Palvelustapaturma ja Valtiokonttorin toiminta

Miten paha oirekuva sulla on?

Neurotohtori varmasti puhunut kattavasti, mutta muista että kropalla on huikea kyky palautua. Hermokudos uusiutuu n. 1mm vuorokaudessa, joten välilevyperäisissä ongelmissa jopa kolmen vuoden homma. Aivojen kipumuistin palautuminen voi viedä 5-7 vuotta, eli valekipua voi olla pitkään ja kroppa ei ymmärrä onko kipua aitoa vai ei, jolloin se puolustaa itseään suojakrampeilla jotka aiheuttaa taas aitoa kipua. En voi korostaa tarpeeksi fysioterapian ja osaavan fysiatrin merkitystä, vaikka itselläkin on usko vähän väliä koetuksella.

Sanon nää vaan tsempiksi, en väheksyäkseni, sillä hoitovirhe on hoitovirhe ja peruuttamaton vaurio on peruuttamaton vaurio. Muista, että mielenhallinta ja tähtäin tulevassa on nyt tärkeimmät asiat mitä voit tehdä.

Nimim. Toinen silmä pykii, kun jalassa vaurio.
Ja näin ymmärsinkin, että kyseessä tsemppiviesti, näiden asioiden kanssa tsempatakseen on kuitenkin tuotava faktoja esille. Harvemmin on ketään väheksyvää osunut kohdalle, yhden kerran muistan, kun eräs ihminen vertasi sormessa olevaa hermovauriota omaan tilanteeseeni ja kertoi tietävänsä tuskan.

Ja kaikkea ei tosiaan vielä ole lukittu pysyväksi, mutta mm. tuntopuutokset kuulemma harvemmin palautuvat, vaikka muutoin kuntoutuisikin.

Mieltä hallitaan myös terveydenhuollon puolella, vaikka tuntuu itsestä, että pärjää hienosti, niin tässä näitä takaiskuja saattaa tulla aivan yhtäkkiä yllättäen, niin on siitä syystä hoitosuhde myös kipupsykologin kanssa, on huomattavasti helpompi käydä asioita ja tilannetta läpi, kun niistä on pakko puhua.

Tsemppiä myös teikäläiselle ! Hermokipu on kyllä niin pirullinen, ettei toivo yhdellekkään ihmisille näitä kokemuksia.
 
Huom! En ole lääkäri, mutta voin vilkaista... Osuu melkoisen lähelle.
L5 väli tais olla leikattu väli ja siellä S21 hermo puristuksissa, siitä on hyvä aloittaa.

Hermosta on päällimmäinen suojakuori tms. tuhoutunut täysin puristuksissa ollessaan, kun on joutunut kokemaan jatkuvaa, päivittäistä hankaavaa liikettä tuolloin palveluksen aikana. Perus siviilielämässä vastaavaan puristukseen kohdistuu huomattavasti vähemmissä määrin rasitusta.

Leikattu marras -21, tämän jälkeen ei kivuton, mutta parempi n. 2 viikkoa selkäkivun osalta, hermokipu tietenkin entisellään. Kuvattu keväällä -22, todettu että sama väli pullistunut uudelleen, vähän lausunnosta riippuen vastaavaksi kuin ennen leikkausta tai jopa laajemmaksi (mahdollisesti traumassa ja sitä seuranneessa pitkäaikaisessa rasituksessa saanut sen verran väännettyä itseään vinoon ettei pysyisikään edes kasassa, leikkauksessa jouduttu hiomaan luustoa, jotta saatu hermo pinteestä, mahdollisen traumaperäisen asentomuutoksen spekulointi taas tulee siitä, että taustaa on mm. vuosikymmenestä jääkiekkoa ja selkäoireita ei koskaan elämässä aiemmin ole ollut). Kuvauksessa näkyy myös hieman leikkauksessa syntynyttä arpikudosta, joka saattaa taas omalta osaltaan aiheuttaa sen, ettei hermo pääse liikkumaan. Uusintaleikkaukseen ei kukaan kuitenkaan tähän mennessä ole ryhtynyt, koska mm. arpikudoksen vuoksi riskit kuulemma nousevat lopulta korkeammiksi, kuin hyödyt.
Jääkiekolla on voinut olla myötävaikuttamassa lihasepätasapainon ja rasitusperäisen rappeuman osalta, mutta ei ole tähän syypää. Leikkauksissa usein hiotaan nikamaa avarammaksi, jotta vältettäisiin leikkauksen jälkeisen turvotuksen aiheuttama pinne siinä nikaman ympärillä. Leikkauksen jälkeen pullistumaa havaitaan aina, mutta yleensä se "laakea protruusio" eli se on ei-pistemäinen pieni pullistuma joka ei purista hermoa. Normaalia.

Arpikudosta syntyy aina ja se sitoo sekä ärsyttää hermoa todella herkästi. Myeliinituppi eli hermon suojakuori voi palautua viikoissa JOS pinteen/puristuksen aiheuttaja korjataan. Voiko arpikudos kiristää niin ettei hermon kuori pääse palautumaan? Vasta sen jälkeen itse aksoni eli hermo pääsee palautumaan.

Kipuoireisto tällä hetkellä sisältää jatkuvan "polttavan" terävän hermokivun vasemmassa alaraajassa, joka on lähestulkoon koko jalan pituudelta yhtenäinen, pahimmat paikat pohkeen yläosassa ja pakarassa, joihin myös liikemuutokset tuntuvat ensimmäisenä. Kipu on tauotonta, eli myös voimakas lepokipu. Pienikin fyysinen liike provosoi kipua ja kivun pahentuessa se ei palaudu liikkeen loputtua aiemmalle tasolleen, vaan "jää päälle" pahempana jopa useaksi päiväksi. Selän osalta kipu on vähemmän terävää ja selkä jäänyt nyt hermokivun takia vähemmälle huomiolle ja siltä osin hoidetaan tällä hetkellä ainoastaan oiretta. Selkäkipuun helpottaa haettavat kipu- ja lihasrelaksanttipiikit aina n. 2-3viikoksi kerrallaan, eivät tee selästä kivutonta, mutta kivusta huomattavasti helpomman. Nämä sitten mukanaan tuo "sähköiskuja", vasemman jalan ja käden pakkoliikkeitä, joita lähimmin kuvaa ehkä "nyppiminen", eli saattavat hyppiä mm. levossa omia aikojaan. Vasemmassa jalassa myös tuntopuutoksia ja lämpötilatunto olematon.
Varpaat joko aivan jäässä tai puskee hikeä, tuntoa puuttuu. Jalan nykimiset ja potkut on myös tuttua. Myeliinituppi suojaa hermoa ärsytykseltä ja eristää hermon muusta kudoksesta jotta käskyt kulkee hermoa pitkin tehokkaasti ja vieläpä menee oikeaan paikkaan. Eli tässä kuulostaa tutulta ja "kuuluu asiaan."

