Partisaani

Itse en osaa lähteä arvottamaan mitä olisi pitänyt tehdä tismalleen toisin, kun ei ole sen hetken tilanne kuva täysin hallussa. Toki edes ne vähäiset sotilaat olisi voinut olla varustettu paremmin ja lukumääräisesti runsaammin...mutta jos ja jos. Luultavasti käytössä oli kaikki mitä irti lähti.

Partisaanien raakuus on ollut oma lukunsa, käsittääkseni kaukopartiomiehet eivät syyllistyneet vastaaviin raakuuksiin.
 
Tässä Ilta-sanomien kirjoitus palkalta pakoon päässeen nuoren tytön sekä paikalla käynneen nuoren sotilaspastorin silmin:


Sunnuntaina ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjassa kerrottiin hirvittävästä partisaani-iskusta Savukosken Seitajärven kylään kesällä 1944. Vuonna 2012 IS:lle samasta tapauksesta kertoi sotilaspastori, joka näki pienten lasten ruumiit.
100 tarinaa sodasta -sarjassa Seitajärven iskusta kertoi Paavo Saviaro. Hän oli yksi kylään hälytetyistä suomalaissotilaista, joka näki neuvostopartisaanien tekemän suomalaisten siviilien joukkosurman. Haastattelun näet jutun pääkuvana olevalla videolla ja lisää voit lukea täältä.

Sirkka Lakela oli pieni tyttö, joka pääsi kylästä pakoon juuri ennen verityötä. Taisto Saarinen oli puolestaan sotilaspastori, joka osallistui partisaanien takaa-ajoon. Heidän haastattelunsa julkaistiin Ilta-Sanomien erikoislehdessä ensimmäisen kerran vuonna 2012. Julkaisemme haastattelut nyt ensimmäistä kertaa verkossa.

Seitajärvi oli viiden talon kylä kaukana rintamasta keskellä Savukoskea. 10-vuotias Sirkka Lakela pääsi viime hetkellä pois painajaisen keskeltä. Hänen veljensä ja siskonsa katosivat vuosikausiksi.

”Heinäkuun alussa 1944 sota tuntui olevan kaukana Savukosken Seitajärveltä. Suomalaiset pidättelivät puna-armeijan vyöryä Kannaksella, ja Lapissa rintama oli satojen kilometrien päässä.

Silti sota oli lähellä: viiden talon kylää suojeli parin miehen kenttävartio. Isäni oli kotiutettu rintamalta ja pohjoisessa Lokan kylässä poroja merkitsemässä. Meitä oli kotona Ollilassa äitini

Maria ja kolme veljeäni, Valtteri, 16, Soini eli Jussi, 14, ja Yrjö, 8. Sisareni Eliisi, 17, asui kylällä Mattilan talossa.

Heinäkuun 6. päivä oli kaunis ja lämmin. Siksi äiti päätti, että viritämme rankisen talliin ja nukumme siellä. Aikaisin aamulla ehkä kolmen aikaan äiti heräsi laukauksiin, joita kuului kotipihalta. Äiti avasi varoen tallin oven. Pihalla venäläinen likaisen vihreissä vaatteissa kurkki tuvan ikkunoista sisään.

Äiti nykäisi oven kiinni ja sanoi, että meidän pitää lähteä äkkiä takaseinän sontaluukusta karkuun. Se oli pieni luukku, mutta onneksi sen seinä oli sahattu kummalla tavalla vinoon - muuten äiti ei olisi mahtunut ulos. Juoksimme paljain jaloin ja yövaatteisillamme pientä pusikkoa kasvavaan metsään tallin taakse. Peräämme alkoi tulla jo luoteja. Veljeni Valtteri huolehti, että pääsimme kaikki pakoon. Hän jäi meistä jälkeen ilman asetta, ja se ehkä pelasti meidät.

