Antti Rinne 2014:
Rinne ei tunne russofobiaa: Viisumivapaus Venäjän kanssa
KOTIMAA 21.3.2014 12:16
ARKISTO
JUHA STÅHLE
Sdp:n puheenjohtajaksi pyrkivä
Antti Rinne haluaa Venäjän mahdollisuudet täyteen käyttöön ja russofobiasta hyödyttävään kumppanuuteen.
Rinteen uunituoreen keskusteluasiakirjan mukaan Venäjän markkinoiden läheisyys on hyödynnettävä täysimääräisesti.
– Jatkossa meidän on tavoiteltava entistä päämäärätietoisemmin myös venäläisten yritysten konkreettisia investointeja Suomeen.
Rinteen intresseissä ovat viisumivapaus, liikenneyhteyksien nopeuttaminen, venäjän kielen ja kulttuurin opetuksen merkittävä lisääminen ja aktiivinen markkinointitoiminta Venäjän yrityskentän suuntaan.
Elinkeinopoliittiset linjaukset ovat vain yksi osa Rinteen 46-sivuisessa linjapaperissa, jota on väsännyt 30 ihmistä.
Lehtinen on laaja katsaus lähes kaikki aloille kymmenine teeseineen. Rinteen sanoman ydin on talouskasvu ja työpaikkojen luominen. Vauhditustehtävän hän antaa valtiolle. Vahva julkinen sektori on hänelle investointi tulevaisuuden menestykseen.
Sdp:n puheenjohtajaksi pyrkivä Antti Rinne haluaa Venäjän mahdollisuudet täyteen käyttöön ja russofobiasta hyödyttävään kumppanuuteen.
www.kaleva.fi
Stubb 2008:
Stubb kiirehtii viisumivapautta Venäjän kanssa
Stubbin mukaan väite, että vain Venäjällä tehdään väärennettyjä passeja, on liian pitkälle viety. (KUVA: LEHTIKUVA)
Julkaistu: 24.5.2008 10:42
Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) haluaa madaltaa rajoja Venäjän suuntaan. Hän sanoo STT:n haastattelussa, että Suomen pitäisi harkita uudelleen varovaista ja jarruttavaa suhtautumistaan Venäjän viisumivapauteen.
Stubbin mielestä vapaakauppa ja viisumivapaus EU:n ja Venäjän välillä edistäisi myös Venäjän demokratian kehitystä.
– Meidän linja tässä viisumikysymyksessä on ollut liian varovainen ja konservatiivinen. Ainoastaan rajoja madaltamalla ja vapaata liikkumista edistämällä saadaan poistettua ennakkoluuloja, Stubb sanoo.
Suomen varovaista linjaa on perusteltu turvallisuudella ja Venäjän passijärjestelmän puutteilla.
– Totta kai, kun ollaan Schengenin alueella niin täytyy olla tietty kontrolli, mutta väite, että vain Venäjällä tehdään väärennettyjä passeja ja sen takia meillä on oltava viisumipakko - se on kerta kaikkiaan liian pitkälle viety.
Stubb ei aseta aikataulua rajoitusten vähentämiselle ja purkamiselle, mutta uskoo, että vapaampi matkustaminen olisi eduksi myös suomalaisille, erityisesti itärajan lähellä asuville.
– Minun mielestäni meidän kannattaa tehdä työtä sen eteen, että viisumipakko poistuu ja venäläinen voi matkustaa Euroopassa vapaammin kuin nyt. Ja päinvastoin. Meillä ei voi olla ennakkoluuloihin pohjautuvaa viisumipolitiikkaa.
Ei enää
uussuomettumista
Stubbin mielestä Suomen suhdetta Venäjään pitää modernisoida muutenkin. Kumartelun ja hyssyttelyn aika on ohi: myös Venäjän ongelmista pitää voida puhua ilman tabuja ja kiellettyjä aiheita. Venäjän kehityksen myönteiset ja vähemmän myönteiset piirteet pitää ottaa selvästi esille myös tulevassa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa.
– Suomessa on tietyillä tahoilla edelleen uussuomettumisen ilmapiiriä. Ei ole tiedostettu, että maailma on muuttunut ja Venäjä on muuttunut radikaalisti viimeisen 17 vuoden aikana.
Tuoreena esimerkkinä tästä Stubb mainitsee kansanedustaja
Esko-Juhani Tennilän (vas.) kysymyksen eduskunnan kyselytunnilla, jossa Tennilä kytki yhteen Venäjän puutullit ja Suomen Nato-keskustelun. Stubbin mielestä se oli pöyristyttävä rinnastus.
– Jos on hyvä naapuruussuhde pitää voida sanoa että hei, tuon kaltaisesta oikeusvaltiokehityksestä me emme pidä. Tai että me kannatamme sananvapautta.
Stubb näkee Venäjän kehityksessä sekä myönteisiä että huolestuttavia piirteitä. Kansallismielisyyden nousu huolestuttaa, samoin kuin kehityksen eritahtisuus eri alueiden välillä, infrastruktuurin rapautuminen ja väestön kehitys. Samalla Venäjä on Suomelle erittäin keskeinen kauppakumppani ja vahvasti kasvava talousalue.
– Totta kai on meidän intressissä, että Venäjä on mahdollisimman länsimainen.
Venäjä vie,
EU vikisee
EU:n taas pitäisi oppia toimimaan yhtenäisesti Venäjän suuntaan. Nyt unioni on jakautunut ainakin kolmeen eri leiriin Venäjän suhteissa, ja Moskova osaa tehokkaasti hyödyntää 27 jäsenmaan välisen eriseuraisuuden.
– Suhde ei ole tasapainossa. Kaikessa pitää muistaa se, että EU on 15 kertaa rikkaampi kuin Venäjä. EU:ssa on kolme kertaa enemmän väestöä ja EU käyttää puolustukseen seitsemän kertaa enemmän kuin Venäjä. Silti tässä näyttää siltä, että Venäjä vie ja Eurooppa vikisee.
Siksi pitäisi tuoda EU-maiden ääripäitä lähemmäksi toisiaan.
– Pehmoilulla ei pärjätä ja kovistelulla ei päästä pitkälle. Pitää löytää välimuoto.
Suomen erityisrooliin jonkinlaisena sillanrakentajana EU:n ja Venäjän välillä Stubb ei usko.
– Totta kai meiltä sitä kysytään, mutta siinä ei ole järjen häivää, että voisimme jalkapallojoukkueen pelaajana ryhtyä erotuomariksi.
Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) haluaa madaltaa rajoja Venäjän suuntaan. Hän sanoo STT:n haastattelussa, että Suomen pitäisi harkita uudelleen varovaista ja jarruttavaa suhtautumistaan Venäjän viisumivapauteen.
www.is.fi