Pitkäaikainen istuminen / seisominen aiheuttaa voimistuvaa kipua, maaten selkä hieman kaarella tyynyn avulla on paras, mutta ei silti hyvä. Kävely on muutaman sadan metrin ajan siedettävää, tämän jälkeen kipu provosoituu niin selässä, kuin jalassa. Nukahtaminen tarvitsee aikaa n. 3-4h, eli sänkyyn mennessä 21 aikaan nukahtaa n. puoliltaöin, herääminen tapahtuu jossain vaiheessa yöllä voimistuvaan kipuun ja tämän jälkeen ei uudelleen nukahtaminen ole mahdollista.
PSOAS-asento? Kylkiasennot? Itse välttelen istumista ja seisoskelua, paikallaan seisominen on pitkällä tähtäimellä raskainta mitä ihminen voi tehdä. Kävely ja lepoasennot on monesti parempi ratkaisu.

Lyhennä askelta? Hermo on kiristyneenä ja ärtyy pitkistä askelista etenkin kylmiltään kävellessä.

Kipuoireisto on näinkin voimakas, vaikka lääkityslista sisältää mm. Lyrica, Oxynorm, Targinic, Sirdalud, Triptyl, Limbitrol yms. erittäin vahvoja kipulääkkeitä.
Gabrion? Epilepsialääke jota käytetään myös ääreishermoston hermovaurioihin. Sirdalud helpottaa nukahtamista, mutta uni on ohutta. Samoin relaksanttivaikutus on vähän kyseenalainen, koska jos kroppa akuutissa tilanteessa haluaa suojakrampata vähentääkseen kipua, Sirdalud myös heikentää sitä suojaa ja sitä kautta ärsytys voi lisääntyä. Oxynormin kanssa ymmärsi viikossa jenkkien Oxycontin-epidemian...

Fysioterapeutti nostelee pääosin käsiään, syviä vatsalihaksia yms. pientä liikettä tehdään päivittäin hänen ohjeistuksellaan, mutta suurempaa liikettä ei päästä kuntoutuksenkaan osalta tekemään, kun ylimääräinen kipu kertoo, että nyt aiheuttaa vain vahinkoa.
Kliseisesti: Liike on lääke. Sattuu, ei tapa vaan vahvistaa, mutta vituttaa myös äärettömästi. Mutta se pitäisi tapahtua kivun rajoissa... Fysioterapeutin ohjeet varmasti toimivia, mutta itse jaotellut elämisen lepo/liike/treeni-kategorioihin. Lepo ja liike eli vessa, suihku, postilaatikko, Red Bullin haku lähikaupasta, täytyy olla jokapäiväisiä. Treeniä eli fyssarin liikkeitä en tee huonona päivänä, koska turha pyörittää veistä haavassa kun hermo on herkillä. Se mikä on huono päivä, vaatii sit omaa haistelua. Jos suurin osa päivistä on huonoja ja treeni jää suurimman osan ajasta tekemättä, ei sekään vie tilannetta eteenpäin.

En tiedä tarkkaan sun tilannetta, mutta se ylimääräinen kipu voi olla valekipua. Oon ollut useasti 100% varma että jotain hajosi taas, mutta magneetissa näkyy edellistä kertaa parempi tilanne. Kts seuraava.

Kaikessa mahdollisessa olen kyllä välittömästi mukana, mistä saattaa apua löytyä tai kuntoutuminen edistyä, eli fysioterapia käynnissä kyllä ja sieltä lähtee aina kaikki suositeltu matkaan. Tämä hermon liikkumattomuus/kiinnikkeisyys arpikudoksessa on Fysiatrian antama arvio, joten siksi tällä puolella otetaan erittäin rauhakseltaan. Toki kovin suuret liikkeet eivät ole edes mahdollisia, koska mm. selkä taipuu muutaman kymmentä astetta eteenpäin, ennenkuin laukeaa kipu vahvempana päälle.
Liikerajoittuneisuus on hankala. Iso osa siitä on todennäköisesti kipumuistia, mutta sun tapauksessa varmasti hermokipuakin. Onko kukaan käsitellyt sitä leikkausalueen arpikudosta, siis hieroa rytkyttänyt sitä niin että putoat pöydältä? Tuntui itselle niin mukavalta, että tohtori meinasi saada multa turpaan, mutta kotimatkalla teki mieli jo soittaa ja kiittää. Tuntuu edelleen aivan naurettavalle, että se arpikudoksen murjominen voi tehdä noin ison vaikutuksen, mutta itsellä arpikudos kiristi riittävästi että hermo oli lähes kivuttomanakin hälytystilassa ja aivojen kipukeskus ihan hyökkäysvalmiina.

Kun se arven aiheuttama ärsytys kevenee, sitä selkää pääsee käyttämään ja liikeradat laajenee vähitellen. Yleensä ison trauman/kivun jälkeen aivot tulkitsee KAIKEN aistimuksen äärimmäiseksi kivuksi. Kivuton liike on aluksi vain pientä nitkutusta, mutta aivot oppii sitä liikettä toistamalla, että "nyt tehtiin tällaista liikettä epämukavuusrajalle asti eikä se sattunut" ja se kivuton alue laajenee hitaasti. Helvetin hitaasti, mutta laajenee.

Tällä hetkellä kuitenkin on sentään vielä hoitosuunnitelmaa tulevaisuuteen, nyt aivan näinä päivinä aloitetaan aivoihin annettava magneettistimulaatiohoito, johon liittyen neurokirurgi kertoi, että on enemmän kasvojen hermokipuihin käytettävä, eikä kannata kaikkia panoksia iskeä siihen kiinni. Tämän hoitojakson jälkeen tarjolla on vielä selkäytimeen annettavaa sähköstimulaatiota, eli leikataan jokin johdin ytimeen ja laitetaan vyötärölle laite roikkumaan, jolla pitäisi olla sitten parempi vaste alaraajojen hermokivuissa.

