Panssarintorjunta

Second

Eversti
Näihän se tyksitökeskutelu sitten ihan perinteidenkin velvoittamana alkaa mennä:

Hankala sanoa AKE:sta. Kyllä noilla varmasti tehoa on enemmän kuin millään muulla epäsuoran tulen aseella AKE-oloissa. Olisiko sitten niin että TOS-1 vastaa AKE:ssa sitä mitä raskas tykistö vastaa avomaastossa. Avomaastossa kai yhden tuolalisen vaikutus jää alle 152mm kranaatin? Siis kaivautunutta vastaustajaa vastaan. 152mm muistaakseni tuhoaa poteron ja tappaa/vammauttaa poterossa olijan muutaman metrin etäisyydeltä.

Itse-asiassa enemmän minä olen huolissani thermobaarisista singonlaukauksista. Noita Venäjällä on perinteisesti löytynyt jokaiseen ladattavaan sinkoon ja niitä myös käytettään aika taajaan.

Sikäli on hieman outo juttu se että meikäläisillä AKE-orientoituneilla joukoilla ei ole thermobaarisia aseita/taistelukärkiä. Noiden merkitys on täysin varmasti huomattavasti merkittävämpi kuin joku 40mm pikkupaukku. Toki voi olla että jos PV valitsee AT4:sen seuraavaksi "keveäksi" singoksi niin sitä ostetaan thermobaarisella tst-kärjellä ladattuna myöskin. Toki tuo on vain keveä sinko. Apilas jos olisi thermobaarinen niin siinä aisa oikenee väkisinkin. Oho... tämä olikin tykistöketju.

Ja tykistökeskustelun sivut 18,19,20 sitten keskittyvät melkein vain ja ainoastaan PST:hen.

Toivon mukaan tykistökeskutelun PST-alakeskutelu päätty seuraavaan viestiin ja keskustelu siirtyy tänne. :a-smiley:

Kuljetusvaunut lähtisi varmaan sivulta ITKK:llakin, ellei niihin ole laitettu lisäpanssarointia, mikä taas saattaisi tehdä jopa tuollaisen "liikaa" läpäisevän kessin ammuksen hyödyttömäksi. Tietenkään en usko, että tuollaiset lisäpanssaroinnit ovat yleisiä (hinta), ellei se sellainen ritiläpanssari toimi kessiinkin.

Ritiläpanssarista tuleekin sellainen juttu mieleen, että sehän vähentää ontelopanoksen tehoa vaikka se ei estäisikään sen sytyttimen toimintaa. Tämä tapahtuu siten, että ontelopanos räjähtää irti varsinaisesta panssarista ja siksi räjähdys ei irrota niin paljon metallia (sirpaleita) panssarista ja siten ontelovaikutus on pienempi, painevaikutus on varmasti myöskin heikompi. Mutta ellen ole aivan väärässä, niin tälläiseen panssariin tehoaisi juuri ne samat ammukset, mitä markkinoidaan suuremmalla panssarintakaisella vaikutuksella (sikäli kun olen kaavakuvia niistä nähnyt, niin nämä perustuvat EFP taistelukärkeen tai ainakin ontelopanokseen, jonka se kupari tötterö ei ole niin terävässä kulmassa).

Mitä taas tulee noihin HE ja FAE kärkiin, niin niiden pitäisi pystyä läpäisemään se vaunun kylki ja saada se HE tai FAE kärki sinne sisälle. Jotenkin epäilen, jotta saako tuohon tarvittavia lähtönopeuksia aikaan singolla. HE ammus toki saattaisi vaikuttaa hieman jos se räjähtää panssaria vasten, mutta taaskin panssarin takainen vaikutus jäisi epävarmaksi. FAE taas tuskin vaikuttaisi, kun sen räjähdysvaikutus on huomattavasti hitaampi ja se ei tehoa panssariin niin hyvin (mutta ehkä se kykenisi kääntämään vaunun kyljelleen?).

Että josko mielenkiintoinen kirjoittelu jatkuisi sitten täällä :a-smiley::a-smiley::a-smiley:

PS. Siksi mainitsin nuo tyksitökeskustelun sivut missä käsiteltiiin PST-asiaa että sieltä saa tarkastella ajatustulvaa. On perin vittumaista etsiä muutaman sivun PST-kskutelua vaikkapa 40-50 sivuisesta tykki-keskustelusta. Tai liki sadan sivun 5.56 vs. 7,62 kesksutelusta. Been there, done that. :gasmask:

EDITY: Vitusti kirjoitusvirheitä ja muita, mutta tuli hirvittävät tuskat korjata tapahtunut vääryys mahdollisimman nopeasti. Pyydän mitä syvimmin anteeksi.
 
