa kuulustelijana. Ei kuulosta kovin symppistyypiltä. Ei taida olla pelkät kädet veressä...
 
Nyt meillä ei EIT:n tulkinnan mukaan ole palautusongelmaa..

Suomen perustelu: Ali palasi "vapaaehtoisesti", eikä Suomi siten ole vastuussa
Suomi puolusti käännytyspäätöstään EIT:lle sillä, että Ali oli palannut Irakiin "vapaaehtoisesti", eikä Suomi siten olisi vastuussa hänen kohtalostaan.

Tällä Suomi viittaa vapaaehtoisen paluun ohjelmaan, jota Suomi tarjoaa käännytyspäätöksen saaneille. Turvapaikanhakija saa Suomelta rahaa, mikäli palaa kotimaahansa vastustelematta. Ali palasi vapaaehtoisen paluun ohjelman kautta Irakiin marraskuussa 2017.

EIT ei hyväksynyt perustelua.

Käännytyspäätöksen saaneiden vaihtoehto "vapaaehtoiselle paluulle" on käytännössä joutua poliisin kiinniottamaksi ja palautetuksi väkisin, mitä seuraa maahantulokielto Schengen-alueelle. Mikäli käännytyspäätöksen saanut välttyy pakkopalautukselta, hänen kohtalonaan on jäädä Suomeen ilman oleskelulupaa ja laillista asemaa.

Siten valittajan isällä ei ollut aitoa valinnanvapautta näiden vaihtoehtojen välillä ja hänen paluutaan voidaan pitää pakotettuna palautuksena, EIT linjasi.
 
Taas kerran tuo sisäministeri sohii alaisiaan:
Nyt perkaamme kunnolla tämän päätöksen ja selvitämme, mitä on todella tapahtunut.

Sekö mitä viranomaiset ovat kertoneet ei olekaan totta, mitä hän oikein vihjailee?

Siinä sitä onkin, kun vielä jossain tapahtuu todella paha terroriteko jossa menee satoja ihmisiä, tekijät pakenevat tänne Hölmölään ja nuo niitä suojelevat. Ei saa palauttaa maahan jossa tulee rangaistus, ei saa palauttaa maahan jossa terroristeilta voi mennä henki. Pitää hyysätä ja kotouttaa tänne. Terroristitkin ovat pakolaisia. Paljon enemmän kuin syyrialaiset kristityt.
 
Viimeksi muokattu:
Ei tuossa ole mitään muuta kuin halutaan pelotella toimimaan kuten nämä kulttuurimarxistit haluavat. Samaan liittyy yleisen syyttelijän toiminta. Suomesta pitää nähtävästi saada samanlainen maa kuin Ruotsi jossa viranomaisten ei annettu toimia ajoissa.
 
Taas kerran tuo sisäministeri sohii alaisiaan:


Sekö mitä viranomaiset ovat kertoneet ei olekaan totta, mitä hän oikein vihjailee?

Siinä sitä onkin, kun vielä jossain tapahtuu todella paha terroriteko jossa menee satoja ihmisiä, tekijät pakenevat tänne Hölmölään ja nuo niitä suojelevat. Ei saa palauttaa maahan jossa tulee rangaistus, ei saa palauttaa maahan jossa terroristeilta voi mennä henki. Pitää hyysätä ja kotouttaa tänne. Terroristitkin ovat pakolaisia.

Migri: EIT:n päätöksessä on kyse arviointivirheestä viraston riskianalyysissä – ei tietoa, kuinka moneen turvapaikkapäätökseen virhe on vaikuttanut

Migristä ei osata sanoa, kuinka moneen turvapaikkapäätökseen virhearviointi on vaikuttanut. LEHTIKUVA / Emmi KorhonenMigristä ei osata sanoa, kuinka moneen turvapaikkapäätökseen virhearviointi on vaikuttanut. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen


STT

Maahanmuuttoviraston (Migri) oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Tirsa Forssell sanoo STT:lle, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) torstaina antamassa päätöksessä on kyse arviointivirheestä viraston riskianalyysissä. EIT:n päätös koskee tapausta, jossa mies karkotettiin vuonna 2017 Suomesta Irakiin, missä hänet ammuttiin kuoliaaksi.