Tahtoa tosiaan löytyy kyllä tästä kerätä itsensä ja ainakin vielä on myös mielelläkin jaksamista sitä yrittää, vaikka pettymykset ovat laskettavissa jo kymmenissä kerroissa. Muutoinkaan ollut paikallaan pysyvä ihminen ennen vammautumista, niin koville ottaa pääosin juuri oma avuttomuus, kun jopa perusasiat mm. pukeutuminen vaativat apua. Toive on kuitenkin siitä huolimatta kova sitä kohtaan, että vielä joku päivä asian osalta saa hyviä uutisia tai joku kaunis aamu herää edes pienemmillä kivuilla.
Olet aivan yhtä arvokas ihminen nyt kuin 100% terveenäkin. Tää on väliaikaista ja kipu asettuu joko paranemalla ja/tai kivun hallinnalla. Tie on pitkä, valehtelematta kivinen ja kiertelee välillä aivan helvetilliset ryteiköt, mutta sillä on valoisampi määränpää. Sun läheiset auttaa, mutta pelkän kivusta puhumisen lisäksi siihen lähipiiriin kannattaa myös kuvailla miltä se kipu tuntuu, analysoida yhdessä mitä on tehty toisin jos joku päivä onkin parempi tai huonompi. Suosittelen myös puhumaan omista tunteista koska ilmapiiriä parantaa kun huoneessa ei ole elefanttina kivulias mykkäkoululainen vaan sillä on tunteet ja ajatukset joita se kommunikoi :)

Tunteiden osalta voi kuulostaa myös hurjalta, mutta suomalaismiehellä on huhuttu olevan muitakin tunteita kuin nälän tunne, väsymyksen tunne ja vitutus. 😁
 
Viimeksi muokattu:
Huom! En ole lääkäri, mutta voin vilkaista... Osuu melkoisen lähelle.

Jääkiekolla on voinut olla myötävaikuttamassa lihasepätasapainon ja rasitusperäisen rappeuman osalta, mutta ei ole tähän syypää. Leikkauksissa usein hiotaan nikamaa avarammaksi, jotta vältettäisiin leikkauksen jälkeisen turvotuksen aiheuttama pinne siinä nikaman ympärillä. Leikkauksen jälkeen pullistumaa havaitaan aina, mutta yleensä se "laakea protruusio" eli se on ei-pistemäinen pieni pullistuma joka ei purista hermoa. Normaalia.

Arpikudosta syntyy aina ja se sitoo sekä ärsyttää hermoa todella herkästi. Myeliinituppi eli hermon suojakuori voi palautua viikoissa JOS pinteen/puristuksen aiheuttaja korjataan. Voiko arpikudos kiristää niin ettei hermon kuori pääse palautumaan? Vasta sen jälkeen itse aksoni eli hermo pääsee palautumaan.


Varpaat joko aivan jäässä tai puskee hikeä, tuntoa puuttuu. Jalan nykimiset ja potkut on myös tuttua. Myeliinituppi suojaa hermoa ärsytykseltä ja eristää hermon muusta kudoksesta jotta käskyt kulkee hermoa pitkin tehokkaasti ja vieläpä menee oikeaan paikkaan. Eli tässä kuulostaa tutulta ja "kuuluu asiaan."


PSOAS-asento? Kylkiasennot? Itse välttelen istumista ja seisoskelua, paikallaan seisominen on pitkällä tähtäimellä raskainta mitä ihminen voi tehdä. Kävely ja lepoasennot on monesti parempi ratkaisu.

Lyhennä askelta? Hermo on kiristyneenä ja ärtyy pitkistä askelista etenkin kylmiltään kävellessä.


Gabrion? Epilepsialääke jota käytetään myös ääreishermoston hermovaurioihin. Sirdalud helpottaa nukahtamista, mutta uni on ohutta. Samoin relaksanttivaikutus on vähän kyseenalainen, koska jos kroppa akuutissa tilanteessa haluaa suojakrampata vähentääkseen kipua, Sirdalud myös heikentää sitä suojaa ja sitä kautta ärsytys voi lisääntyä. Oxynormin kanssa ymmärsi viikossa jenkkien Oxycontin-epidemian...


Kliseisesti: Liike on lääke. Sattuu, ei tapa vaan vahvistaa, mutta vituttaa myös äärettömästi. Mutta se pitäisi tapahtua kivun rajoissa... Fysioterapeutin ohjeet varmasti toimivia, mutta itse jaotellut elämisen lepo/liike/treeni-kategorioihin. Lepo ja liike eli vessa, suihku, postilaatikko, Red Bullin haku lähikaupasta, täytyy olla jokapäiväisiä. Treeniä eli fyssarin liikkeitä en tee huonona päivänä, koska turha pyörittää veistä haavassa kun hermo on herkillä. Se mikä on huono päivä, vaatii sit omaa haistelua. Jos suurin osa päivistä on huonoja ja treeni jää suurimman osan ajasta tekemättä, ei sekään vie tilannetta eteenpäin.

En tiedä tarkkaan sun tilannetta, mutta se ylimääräinen kipu voi olla valekipua. Oon ollut useasti 100% varma että jotain hajosi taas, mutta magneetissa näkyy edellistä kertaa parempi tilanne. Kts seuraava.


Liikerajoittuneisuus on hankala. Iso osa siitä on todennäköisesti kipumuistia, mutta sun tapauksessa varmasti hermokipuakin. Onko kukaan käsitellyt sitä leikkausalueen arpikudosta, siis hieroa rytkyttänyt sitä niin että putoat pöydältä? Tuntui itselle niin mukavalta, että tohtori meinasi saada multa turpaan, mutta kotimatkalla teki mieli jo soittaa ja kiittää. Tuntuu edelleen aivan naurettavalle, että se arpikudoksen murjominen voi tehdä noin ison vaikutuksen, mutta itsellä arpikudos kiristi riittävästi että hermo oli lähes kivuttomanakin hälytystilassa ja aivojen kipukeskus ihan hyökkäysvalmiina.

Kun se arven aiheuttama ärsytys kevenee, sitä selkää pääsee käyttämään ja liikeradat laajenee vähitellen. Yleensä ison trauman/kivun jälkeen aivot tulkitsee KAIKEN aistimuksen äärimmäiseksi kivuksi. Kivuton liike on aluksi vain pientä nitkutusta, mutta aivot oppii sitä liikettä toistamalla, että "nyt tehtiin tällaista liikettä epämukavuusrajalle asti eikä se sattunut" ja se kivuton alue laajenee hitaasti. Helvetin hitaasti, mutta laajenee.


Olet aivan yhtä arvokas ihminen nyt kuin 100% terveenäkin. Tää on väliaikaista ja kipu asettuu joko paranemalla ja/tai kivun hallinnalla. Tie on pitkä, valehtelematta kivinen ja kiertelee välillä aivan helvetilliset ryteiköt, mutta sillä on valoisampi määränpää. Sun läheiset auttaa, mutta pelkän kivusta puhumisen lisäksi siihen lähipiiriin kannattaa myös kuvailla miltä se kipu tuntuu, analysoida yhdessä mitä on tehty toisin jos joku päivä onkin parempi tai huonompi. Suosittelen myös puhumaan omista tunteista koska ilmapiiriä parantaa kun huoneessa ei ole elefanttina kivulias mykkäkoululainen vaan sillä on tunteet ja ajatukset joita se kommunikoi :)

Tunteiden osalta voi kuulostaa myös hurjalta, mutta suomalaismiehellä on huhuttu olevan muitakin tunteita kuin nälän tunne, väsymyksen tunne ja vitutus. 😁
Nyt on paljon tekstiä ja kaikkea en täysin ymmärräkkään, mutta toivottavasti kuitenkin riittävästi niin, että vastauksesta saa kaiken oleellisen irti.