7650290dd4934ea782679f7e9c424de3.jpg

Tästä sontaluukusta Sirkka Lakela pakeni partisaani-iskua. (KUVA: Matti Saanio)

Pysähdyimme neljänsadan metrin päässä. Olin jo kääntymässä kohti kylän keskustaa, mutta äiti sanoi, ettei mennä sinne, siellä ammutaan. Juoksimme valoisassa kesäaamussa paljain jaloin 12 kilometriä Värriön kylään. Ei siinä ehtinyt ajatella paljon muuta kuin että on päästävä pois. Äidillä kipeytyivät niskat, kun hän vilkuili taakseen.

Pakomatkalla näimme kylän keskustasta savua. Meidän taloamme he eivät polttaneet, veivät vain tuvasta seinäkellon ja papereita sisältäneen vaneriaskin.

Siskoni Eliisi ei päässyt pakoon kylän keskustasta. Hän yritti juosta metsään mutta jäi partisaanien vangiksi, ja samaan vankiporukkaan tuotiin myös veljemme Valtteri.

Partisaanit ampuivat heidät vasta pakomatkan lopulla Sallassa Naruskajoen latvoilla Kieroharjussa. Tiettävästi se Eliisin ampunut nuori partisaani oli ehtinyt matkalla ihastua Eliisiin ja joutui koko loppuelämänsä elämään sen asian kanssa. Hänestäkin tuli sodan uhri.

8c88abb58e2c4da1923696bb137546da.jpg

Sirkka Lakela kuvattuna vuonna 2012. (KUVA: Reijo Hietanen)

Eliisi ja Valtteri haudattiin Savukoskelle vuonna 2008. Sain rauhan, kun he pääsivät kotiin.

Kun kerroimme Värriöllä, mitä oli tapahtunut, meitä ei ensin uskottu. Sitten sieltä soitettiin hälytys 30 kilometrin päähän Saunakankaalle, jossa oli Erillisosasto Saun tukikohta.

Päivä oli jo pitkällä, ennen kuin Värriölle tuli luutnantti, joka ensitiedot Marialta saatuaan jatkoi kärkijoukkoineen puolijuoksua kohti Seitajärveä.

Partisaanien perään kärkijoukossa lähtenyt luutnantti oli Mannerheim-ristin ritari Olavi Alakulppi.”

Partisaanit eivät kuuluneet puna-armeijan organisaatioon, vaan osastoja perusti turvallisuusorganisaatio NKVD. Osastoihin kuului puolueelle uskollisia miehiä ja naisia, joiden piti kaukana vihollisen selustassa tuhota varuskuntia ja häiritä vihollisen kuljetuksia. Itärintamalla partisaanisodasta tuli raakaa ajojahtia, jossa siviilejä tapettiin ja raiskattiin surutta.

Suomen rintamilla partisaanien joukossa oli myös suomalaisia loikkareita etenkin tulkkeina ja oppaina. Seitajärvelle hyökkäsivät osastot Poljarnik ja Bolshevik, joiden yhteisvahvuus oli 152 miestä ja naista. Iskujen tarkoituksena oli sitoa suomalaisjoukkoja rintaman takana, lietsoa pelkoa ja murentaa taistelumielialaa.

Seitajärven iskussa kuoli 14 kyläläistä ja neljä vartiosotilasta. Omalle puolelleen päästyään Poljarnik-osasto raportoi tuhonneensa Seitajärven varuskunnan ja tuhonneensa 94 vihollista. Suomalaiset takaa-ajajat ampuivat kahdessa taistelussa 33 partisaania, ja yksi kuoli Seitajärven kylässä.

af007db094c9476385e1339af655945e.jpg


Taisto Saarinen oli Erillisosasto Saun sotilaspastori. Hän oli tutkimassa Seitajärven hävitystä ja ajoi partisaaneja takaa.

”Olavi Alakulppi oli yksi Saun joukkueenjohtajista. Hän oli ronski peräpohjalainen, joka ei paukutellut henkseleitään. Vaikka hän johti monia tunturitaisteluita partisaaneja vastaan, omat tappiot pysyivät aina pieninä.

Alakulppi tuli miestensä kanssa iltapäivällä Seitajärven kylään. Kolme taloa oli poltettu ja kenttävartion sotilaat oli ammuttu tai otettu vangiksi. Kenttävartion päällikkö Hannes Arajärvi makasi vaikeasti haavoittuneena ojassa.