RE: PST ei ole tyksitö keskustelu

Second

Laitetaan ko tähän kaikki keskustelut panssarintorjunnasta? (spike, apilas, kes y m)
 
RE: PST ei ole tyksitö keskustelu

Ok

Näin eilen Discovery channelsitä ohjelma Javelin ohjuksista.
Se on värmesökande..etsii lämpöa ja pitää lukitaa ohjuksen maalin ensin, sillä on semmoinen båge rata ei se menee ihan suoraan tankkiin kun se tulle vähän yltältä.

Onko kaikkila ohjuksella semmoinen båge rata? (spike, tow)
 
RE: PST ei ole tyksitö keskustelu

Hejsan kirjoitti:
Ok

Näin eilen Discovery channelsitä ohjelma Javelin ohjuksista.
Se on värmesökande..etsii lämpöa ja pitää lukitaa ohjuksen maalin ensin, sillä on semmoinen båge rata ei se menee ihan suoraan tankkiin kun se tulle vähän yltältä.

Onko kaikkila ohjuksella semmoinen båge rata? (spike, tow)


Tuossa on videota Spike ohjuksesta. Tuossa on nähtävissä, että miten homma toimii Spikessä. Javelin on pitkälti samanlainen, paitsi että siinä ei ole tuota valokaapelia perässä, joten sen ampuja ei voi muuttaa tähtäyspistettä laukaisun jälkeen.

TOW ohjuksessa taas ei ole omaa sensoria, joten se pitää ohjata maaliin pitkälti suorinta tietä.
 
Last edited by a moderator:
RE: PST ei ole tyksitö keskustelu

No otetaas:

muutaman vuoden aikana olen törmännyt metsästysalueen kämpällä erääseen res-ups-nuorukaisten partioon, joka on omatoimipst-tehtäviä toimeamassa. Eli eihän heillä ole sinkoja yms. mutta joku heistä valmistaa tehtävän ennakolta, joka sidotaan karttaan ja tilanteeseen, mielenkiinnosta olen pari kertaa seuraillut touhua.

Tehtävä

Kolme vihollisen tst-vaunua ja neljä rynn.psv:a on asemissa risteyksen x-maastossa. Partion tehtävä on siirtyä jalan mukanaan kolme raskasta sinkoa (6 km) ja tuhota aseilla kolme kohdetta. Pääkohteena tst-vaunut. Kohteessa on paikalla jalkaväkijoukkueen asettama silmä, joka ohjaa suojaisan reitin kautta pst-ryhmän hyökkäysasemiin. Iskettävä viimeistään klo 1800.

Jos alueella on vihollisen jalkaväkijoukkoja, on käytettävä reittiä, jota käyttäen päästään toiseen asemaan. Paikalla oleva jv-joukkue asettaa ryhmän käyttöönne. Radioyhteys klo 1845. Väistöasema ruudussa x.

Kutakuinkin tuota rataa tehtävä on ollut näköjään. Miten "todenmukaiselta" se näyttää pst-miehen silmin? Mikä olisi mielestänne sopiva kokoonpano tuollaiseen tehtävään?

(ovat innokkaita nuorukaisia harjoittelemaan omatoimina. Keväisin olen törmännyt heidät kahlaamassa sohjossa ja syksyllä räntäsateiden keskellä. Marssivat pitkiä matkoja ja pohtivat erilaisia skenaarioita. Ja sitten kokeilevat.)
 
RE: PST ei ole tyksitö keskustelu

baikal kirjoitti:
No otetaas:

muutaman vuoden aikana.... ....

Kutakuinkin tuota rataa tehtävä on ollut näköjään. Miten "todenmukaiselta" se näyttää pst-miehen silmin? Mikä olisi mielestänne sopiva kokoonpano tuollaiseen tehtävään?

(ovat innokkaita nuorukaisia harjoittelemaan omatoimina. Keväisin olen törmännyt heidät kahlaamassa sohjossa ja syksyllä räntäsateiden keskellä. Marssivat pitkiä matkoja ja pohtivat erilaisia skenaarioita. Ja sitten kokeilevat.)

kolmella mustilla seitsemän vaunun sikermään, just. jos on 4 rynnäkkövaunua, siellä on ainakin niiden vaunujen mukana kulkeva jalkaväkikin.

