Pikku-uutisia Suomesta

Erikoislähetys mäkihyppylegenda Matti Nykäsestä – katso suorana kello 10
Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut viime yönä. Ylen suora erikoislähetys verkossa kello 10 alkaen.

https://yle.fi/uutiset/3-10628996?origin=rss

Matti Nykäsen synnyinkaupungissa Jyväskylässä ihmiset surevat mäkihyppylegendan kuolemaa: "Hyvin sanaton olen"
Nykänen kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Kello 10 Jyväskylän liikuntapaikoilla alkaa suruliputus.

https://yle.fi/uutiset/3-10628999?origin=rss
 
Ja viimeaikoina paljastunut että hänellä oli diabetes. Alkoholi ja diabetes on huono yhdistelmä.

https://www.diabetes.fi/terveydeksi/alkoholi
Verensokerin lasku on alkoholin vaikutuksen alaisena diabeetikolle vaarallisempaa kuin muulloin, koska alkoholi estää sokerin vapautumista maksasta. Humalassa ei välttämättä tunnista matalan verensokerin oireita eikä diabeetikko ehkä pysty korjaamaan tilannetta ajoissa.
 
Ullatuus....
http://varusmieslehti.fi/varusmiehi...SMifUwDmh2jpvFmRevb2tCjJE1bPBqywtohC1tHxZ5AEw
Varusmiesten ruokailussa käytettävät pussilounaat saivat varusmiehiltä itseltään kritiikkiä ja eräs medialle kommentoinut varusmiesjohtaja oli huolissaan ruuan riittävyydestä. Puolustusvoimat myöntää kylmän talven olevan haastava aika kokeilulle, mutta kokeilua ei ole keskeytetty ainakaan vielä.

Pussit nousivat ensin keskusteluun, kun varusmiehet ilmaisivat Iltalehdelle huolensa ruokapussin sisällön riittävyydestä ja moittivat sen käytännöllisyyttä. Iso osa lounaspussien energiasta koostuu kahdesta urheilujuomajauheesta, joiden juominen ruokailun aikana on vaikeaa tai käytännössä mahdotonta.

– (Lounaspussin) sisältö on suppeaa, syötävää ei ole riittävästi eikä ruokailusta tule samanlainen, varusmiehille tärkeä hetki, jolloin voi rauhoittua ja keskustella päivän kuulumisista, varusmies kommentoi Ilta-Sanomille.

Hän totesi lisäksi monen valittelevan nälkää ja energianpuutetta ennen päivällistä. Pussit eivät hänestä voi mitenkään korvata lämmintä ateriaa, vaikka energiantarve periaatteessa täyttyisi.

Esimerkkipussissa oli levy tummaa suklaata, proteiinipatukka, täysjyväruisleipää, pasteijavalmistetta levitteeksi leivälle ja kaksi veteen sekoitettavaa urheilujuomajauhepussia. Pusseissa käytetään usein myös esimerkiksi pähkinöitä.

Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula kommentoi lounaspusseja Iltalehden haastattelussa. Pajulan mukaan pussit voivat olla tietyissä tilanteissa hyvä ratkaisu helpottamaan ajankäyttöä ja tehostamaan toimintaa, mutta niitä tulisi käyttää harkiten. Kylmällä kelillä olisi hänestä hyvä saada lämmintä ruokaa, eikä urheilujuomajauheiden sekoittelu kylmällä kuulosta hänestä hyvältä idealta. Pajula ei toivo lounaspussien muodostuvan automaattiseksi ratkaisuksi.

Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen professoria Mikael Fogelholmia haastateltiin myös aiheesta. Hänen mukaansa pussi voi kyllä täyttää energiatarpeen, vaikkakin hän moittii myös Puolustusvoimien asettamaa 3000 kilokalorin päiväsuositusta. Henkilökohtaisesti hän ei näe lämpimistä lounaista luopumista järkevänä säästökohteena.

Everstiluutnantti Markku Jämsä Puolustusvoimien Pääesikunnasta myöntää kylmän talven olevanäärimmäinen testiympäristö lounaspusseille, mutta samalla hänestä on hyvä saada tietoa kokeilun toiminnasta nimenomaan haasteellisista olosuhteista. Kokeilua on nyt kestänyt reilu viikko ja yhteensä kokeilu on suunniteltu neljän viikon mittaiseksi. Pussilounaita tarjoillaan kolmena arkipäivänä viikossa. Pussikokeilusta kerätään Puolustusvoimien mukaan myös runsaasti palautetta.