Minä olin 24-vuotias Erillisosasto Saun sotilaspastori, vaikka teologian opintoni olivat ihan kesken. Minua ei määrätty Seitajärvelle, mutta halusin lähteä ihan omasta kiinnostuksesta.

981aadca8fe74a6aa9418fd9ccf70c05.jpg

Taisto Saarinen kuvattuna keväällä 2012. Hän kuoli noin puoli vuotta haastattelun tekemisen jälkeen.(KUVA: Seppo Solmela)

Alakulppi jatkoi miehineen partisaanien jäljillä kylästä itään viitisen kilometriä, ja he tulivat myöhään iltapäivällä kuivalle metsämaalle. Siellä makasi kymmenen kyläläistä takaapäin ammuttuina. Naisilta oli vedetty alushameet ylös. Ruumiiden joukossa oli 8-vuotias Mirja Arajärvi, jonka vääpeli Oinonen tunnisti. Hän kokeili sormellaan, että tyttöhän hengitti ja ravisteli tyttöä hereille. "Kyllä sinä minut tunnet, minähän olen Oinosen Matti", hän sanoi. Silloin Mirja uskalsi avata silmänsä.

Mirjaa oli ammuttu, mutta luoti oli mennyt ohi. Hän näytteli kuollutta aivan hiljaa. Partisaani oli lyönyt pistimen tytön ruumiin läpi aivan sydämen vierestä. Mirja ei päästänyt äännähdystäkään vaan makasi tuntikausia odottamassa. Hänen ympärillään oli kuolleina mm. hänen äitinsä ja viisi siskoaan. Mirja lennätettiin sairaalahoitoon, ja hän elää yhä.

En ollut Alakulpin mukana, mutta kävin tappopaikalla pian sen jälkeen. Maassa oli polvien painaumat, kun partisaanit olivat raiskanneet naisia. Lähdin vapaaehtoisesti partisaanien perään yhden joukkueen mukana Kemijoen vartta ylöspäin. Pastorillakin oli olo, että jos olisi partisaaneja tullut vastaan, olisi pistänyt konepistoolin laulamaan.

0aa3fb08a6564889b68a66bd91ddae32.jpg

Taisto Saarinen oli kesällä 1944 nuori sotilaspastori.(KUVA: Seppo Solmela)

Marssimme hiki päässä kolmisenkymmentä kilometriä Lattunakoskelle, jossa odotimme tulppaosastona vastaan tulevia partisaaneja toista vuorokautta. Alakulppi oli saanut tulikosketuksen partisaaneihin edessä ja he olivat tulossa meitä kohti. Sitten tuli joltakin Rovaniemen esikunnan suurelta sotapäälliköltä määräys, että meidän oli lähdettävä pohjoisemmaksi - parin tunnin kuluttua venäläiset tulivat siitä kohtaa Kemijoen yli. Miesten kesken oli silloin puhetta, että joku esikunnasta vuoti tietoja venäläisille.

Jatkoimme pohjoiseen kohti Kemihaaraa, kunnes tuli taas käsky kääntyä etelään kymmenien kilometrin pikamarssille. Partisaaneja emme tavoittaneet. Viimeisistä jäljistä nähtiin, että heillä oli kuuden tunnin etumatka. Joukossa oli niin taitavia eränkävijöitä, että he pystyivät jäljistä päättelemään tarkasti partisaanien etumatkan.

Palasimme tukikohtaamme Savukoskelle neljä päivää iskun jälkeen, olimme marssineet erämaissa reilusti yli kilometriä. Olimme todella väsyneitä, mutta myös todella turhautuneita esikunnan päätöksiin.

Tasan viikko Seitajärven iskun jälkeen toinen partisaaniosasto iski vain vähän pohjoisempana Lokan kylään, jota ei ollut evakuoitu. Partisaanit polttivat kylän ja tappoivat yhdeksäntoista kyläläistä.

Seitajärveläisten hautajaiset pidettiin Savukoskella muutaman viikon kuluttua. Ruotsista tuli lääkäri tutkimaan naisten ruumiit, että oliko heidät raiskattu. Sitä hän ei koskaan pystynyt sanomaan varmasti ruumiiden hajoamisen takia.