3 raskasta sinkoa ei ole partio vaan ainakin vanhaan aikaan raskassinkojoukkue oli 2 mustia. pst-ryhmä, siis musti-ryhmä onkin sitten yhden mustin ympärillä pyörivä joukko.

edelleen 1½ joukkuetta ei suorita mitään sissitehtäviä hyökkäystehtäviä yksin vaan jalkaväen nurkissa yleensä ollaan, jollei toimita isompana osastona. vaikka koulutuksessa vedetään musteja yläs ja alas kallioita ja soiden yli, se on enemmän kuntoliikuntoliikuntaa ja opetusta että musti menee mistä vain.

tuhoamistehtäviä voi kyllä olla, mutta mielestäni tuo scenario on virheellinen. jos vaunut ovat ryhmittyneet oikein, eikä mihinkään kyynärpäätuntumaan, 7 vaunun ryhmitysalue on aika laaja, ja pystyvät ampumaan tarkkaa tulta (ml. rynnäkkövaunut) paljon pidemmälle kuin musti. vaikka olisivat liaan lähellä toisiaan, en oikein usko että olisivat siinä muutaman kymmenen metrin päässä risteystä kaikki. jotain itsesuojeluvaistoa veljelläkin on.

eli jos mustit avaavat tulen minivalmistelluista asemista ja osuvat ekalla laukauksella, olettaen että vaunut ovat kevyen ja raskaan kertasingon tavoittamattomissa, voidaan tsägällä tuhota kolme vaunua, mutta pidemmällä olevat 4 vaunua, vaikka olisivat vain rynnäkkövaunuja, saavat kyllä tuntemaan äitiä ikävää. no mikäänhän ei ole mahdotonta jos hätä on suurin, mutta enemmän tuo kuulosta hauskanpidolta.

asemat ja vaihtoasemat oli hyvä valmistella, ainakin minimissään esim varmistamalla ampumaetäisyydet + jonkinnäköisellä ampumapaikan valmistelulla ja mustilla on huono ampua jollei ole tarpeeksi a-tavaraa. jos musti + säällinen määrä a-tavaraa halutaan asemiin, en kyllä suosisi 6 km maastosiirtymää. mustiryhmässä on liian vähän miehiä mustin ja ammusten + kertasinkojen kantoon 6 km.

eli jollain ajoneuvolla lähemmmäksi ja korkeintaan viimeinen kilsa, mieluummin alle puoli kilsaa vedossa.

musti pamauttaa aikamoisen savun kun sillä ampuu, joten samasta asemasta ei kovin montaa laukausta tule ampua, kun vaunut kuitenkin ampuvat pirun tarkkaa tulta mustin max 600 m ampumaetäisyydellä (max 8-900 paikallaan olevaan). Joo tiedän että wikipedia ilmoittaa enemmän, mutta olen realisti. aikanaan meille opetettiin nuo lyhyemmät matkat.

vaunut ja varsinkin niiden tornit liikkuvat nopeammin kuin musti ja tämän vuoksi vaihtoasemaan pitää päästä suojaista reittiä. Jos vaunut tulevat kohti, ajankohtaistuukin mustien lisäksi kertasinkomiesten oikea sijoittuminen, elli että pystyvä ampumaan muualta kuin edestä. edelleen on oltava jalkaväkeä mukana/lähistöllä, kun tuolla oli niiden rynnäkkövaunujen miehet. ryhmä joukkuesta kuullostaa vähältä, pikemmin siellä oleva joukkue suojaisi mustijoukkuetta. epäsuoran tulen tulenjohtokin olisi kiva olla mukana. luultavasti sellainen irtoaisi mukaan tai olisi jo siellä olevalla jv-joukkueella jos tuolla nyt seitsemän vaunua olisi. hätätapauksessa tietysti jv-joukkueen johtaja olisi määritellyt muutaman epäsuoran tulen maalin.

jos on vain ollut ryhmätasolla/joukkuetasolla lienee vaikeata mieltää ettei tuolla olla seikkailemassa edes joukkuetasolla, vaan kuuluu isompaan göörin, jonka on skulattava yhteen.


-----------------


katsoin hiukan wikipediaa ja apilas-sivua, josta sitten ensin NLAW suomeksi ja sitten ruotsiksi.

Huomiota herätti sivulla:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Robot_57
Robot 57 är det enda personburna vapnet (förutom minor) inom svenska armén med effektiv verkan även mot stridsvagnar.
eli "Robot 57 (eli NLAW) on Ruotsin armeijan ainoa yksittäisen miehen kantama ase (pl. miinat) jolla on tehokas vaikutus myös taisteluvaunuja vastaan"

No tuo tarkoittanee, että ruotsalaisialla käytössä olevilla singoilla (granatgevär)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Granatgev%C3%A4r
ja kertasingoilla (pansarskott) jota amerikkalaiset käyttävät,
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pansarskott_m/86
joutuu ohjesäännön mukaan ampumaan useampia osumia taisteluvaunuun, ennen kuin se on kanttu vei.
I den svenska Försvarsmakten skall det enligt reglementet krävas 3 träffar för att slå ut ett stridsfordon och för att uppnå detta bedöms det krävas att man avfyrar 5-6 pansarskott.
 
RE: PST ei ole tyksitö keskustelu

adam7 kirjoitti:
3 raskasta sinkoa ei ole partio vaan ainakin vanhaan aikaan raskassinkojoukkue oli 2 mustia. pst-ryhmä, siis musti-ryhmä onkin sitten yhden mustin ympärillä pyörivä joukko.