Päivityksenä kuitenkin eiliseen sen verran, että eilinen oli erittäin huono päivä. Unta oli edellisyönä 47minuuttia ja tämä vaikutti samantien seuraavan päivän kiputuntemuksiin ja sitä kautta tietenkin vitutuksen määrään. Osaltaan onni onnettomuudessa, tämän eilisen tekstin ansiosta tänään on oltu yhteydessä kolmesta eri suuntaa ja kaikki positiivista asian edistymistä ajatellen.

Asevelvollisena Vammautuneet Ry - Kanta se, että selkeä Valtiokonttorin korvattava, luvattiin kannanotto asiaan, jos ja kun tarvitsee Vakuutusoikeuteen mennä. Myöskin siellä oli tiedossa Valtiokonttorin taipumus hylkäillä asioita, joihin kuitenkin selkeästi korvausvastuullinen ja kierrättää kaikki mahdolliset reitit, jotta väsytetään muutoinkin jo väsynyt vammautunut, ettei jaksaisi viedä asiaa maaliin asti.

Lakimies - Selkeä korvausvastuu, niin Valtiokonttorilla, kuin myös Potilasvahinkokeskuksella ja nämä korvausvastuut eivät poissulje toisiaan, joitain korvauksia kuuluisi maksaa molempien, joitain taas yhteisvastuullisesti, molempien myötävaikutuksella ollut selkeä yhteys vamman pääsemiseen nykyistä vastaavaksi.

Toimittaja - Soitettiin ja kysyttiin, että haluanko lähteä tekemään asiasta tosiaan julkista, että artikkeli heiltä mielellään irtoaa aiheesta. Armeijasta eläkkeelle kuullostaa hurjalta ja niinhän se kyllä onkin. Korvaustaistelu myös hurjan kuulloista, kun kyseessä on pakollinen varusmiespalvelus, eikä Suomalainen mies oikein voi valitakkaan lähteekö vaiko eikö.

Jääkiekolla tosiaan voisi hyvinkin olla selkävaivoihin merkitystä ja vaikutusta, jalkapallolla vielä kuulemma enemmän, mutta siitä ollaan nyt yhteisymmärryksessä sitä mieltä, että se ei vuosi lopettamisen jälkeen, yllättäen, juuri palveluksessa ja sattumoisin fyysisen trauman kanssa samanaikaisesti aiheuta välilevypullistumia tai hermovaurioita

Hiomisen osalta tässä tapauksessa hiottiin jotain erikoista tai erikoisen paljon, koska tästä mainittiin niin paikan päällä, kuin jälkeenpäin, että jouduttiin tekemään "puolestani" poikkeusratkaisu, koska en nukutettuna ollut oikein mahdollinen ilmaisemaan mielipidettäni. Tästä hiomistarpeesta johtuen myös leikkausarpi kaksinkertaistui alkuperäiseen suunnitelmaan, myös leikkauskertomuksessa kerrottiin jostain työkalunvaihdosta siinä vaiheessa, kun tämä lisätarve huomattiin.

Pullistuman osalta myös ehkä hieman huonosti muotoiltu aamun viesti, tässä tosiaan kyseessä hermoon vastaava pullistuma (lausunnoissa eroa, toinen sanoo laajemmaksi, toinen vastaavaksi), mutta hermoon suuntautuvasti pienempi kuitenkin, kuin ennen leikkausta.

Arpikudoksen osalta viimeksi puheena ollessaan Fysiatrin vastaanotolla epäili hän tosiaan, että hermo ei kanavassaan liiku, vaan on tämä arpikudos sen estänyt ja siksi kipu edelleen vastaavalla tasolla. Tätä asiaa aiemmin sivusi myös neurokirurgi, joten siinä uskossa elän itse, että mahdollisesti se arpikudos on nykyisen pienemmän hermoon vastaavan pullistuman kanssa yhteistyössä syynä siihen, miksi tilanne on edelleen tämä.

Myeliinituppi ja aksoni olivat tuttuja sanoja, molemmista on ollut puhetta ja näistä puhetta ollessaan on viimeksi (kaksi viikkoa sitten) puhuttu selkäytimeen asetettavasta kipustimulaattorista, jonka avulla muutoin paranemisen edellytykset omaavassa tilanteessa nopeimmillaan neurokirurgi nähnyt kipujen helpottaneen siedettävälle tasolle ensimmäisen stimulaattorin elinajan loputtua, joka oli 3 vuotta. Eli taitaa olla siis itse aksoni(?) se vaurioitunut osa, jos tämä tuppi korjaantuu viikoissa ja leikannut neurokirurgi puhui vuosista? Henkilökohtaisesti menee valitettavasti aina lääkärikäynneillä suurin osa ohi, jää ainoastaan yksittäisiä sanoja pidemmäksi aikaa muistiin, kun on erittäin hatara unettomuudesta johtuen.

Mulla taas varpaiden osalta puuttuu oikeastaan täysin lämpötilatunto, elävän elämän esimerkkinä nyt esimerkiksi oikean jalan varpaiden "palaessa", kun ovat olleet jäässä ja saavat vettä päälleen ei vasemman jalan varpaat anna minkäänlaista reaktiota. Lääkärin diagnoimana lämpötilatunto puuttuu tosin polven yläpuolelle saakka, mutta sitä ei niinkään huomaa elämässä.

PSOAS asento ei onnistu, vasenta jalkaa ei saa tosiaan kuin muutamia asteita koukkuun, kun lähtee tuntumaan terävää viiltävää kipua lähes välittömästi pakaraan. Kylkiasennoissa taas puolesta ja vasemman jalan sivuttaisesta kulmasta riippuen alkaa voimakkaampi viillon tunne joko alaselkä - pakara välillä tai pohkeen matkalta.

Liikelääke on tosiaan tiedossa ja sitä on toitotettu sieltä PVn lääkärin ajoista alkaen, toki se lopetettiin kun leikkauksen jälkeen todettiin hermokivun olevan edelleen samaa tasoa, tallella ja jopa rajoittavan liikeratoja enemmän, kuin ennen leikkausta, sen jälkeen on eletty kuunnellen "ylimääräinen kipu kertoo, että nyt tapahtuu jotain mikä hajottaa enemmän kuin tekee hyvää" ja että täytyy välttää kaikkea mikä provosoi kipua. Tätä on nyt kuultu niin neurokirurgilta, fysiatrilta, kuin fysioterapeutilta ja alkoi oikeastaan silloin, kun alkoivat kertomaan, että on yksi mahdollisuus, että tämä arpikudos estää hermon liikkumisen.