Pesin seitsemänkuisen Ritva-vauvan ruumiin. TK-kuvaaja otti kuvan, kun pidin vauvaa käsissäni. Kuvaaja sanoi, että älä näytä sitä puolta kameralle, käännä. Vauvan kallo oli murskattu kiväärinperällä tai lyömällä puuta vasten. Ne olivat sellaisia tekosia, että kyllä pisti miehiä vihaksi. Oli meininki, että annetaan samalla mitalla takaisin.

Yritin ristiä pienet kädet rinnalle. Eivät ne oikein enää taipuneet.”

Sirkka Lakelan ja Taisto Saarisen haastattelut on julkaistu alun perin IS:n Kansa taisteli -erikoislehdessä vuonna 2012.

Lisää 1940-luvun dramaattisista sodan ja rauhan vuosista voit lukea Ilta-Sanomien juhlalehdestä 1940-luku.


http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005175498.html
 
YLE:n MOT esittää tänään ohjelman partisaani-iskuista.

Kuuntelin toimittajan (Kai Byman vissiinkin) haastattelua radiosta ohjelman tiimoilta. Professori Lähteenmäkeen nojaa, mikä on tietenkin vahva selkänoja, mutta melko yhdellä silmällä taas mennään, mikä ei MOT:n osalta ole mitään uutta.
 
Jossain haastattelussa kerrottiin partisaani porukasta joka iski johonkin kylään aivan jatkosodan lopussa. Virallisen tarinan mukaan ryssät pääsivät rauhantulon vuoksi karkuun omalle puolelle.Siinä sitten haastateltava veteraani joka oli jahtaamassa partisaaneja sanoi että viralliset tarinat ovat virallisia tarinoita. Eli poljettiin vissiinkin suohon ne rosvot .Hyvä..
 
YLE:n MOT esittää tänään ohjelman partisaani-iskuista.

Kuuntelin toimittajan (Kai Byman vissiinkin) haastattelua radiosta ohjelman tiimoilta. Professori Lähteenmäkeen nojaa, mikä on tietenkin vahva selkänoja, mutta melko yhdellä silmällä taas mennään, mikä ei MOT:n osalta ole mitään uutta.

Miten niin yhdellä silmällä? Minusta on varsin kuvaavaa juuri se, että saksalaisjoukkojen komentaja patuuttaa suomalaisia suojaamaan tai evakuoimaan siviilejään....mutta suomalaishallinnolla on muut mielessään? Eikö oikein sovi glorifioituun suomalaiskäsitykseen sodastamme?

Jos ei voitu suojata, miksei evakuoitu? Tämä kysymys voi olla de factoa tänäänkin, jos tullaan time crisis-aikaan. Ihan turha kaakattaa mitään siitä, ettei suomivaltio kestänyt enempää väestönsiirtoja....kummempaakin saatiin tehtyä. Syy evakuoimattomuuteen oli hyvin raadollinen ja sitä ei ole haluttu vain myöntää. Avoimista lähteistä ja päiväkirjoista syyt löytyvät, kun on vain halua niitä etsiä.

Kaksi evakuoimattomuuden syytä löytyy helposti, kolmas onkin sitten niin karsea ja raadollinen, ettei sitä löydy, mutta se on olemassa. :rolleyes:

Mikään pohdinta ei silti poista sitä tosiasiaa, että neuvostojoukot sikailivat näissä tapauksissa huolella ja tekivät sotarikoksia siinä missä natsiaatun joukot Itiksellä pitkin linjaa ja - aikaa.

Jos suomalaiset kaukopartiot olisivat sikailleet samalla tavoin, niin eiköhän NL olisi marssittanut nämä asiat jo moneen kertaan framille kuormittain todisteita ohessa?
 
Jossain haastattelussa kerrottiin partisaani porukasta joka iski johonkin kylään aivan jatkosodan lopussa. Virallisen tarinan mukaan ryssät pääsivät rauhantulon vuoksi karkuun omalle puolelle.Siinä sitten haastateltava veteraani joka oli jahtaamassa partisaaneja sanoi että viralliset tarinat ovat virallisia tarinoita. Eli poljettiin vissiinkin suohon ne rosvot .Hyvä..

