Uuden Suomen sivulla Arvi Tolvanen tekee laajan analyysin kuntavaalien vaalikoneiden vastauksista . Ehdokkaiden määrä niin suuri että tulos on kattava .
Puolueanalyysiä
Piirsin puolueiden ehdokkaiden ympärille ellipsit, niiden sisällä on 75 % puolueen keskimääräisistä ehdokkaista.
Yllä puolueiden tunnuslukuja arvokartalla. Prosenttiluvut tarkoittavat kvantiileja, 25% tarkoittaa, että 25% puolueen ehdokkaista on tätä pienempi arvo ja 75% tarkoittaa, että 25% puolueen ehdokkaista on tätä suurempi arvo. Vasemmistoliitto on vasemmistolaisin puolue ja kokoomus oikeistolaisin. Vihreät on liberaalein puolue, perussuomalaiset konservatiivisin.
Vasemmistoliitto
”äärivasemmistolainen puolue”
Vasemmistoliitto on puoluekentän vasemmassa ääripäässä, yhteistä rajapintaa ja päällekkäisyyttä vain vihreiden ja SDP kanssa. Hyvin kaukana ei-vihervasemmistolaisista puolueista. Vastakkaisessa suunnassa puoluekartalla kokoomus ja perussuomalaiset.
Vihreät
”keskustavasemmistolainen liberaalipuolue”
Keskustavasemmistolainen liberaalipuolue. Enemmän vasemmalla kuin SDP, keskiverto vihreä (-2.8) on enemmän vasemmalla kuin keskivero demari (-2.5). Mielenkiintoista on myös se, että vihreiden oikea laita (-2.16, oikeistolaisin 25 %) on vähemmän oikealla kuin SDP:n oikea laita (-1.84). Vihreiden erikoisuus on sen sijainti, selvää päällekkäisyyttä on vasemmistoliiton, SDP:n ja RKP:n kanssa. Vihreät sivuaa kokoomuksen vasenta laitaa ja keskustapuoluetta. Puoluekentällä vastakkaisessa suunnassa perussuomalaiset.
SDP
”
keskustavasemmistoa”
SDP on mielenkiintoinen tapaus, puheenjohtaja Marin on puolueessaan erittäin vasemmalla, jopa niin vasemmalla, että vasemmistoliitto olisi uskottavampi puolue hänelle. SDP sivuaa muita punavihreitä puolueita ja sillä on päällekäisyyttä kokoomuksen ja keskustan kanssa, mutta myös rajapintaa perussuomalaisten kanssa. Kunhan johto vaihtuu, niin käyttökelpoinen hyvin monenlaisiin hallituskokoonpanoihin. SDP on keskustavasemmistolainen puolue, jolla on äärivasemmistolainen puheenjohtaja. Liberaali-konservatiivi -akselilla SDP:ssä on runsaasti hajontaa.
Kokoomus
”oikeistolainen puolue”
Kokoomus, tuo oma puolueeni. Kokoomusta yhdistää selkeästi oikeistolaisuus, puolueen sisäinen hajonta oikeisto-vasemmisto -akselilla on pienin kaikista puolueista. Tästä syystä puolueen ”Sydän on oikealla” -kampanjaslogan onkin puoluetta erityisen hyvin kuvaava. Puolueessa on runsaasti hajontaa liberaali-konservatiivi -akselilla, mutta se on yhtä suurta kuin SDP:ssäkin. Puolueella on päällekäisyyttä keskustan, SDP:n ja perussuomalaisten kanssa. Puolueella on rajapintaa vihreiden kanssa samaan tapaan kuin SDP:llä on rajapintaa perussuomalaisten kanssa. Voisi yhtä hyvin olla hallituksessa SDP:n tai perussuomalaisten kanssa, riippuen mitä arvoja haluaa painottaa.
Keskusta
”
keskellä”
Nimensä mukaisesti keskellä ja tästä johtuen se ei erotu kartalla muista puolueista lainkaan. Puolueella on päällekkäisyyttä erityisesti kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten kanssa. Puolueella on rajapintaa myös vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa. Käyttökelpoinen siis aika lailla kaikkiin hallituspohjiin jos se itse haluaa.