Askel lyheni kuin automaattisesti jo palveluksen aikana, pari metriä pitkänä miehenä marssiminen oli teputuksen tuntuista alkuajoilla, mutta kivun ilmaantuessa ja lisääntyessä lopulta huomasin, että vasemman jalan pitäminen marssiessa muun muodon askelpituudessa tuntui jokaisella askeleella, että lyötäisiin sähköjohdoilla virtaa, milloin selkään ja milloin vasempaan jalkaan. Toki kävelinkin leikkauksen jälkeen jonkin aikaa, kuntoutussuunnitelman mukaisesti, ennenkuin tosiaan kaikki kipua lisäävä "kiellettiin", samassa yhteydessä lätkästiin myös invalupaa käteen, että myös pakollisten liikkumisten kävelymatkat lyhenevät, vaikka itse en voikkaan autoa ajaa. Ajoasentoon en taivu, yrittäessä iskee sähköiskuja, sekä puukkoa vasempaan jalkaan ja selkään. Manuaalilla en taas ole vuorostaan kytkintä pystynyt käyttämään sitten vuoden -21, nilkan taivutus viiltää pohkeeseen ja voima ei tunnu riittävän vaikka kipua vasten koettaisi poljinta polkea.

Tällöin kun kuntoutussuunnitelmaa vielä noudatettiin oli toki erona myös se, että lääkitys oli mm. opioidejen ja kipukynnystä nostavan triptylin osalta yli kolminkertainen, eli saattaa selittää pitkälti sitä, miksi kipua silloin kävellessä sieti, kun nyt se vie kivun vuoksi "voimattomaksi" (ja silloin tällöin jalan alta) muutamassa sadassa metrissä. Jalan alta katoamista tapahtuu toki useammin noustessa mm. WC pöntöltä tai sängystä, kuin suoraan kävellessä. Lääkitystä laskettiin sitten omasta toiveesta, kun liikkuminenkin lopetettiin, kesällä -22 mietin, että ennemmin puren hammasta yhteen kahta kauheammin, kuin syön kaksi kourallista huumaavia lääkkeitä yhden sijasta, kun ei enään liikkumisenkaan niitä tarvitse sitä kahta kourallista syödä. Nykyisellä annostuksella ei myöskään ajatukset niin puuroudu, vaan olo tuntuu kipua, unettomuutta ja niiden lieveilmiöitä lukuunottamatta "normaalilta".

Gabrion on kokeiltu jo puolustusvoimissa, ei tuonut helpotusta, mutta veti ihon valkoisille läikille, sekä sammutti aivan outoihin paikkoihin. RUKn tunneista mm. nukuin "silmät auki" suurimman osan (siitä huolimatta ne läpäisten). Sirdalud ei ole niinkään käytössä alaraajojen takia, vaan siksi, että selän kipujen luoma virheasento jumittaa niskat täysin ja näin ollen tuo mukanaan jatkuvan päänsäryn, Sirdaludilla vältän tämän, kun saan niskojen lihaskipua hallittua. Sirdaludista myöskin pidetään välillä taukoja, kun menettää pitkässä käytössä tehoaan ja näiden taukojen aikana ei unessa tapahdu muutoksia, eli ei toimi minulla väsyttävänä lääkkeenä.

Unilääkityksen itsensä osalta arsenaali on tällä hetkellä niin kriittinen, että kun sieltä tippuu tavaraa pois (mm. alkuvuodesta oli toimitusvaikeuksia), niin uni vähenee välittömästi ja viimeistään kolmantena vähempiunisena yönä ajatukset muuttuvat niin, ettei niitä tunnista "omikseen", eli unen osalta ollaan jo niin kriittisen vähyyden tasolla, että pienikin heilahdus lisäunettomuuden suuntaan horjuttaa mielenterveyden. Tämä oli erittäin pelottavaa ensimmäisillä kerroilla, mutta kuitenkin hoitavien tahojen mukaan normaalia tälläisessä pitkittyneessä tilanteessa, missä unettomuuden lisäksi on ihan riittävästi stressitekijöitä yhdelle ihmiselle. Tähän ei kuitenkaan ole omaa halua ottaa rinnalle mitään lisää, koska koetettu on aikalailla kaikki tarjolla olevat valmisteet. Suurin osa väsyttää, mutta kipu kun esim. asentoa muuttaessa vahvistuu, niin siihen herää, jolloin väsyttävä lääke, joka ei kuitenkaan pidä unessa ainoastaan vituttaa. Ainoa nykyisestä arsenaalista poikkeava, kokeiltu ja toimiva lääke Opamox, sitä söin muutaman yön, auttoi, mutta oma muutoinkin kielteinen suhtautuminen huumausaineisiin pakottaa pitämään kyseiset aineet siinä määrässä, minkä avulla pääsee sängystä aamulla ylös ja millä määrällä öiden osalta "pysyy hengissä", ilman mitään tunnistamattomia ajatuksia pään sisällä.

Kivun tappamisen ja vahvistamisen osalta olisin tosiaan muutoin samalla kannalla, mutta pullistuma kun vastaa hermoon ja mahdollisesti hermo myös siellä arpikudoksessa kiinni, niin eihän se nyt varsinaisesti minua tapa, mutta tämän kyseisen hermon mahdollisesti kyllä. En tosin ole mielestäni vielä koskaan saanut varmistusta asiaan, vaan viimeinen puolivuotta kun on vaihdettu jatkuvalla syötöllä hoitavia yksiköitä, niin on vaihtunut myös vastaavat lääkärit samaa vauhtia ja neurokirurginkin kanssa ollut vasta yksi tapaaminen oman sairaslomansa jäljiltä, niin avoimia kysymyksiä jopa omasta tilasta on paljon. Sen tiedän kuitenkin tässä lähimenneisyydessä tehdyn ENMG tutkimuksen perusteella, että kyseessä todella on hermokipu, eli siellä hermossa on päällä oleva, nykyinen hermovaurio, kyseinen tutkimus tehtiin juuri sillä, että jos vasteajat olisivat olleet normaalit, oltaisiin voitu vetää johtopäätös kivun olevan juuri näitä muistissa olleita kipurajoja / haamukipua ja tällöin olisi ollut vapaammin mahdollisuus rasittaa myös kipua vasten.

Liikerajoittuneisuudesta tosiaan vielä sen verran, että olen tunnistanut tämän termin kipumuisti, koska omat aivot eivät anna painaa mm. lihasvoimaa testatessa kaikkea peliin, tuntee että potkua olisi, ei olla vielä kipualueella, mutta ei vaan lähde kuin ehkä kymmenys olemassa olevasta lihasvoimasta käyttöön. Kuitenkin sitten nämä rauhassa, mm. lääkärin toimesta tehdyt kääntelyt ja vääntelyt vievät sinne kipualueelle, jolloin ENMGn mukaan se tunnettu kipu on kuitenkin hermoperäistä.