Luulen arvaavani mistä tapauksesta on kysymys. Pääsivät ja pääsivät, mutta ei poljettu suohon.
 
Moro.
Kun eilen lähetin ensimmäisen viestin tälle foorumille, niin jatketaan nyt sitten heti uudella.
Tarkoitus olisi ensi viikolla (7.6.) lähteä melomaan Onkamojoki-Savinajoki-Oulankajoki. Käydään ainakin Hautajärven Kiviaavan partisaanimuistolla. Onko arvon tietäjillä tiedossa muita mahdollisia sotahistoriallisia kohteita, sanotaan nyt vaikka tunnin kävelymatkan päässä tuosta joesta. Kiviaapalle on matkaa joelta n. 5km. Tietääkseni ainakin jäsenet Baikal ja Erkki taitavat tietää paljon alueen kohteista.
 
Moro.
Kun eilen lähetin ensimmäisen viestin tälle foorumille, niin jatketaan nyt sitten heti uudella.
Tarkoitus olisi ensi viikolla (7.6.) lähteä melomaan Onkamojoki-Savinajoki-Oulankajoki. Käydään ainakin Hautajärven Kiviaavan partisaanimuistolla. Onko arvon tietäjillä tiedossa muita mahdollisia sotahistoriallisia kohteita, sanotaan nyt vaikka tunnin kävelymatkan päässä tuosta joesta. Kiviaapalle on matkaa joelta n. 5km. Tietääkseni ainakin jäsenet Baikal ja Erkki taitavat tietää paljon alueen kohteista.

Nyt mennään raskaasti muistin varoilta. Jotenkin tuohon melontareittiin osunee ammoinen partisaanitukikohta. En muista onko sillä merkkiä kuitenkaan. Isävainaan eläessä olen siellä käynyt ja vaellusporukkaamme veti evp-rajavartiomestari, joka näytti paikan. Hillitön rovio puoliksi maatuneita säilyketölkkejä, radion akkuja, ryjää ja muutama painanne, joka saattoi kuulemma viitata hautoihin. Jossain tukikohdan lähellä oli ikupetäjä, jossa roikkui tiedon mukaan laskuvarjosta peräisin ollut narukimppu ja kyllä siellä sellainen oli. Muuta en tähän nyt muista.
 
Miten niin yhdellä silmällä? Minusta on varsin kuvaavaa juuri se, että saksalaisjoukkojen komentaja patuuttaa suomalaisia suojaamaan tai evakuoimaan siviilejään....mutta suomalaishallinnolla on muut mielessään? Eikö oikein sovi glorifioituun suomalaiskäsitykseen sodastamme?

Jos ei voitu suojata, miksei evakuoitu? Tämä kysymys voi olla de factoa tänäänkin, jos tullaan time crisis-aikaan. Ihan turha kaakattaa mitään siitä, ettei suomivaltio kestänyt enempää väestönsiirtoja....kummempaakin saatiin tehtyä. Syy evakuoimattomuuteen oli hyvin raadollinen ja sitä ei ole haluttu vain myöntää. Avoimista lähteistä ja päiväkirjoista syyt löytyvät, kun on vain halua niitä etsiä.

Kaksi evakuoimattomuuden syytä löytyy helposti, kolmas onkin sitten niin karsea ja raadollinen, ettei sitä löydy, mutta se on olemassa. :rolleyes:

Mikään pohdinta ei silti poista sitä tosiasiaa, että neuvostojoukot sikailivat näissä tapauksissa huolella ja tekivät sotarikoksia siinä missä natsiaatun joukot Itiksellä pitkin linjaa ja - aikaa.