Forssellin mukaan mieheen aiemmin kohdistuneita vaaratilanteita olisi pitänyt tulkita niin, että tämä on Irakissa mahdollisesti vaarassa jatkossakin. Viranomaiset eivät kuitenkaan pitäneet riskiä todellisena.
–  Aikaisemmin hakijalle tapahtuneet oikeudenloukkaukset olisi pitänyt arvioida niin, että ne aiheuttavat riskin myös tulevaisuudessa, mitä viranomaiset Suomessa eivät olleet tehneet. Eli tässä on tapahtunut arviointivirhe, Forssell sanoo STT:lle.

Forssellin mukaan asia on huomattu Migrin laillisuusvalvonnassa ja ihmisiä on koulutettu, jottei virhe enää toistu.
–  Henkilöstöä on koulutettu jo 2017 asian osalta. Tällaisia päätöksiä ei pitäisi enää tulla.

Forssell ei osaa sanoa, kuinka moneen turvapaikkapäätökseen virhearviointi on vaikuttanut. Hän haluaa korostaa, että riskianalyysin tekeminen on pakolaisoikeuden vaikeimpia kysymyksiä.

Selvitysvastuu on viranomaisella
Forssellin mukaan virhearvioinnissa kyse on ollut tarkemmin siitä, että näyttötaakka on kääntynyt.
–  Jos hakija kertoo, että hän on kohdannut aiemmin vainoa tai vakavaa haittaa, silloin viranomaisen pitäisi tarkemmin selvittää se, että voiko hänelle tulevaisuudessa aiheutua siitä haittaa.
Näyttötaakka kääntyy siis hakijalta viranomaiselle, Forssell sanoo. Hänen mukaansa kyse on pakolaisoikeuden perusperiaatteesta, jota jostain syystä ei ole Suomessa implementoitu kansalliseen lainsäädäntöön.
–  Menettelydirektiivissä säädettyä näyttötaakan jakautumista hakijan ja viranomaisen kesken sovelletaan Suomessa ja huomioidaan kokonaisarvioinnissa, vaikka sitä ei ole implementoitu kansalliseen lainsäädäntöön, Forssell lisää.

 
Saddamin joukkojen kuulustelutehtävissä majurina...
Taisi kidutus ynnä muut olla aika tuttuja, suorittajana...
Tiedä sitten oliko tyypillä suhteita isisiin tai alqaedaan, sunni kun oli. :unsure:
 
Taasko tämä alkaa...?

Afrikasta laittomia reittejä tulleet maahanmuuttajat ovat usein luultua koulutetumpia – tuore tutkimus haastaa väärät mielikuvat
1093780.jpg

Välimereltä on pelastettu tuhansia pakolaisia, tuhansia on myös hukkunut vaarallisella matkalla. LEHTIKUVA/AFP

Eurooppaan laittomia reittejä pitkin tulleet afrikkalaiset maahanmuuttajat ovat usein luultua koulutetumpia ja työllistyneitä jo kotimaissaan.

Vain harva katuu matkaa Eurooppaan, vaikka moni puhuu sen vaaroista.

YK:n kehitysjärjestö UNDP piirtää tähän asti täsmällisimmän kuvan siitä, ketä Eurooppaan tulleet afrikkalaiset siirtolaiset ovat.

Tutkimus haastaa sitkeän käsityksen siitä, että Eurooppaan tulisi Afrikasta ennen kaikkea kouluttamattomia ihmisiä, jotka eivät pysty antamaan yhteiskunnille panostaan.

UNDP:n Afrikka-johtaja Ahunna Eziakonwa esitteli löydöksiä torstaina Brysselissä. Hänen mukaansa taloudellisin syin lähteneille on yhteistä unelma paremmasta elämästä ja jostakin sellaisesta mitä heidän kotimaansa ei pysty tarjoamaan.
– Heidän toiveensa ovat samanlaisia kuin meidänkin. He ovat perheidensä sankareita, Eziakonwa kuvaili.

