Kysyntä poikien ympärileikkauksille kasvaa – Suomesta lähdetään Ruotsiin leikkausten perään
Pääsyy kysynnän kasvulle on islaminuskoisten määrän kasvu. Ei-lääketieteellisiä poikien ympärileikkauksia tekee Suomessa harva lääkäri.
Poikien ympärileikkaus
27.4.2018 klo 07:13
Algerialaiset kirurgit suorittavat pojan ympärileikkauksen.Mohamaed Messara / EPA
Eero Mäntymaa
Helsinkiläinen yksityinen lääkärikeskus MedFin teki pari vuotta sitten uuden aluevaltauksen: poikien ja miesten ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset.
– Kysyntä kasvoi nopeasti, vaikka emme panostaneet mainontaan. Viime vuonna teimme jo 90 leikkausta, sanoo MedFinin ylilääkäri Valeria Dansson.
Palaute asiakkailta on ollut kiittävää. Syy on se, että poikien ympärileikkauksia tekevistä lääkäreistä tuntuu olevan Suomessa pulaa.
– Saamme paljon kiitoksia. Useimmiten siitä syystä, että muuten asiakkaat matkustaisivat kotimaahan tai Ruotsiin, mikä on hankalaa perheelle.
Syy kysynnän kasvuun on todennäköisimmin kasvava maahanmuutto islaminuskoisista maista, Dansson arvioi.
– Usein isä ja äiti ovat Suomeen muuttaneita, tai sitten pariskuntia, joissa mies on maahanmuuttaja ja nainen suomalainen.
Lääkärikeskus MedFinin ylilääkäri Valeria Dansson harkitsi pitkään ennen kuin otti poikien ympärileikkaukset osaksi yrityksensä toimialaa.Markku Pitkänen / Yle
Soittokierros pääkaupunkiseudun rukoushuoneisiin vahvistaa luulon: kyselyt leikkauksia tekevistä lääkäreistä eivät ole harvinaisia.
– Tilanne on näin, että seurakuntalaisilla on tosiaan ollut ongelmaa. Aika paljon mennään Ruotsiin. On käytetty juutalaista rouvalääkäriä, mutta hän on jäänyt eläkkeelle, kertoo Gölten Bedretdin Helsingin tataarimoskeijasta.
Leikkausten kysynnän kasvun vahvistaa myös Suomen islam-seurakunnan ulkoasiainvastaava Abdi-Hakim:
– Ihmiset kyselevät, että onko lääkäreitä. Joskus järjestetään, joskus ei löydy, se on todella hankalaa.
– Koska tarjonta Suomessa kyseiselle toimenpiteelle on tällä hetkellä huono, vievät monet vanhemmat lapsensa ulkomaille, kuten Ruotsiin, Tanskaan, Englantiin tai Lähi-idän maihin, sanoo helsinkiläisen Resalat islamilainen yhdyskunnan imaami Abbas Bahmanpour.
Leikkaaminen poikii soittoja poliisilta, vaikka laki ei niitä kielläkään
Poikalapsen esinahan poistaminen osittain tai kokonaan on ollut vuosituhansien ajan islamin ja juutalaisuuden perinteitä. Perinne ei kuitenkaan liity vain uskontoon. Poikien ympärileikkaus on yleinen toimenpide esimerkiksi Yhdysvalloissa, Filippiineillä ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Alaikäisten poikien ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista ei ole Suomessa erillistä lainsäädäntöä. Viimeksi aiheeseen etsittiin oikeuden linjaa
vuonna 2008(siirryt toiseen palveluun). Tuolloin oikeus katsoi, että tehty ympärileikkaus mahdollisesti täytti pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Syytettynä ollutta äitiä ei kuitenkaan tuomittu, koska leikkaus oli tehty "huoltajansa uskontoon liittyvistä syistä ja se oli suoritettu lääketieteellisesti asianmukaisella tavalla aiheuttamatta lapselle tarpeetonta tuskaa".
Suomalaisten enemmistö kuitenkin
vastustaa alaikäisten poikien ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia, mukaan lukien
Lääkäriliitto(siirryt toiseen palveluun). MedFinin ylilääkäri Valeria Dansson on asiasta tietoinen. Heidänkin tekemänsä leikkaukset ovat poikineet pari puhelua poliisilta.
– Lapsi oli kertonut kaverilleen, että hänelle oli tehty leikkaus, jonka jälkeen kaveri kertonut siitä vanhemmilleen, jotka olivat tehneet rikosilmoituksen poliisille. Meidän piti vain selvittää poliisille, missä olosuhteissa leikkaus oli tehty.
Dansson uskoo, että vastustusta selittää osakseen tietämättömyys.
Rikosilmoitusten tekijät tuskin tiesivät, että lääkärin asianmukaisissa tiloissa tekemä ympärileikkaus on Suomessa sallittu. Poikien ympärileikkaukset saatetaan myös sekoittaa tyttöjen sukuelinten silpomisiin, Dansson sanoo.
– Se on eri asia, hirveä juttu. Pojan ympärileikkaus on lapselle pikemminkin stressaava kuin kivulias toimenpide. Lisäksi ihmiset ajattelevat, miksi lapsi ei saa päättää, leikataanko vai ei, Dansson pohtii.
Helsingin shiiamuslimiyhteisön
imaami Abbas Bahmanpour uskoo, että vastustus johtuu myös osaltaan vähemmistöjen syrjinnästä.
– Erilaisilla lakialoitteilla halutaan kieltää muslimien uskonnonharjoitusta, kuten huiveja, minareetteja. Tämä sopii osaksi sitä trendiä, Bahmanpour sanoo.
Helsinkiläisen shiiayhteisön imaami Abbas Bahmanpour toivoo, että poikien ympärileikkauksista käytäisiin asiallista keskustelua: "Islaminuskoisten määrä Suomessa kasvaa. Siten kasvaa myös tarve leikkauksille".Mikko Koski
Nykyisin leikkauksia tekevillä yksityisillä lääkäreillä on oltava asianmukainen pätevyys ja hygieeninen leikkaustila. Lisäksi leikkausta ei saa tehdä ilman molempien vanhempien suostumusta.
Lääkärikeskus MedFinillä operaatio maksaa 600–700 euroa ja sen maksavat vanhemmat itse. Julkisissa sairaaloissa leikkauksia ei tehdä. Helsingin shiiamuslimiyhteisön imaami Bahmanpourin mielestä asian laita tulisi muuttaa. Suomessa asuu tällä hetkellä noin 60 000 muslimia, ja määrä kasvaa nopeasti.
– Islaminuskoisten määrä kasvaa Suomessa ja siten myös leikkausten kysyntä. Olisi hyvä, että se olisi vaivatonta ja turvallista suorittaa kotimaassa, Bahmanpour sanoo.
On kuitenkin mahdollista, että kulttuurien kohtaaminen johtaa päinvastaiseen lopputulokseen, eli leikkaukset kieltävään lakiin.
Siitä ei seuraisi käytännössä muuta kuin muslimien syrjäytymistä yhteiskunnasta, Bahmanpour uskoo.
– Tuskinpa perinteestä luovuttaisiin. Käytännössä niitä vain tehtäisiin ulkomailla, kuten nytkin.