Tänään klo 10:53 (muokattu klo 10:53)
”Aina voi spekuloida, onko joku yksittäinen ihminen lähtenyt jonnekin, mutta eivät peshmergajoukot halua heikentää itsehallintoaluettaan lähtemällä laajana joukkona jonnekin”, suomalainen sotilaslähde arvioi.
Puolustusministeriö vahvistaa Iltalehdelle, että Suomi jatkaa kurditaistelijoiden kouluttamista Irakin autonomisessa Kurdistanissa Erbilin kaupungissa. Suomalaiset sotilaskouluttajat jatkavat niin ikään Irakin keskushallinnon joukkojen kouluttamista.
Ministeriöstä kerrotaan, että Irakissa on parhaillaan noin 80 suomalaista sotilasta. He ovat kouluttajia, huoltotehtävissä palvelevia sotilaita ja esikuntaupseereita.
Julkisuudessa on spekuloitu sillä, osallistuvatko suomalaisten kouluttamat Irakin kurdit Syyrian maaperällä taisteluihin Turkkia vastaan.
Puolustusministeriön kriisinhallinnan ja rauhanturvaamisen asiantuntija Matti Kemppilä kertoo, että Irakin kurdeilla ”on omatkin murheensa”.
– Kurdit eivät muodosta monoliittista ja yhtenäistä kansakuntaa. Heitä elää Irakin, Iranin, Turkin ja Syyrian valtioiden alueella, ja he ovat jakautuneet erilaisiin lahkoihin ja puolueisiin. Irakin kurdeilla ei ole toimivaltaa Irakin valtion ulkopuolella. Jo siitä syntyi sanomista, kun kurdien peshmergajoukot etenivät itsehallintoalueen ulkopuolelle Kirkukin kaupunkiin, Kemppilä sanoo.
Suomen puolustusvoimien tiedossa ei ole merkkejä, jotka viittaisivat suomalaisten kouluttamien peshmergasotilaiden laajamittaiseen siirtymiseen Syyrian maaperälle.
– Kaikilla kurdeilla on hiukan erilainen asema maissaan. Irakin kurdit ovat jakautuneet sisäisesti kahteen isoon pääryhmittymään. Aina voi spekuloida, onko joku yksittäinen ihminen lähtenyt jonnekin, mutta eivät peshmergajoukot halua heikentää itsehallintoaluettaan lähtemällä laajana joukkona jonnekin, Kemppilä arvioi.
Suomi on kouluttanut kurdeja Erbilissä vuodesta 2015 lähtien.Puolustusministeriön tiedossa ei ole myöskään merkkejä siitä, että Yhdysvallat olisi vetäytymässä Daeshin vastaisesta liittoumasta Irakin alueelta.
Liittouma on alun perin Yhdysvaltojen kokoama.
Suomalaisten Erbilissä järjestämässä koulutuksessa on siirrytty asteittain kohti kouluttajien koulutusta, suomalaisten roolin vaihtuessa yhä enemmän mentorointiin. Maavoimien mukaan peshmergojen koulutusaiheina ovat olleet vuodesta 2015 alkaen muun muassa komppanian taktiikka, tarkka-ammunta, yleinen lääkintäkoulutus ja johtajakoulutus.
– Uusimpana kokonaisuutena aloitettiin lääkintämiesten koulutus peshmergoille syyskuussa 2019. Kurssin käymisen jälkeen koulutettavat pystyvät antamaan taisteluensiapua sekä tekemään henkeä pelastavat toimenpiteet todellisissa taistelutilanteissa, maavoimat kuvailee koulutusta.
Irakissa olevista suomalaisista annetaan julkisuuteen niukasti tietoja, koska turvallisuustilanne on alueella edelleen huono, vaikka peshmergat ja irakilaisjoukot ovat voittaneet laajamittaisen sodan Daeshia vastaan.
Kurdistanin ulkopuolella suomalaiset ovat kouluttaneet irakilaisia vuoden 2018 alusta lähtien. Maavoimien mukaan koulutusaiheina Irakin armeijan sotilaille ovat olleet ryhmän puolustus- ja hyökkäystaistelu, taistelu rakennetulla alueella ja ammunnat sekä lääkintäkoulutus.