Arpea ei ole tainnut kukaan oikein väännellä, pitääkin sanoa asiasta ensikerralla fyssarin tapaamisessa, jotain puhetta kuitenkin oli yksityisen urheiluhierojan kanssa, että saattaisi auttaa, muttei lopulta lääkärinlausunnon luettuaan uskaltanut ottaa pöydälle edes niskojen avaamista varten tällä hetkellä.

Tässä vaiheessa iskee muistin ongelmat isosti päälle, eikä ole oikeastaan muistissa edes edellistä lausetta, samoin jopa "tarkka ajattelu" nykyisin yöunin laittaa väsyttämään, jonka huomaa jo itsestä tässä vaiheessa, joten teksti on saattanut olla pitkän aikaa jo hajanaista ja kesken lauseen iskenyt jokin "ainiin" tunne, jolloin tekstistä tulee erittäin vaikealukuista, kun aihealueet hyppivät edestakaisin ja toisessa kappaleessa saattaa olla mainittuna asia, jota ei edellisessä ollut, vaikka lähempää asiaa kosketti.

Tässä kuitenkin on sinun tekstissäsi ollut paljon asiaa, mitä en ole koskaan kuullut (tai ainakaan rekisteröinyt) terveydenhuollon puolelta, vaikka minäkin itseäni olen hoidattanut niin yksityisellä, kuin julkisella puolella yhteensä varmaan toisella kymmenellä asiantuntijalääkärillä, milloin aihealueena kipu, fysiatria, neuro, ortopedia, uni, jopa apnea tutkittu (eräs tk lääkäri meinasi, ettei unettomuus kivusta johdu, vaan uniapnea se vaivaa, niin tutkitutti sitten sen, eikä uusinut reseptiä. Ei ollut apneaa, mutta lopulta päättyi päivystykseen, ilman omia muistikuvia asiasta. En siis satuttanut ketään/itseäni tms., vaan olin yleisesti romahtanut täysin, kun yöt menivät valvoessa kivun kanssa, pää vain laukesi siihen paikkaan, kun koki saaneensa tarpeekseen valvomisesta).

En omaa ihmisarvoani tosiaan kovinkaan epäile, vaan enemmänkin oma ajatusmaailma sotii kovasti omaa avuttomuutta vastaan. Itse yrittää teetättää itsellään edelleen ehkä vähän liikaakin asioita ohjeistukseen nähden. Väliaikaisuuden osalta tosiaan toivon sitä, että se väliaikaisuus päättyy kuntoutumiseen ja työkykyyn, kun se kuitenkin on jo nähty, että nykyisessä tilanteessa on edelleen niin paljon aiheuttajia kivulla, ettei kivunhallinta ole mielellään se lopullinen ratkaisu, se hallinta kun vaatii kourallisia lääkkeitä tai lepositeet ja täysin paikoillaan pysymisen sängyssä, maaten.

Lähipiirin kanssa asiaa on onneksi käyty läpi, olen hyvinkin avoin ihminen ja puhuttu on niin kumppanin, kuin mm. oman perheen kanssa asioista, äidin puolelta helpottaa myös työ terveydenhuoltoalalla, eli ymmärtää paperin ojentamalla mikä tilanne ja isä taas itse kokenut saman helvetin (tosin paljon lievempänä ja leikkaus hänellä auttoi tilannetta, vaikkei täysin parantanut), hälläkin lähtenyt fyysisestä traumasta, eli ei ole mitenkään suvussa kulkeva asia, muutoin kuin tapaturma-alttiuden kannalta. Mykkäkoulua en myöskään lähde pitämään, mutta sitä tapahtuu ihan tahtomatta, ajatukset kun sumenevat täysin kivun pahentuessa, jolloin kaikki mitä ympärillä tapahtuu menee ohi korvista ja ajatuksista, mutta tästä on ollut puhetta niin psykologilla, kuin kaikkien kanssa, joita asia koskee, eli ovat hyvin tietoisia ja psykologin mukaan normaalia hermokiputilanteissa, kun kipu tosiaan hyvinkin voimakasta, jolloin on hyvin mahdollista, että vie kaiken tilan ajatuksista.

Psykologilla olen myös kuullut paljon muitakin hienoja asioita ihmismielen toiminnasta, joita en nyt harmikseni muista ja sieltä kautta on myös paljon harjoiteltu mielen kautta tapahtuvaa kivunhallintaa, harmillisesti suurin osa on rentoutumisharjoituksia ja niistä luovuttiin, kun psykologin läsnäollessa näitä yhdessä tehtiin ja välittömästi kun keho rentoutui säpsähdin ylös vasemman jalan potkaistessa ilmaa, eli tapahtui juuri kuten aiemminkin taisin mainita, se kipu tunkeutuu välittömästi suurempana takaisin, jos hetkeksi saa helpotuksen jostain ja tällöin se vain vituttaa, vaikka hetkellinen helpotus olisikin syntynyt.

Nyt päätän tämän tähän, kun kirjoittamisesta tulee mahdotonta, kun ajatukset eivät enään toimi. Toivottavasti tästä sai jotain selkoa paremmin nykyhetkestä, kuin eilen vitutuksesta tai yöllä väsymyksestä kirjoitetuista teksteistä. Tässä myös toivottavasti aukeaa aiheesta hieman laajemmin nykyhetkeä/menneisyyttä, ylipäätään tilannetta. Ja niinkuin tekstistä varmaan huomaa, olen kuitenkin osittain myös epätietoinen/kahden eriävän tiedon varassa osassa asioita itsekkin, joka johtuu osittain siitä, että asioita on mennyt ohi korvien (toki kaikki elämää muuttava on aina kirjoitettu ylös) tai olen saanut ristiriitaisia tietoja, eikä oma jaksaminen ole mahdollistanut sen oikean selvittämistä. Hoito muutoinkin on tällä hetkellä enemmän oireen, kuin vamman hoitoa, koska yritetään etsiä minulle elämänlaadun sisältävää tasoa elää, kun vamman itsensä hoito tai edes tarkka diagnoosi nykytilan vakavuudesta / tulevaisuuden ennusteesta ei ole nopea prosessi kaikkinensa, jolloin on kuulemma tärkeää saada minut kipujen kanssa ensin sellaiseen kuntoon, jossa minulla olisi helpompi olla, ennenkuin esimerkiksi pää pettää lopullisesti pitkittyneen tilanteen takia, kuitenkin tässä vaiheessa aletaan ajanjaksollisesti ja oireiden vakavuuden perusteella olla siinä vaiheessa, että se mahdollisuus luovuttamisella tai esim. sairaalloiseen ryyppäämiseen ja alkoholilla lääkitsemiseen (en ole juonut nyt 2 vuoteen mitään) kasvaa räjähdysmäisesti kahden vuoden jälkeen, kun ihmismieli väsyy.