Jos suomalaiset kaukopartiot olisivat sikailleet samalla tavoin, niin eiköhän NL olisi marssittanut nämä asiat jo moneen kertaan framille kuormittain todisteita ohessa?
Samaiset saksalaiset halusivat Pohjois-Suomen siviilien järjestyksenpidon itselleen. Perustelivat korpikommunistien vakoilu- ja sabotaasipelolla. Gefepo ja Gestapo olisivat hoitaneet järjestyksenpidon. Jostakin syystä suomalaiset eivät tähän suostuneet. Esim. Kallon kylän ja muiden länsirajan metsäkaartilaisten kova kohtelu selittyy osin juuri sillä, että saksalaiset haluttiin vakuuttaa siitä, että suomalaiset pitävät itse omat nurkkansa siistinä. Että voi sillä saksalaiskomentajalla olla muitakin motiiveja kuin pelkkä humaanisuus.

Me on väännetty tästä aiemminkin, enkä suostu eri puolelle kanssasi asettumaan. Näkökulma meillä on eri, mutta perusasioissa ollaan samoilla linjoilla. Partisaani-iskuja ei voi puolustella mitenkään, eikä partisaanien iskujen uhreiksi joutuneiden kärsimystä ja ylevästi sanottuna uhria voi eikä pidä vähätellä.

Yksisilmäisyydellä tarkoitan tässä yhteydessä sitä, että MOT:n ohjelmissa on aina joku tyhmä/tuhma, jonka sankaritoimittaja paljastaa. Jos kaikki historian tapahtumat ja asiat selitetään tällä metodilla, niin vähän heikkoa on. Lähteenmäen tiedän ja se tietää minut. En sinänsä kiistä Lähteenmäen ansioita historiantutkijana, mutta jos (kuten ohjelman esittelystä on pääteltävissä) koko ohjelma pohjautuu pelkästään Lähteenmäen yhteen artikkeliin, niin vähän yksisilmäiseltä kuulostaa. Ihmiskilpiä siviilit varmasti ovat olleet, mutta epäilen HYVIN vahvasti, että pelkästään ihmiskilpiä, edes päätöksiä tehneiden sotilas- ja siviilivirkamiesten silmissä. Silti tuo Lähteenmäen esiinnostama ajatus siitä, että korvet haluttiin pitää asuttuna, on hyvin kuvaavaa sota-ajan raadollisuudelle.

Joitakin näkökulmia:
1) Ruokahuolto. Talvella -41 kansakunta oli kirjaimellisesti nälänhädän partaalla ja elintarvikkeista vastannut ministeri ennusti parin viikon sisällä alkavia nälkämellakoita ja niistä seuraavaa armeijan hajoamista. Sitten viljaa tuli ja rimaa hipoen selvittiin. Kaikki eivät selvinneet, mikä selviää sotavankileirien, Itä-Karjalan keskitysleirien (myöhemmän nimityksen mukaan siirtoleirien) siviilien ja erinäisten hoitolaitosten kuolleisuudesta. Jokainen viljelty tila tarkoitti vähempää määrää suita valtion ruokittavana, omavaraistaloudessa kun pitkälti elettiin.
2) Sotamoraali. Jos ajan henki oli lopullisen voiton saavuttaminen ja sen (ja koti-ikävän) siivittämänä Kannakselle ja Laatokan Karjalaan palasi siirtoväkeä, kun sitä ei kyetty pitämään poissa, millaisen signaalin olisi antanut, jos alueelle, joka jo Jatkosodan syttyessä oli omalla puolen, olisi määrätty evakuointi?
3) Resurssipula. Asekuntoisista miehistä oli pulaa, mutta niin myös työkykyisistä miehistä. Ne takalinjojen joukot olivat yleensä joko ala- tai yli-ikäisiä tai muista syistä rintamapalvelukseen kelpaamattomia. Jos jokainen kylä rajanpinnassa olisi varustettu riittävällä varusväellä (mitä se sitten olisi tarkoittanutkin), niin mistä ne joukot olisi otettu?
4) Mihin asti ne evakuoinnit olisi pitänyt ulottaa? Kuhmon korkeudella partisaaneja oli Ristijärven korvessa ja todennäköisesti kävivät katsomassa Kontiomäkeä. Olisiko itäraja pitänyt evakuoida nykyistä 5.-tietä myöten Kainuussa ja 4.-tietä myöten Lapissa? Silloin ne iskut olisi tehty vielä lännempänä.