Tutkimusta varten haastateltiin noin 2 000 afrikkalaista maahanmuuttajaa, jotka olivat tulleet Eurooppaan laittomia reittejä vähintään puoli vuotta aiemmin. He eivät hakeneet turvapaikkaa, vaan olivat tulleet Eurooppaan taloudellisista tai muista syistä. Heitä haastateltiin 13 Euroopan maassa, myös Suomessa.

Haastatelluista noin 60 prosentilla oli vähintään toisen asteen paikallinen koulutus. Moni oli koulutetumpi kuin väestö omassa maassa keskimäärin. Toisaalta vastanneista 16 prosenttia ei ollut suorittanut peruskoulua.

Eurooppaan lähteneet eivät ole erityisen heikossa asemassa. Yli puolet vastanneista oli ollut ennen lähtöään töissä tai koulussa. Moni oli lähtöisin kaupunkiseuduilta.

Lailliset reitit puuttuvat
Matkaan ei lähdetä vain oman elämän vaan myös läheisten takia. Töitä tekevistä haastatelluista vajaa 80 prosenttia lähetti rahaa kotimaihinsa.

Vaikka laillista oikeutta työn tekemiseen ei välttämättä ollutkaan, noin 40 prosenttia oli päässyt työn syrjään kiinni.

Työpaikkoja löytyi eniten siivouksesta, kodinhoidosta sekä lasten ja vanhusten hoivasta.

Tutkimuksen mukaan vahvimmin kotiin olivat palaamassa ne, joilla oli laillinen lupa tehdä töitä ja jotka olivat jo onnistuneet auttamaan kotona odottavia läheisiään. Sen sijaan ne ketkä eivät olleet päässeet tienaamaan, ja ehkä maksamaan takaisin matkasta aiheutuneita kustannuksia, eivät halunneet vielä palata.

EU-maihin on tällä hetkellä hyvin vaikea päästä mitään muuta reittiä kuin hakemalla turvapaikkaa. Moni yrittää, vaikka oikeutta turvaan ei olisikaan.

Laittomien reittien vaarallisuudesta on uutisoitu paljon. Yli 30 000:n arvioidaan kuolleen matkalle neljän viime vuoden aikana.
– Välimerestä on tullut toiveista, unelmista ja ehkä rakkaudesta kertovien tarinoiden hautausmaa.

Emme saa koskaan tietää näiden ihmisten tarinoita. Mutta tiedämme, että heidän joukossaan oli nuoria, älykkäitä, kunnianhimoisia afrikkalaisia, Eziakonwa sanoo.

Järkevintä hänen mielestään olisi, että EU-maat avaisivat laillisia reittejä Eurooppaan.

Lähes kaikki lähtisivät matkaan uudelleen
YK:n kehitysjärjestö pyrkii syventämään kuvaa maahanmuutosta, jotta lähdön syyt ymmärrettäisiin paremmin.

Maahanmuuttopaine ei järjestön mukaan katoa mihinkään vuosikymmeniin, niin kauan kuin Afrikan maiden kehitys laahaa jäljessä. Maahanmuutto johtuu sen mukaan ennen kaikkea hitaasta kehityksestä.

Iso kuva haastaa EU:n maahanmuuttopolitiikan, jota ovat viime vuosina hallinneet hankkeet rajavalvonnan tehostamisesta.

Eziakonwan mukaan EU tarvitsee pitkän aikavälin näkymän siitä, miten se auttaa Afrikkaa kehittymään.
– Meidän pitää nopeuttaa kehitystä mantereella ja vähentää eriarvoisuutta. Se menee pidemmälle kuin nopeat ratkaisut maahanmuuton pysäyttämiseksi.

Valtaosa UNDP:n haastattelemista afrikkalaisista kertoo matkan olleen vaarallinen. Silti vain kaksi prosenttia olisi jättänyt sen tekemättä, jos olisi tiennyt riskeistä paremmin.