Veikkaan, että Baikkal tarkoitti raskaita kertasinkoja tuossa viestissään.
 
Joo, raskaita kertasinkoja siinä tarkoitetaan. Fiilistelyjuttuja nuo minustakin ovat tehtävistä lähtien.
 
Älkää nyt väheksykö kuitenkaan sitä, että jätkät treenavat oikeasti maastossa. Se että löytyy alan tietämystä, auttaa kovin vähän jos sitä ei vie maastoon jossa sitä voi soveltaa. Vaikka treenataan partio koossa se ei ole joukkueen toiminnasta pois myöhemmin etenkään pst taistelussa. Kuten adam7 sanoi:

adam7 kirjoitti:
edelleen 1½ joukkuetta ei suorita mitään sissitehtäviä hyökkäystehtäviä yksin vaan jalkaväen nurkissa yleensä ollaan, jollei toimita isompana osastona. vaikka koulutuksessa vedetään musteja yläs ja alas kallioita ja soiden yli, se on enemmän kuntoliikuntoliikuntaa ja opetusta että musti menee mistä vain.

Se että reserviläinen jaksaa oma-aloitteisesti miettiä tuollaisia asioita maastossa on ihan mielenkiintoista ja fiilistelystä huolimatta sillä vetreytetään muistia (jota yleensä keskiverto ressu vetreyttää saunaillassa tai ABC:llä).
 
setämies kirjoitti:
Älkää nyt väheksykö kuitenkaan sitä, että jätkät treenavat oikeasti maastossa. Se että löytyy alan tietämystä, auttaa kovin vähän jos sitä ei vie maastoon jossa sitä voi soveltaa. Vaikka treenataan partio koossa se ei ole joukkueen toiminnasta pois myöhemmin etenkään pst taistelussa. Kuten adam7 sanoi:

adam7 kirjoitti:
edelleen 1½ joukkuetta ei suorita mitään sissitehtäviä hyökkäystehtäviä yksin vaan jalkaväen nurkissa yleensä ollaan, jollei toimita isompana osastona. vaikka koulutuksessa vedetään musteja yläs ja alas kallioita ja soiden yli, se on enemmän kuntoliikuntoliikuntaa ja opetusta että musti menee mistä vain.

Se että reserviläinen jaksaa oma-aloitteisesti miettiä tuollaisia asioita maastossa on ihan mielenkiintoista ja fiilistelystä huolimatta sillä vetreytetään muistia (jota yleensä keskiverto ressu vetreyttää saunaillassa tai ABC:llä).

En väheksykään. Sitä aina vaan törmää miettimään, että mitenköhän mikin asia palvelee Asiaa? Minun helmasyntini on miettiä, mitä järkeä kulloinkin missäkin on.
 
setämies kirjoitti:
Älkää nyt väheksykö kuitenkaan sitä, että jätkät treenavat oikeasti maastossa. Se että löytyy alan tietämystä, auttaa kovin vähän jos sitä ei vie maastoon jossa sitä voi soveltaa. Vaikka treenataan partio koossa se ei ole joukkueen toiminnasta pois myöhemmin etenkään pst taistelussa. Kuten adam7 sanoi:

adam7 kirjoitti:
edelleen 1½ joukkuetta ei suorita mitään sissitehtäviä hyökkäystehtäviä yksin vaan jalkaväen nurkissa yleensä ollaan, jollei toimita isompana osastona. vaikka koulutuksessa vedetään musteja yläs ja alas kallioita ja soiden yli, se on enemmän kuntoliikuntoliikuntaa ja opetusta että musti menee mistä vain.

Se että reserviläinen jaksaa oma-aloitteisesti miettiä tuollaisia asioita maastossa on ihan mielenkiintoista ja fiilistelystä huolimatta sillä vetreytetään muistia (jota yleensä keskiverto ressu vetreyttää saunaillassa tai ABC:llä).

Näin se menee. Alkuunsa hommat voi tämmöisen ABC:llä karaistuneen keskivaratlon lihaset omaavan ABC-PST-karjun silmään vaikuttaa hölmöltä, mutta ajatellaas niin että kavereita ihan oikeasti kiinnostaa PST aiheena. Alkuunsa kolmella kertasingolla tuhotaan pataljoonallinen vaunuja. Sitten joskus joku kavereista alkaa miettiä että onko se mahdollista? Kaveri ottaa selvää ja tajuaa että eipä ole, alkaa tutkiskella aihetta lähemmin ja ehkäpä oppii uusia asioita aiheesta. Ja siitä se harjoittelu sitten kehittyy, jos vain kaveritkin haluaa jatkaa treeniä.