Jos sulla ne syyt evakuoimattomuudelle on tiedossa, niin laita tänne lähteineen ja otan opikseni.
 
Nyt mennään raskaasti muistin varoilta. Jotenkin tuohon melontareittiin osunee ammoinen partisaanitukikohta. En muista onko sillä merkkiä kuitenkaan. Isävainaan eläessä olen siellä käynyt ja vaellusporukkaamme veti evp-rajavartiomestari, joka näytti paikan. Hillitön rovio puoliksi maatuneita säilyketölkkejä, radion akkuja, ryjää ja muutama painanne, joka saattoi kuulemma viitata hautoihin. Jossain tukikohdan lähellä oli ikupetäjä, jossa roikkui tiedon mukaan laskuvarjosta peräisin ollut narukimppu ja kyllä siellä sellainen oli. Muuta en tähän nyt muista.
Kiitos nopeasta vastauksesta. Jos voit tarkempaa koordinaatia tuohon yo. kohteeseen vaikka yv. (Tosin niin noviisi olen, että onko tällä foorumilla yksityisviestien mahdollisuus). Tuo tunnin matka joelta ei nyt ole graniittiin kirjoitettu. Olemme kovakuntoisia, nuoria (63-66v) miehiä, koskimelontaa ja patikointia takana vuodesta -82 ja Jukolan viestiin osallistuttu 40 vuotta, paras sijoitus 80-luvun alussa 300 sakkiin. Joku MAAK-komppania saisi meistä hyvän siltavartioryhmän, valioluokan ampujia vielä kaikki kuusi. Cooperin testi menee kaikilla vielä lähemmä 3000m tai vähän yli.
Tosiaan nuo Paikkaselän ja Hautajärven kylän muistot on jo nähty, Etelä-Karjalasta olemme kaikki Samovaarit kotoisin joten Virolahdelta Ilomantsiin paikat koluttu.
 
Jos sulla ne syyt evakuoimattomuudelle on tiedossa, niin laita tänne lähteineen ja otan opikseni.

Tiedät tasan, että en laita.:rolleyes: Kaksi pääsyytä on aivan julkisesti esillä ja se kolmas ei ole, eikä minun kauttani tule. Ymmärrän hyvin, että tätä "kolmatta syytä" ei voida ottaa vakavasti, eikä se minua piinaa lainkaan.

Totta on sekin, että joskus SYY ei ole loppujen lopuksi syy vaan yksinkertaisesti olosuhteiden luoman tilanteen muovaama tapausten ja tapahtumattomuuden voisiko sanoa symbioosi.

Ohjelman tutkija sanoo: asukkaat muodostivat tyhjille alueille "silmän" ja se on varmasti de facto. Se on luettavissa Rovaniemen ja Lieksan -tiettyä virkaa hoitaneiden- viranhaltijoiden päiväkirjoista ja haastatteluissa kolme tällaista viranhaltijaa on esittänyt saman väitteen.

Asutus muodosti myös tietyn alustan sotilaille eli jonkinlaisen maton tulla esim. yöksi tupaan hirmuisilla partiokierroksilla. Samalla saivat saunaa, maitoa, perunaa, leipää, kalaa.....hyvin tarpeellinen asia pitkien taipaleiden oheen. Jne.jne.

Takaan, että ohjelmassa esitetty raflaavan tuntuinen -ihmiskilpi- teema ei ole niin korni kuin äkkiä luulisi. Ohjelmassa jätetään selvästi kertomatta muutamia yksityiskohtia, jotka ovat olleet toimittajien ulottuvilla jo ammot ajat. Sokea Reettakin ne on osannut poimia, jos on uskaltanut, osannut tai viitsinyt.

Minun agendani ei ole todistaa, että suomalainen virka-apparaatti epäonnistui kaikessa. Ei se niin ole, mutta sen haluan tuoda esille, että reserviläisellä, aikuisella miehellä M17 ei ole tarvetta eikä syytäkään katsella maailmaa ja menneitä tapahtumia tietyllä kirkasotsaisella killottavasilmäisellä lehmänkatseella. Sotavuodet eivät olleet omiaan kasvattamaan enkelinsiipispankkoja suomalaistenkaan selkään ja tähän viittaan sillä kolmannella -syyllä-.