STT

 
Näitä koulutettuja ja työllistyneitä henkilöitä tarvitsisivat heidän kotimaansa paljon enemmän kuin Eurooppa.
Miksi pitää lähteä pitkälle, kalliille ja jopa vaaralliselle matkalle ?
 
Se, että joku Afrikasta tullut sanoo, että hänellä on koneinsinöörin paperit mutta ne unohtuivat toisen takin taskuun ei tee hemmosta suomalaisessa mittakaavassa koulutettua.

Se, että ne paperit tulivat mukaan ei myöskään suomalaisessa mittakaavassa koulutettua. Paperit voivat olla väärennetyt, suhteilla tai korruptiolla hankitut tai vaikka jonkun muun.

Se, että paperit ovat aidot, oikeat ja oikealla henkilöllä ja niitä on edeltänyt ahkera opiskelu kyseisessä oppilaitoksessa tekee henkilöstä koulutetun, mutta ei niin että titteli vastaisi suomalaista. Afrikkalainen koneinsinöörin tutkinto saattaa hyvinkin vastata suomalaisen koneenkäyttäjän osaamistasoa. Insinöörit edustavat jo aivan erilaista koulutuksen määrää ja laatua.

Koulutuksen vastaavuus saadaan alustavasti ja karkeasti selville näyttökokeen ja työssäolon yhdistelmällä. Osaavat ovat varmasti onnellisia jos saavat ajan mittaan muunnettua afrikkalaisen todistuksen suomalaiseksi. Osaamattomien paljastuminen on yleinen etu.

Ajan mittaan noita voi sitten tilastoida esim. työvoima- ja muiden viranomaisten hyödynnettäväksi. Jokin pieni osa mediastakin voisi olla kiinnostunut.


Näitä koulutettuja ja työllistyneitä henkilöitä tarvitsisivat heidän kotimaansa paljon enemmän kuin Eurooppa.
Miksi pitää lähteä pitkälle, kalliille ja jopa vaaralliselle matkalle ?

Tulevat hyvää hyvyyttään auttamaan karjuvan työvoimapulan kourissa kiemurtelevaa Suomea. Se on jaloa se!
 
"Lailliset reitit puuttuu". No miten ihmeessä valkoiset turistit sitten pääsevät Afrikkaan, kai ne samat kuljetukset menee myös toiseen suuntaan.
 
Maahanmuuttajat tervetuloa.

10 steps to working and living in Finland
1.Find out about jobs on offer and the requirements for them. Visit the websites of the Centres for Economic Development, Transport and the Environment and the European Employment Services network, for example. Firms specialising in job recruitment can be found on the internet, and Finnish newspapers and their websites have job advertisements, though these are mostly in Finnish (see Oikotie or Uratie).
2.Find out what permits you will need to live and work in Finland, at the Finnish Immigration Service website .
3.Do you need recognition of your educational qualifications? Ask for an application at recognition(at)oph.fi. For the healthcare sector, applications should be addressed to the National Supervisory Authority for Welfare and Health.
4.To find a place to live and to open a bank account, go first to your employer, who will be able to guide you to the local services. Regarding integration and language matters, children’s schooling, healthcare and social security, turn to the local authorities in your new home municipality. Every Finnish municipality has its own website, so start at the general municipal website. Social security is managed by the Social Insurance Institution (KELA).
5.What should you bring and what are you allowed to bring with you into Finland? See the Finnish Customs website.
6.Anyone staying in Finland for at least a year must register in the Finnish population data system. See the Local Register Offices‘ website.
7.Is your driving license valid in Finland? Ask the police or the Finnish Vehicle Administration for information.
8.Does an immigrant have to pay tax, and how is that done? Find out at the tax administration website.
9.Will you need further vocational training or courses in Finnish? Study the options at the education portal.
10.What is life like in Finland? thisisFINLAND offers some basic information, but you might also try suomi.fi or Info Bank (the latter appears in 12 languages).
 
Back
Top