Varusmiesten ruokailussa käytettävät pussilounaat saivat varusmiehiltä itseltään kritiikkiä ja eräs medialle kommentoinut varusmiesjohtaja oli huolissaan ruuan riittävyydestä. Puolustusvoimat myöntää kylmän talven olevan haastava aika kokeilulle, mutta kokeilua ei ole keskeytetty ainakaan vielä.
Pussit nousivat ensin keskusteluun, kun
varusmiehet ilmaisivat Iltalehdelle huolensa ruokapussin sisällön riittävyydestä ja moittivat sen käytännöllisyyttä. Iso osa lounaspussien energiasta koostuu kahdesta urheilujuomajauheesta, joiden juominen ruokailun aikana on vaikeaa tai käytännössä mahdotonta.
– (Lounaspussin) sisältö on suppeaa, syötävää ei ole riittävästi eikä ruokailusta tule samanlainen, varusmiehille tärkeä hetki, jolloin voi rauhoittua ja keskustella päivän kuulumisista, varusmies kommentoi Ilta-Sanomille.
Hän totesi lisäksi monen valittelevan nälkää ja energianpuutetta ennen päivällistä. Pussit eivät hänestä voi mitenkään korvata lämmintä ateriaa, vaikka energiantarve periaatteessa täyttyisi.
Esimerkkipussissa oli levy tummaa suklaata, proteiinipatukka, täysjyväruisleipää, pasteijavalmistetta levitteeksi leivälle ja kaksi veteen sekoitettavaa urheilujuomajauhepussia. Pusseissa käytetään usein myös esimerkiksi pähkinöitä.
Varusmiesliiton puheenjohtaja
Matias Pajula kommentoi lounaspusseja Iltalehden haastattelussa. Pajulan mukaan pussit voivat olla tietyissä tilanteissa hyvä ratkaisu helpottamaan ajankäyttöä ja tehostamaan toimintaa, mutta niitä tulisi käyttää harkiten. Kylmällä kelillä olisi hänestä hyvä saada lämmintä ruokaa, eikä urheilujuomajauheiden sekoittelu kylmällä kuulosta hänestä hyvältä idealta. Pajula ei toivo lounaspussien muodostuvan automaattiseksi ratkaisuksi.
Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen professoria
Mikael Fogelholmia haastateltiin myös aiheesta. Hänen mukaansa pussi voi kyllä täyttää energiatarpeen, vaikkakin hän moittii myös Puolustusvoimien asettamaa 3000 kilokalorin päiväsuositusta.
Henkilökohtaisesti hän ei näe lämpimistä lounaista luopumista järkevänä säästökohteena.
Everstiluutnantti
Markku Jämsä Puolustusvoimien Pääesikunnasta
myöntää kylmän talven olevanäärimmäinen testiympäristö lounaspusseille, mutta samalla hänestä on hyvä saada tietoa kokeilun toiminnasta nimenomaan haasteellisista olosuhteista. Kokeilua on nyt kestänyt reilu viikko ja yhteensä kokeilu on suunniteltu neljän viikon mittaiseksi. Pussilounaita tarjoillaan kolmena arkipäivänä viikossa. Pussikokeilusta kerätään Puolustusvoimien mukaan myös runsaasti palautetta.
Teksti: Joonas Koivisto
Kuva: Hanna Tuulonen