Perussuomalaiset
”
konservatiivinen puolue”
Puoluetta yhdistää konservatiivisuus, selkeästi oikeistopuolueiden joukossa, mutta etsii vielä tarkemmin paikkaansa. Puolueen kuntavaaliehdokkaissa on mukana myös konservatiivisia keskustavasemmistolaisia. Päällekkäisyyttä perussuomalaisilla on keskustan, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa. Heikompia rajapintoja taas muista puolueista on vain SDP:n kanssa.
Kristillisdemokraatit
”
konservatiivista keskustaa”
Puolueella päällekkäisyyttä keskustan, kokoomuksen, perussuomalaisten ja SDP:n kanssa. Mielenkiintoista on puheenjohtaja Essayahin sijoittuminen kokoomuksen tontille, jonka olen itse ainakin empiirisesti havainnut vaaliväittelyissä. Oikein ilmiselvä yhteistyökumppani porvariyhteistyöhön, kuuluuhan puolue myös samaan EPP-eurooppapuolueeseen yhdessä kokoomuksen kanssa.
RKP
”liberaalia keskustaa”
Puolueella on päällekkäisyyttä kokoomuksen, vihreiden, keskustan ja SDP:n kanssa. Rajapintaa myös vasemmistoliiton kanssa, muttei perussuomalaisten. Soveltunee kaikkiin hallituspohjiin joissa perussuomalaiset eivät ole.
Muut
Jäivät analyysistä pois hajanaisuutensa ja pienuutensa vuoksi pois. Ehkä olisi voinut
kuriositeettina laittaa, mutta ehkä toisella erää. Tosin esimerkiksi
kristallipuolue vaikuttaisi olevan erikoinen tapaus
perussuomalaisten ja SDP:n välimaastossa.
Erikoistapaus: Liike nyt
Liike nyt syntyi vuonna 2018 kun sen perustaja, kokoomuksen silloinen kansanedustaja Hjallis Harkimo erosi kokoomuksesta ja perusti oman puolueensa. Liike nyt sai kuntaavaaleissa 1,6% äänistä ja sai 49 valtuutetun paikkaa 21 eri kunnassa. Suurin kysymys herääkin, että mistä nämä äänet ovat peräisin? Ovatko ne nukkuvilta vai pois muilta puolueilta? Vallalla oleva ajatus on, että ne ovat aikalailla suoraan pois kokoomukselta. Arvokarttaa katsomalla puolue on täysin päällekäin kokoomuksen, keskustan ja demareiden kanssa. Myös vihreitä, perussuomalaisia, KD ja RKP sivutaan hyvin voimakkaasti. Liike nyt on selkeästi arvoasioissa keskellä. Kuitenkin eniten ääniä saaneet ehdokkaat ovat kokoomuksen kohdalla arvokartassa, jotenkin onkin hyvin perusteltua väittää, että jos nämä henkilöt eivät olisi olleet ehdolla, olisi kyseiset ääneet menneet korkealla konversiosuhteella kokoomukselle. Kokoomus kuitenkin voitti kuntavaalit vaikka myös Liike nyt menestyikin vaaleissa. Kysymys onkin, että miten suuresti kokoomus olisi vaalit voittanut jos liike nyt:iä ei olisi koskaan perustettu.
Liike nyt ei siis selkeästikään ole mikään
nuorsuomalaiset tai muukaan liberaalioikeistolainen markkinamyönteinen fraktio. Se on oikealle katsova ”pirkka-kepu”, jossa on kokoomushenkisiä toimijoita. Liike nyt on henkilövetoinen puolue ilman todellisia omia leimallisia arvojaan. En usko tällä puolueella olevan mitään todellista kysyntää puoluekartalla vaan se tulee muiden pienpuoluekokeilujen tapaan häviämään puoluekartalta tulevina vuosina.
Millainen puolue oikeasti puuttuu kartalta?