Vähän samaa olen huomannut näissä ABC-maanpuolustus kirjoitteluissa, vuosia sitten Second oli tyhmä, helvetin tyhmä, ja idiootti joka ei tiennyt mistään mitään. Nyt Second osaa jo sijoittaa pilkun suurin piirtein oikealle kohdalle lauseketta ja nyt jo tietää että ei singolla tuhota kokonaista pataljoonallista vaunuja, komppania alkaa olemaan siinä ylärajoilla ja vaatii jo pikkuisen tuuria.

Tehtävä

Kolme vihollisen tst-vaunua ja neljä rynn.psv:a on asemissa risteyksen x-maastossa. Partion tehtävä on siirtyä jalan mukanaan kolme raskasta sinkoa (6 km) ja tuhota aseilla kolme kohdetta. Pääkohteena tst-vaunut. Kohteessa on paikalla jalkaväkijoukkueen asettama silmä, joka ohjaa suojaisan reitin kautta pst-ryhmän hyökkäysasemiin. Iskettävä viimeistään klo 1800.

Jos alueella on vihollisen jalkaväkijoukkoja, on käytettävä reittiä, jota käyttäen päästään toiseen asemaan. Paikalla oleva jv-joukkue asettaa ryhmän käyttöönne. Radioyhteys klo 1845. Väistöasema ruudussa x.

Kutakuinkin tuota rataa tehtävä on ollut näköjään. Miten "todenmukaiselta" se näyttää pst-miehen silmin? Mikä olisi mielestänne sopiva kokoonpano tuollaiseen tehtävään?

No tehtävä on tehtävä ja onnistumistodenäköisyydet on onnistumistodennäköisyyksiä.

Ei kai tehtävässä ole mitään vikaa, pakkoratkaisu johonkin tilanteeseen. Äärimmäisen epätoivoinen pakkoratkaisu jos saan lisätä. Vähän tuo partion (3 miestä, 3 sinkoa) käyttö on outoa tuossa tilanteessa, toisaalta kyllä mekin tuhottiin se pataljoonan verran tst-vaunuja yhdellä 2 ohjuslaitteen joukkueella joilla oli yhteesä 8 ohjusta :camo: (että ei noissa torni-touhuissa aina ihan selvästi näkyvää järkeä ole).

Enemmän minua kiinnostaa PST-miehenä se että mikä se käytännön toteutus siellä kohteessa oli, kuinka vaunut tiedusteltiin, kuinka niitä lähestyttiin, millä perusteella maalit valittiin, mitä tehtiin kun aloitettiin tulitoiminta, oliko jääkäreiden kanssa mitään yhteistoimintasuunnitelmia, kuinka varauduttiin vihollisen jalkaväkeen, valmisteltiinko/tiedusteltiinko ampuma-asemia, vaihtoasemia, vara-asemia, siirtymäreittejä. Koulutettiinko toimintaa etukäteen mitenkään yms.

Tuolla tavalla jos oikein laajan listan asioista laatii. Tässä on mielestäni ne perusjutut mikä PST-miehellä(kin) pitäisi olla hallussa.
 
Sikäli on hieman outo juttu se että meikäläisillä AKE-orientoituneilla joukoilla ei ole thermobaarisia aseita/taistelukärkiä. Noiden merkitys on täysin varmasti huomattavasti merkittävämpi kuin joku 40mm pikkupaukku. Toki voi olla että jos PV valitsee AT4:sen seuraavaksi "keveäksi" singoksi niin sitä ostetaan thermobaarisella tst-kärjellä ladattuna myöskin. Toki tuo on vain keveä sinko. Apilas jos olisi thermobaarinen niin siinä aisa oikenee väkisinkin. Oho... tämä olikin tykistöketju.

Suurella läpäisyn jälkeisellä vaikutuksella varustettu kessi voisi olla kaupunkitaisteluun thermobaarista parempi. Jälkimmäinen olisi tehokas mennessään ikkunasta sisään. Ellei mene, jää vaikutus heikohkoksi. Eihän paukku kuitenkaan kovin iso ole. Sisällä tietysti tehoaisi. Ontelon ei olisi pakko osua ikkunaan. Tehoaa jossain määrin, kunhan osuu aiotun huoneen seinään. Tehokkaan osuman todennäköisyys olisi siten moninkertainen.
 
JOKO kirjoitti:
Sikäli on hieman outo juttu se että meikäläisillä AKE-orientoituneilla joukoilla ei ole thermobaarisia aseita/taistelukärkiä. Noiden merkitys on täysin varmasti huomattavasti merkittävämpi kuin joku 40mm pikkupaukku. Toki voi olla että jos PV valitsee AT4:sen seuraavaksi "keveäksi" singoksi niin sitä ostetaan thermobaarisella tst-kärjellä ladattuna myöskin. Toki tuo on vain keveä sinko. Apilas jos olisi thermobaarinen niin siinä aisa oikenee väkisinkin. Oho... tämä olikin tykistöketju.