Kiitos kuitenkin viestistä, tässä oli minulle paljon uutta tietoa, josta koen olleen jopa jonkinlaista apua. Jos ei muuten, niin siinä muodossa, että tein muistiinpanoja seuraaville asiantuntijakäynneille, jotta voi tuoda näitä asioita esille ja niistä saattaa olla selkeyttävä tai jopa edes jonkinasteista apua tarjoava hyöty.

Tsemppiä edelleen myös sinulle paljon, toivotaan että molempien helvetti päättyisi mahdollisimman pian.
 
Pitäisi jokin media melkein saada kiinnostumaan aiheesta, jotta asia itsessään saisi huomiota.

Tuli minullekin mieleeni, että Valtiokonttorin toiminta ansaitsisi julkisuutta.

Mitenkähän mahtaa olla tulevaisuudessa vammautuneiden krihakorvausten kanssa, kun Nato-operaatiot lisääntyvät... Ennakkotapaukset eivät hyviltä näytä.
 
Tuli minullekin mieleeni, että Valtiokonttorin toiminta ansaitsisi julkisuutta.

Mitenkähän mahtaa olla tulevaisuudessa vammautuneiden krihakorvausten kanssa, kun Nato-operaatiot lisääntyvät... Ennakkotapaukset eivät hyviltä näytä.
Ehkä julkisuuskin kasvaa sitä mukaan, mitä näitä tapauksia sattuu.

Hienointa tässä viimeisen kuukauden aikana on ollut lukea lehdestä, kuinka joku nainen oli miljoonakorvaukset lunastanut kaatumalla taloyhtiön pihassa. Eli tilanteessa, jossa on mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseen ja erityiseen varovaisuuteen korvataan kyllä, mutta vastaavasti kun vamma syntyy tilanteessa, jossa on tehtävä mitä käsketään eikä auta kyseenalaistaa tai sillä kyseenalaistamisella saavuttaa ainoastaan kahta kovemman nopeuden asian x suorittamiseksi pitäisikin pystyä noudattamaan varovaisuutta ja välttämään tapaturmat.

Toki minkäänlainen rahasumma ei edes oikeasti korvaa sitä menetettyä toimintakykyä ja ylipäätään elämää, joka tälläisestäkin vammasta on parikymppisenä aiheutunut. On ollut hieno katsoa, kun siviilin kaverit ja mm. "palvelustoverit" elävät normaalia parikymppisen nuoruutta ja pystyvät ylipäätään jatkamaan elämää eteenpäin, sekä vaikka hyötymään niistä suoritetuista ajokorteista ja esimerkiksi RUKsta, mitä meillekin kovasti siviilieduksi julistetiin. Vastaavasti oman elämän rajautuessa parhaimpina päivinä ovelta autoon kävelyyn, mutta pääosin seinien sisälle hammasta sängyssä purren kipujen vuoksi niin yöt, kuin päivät. Vaikka siitä maksettaisiin miljoona vuodessa, niin siitä koko rahasta ei pystyisi edes nauttimaan. Hermokipuun vielä niin heikosti konkreettisia hoitojakin olemassa, ettei sillä rahalla pystyisi edes kipuja lunastamaan pois. Kuitenkin olisi hienoa, että asiat toimisivat oikeudenmukaisesti, kuten kuuluu ja nykyiset, tälläkin hetkellä joka arkipäiväiset terveydenhuoltokustannukset eivät menisi omasta lompakosta.

Me nyt kuitenkin ollaan yhden toimittajan kanssa oltu jutussa tässä tämän keskustelun jäljiltä, eli jonkinasteinen julkinen asia tämän hoidosta on tulossa, kunhan saan potilasasiakirjani neurokirurgilta takaisin omiin käsiin, ovat kiertämässä sieltä mutkaa, kun neurokirurgi onneksi otti sen verran "omaksi asiakseen", että jaksaa vääntää näiden vakuutus"asiantuntijoiden" lausuntoja vastaan.

Tämän taistelun myös ymmärtäisi aika monen muun vakuutuslaitoksen kanssa, ei sillä että sekään olisi oikein mm. harrastus- tai työtapaturmissa vääntää, mutta ainakin Suomessa uutisointien mukaan on enemmän tapa, kuin poikkeus. Tässä kuitenkin vielä on kyseessä PAKOLLINEN palvelus, jota yksikään Suomen kansalaisuuden omaava mies ei vaan voi välttää (nyt ei oteta huomioon siviilipalvelusta yms., toki sama Valtiokonttori heilläkin siellä asioita käsittelee, jos jotain sattuu).

Ja sen lisäksi tämä maa sattuu tarvitsemaan Puolustusvoimia, niin kuvittelisi silloin pidettävän "omistaan huolta", varsinkin kun kyseinenkin tilanne pääsi laajenemaan näin pahaksi aikalailla täysin Puolustusvoimien terveydenhoitohenkilökunnan virheiden takia. Kipuoireistolle ei annettu sen vaatimaa painoarvoa hoitoa arvioidessa, vaikka oireisto itsessään olisi vaatinut kuvauksen jo tammikuussa. Kaikille tosin sattuu virheitä ja PV ympäristössä terveydenhuollossa ramppaa päivittäin ihmisiä keksimässä oireita, jotka pitäisi osata erottaa oikeista, eli en nyt mitään kamalaa katkeruutta koe henkilökohtaisella tasolla ketään hoitanutta PV puolen lääkäriä yms. kohtaan, mutta jos sattuu virhearvio, niin silloin pitäisi vastaavalla taholla olla selkärankaa sen verran, että hoitaa asian kunnialla maaliin, eikä ruveta muutoinkin heikossa kunnossa olevien ihmisten jaksamisella väännättämään asioiden kanssa.

Kuvitellisi, että on asian käsittelijöillekkin raskasta lukea, kuinka eläminen ilman avustusta on mahdotonta ja lopulta kirjata, että terve mieshän tämä on. Varsinkin kun Valtiokonttorin "asiantuntijan" allekirjoituksessakin mainitaan "kunniani kautta", toki mahdollistaa tällöin henkilön identiteetin julkistamisen mm. toimittajan toimesta, eli luo varmasti painetta sekin käsitellä asioita oikeudenmukaisesti, vaikka firman ohjeistus olisi koettaa viimeiseen asti antaa hylkääviä päätöksiä.
 