Sillä mikä on tapahtunut ennen tapahtuu uudestaan, vaikkei sitä hevin aina muisteta.
 
Kainuun sanomat:

1581364-1-730x486.webp
Alpo Paasovaara (vasemmalla) on tyytyväinen, että Antti Karvonen sa vihdoin muistomerkin Hossaan. Paikalla paljastustilaisuudessa oli myös sota-ajan omakohtaisesti kokeneita hossalaisia.
Partisaanien uhri sai muistomerkin Hossaan

Kainuu Julkaistu 16.6.2017 klo 17:14 | 0
Poromies Antti Karvosta muistettiin kansallispuiston avajaisten aattona.
Suomussalmi sai uuden muistomerkin, kun Hossassa paljastettiin muistokivi poromies Antti Karvoselle.
 
Moro.
Tuo Kiviaavan Partisaani muisto tuli käytyä, samoin tuo jäsen Baikalin ehdottama Partisaanikukkula. Saatiin helposti lupa RVL kun eräs oli evp. Ei ollut paljon nähtävää, saappaan kun potkaisi kunttaan niin jotain tölkkejä sieltä paljastui. Nuo männyssä roikkuvat narut vielä olemassa, olivat ehkä kuparia? Suomalaisilla oli Kyynel, venäläisillä Sever, oliko suorituskyvyssä eroja?
Jukolakin juostiin, taas alle 1000 joukkoon, ei tarvinnut mennä yhteislähtöön. Näin yhteenvetona, yli 60v miesten kunto vastaa nykyisten varusmiesten keskimääräistä kuntoa ja nyt kärjistän.
Eli onko meidän pienen ryhmän kuntotaso yli norm?
 
Tänään kävin Raatteentien päässä Jatkosota-näyttely 1941-1944 museossa kuuntelemassa partisaanien tekemisistä, itselleni tarina tuttua, mutta muutama muu kuunteli "huuli pyöreänä" näitä partisaanien tekemisiä.

Näyttelyn takia, oppaan esittelyn takia kannattaa ehdottomasti ajaa Raatteentien päähän ja maksaa pieni korvaus hänelle.

Siellä on hyvin karttaan merkattu missä partisaanit ovat raakuuksiaan tehneet.

Ps. totesimme myös esityksen pitäjän kanssa yhdessä, että partisaaneja ei suoraan sovi verrata kotimaisiin kaukopartiomiehiin, joista itse olen erityisen kiinnostunut.
Näyttelyssä on myös n.30 kg. reppu, jota voi sovittaa selkään ja kuvitella kulkevansa useita kymmeniäkilometrejä maastossa kävellen kesällä ja suksilla talvella, kokeilkaa selkään.........
 
Marssimme hiki päässä kolmisenkymmentä kilometriä Lattunakoskelle, jossa odotimme tulppaosastona vastaan tulevia partisaaneja toista vuorokautta. Alakulppi oli saanut tulikosketuksen partisaaneihin edessä ja he olivat tulossa meitä kohti. Sitten tuli joltakin Rovaniemen esikunnan suurelta sotapäälliköltä määräys, että meidän oli lähdettävä pohjoisemmaksi - parin tunnin kuluttua venäläiset tulivat siitä kohtaa Kemijoen yli. Miesten kesken oli silloin puhetta, että joku esikunnasta vuoti tietoja venäläisille.

Jatkoimme pohjoiseen kohti Kemihaaraa, kunnes tuli taas käsky kääntyä etelään kymmenien kilometrin pikamarssille. Partisaaneja emme tavoittaneet. Viimeisistä jäljistä nähtiin, että heillä oli kuuden tunnin etumatka. Joukossa oli niin taitavia eränkävijöitä, että he pystyivät jäljistä päättelemään tarkasti partisaanien etumatkan.
l

Tämä asia kiinnostaa.

Yhteysesikunnassa oli 46 upseeria mukaan lukien komentaja Oiva Willamo. Toimistoja oli viisi.

Muoks. Uutta tietoa ketjuun!
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top