Suurella läpäisyn jälkeisellä vaikutuksella varustettu kessi voisi olla kaupunkitaisteluun thermobaarista parempi. Jälkimmäinen olisi tehokas mennessään ikkunasta sisään. Ellei mene, jää vaikutus heikohkoksi. Eihän paukku kuitenkaan kovin iso ole. Sisällä tietysti tehoaisi. Ontelon ei olisi pakko osua ikkunaan. Tehoaa jossain määrin, kunhan osuu aiotun huoneen seinään. Tehokkaan osuman todennäköisyys olisi siten moninkertainen.

KES:n tapauksessa tehokkuuden voi joutua laittamaan lainausmerkkeihin, eli KES on "tehokas". Joissakin reserviläisoppaissa (en muista oliko PV:n julkaisemia) KES:llä pitää osua aika lailla tarkalleen kohteen kohdalle seinään.

Toisaalta Ameriikkalaiset merijalkaväen jantterit kaivoivat varastoista vanhat ja jo käytöstä poistetut M72:set muistaakseni juuri sen takia että tarvittiin lisää jörpöttiä AKE:tukseen Falluhjassa.

Ja toisaalta Jenkkit hommaavat/hommasivat thermobaarisia latauksia juuri AKE-tappeluiden opettamana. Eli M72 käyttöön otto oli vähän sellainen polttopullo&kasapanos ratkaisu PST:n dilemmaan.
 
Second kirjoitti:
Ja toisaalta Jenkkit hommaavat/hommasivat thermobaarisia latauksia juuri AKE-tappeluiden opettamana. Eli M72 käyttöön otto oli vähän sellainen polttopullo&kasapanos ratkaisu PST:n dilemmaan.

Käsittääkseni kessi on käytössä nimenomaan siksi, että se on kevyt. Ja FAE ammuksia ei muuten voi käyttää kaikkialla, kuten silloin kun siviilejä on alueella tai omia on lähellä vihollista. Olisiko myös jotakin käyttötarkoitusta suunniteltu autopommien pysäyttämiseenkin, joskin siihen on vissiin parempiakin välineitä.
 
baikal kirjoitti:
setämies kirjoitti:
Älkää nyt väheksykö kuitenkaan sitä, että jätkät treenavat oikeasti maastossa. Se että löytyy alan tietämystä, auttaa kovin vähän jos sitä ei vie maastoon jossa sitä voi soveltaa. Vaikka treenataan partio koossa se ei ole joukkueen toiminnasta pois myöhemmin etenkään pst taistelussa. Kuten adam7 sanoi:

Se että reserviläinen jaksaa oma-aloitteisesti miettiä tuollaisia asioita maastossa on ihan mielenkiintoista ja fiilistelystä huolimatta sillä vetreytetään muistia (jota yleensä keskiverto ressu vetreyttää saunaillassa tai ABC:llä).

En väheksykään. Sitä aina vaan törmää miettimään, että mitenköhän mikin asia palvelee Asiaa? Minun helmasyntini on miettiä, mitä järkeä kulloinkin missäkin on.

Tuota, toinen näkökulma: entä jos arvon reserviläiset haluavat reipasta liikuntaa ja jonkin virkistävän aivoverryttelytehtävän, ja sen lisäksi tehdä vähän jälkipuintia? Tuo käytetty skenaario pelittää tuohon tarkoitukseen. Kun taas ehkä todenmukaisemmat skenaariot
  • "valmistelette torjunta-aseman tienmutkan M kohdalle, josta valmistaudutte torjumaan kärkivaunun"
  • "siirrytte pisteeseen P jossa johdatte Ylijohdon tulta alueella olevan panssarimuodostelman niskaan"
... ovat selekeesti tylsempiä tehdä liikuntamielessä???
 
Second kirjoitti:
JOKO kirjoitti:
Sikäli on hieman outo juttu se että meikäläisillä AKE-orientoituneilla joukoilla ei ole thermobaarisia aseita/taistelukärkiä. Noiden merkitys on täysin varmasti huomattavasti merkittävämpi kuin joku 40mm pikkupaukku. Toki voi olla että jos PV valitsee AT4:sen seuraavaksi "keveäksi" singoksi niin sitä ostetaan thermobaarisella tst-kärjellä ladattuna myöskin. Toki tuo on vain keveä sinko. Apilas jos olisi thermobaarinen niin siinä aisa oikenee väkisinkin. Oho... tämä olikin tykistöketju.

Suurella läpäisyn jälkeisellä vaikutuksella varustettu kessi voisi olla kaupunkitaisteluun thermobaarista parempi. Jälkimmäinen olisi tehokas mennessään ikkunasta sisään. Ellei mene, jää vaikutus heikohkoksi. Eihän paukku kuitenkaan kovin iso ole. Sisällä tietysti tehoaisi. Ontelon ei olisi pakko osua ikkunaan. Tehoaa jossain määrin, kunhan osuu aiotun huoneen seinään. Tehokkaan osuman todennäköisyys olisi siten moninkertainen.