Ja sen lisäksi tämä maa sattuu tarvitsemaan Puolustusvoimia, niin kuvittelisi silloin pidettävän "omistaan huolta", varsinkin kun kyseinenkin tilanne pääsi laajenemaan näin pahaksi aikalailla täysin Puolustusvoimien terveydenhoitohenkilökunnan virheiden takia. Kipuoireistolle ei annettu sen vaatimaa painoarvoa hoitoa arvioidessa, vaikka oireisto itsessään olisi vaatinut kuvauksen jo tammikuussa. Kaikille tosin sattuu virheitä ja PV ympäristössä terveydenhuollossa ramppaa päivittäin ihmisiä keksimässä oireita, jotka pitäisi osata erottaa oikeista, eli en nyt mitään kamalaa katkeruutta koe henkilökohtaisella tasolla ketään hoitanutta PV puolen lääkäriä yms. kohtaan, mutta jos sattuu virhearvio, niin silloin pitäisi vastaavalla taholla olla selkärankaa sen verran, että hoitaa asian kunnialla maaliin, eikä ruveta muutoinkin heikossa kunnossa olevien ihmisten jaksamisella väännättämään asioiden kanssa.

Juuri siksi on hyvä pitää asia esillä.

Toivon tietenkin sinulle kivuttomuutta ja toimintakykyä. Jos kipu elää omaa elämäänsä, olet varmaan ollut myös hermolääkärillä?
 
Juuri siksi on hyvä pitää asia esillä.

Toivon tietenkin sinulle kivuttomuutta ja toimintakykyä. Jos kipu elää omaa elämäänsä, olet varmaan ollut myös hermolääkärillä?
Kiitos paljon, toivotaan tosiaan parasta. Tällä hetkellä menee päivittäisenä nrTMS hoitoja, eli isketään päästä jalan hermostoon sähköä ja toivotaan helpotusta, kohtuullisen raskas hoitomuoto sen kannalta, että vaatii päivittäisen käynnin Keskussairaalalla useamman viikon ajan.

Kyllä vain, olen sekä kipupoliklinikan asiakas, että myös hoitoon liittyy näitä neuropuolen ammattilaisia, sekä erillisiä kipulääkäreitä. Sen kivunhoidon / neurologian lisäksi hoitoa on fysiatrian puolella, sekä ihan pään kasassa pitämiseksi tähän ympäröivään hoitopiiriin kuuluu mm. kipupsykologia. Asiaa on lisäksi käsitelty kipu- ja selkätyöryhmissä, joissa kokoontuu hyvinvointialueelta joukko fysiatrian, neurologian, ortopedian yms. ammattilaisia miettimässä jatkotoimia yms. hoitoon liittyvää.
 
Kiitos paljon, toivotaan tosiaan parasta. Tällä hetkellä menee päivittäisenä nrTMS hoitoja, eli isketään päästä jalan hermostoon sähköä ja toivotaan helpotusta, kohtuullisen raskas hoitomuoto sen kannalta, että vaatii päivittäisen käynnin Keskussairaalalla useamman viikon ajan.

Kyllä vain, olen sekä kipupoliklinikan asiakas, että myös hoitoon liittyy näitä neuropuolen ammattilaisia, sekä erillisiä kipulääkäreitä. Sen kivunhoidon / neurologian lisäksi hoitoa on fysiatrian puolella, sekä ihan pään kasassa pitämiseksi tähän ympäröivään hoitopiiriin kuuluu mm. kipupsykologia. Asiaa on lisäksi käsitelty kipu- ja selkätyöryhmissä, joissa kokoontuu hyvinvointialueelta joukko fysiatrian, neurologian, ortopedian yms. ammattilaisia miettimässä jatkotoimia yms. hoitoon liittyvää.

Toivotaan, että keksivät, missä se napatukki on. Joku hermo voi olla saanut osumaa tai on edelleen pinteessä.
 
Toivotaan, että keksivät, missä se napatukki on. Joku hermo voi olla saanut osumaa tai on edelleen pinteessä.
Siellä se ongelma nykyisen tiedon valossa on edelleen samassa välissä. On kuitenkin eri suunnista tullut erilaista tietoa, eli aivan en ole perillä onko kaikki tiedot faktoja, vai arvauksia, mutta paljon on ongelmia jos kaikki paikkaansa pitävät.

mgkuvauksen perusteella 3kk leikkauksen jälkeen todettu minulle päin, että siellä saman välin prolapsi edelleen osuu hermojuureen.

6kk leikkauksen jälkeen taas todettiin, että arpikudoksen takia ei pääse liikkumaan.

8kk leikkauksen jälkeen taas todettiin, että vaurio jossain hermostoon liittyvässä (ei jäänyt tarkka nimi päähän), jonka paraneminen aikaisintaan nähty 3 vuoden kuluessa selkäydinstimulaattorin asetuksesta.

Se kuitenkin oli selvää, että uusintaleikkaus saattaa tuoda mahdollisemmin uusia ongelmia, kuin kivuttomuutta.
 
Minulla on takana myös loukkaantuminen varusmiehenä. Pysyvä vamma jäi mutta ei mitään noin vakavaa. Oma kokemus valtiokonttorista on negatiivinen. Mitään eivät korvanneet piti mennä sinne vakuutus oikeuteen asti ennen kuin suostuivat korvaamaan. Kesti varmaan 2-3 vuotta se tappelu. Ei ollu helppoa. Eli valitusta toisen perään. En enää muista kaikkia käänteitä sen verran aikaa. Mutta Valtiokonttori on iso ongelma näissä palveluksessa tulleissa vammoista, eli eivät korvaa mitään vaikka minusta näissä palveluksessa tulleissa jutuissa pitäisi olla selvää
 
Minulla on takana myös loukkaantuminen varusmiehenä. Pysyvä vamma jäi mutta ei mitään noin vakavaa. Oma kokemus valtiokonttorista on negatiivinen. Mitään eivät korvanneet piti mennä sinne vakuutus oikeuteen asti ennen kuin suostuivat korvaamaan. Kesti varmaan 2-3 vuotta se tappelu. Ei ollu helppoa. Eli valitusta toisen perään. En enää muista kaikkia käänteitä sen verran aikaa. Mutta Valtiokonttori on iso ongelma näissä palveluksessa tulleissa vammoista, eli eivät korvaa mitään vaikka minusta näissä palveluksessa tulleissa jutuissa pitäisi olla selvää
Samaa olen nyt kuullut monesta suunnasta, että korvaukset maksetaan vasta pakotettuna.

Ja juuri oli uutinen, kun Valtiokonttori oli pysyvästä kuuloalenemisesta maksanut huikeat 180€ rahaa.

Henk.koht. nyt yksi etappi taas takana, Neurokirurgin lausunto vammasta valmistunut ja lähtenyt eteenpäin Valtiokonttori & PVK suuntaan, mutta lähestulkoon olisin vetoa valmis lyömään, että silläkin heittävät hylkyyn ja välttämättä haluavat asian kierrättää Vakuutusoikeuden kautta, "jos vaikka väsyisi hakemaan korvauksia" tyylillä.

Yleisessä tilassa ei muutosta, nrTMS/mgstimulaatio siis vaikuttaa tehottomalta raajan kipuiluun.
 
Back
Top