Panssarijoukot – kautta aikain

Kunhan nyt ei taas ala outo keskustelu, jossa joku loppuunajettu museovehje modataan kalliilla rahalla ja ehdotetaan huollettavan ja varastoitavan vuosia ja jaettavan jollekin perkin vartiojoukkueelle kansakoulun kulmalle.
 
Voin olla vaarilla jaljilla, perustuen vainyhteen valokuvaan vallatusta Panzer IV:sta Israelilaisessa psv-museossa.

Kuvateksti [joka oli kuvassa, museotauluna, mukana] sanoi, etta ne oli ostettu (Syyriaan) Suomesta; virallinen historiankirjoitus sanoo, etta ne olivat NL:n sotasaalista ja etteenpain toimitettuja. Joitakin ehka myos sillain
[Tama menisi paremmin kysymys-lankaan,]
mutta juoni alkoi siita, etta Ranska (varustettuaan raskaasti Israelia, esim. ent. keskitysleirivanki Marcel Dassaul'in toimesta) yritti yllapitaa suhteitaan Syyriaan antamalla ko. sotasaalispanssareita. Syyria alkoi sitten haalimaan niita lisaa, osti mm. 55 Tsekeista ja osan (tai kaikki) tasta toimituksesta Espanjaan:
"The Syrian PzKw IVs were part of a batch delivered in 1943-44 by Germany to Spain [...] there were 24 vehicles delivered, and a couple of STG III s as well."
- melkoinen maara kaikkiaan siis
- suomalaisetko kaikki posautettu vanhennuttuaan maaleina (ja mainitsemani kuvateksti siis vaara)?

Tassakin Latrun museokaynnissa on tietoja oiottu muiden lahteiden perusteella:
Panzer IV ausf G, captured from the Syrian army on the Golan Heights in 1967. The Syrians have received those from the Soviets, who captured it from Nazi Germany in WW2.

(SS: no, they did not, those are refitted Czechoslovak Panzer IV’s – Czechoslovakia used all kinds of wartime German junk a few years after the war. In the 50′s, it was gradually replaced by license-produced Soviet vehicles and sold off to third world countries)Stug III, went the same way as the Pz. IV.

(SS: nope – again, part of them was Czechoslovak, the other part was – oddly enough – from Spain)
 
Ok. Panzerkampfwagen IV, joista maksettiin kaksi kertaa alkuperäishinta ja joita oli Lapin sodassa siinä alkumatkalla. Yksi esiintyy Edvin Laineen Tuntematon sotilas -elokuvassa KV-1:n roolissa.

En todellakaan tiedä, mitä niille tehtiin mutta varmaan ihan hyvä, etteivät ole jaloissa pyörimässä.
 
Niin tosiaan, milloin Suomi on mynyt panssareita Syyriaan?
Ei ole myynyt! Ihan höpö höpöä. Suomalaiset Panssarineloset ja Sturmit poistuivat käytöstä 60-luvun lopussa ja päätyivät pääosin maaleiksi ampumakenttä-alueille. Osa näistä myöhemmin pelastettiin museoihin ja muistoesineiksi.


Syyria kyllä käytti mm. Pz IV:a, StuGIII:a ja Jagpanzer IV vielä 1967 sodassa, mutta ne olivat tuleet kyllä Ranskasta, Tšekkoslovakiasta, Romaniasta ja Espanjasta. Tuossa vähän lisää faktaa: https://wwiiafterwwii.wordpress.com/2016/09/04/panzers-in-the-golan-heights/
 
maksettiin kaksi kertaa alkuperäishinta

Harvemmin hinta on sama kuin tuotantokustannus - mihin viittasit. Nain voi olla jos hallitus pyorittaa sotateollisuutta ja myy omille puolustusvoimille.
- usein ihmetellaan, miksi venalaisten panssarit on pliisuja versioita vientikaupoissa, verrattuna omaan kayttoon tehtaville.
- ei ole kysymys pelkasta viimeisimpien vempaimien salassa pitamisesta, vaan siita, etta hinta pitaa saada kohilleen. Kuin myos myos Egyptissa bygatyissa n. 1000:ssa Abrams'issa. Niistahan puuttuu viimeista huutoa oleva (pari vuosikymmenta sitten kehitetty) suojaus ja rullataan tavallista:) levya tilalle. Kielikuva; ehka on vahan RHA'ta parempaa kuitenkin.
 
olivat tuleet kyllä Ranskasta, Tšekkoslovakiasta, Romaniasta ja Espanjasta. Tuossa vähän lisää faktaa
Taisit myohastya 30 minuuttia?

No aiheessa ainakin ollaan: panssarijoukot kautta aikojen. Jatketaan:)
 
Erittain hyva artikkeli muuten, harvoin muistetaan tuota monen vuoden rahinaa Golanilla, ennen Kuuden Paivan sotaa.
Sen verran lisaa siina sanottiin
ne olivat tuleet kyllä Ranskasta, Tšekkoslovakiasta, Romaniasta ja Espanjasta. Tuossa vähän lisää faktaa: https://wwiiafterwwii.wordpress.com/2016/09/04/panzers-in-the-golan-heights/
etta yhtakaan IV:sta ei tullut Romaniasta ja se ainokainen Sturmikin joutui tsekkoslovakialaisten joukon jatkoksi ihan sattumalta, kun oli hylatyn projektin koekappaleena "tiella":
Romania had sent this StuG III to Czechoslovakia as the guinea pig for a possible modernization program to be done there; that in the end was cancelled. It was then sold to Syria and shipped along with the ex-Czechoslovak StuGs.
 
Back
Top