KES:n tapauksessa tehokkuuden voi joutua laittamaan lainausmerkkeihin, eli KES on "tehokas". Joissakin reserviläisoppaissa (en muista oliko PV:n julkaisemia) KES:llä pitää osua aika lailla tarkalleen kohteen kohdalle seinään.

Toisaalta Ameriikkalaiset merijalkaväen jantterit kaivoivat varastoista vanhat ja jo käytöstä poistetut M72:set muistaakseni juuri sen takia että tarvittiin lisää jörpöttiä AKE:tukseen Falluhjassa.

Ja toisaalta Jenkkit hommaavat/hommasivat thermobaarisia latauksia juuri AKE-tappeluiden opettamana. Eli M72 käyttöön otto oli vähän sellainen polttopullo&kasapanos ratkaisu PST:n dilemmaan.


Pieni korjaus tuohon AT-4 thermobaariseen lataukseen. Tiettävästi raketissa ei käytetä termobaarista taistelukärkeä vaan korkea-aktiivista räjähdysainetta, kuten muissakin länsimaiden valmistamissa sinkojen (PZfaust 3, SMAW, Matador ym.) taistelukärjissä. Se on siis "paranneltu, korkea-aktiivinen räjähdysaine" joka antaa kovan painevaikutuksen suljetuissa tiloissa. Uusi AT 4 sinko, AST-taistelukärjellä on rakennuksia ja bunkkereita sekä kevyesti panssaroituja ajoneuvoja vastaan suunniteltu tandem-taistelukärki, joka pystytään ampumaan suljetuista tiloista eli minimaalisella taka-alueen turvasektorilla. Se käyttään ensimmäisen panoksen esteen läpi tunkeutumiseen ja toinen räjähtää viiveellä ja tuhoaa rakennuksen/huoneen.


ja Iippojen vastine on Matador


ja SMAW novel explosive


Termobaarisen kärjen käyttö on jäänyt nähtävästi enemmän venäläisten suosimaksi, ainakin kädessä pideltävien aseiden osalta. Luulen että lännessä suositaan räjähdysaineiden käyttöä lähinnä niiden turvallisemman käytön ja vakaamman olomuodon takia.
Uudet räjähdysaineet ovat erittäin epäherkkiä (lue vakaita) iskuille ja ammukseen kohdistuville mekaanisille vaurioille ja kestävät jopa luodin läpimenon r-aineen läpi aiheuttamatta vaaraa kuten paloa, räjähdystä tai deflagraatiota.

Termobaarisen taistelukärjen ominaisuuksista en tarkkaan tiedä, mutta jos käytetään kaasu, polttoaine-aerosoliin pohjaista panosta, luulen että ei kestä samaa rääkkiä kuin uudet huipputekniset räjähdysaineet. Varastointikestokin on kysymysmerkki.

Itse suosisin AT4-aseperhettä, jossa löytyy myös versio tavallisella HEAT-taistelukärjellä ja tämä AST, molemmat CS-kykyisiä. Lisäksi tekniikka ja toiminnot samankaltaisia kuin uudessa NLAWissa. Jotenkin uskon että jos hankitaan jotain, niin se on AT4.

Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto olisi Carl gustav 84mm sinko, joka voi ampua myös ilmaräjähteistä ammusta. Tosin ei olisi kertakäyttöinen ja varmasti raskaampi raahata mutta toisaalta voi ampua enemmän paukkuja kuin kertakäyttöisellä.

 
Last edited by a moderator:
No sieltä tuli tietoa :a-smiley:

Juu minulla vilisee silmissä nuo kaikki lyhenteet mitä noissa uusissa sinkojen ammuksissa on. Niitä on aivan älytön määrä ja jokainen toimii vähän eri tavalla. Mulle ne kaikki on thermobaarisia siitä syystä että aivokapasiteetti ei tarkempaan jaotteluun riitä.

Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto olisi Carl gustav 84mm sinko, joka voi ampua myös ilmaräjähteistä ammusta. Tosin ei olisi kertakäyttöinen ja varmasti raskaampi raahata mutta toisaalta voi ampua enemmän paukkuja kuin kertakäyttöisellä.

Egyptin pojat muistaakseni suunnitelivat vastaavia RPG-7 sinkoihin jo kauan sitten. Pääasiallinen käyttötarkoitus ilmatorjunta. En muista oliko siinä joku 700 metrin itsetuho, vai toimiko ihan säädettävällä sytyksellä.

Tuio Carl Gustav taitaa toimia laseretäisyysmittarin turvin, eli voi olla että siinä automatiikka säätää systyttimen toiminnan mitatun etäisyyden mukaisesti. Tanskalaisilta olen noista kuullut ja hitusen jutustellutkin. Olipa aika jännä huomata että Tanskalaisia ammattilaisia ei oltu koulutettu varautumaan minkäänlaisiin panssarivaunujen aktiivisiinsuojiin. Asia joka meillä on integroitu aika tehokkaasti koulutukseen. No heikäläiset myönsivät että heidän uhkakuvissa kohteet ovat lähinnä jotakin alkuperäisiä modamattomia T-55 vaunuja.
 