Kun puolekarttaa katsoo, sieltä puuttuu kokonaan konservatiivinen vasemmistopuolue, sellainen joka olisi demareista konservatiivisempi ja perussuomalaisia vasemmistolaisempi. Eri asia on, että olisiko tällaisella puolueella kysyntää äänestäjien parissa. Voisi luulla, että on olemassa vasemmistolaisia ihmisiä joille vasemmiston liberaalisuus on luotaantyöntävää, mutta perussuomalaisten oikeistolaisuus ei nappaa.
Monesti on sanottu, että puhtaan liberaalia oikeistopuoluetta ei ole Suomessa ollenkaan. Tällaisessa fraktiossa olevat henkilöt ovatkin jossain kokoomuksen ja vihreiden välimaastossa, tosin tämä rajapinta on jo aika vasemmalla, poliittisessa keskustassa maksimissaan. RKP on yksi vaihtoehto ja heidän listoiltaan
sitoutumattomana olikin ehdolla moni
liberaalipuolueen jäsen. Tämä yhteistyö tosin ei tuonut menestystä vaaleissa.
Ainoa liberaalille oikeistolaiselle sopiva puolue, kun paino on sanalla
oikeistolainen, on kokoomus. Kokoomukseen mahtuu
hippi ja pappi, toinen toisiaan kunnioittaen ja ymmärtäen. Monta kertaa on erillistä liberaalia oikeistopuoluetta pyritty luomaan, mutta koskaan sille ei ole oikeasti ollut laajempaa kysyntää, ainakaan vaaleissa realisoituvaa sellaista.
Millaisia arvoyhtenäisiä hallituksia voisi muodostaa?
Poliittisia voimasuhteita nykyisellä kannatuksella katsoo on hallituksessa oltava kaksi seuraavista: kokoomus, perussuomalaiset, SDP ja keskusta. Sen lisäksi tarvitaan apupuolueita ellei edellisestä joukosta saada muodostettua hallitusta kolmen voimin.
Mainituista puolueista ainoastaa SDP:n ja perussuomalaisten yhteistyö olisi ennenkuulumatonta. Tämä erityisesti siksi, että SDP:n ”apupuolueet” vihr ja vas eivät suostuisi hallitukseen perussuomalaisten kanssa ja ilman niitä hallitusta on vaikea muodostaa. Toki jos kokoomus lähtisi tällaiseen, niin pärjättäisiin ilman apupuolueita.
Keskustalla on helppoa, sillä se voi arvollisesti muodostaa hallituksen minkä puolueen kanssa tahansa, jos keskusta siis itse vain haluaa hallitukseen lähteä.
Kokoomus voi olla mukana monenlaisissa hallituskoalitioissa. Ainoastaan vasemmistoliitto on selkeästi arvollisesti aivan eri päässä
Myös SDP voisi muodostaa hallituksen oikeastaan minkä tahansa puolueen kanssa. Tämä onkin enemmän siitä kiinni millainen on puoluejohdon silloinen arvotausta.
Perussuomalaisilla ja vasemmistoliitolla on kaikkein vaikeinta muodostaa hallitusta. Puolueet ovat niin selkeästi puoluekartan äärilaidoissa, joten vaihtoehdot yhteistyöhön ovat vähissä. Perussuomalaisilla yhteistyöhön luontevimmat on KD, kokoomus ja keskusta. On hyvin vaikea nähdä miten saisi valittua loput puolueet sellaiseen hallitukseen jossa on molemmat SDP ja perussuomalaiset. Ollakseen mukana missään hallituksessa vasemmistoliitto käytännössä tarvitsee ainakin demarit (ja yleensä vihreät) mukaansa. Tämä siitä syystä, että vasemmistoliitto on demareja reilusti enemmän vasemmalla, joten on luonnollista ensin neuvotella vähemmän radikaalin tahon kanssa.
RKP soveltuu oikeastaan kaikkiin hallituksiin jossa ei ole perussuomalaiset mukana. Kristillisdemokraateilla taas on helppo olla sellaisissa hallituksissa joissa ei ole vihreät ja vasemmistoliitto mukana.