Teksti: Joonas Koivisto
Kuva: Hanna Tuulonen
 
Suomi pyrkii kitkemään tyttöjä piinaavan kulttuuriperinteen – "Avainasemassa uskonnolliset johtajat"

Kuvituskuva.
Johanna Erjonsalo

Suomen tavoitteena on, että maassamme asuvia tyttöjä ei silvota eikä lähetetä ulkomaille silvottavaksi. Tavoitteen saavuttamiseksi on julkaistu silpomisen estämisen toimintaohjelma.
Suomessa asuu noin 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä tai naista ja arviolta 650 – 3 000 silpomisuhan alla olevaa tyttöä.

Tarkoitus on lisätä tietoa ja osaamista ammattilaisille sekä välittää tietoa riskiryhmille. Ammattilaiset tarvitsevat koulutusta ilmiön puheeksi ottamisesta, eri tilanteissa toimimisesta ja ilmoitusvelvollisuuksista.


Toimintaohjelma julkistettiin kansainvälisenä tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen vastaisena päivänä 6. helmikuuta. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tapasi teemapäivänä uskonnollisten yhteisöjen johtajia ja keskusteli heidän kanssaan tyttöjen sukuelinten silpomisen tilanteesta Suomessa.

Myös Suomen World Visionin kampanja Pelasta pimppi – Seis silpomiselle taistelee silpomista vastaan.
– Avainasemassa on uskonnollisten johtajien ja muiden vaikuttajien osallistaminen silpomisen vastaiseen työhön.

Perhe tai vanhempi saattaa olettaa virheellisesti eri uskontojen vaativan silpomista, Gothóni huomauttaa.

Imaami Omer Mohamed Hussein tuomitsee silpomisen yksiselitteisesti.
– Tyttöjen sukuelinten silpominen ei kuulu islamiin. Se on terveydelle haitallinen kulttuuriperinne, josta pitää luopua, Hussein toteaa

https://www.helsinginuutiset.fi/art...ja-piinaavan-kulttuuriperinteen-avainasemassa
 
Mihinkähän ne tuonkin päivittelijän mielestä sitten pitäisi kipata?

Asiassa ei ole mitään uutta ja ihmeellistä, näin tehdään joka vuosi, ainakin sellaisena kun tulee lunta kunnolla.
Kantakaupungista katsottuna lumenajo Helsingin ulkopuolelle lisää kustannuksia ja polttoaineen kulutusta. Joten jos Kaivopuistosta, Ruttopuistosta ja Espastata ei tehdä lumenkaatopaikkaa, mihin se lumi laitetaan? Sulatetaan polttoöljy käyttöisellä sulattimella? Ajetaan naapurin pellolle?

Edit: Eipä yllätä, kyseessä joku lande joka ei ilmeisesti ole käynytkään Stadissa.
 
Suomessahan, muusta maailmasta poiketen, vietetään ystävän päivää. Ei sillon sovi kuvittaa mainosta rakastavaisella parilla. Muu maailma viettää rakastavaisten päivää eli Pyhän Valentinuksen päivä.
Kyllä minä niin härkäpavun nasaali kavitaatioon vedin!
 
Uskoisin olevan hieman eri asia kipata 20cm yöllä tullutta puhdasta kaupunkilunta mereen, kuin keväistä sepeliä, koirankakkaa, nastarenkaitten kuluttamaa asfalttia, renkaittenkumia ja kaikkea muuta sisältävää lumeksikin kutsuttua ainetta.

Jos haluaa raflaavia kuvia, niin ottaa sulavista lumenkaatopaikoista keväällä niitä ja kysyy että tätäkö me suollamme luontoon.
 
Kun ajattelee Helsingin kaupungin kokoa niin selväähän se että hirmuisen valtavia lumimassoja on tullut viime aikoina kaduilta. Kyllä minä sen uskon että viralliset ja luvalliset lumenkaatopaikat ovat täynnä eikä sitä mereen kipattaisi jos ei olisi pakko.
Kun katson omasta ikkunasta ulos niin siellä n. 100 auton pysäköintipaikka ja sen laidalla n. 3m korkea ja 30m pitkä lumikasa.
 
Back
Top