Second kirjoitti:
Egyptin pojat muistaakseni suunnitelivat vastaavia RPG-7 sinkoihin jo kauan sitten. Pääasiallinen käyttötarkoitus ilmatorjunta. En muista oliko siinä joku 700 metrin itsetuho, vai toimiko ihan säädettävällä sytyksellä.

Eikös RPG-7:n ontelossa ole luonnostaan 450m tai 900m:n itsetuho?
 
SJ kirjoitti:
Second kirjoitti:
Egyptin pojat muistaakseni suunnitelivat vastaavia RPG-7 sinkoihin jo kauan sitten. Pääasiallinen käyttötarkoitus ilmatorjunta. En muista oliko siinä joku 700 metrin itsetuho, vai toimiko ihan säädettävällä sytyksellä.

Eikös RPG-7:n ontelossa ole luonnostaan 450m tai 900m:n itsetuho?

Nuo IT-kranaatit on isoja sirpalelaukauksia.

Itsetuho onteloissa yltää huomattavasti pidemmille etäisyyksille: 900-1000 metriä. Niissä vanhan liiton PG-7-kranuissa ainakin. Nuo uudemmat tandem yms laukaukset varmaan tuhoutuu lyhyemmillä matkoilla-

Persetti kun tuo RPG-7 kirsoo mieltä edelleen. Ei tarvitsisi itkeä minkään perään kun sinkoon löytyy kaikki mahdolliset tst-kärjet thermobaarisita, sirpaleiden kautta, IT:hen ja PST:hen (uusimmat kranaatit on erittäin tehokkaita, toki niillä on vain KES:in tehokas kantama enää).

No haikailuahan tämä. Tuskin tullaan hommaamaan asetta joka koki päivän valon 60-luvun lopulla tai 70 luvun alulla. Siitäkin huolimatta jatkan haaveilua ja haikailua: Eipä noilla tarvitsisi KES:iä korvata. Siinä ei mielestäni olisi järkeä, mutta (alueellisten HevonPerseenPataljoonien) joukkueiden sinkopartioon noita voisi jakaa. Ajatelaan että partiossa on 4 miestä, kaksi sinkoa.

USMC:llä, eli niillä jenkki mariineilla, on sellainen systeemi joka minusta on varsin fiksu että joukkueen sinkopartio hoitaa monia tehtäviä PST:stä, tulitukeen ja AKE:ssa seinien puhkomiseen. Esim kotimaisten kaupunkijääkärien nykyään on pakko mennä seinän viereen asettamaan räjähdepanos, singolla ja kunnollisella käyttötarkoitusta varten suunnitelulla laukauksella se voidaan tehdä kadun toiselta puolelta.

Käsin aseteltavat räjähdepanokset soveltuvat ehkä enemmänkin sitten talon sisällä tapahtuvaan toimintaan sekä jonkin rakennuksen täydelliseen hävittämiseen.

Myönnän että nyt sorrun apinoinnin syntiin (USMX käyttää tuota systeemiä), mutta mielestäni tuo 4 miehen ja kahden singon partio toimii hyvin, varustettuna ainakin thermo-, sirpale ja ontelokärjillä olisi melkoisen mellevä lisä. Löytyy taistelukestävyyttä kun ei puljata vain yhden singon kanssa, tulinopeutta, monipuolisutta.

Haaveilu seis!!!:
Ongelmia on sitten se että nuo tulisivat reserviläisille joille ei ole koulutusta aseelle annettu. Yks-kaks kaverilla on käsissään sinko joka vaatii aika pitkänkin koulutksen että siitä saadaan "kaikki" teho irti, siihen on monenlaisia tst-kärkiä.

Kymijokilaakson ratkaisutasiteluiden aikana siis tapahtuu seuraavaa: "Sinkomiehet katsoo kun r-vaunu jalkauttaa miehet maastoon siinä 100 metrin päässä. Miehet odottavat että miehet tulee lähemmäs valmistautuen heittämään singon laukaukset kohti vihollista ja työntävät singon r-vaunun telojen väliin." Vuonna 2070 sitten veteraani haastatteluissa sodassa palvellut sinkomies kertoo että "No ku ne kranut oli niin kasapanoksen näköisiä ja sille singolle ei keksitty muuta käyttöä, ohjeetkin oli Venäjäksi eikä kukaan oikein tiennyt mitä ne nämä singot oikein oli. Kyllä sitten jo Helsingin torjuntavoiton aikana osattiin niitä sinkoja käyttää. Alkukankeutta"
 
Back
Top