Pikku-uutisia Suomesta

Näitä on taas liikkeellä sähköposteissa:

domainhuijaus.jpg

MARKKINOINTI
21.2.2019 | 14:27
Maksoitko vahingossa domain-huijarille? Älä reagoi tähän sähköpostiin mitenkään
Yrityksille on viime aikoina lähetetty sähköpostitse arveluttavia myyntikirjeitä, joissa pyydetään rekisteröimään yritykselle eu-päätteinen verkko-osoite.
Sähköpostin lähettäjä väittää vastaanottaneensa rekisteröintipyynnön yrityksen verkko-osoitetta vastaavan osoitteen rekisteröimisestä, mutta eu-päätteisenä.
"Tällä voi olla teille kauaskantoisia seuraamuksia tulevaisuudessa. Tämän vuoksi meidän on otettava teihin yhteyttä, tarjotaksemme teille etuoikeutta rekisteröimiseen. Tämän tarkoittaa, että hylkäämme kolmannen osapuolen hakemuksen sekä sivuston", viestissä lukee.
Viestin takana on DNS Finland, joka myy vuodeksi rekisteröitävää info-päätettä 29,95 eurolla. Sopimuskausi on peräti 10 vuotta. Kertaluontoinen lasku ilman arvonlisäveroa on 300 euroa.
DNS Finland -nimistä yritystä ei ole kirjattu kaupparekisteriin. Jos yritys haluaisi rekisteröidä eu-päätteisen domainin, se maksaisi keskimäärin 5-15 euroa vuodessa.
Kyseisiä huijausyrityksiä on raportoitu myös aikaisempina vuosina. Silloin ne ovat saattaneet koskea muun muassa eu- ja net-päätteitä.
Useita yhteydenottoja Yrittäjien neuvontaan
Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkösen mukaan DNS Finlandin viesteistä on tullut viime aikoina useita yhteydenottoja Yrittäjien neuvontaan.
– Kyllä tämä täyttää yleisesti ottaen huijauksen tunnusmerkit, hän sanoo.
Rytkösen mukaan kyseinen myyntitapa on harhaanjohtava, koska kuka tahansa voi hakea verkkotunnuksia.
– Verkkotunnuksia välittävät toimijat eivät tiedä, mitä tunnuksia joku muu on hakemassa. Se, että väitetään, että joku on tekemässä rekisteröintiä, ei pidä paikkaansa ja tämä on harhaanjohtavaa. Tällaiseen markkinointiin ei tarvitse reagoida mitenkään.
Verkko-osoitepäätteitä on lukuisia erilaisia. Rytkösen mukaan jokaisen yrityksen on syytä pohtia tarkkaan, mitä päätteitä on tarpeen rekisteröidä omaa domainia varten.
– Kannattaa miettiä, tarvitaanko muita kuin fi-pääte. Tämän ratkaisee pitkälti se, millaista liiketoiminta on ja missä asiakkaat ovat. Lisäksi on erikoista, että tässä huijauksessa tarjotaan rekisteröintiä kymmeneksi vuodeksi, kun normaalisti tilaus tehdään vuodeksi kerrallaan.
Domainin rekisteröimiseen on tarjolla lukuisia palveluita. Jos vastaanottaja on ehtinyt maksaa huijarille rekisteröinnistä, hänen kannattaa ottaa yhteys poliisiin.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

https://www.yrittajat.fi/uutiset/60...rille-ala-reagoi-tahan-sahkopostiin-mitenkaan
 
Voi näitä toimittajien kielikukkasia. ”Laaja” operaatio, Aamulehti:
Poliisilla laaja operaatio Turun keskustassa: noin 4 neliön alue eristetty, tutkinta jatkunut kerrostalon rappukäytävässä

Poliisin mukaan operaatiosta ei ole vaaraa sivullisille.



Salli Koivunen
Keskustele

Turun keskustassa Tuureporinkadun ja Kauppiaskadun kulmassa oli sunnuntai-iltana seitsemän jälkeen käynnissä laaja poliisioperaatio.
Sosiaalisessa mediassa jaettujen silminnäkijähavaintojen perusteella paikalla on ollut useita poliisin ja ensihoidon yksiköitä. Paikalla on nähty myös poliisikoiria.
Poliiseja on nähty muun muassa Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion piha-alueella. Iltayhdeksän aikaan viranomaiset tekivät tutkintaa myös Tuureporinkadun varrella sijaitsevan kerrostalon rappukäytävässä.
Paikalla olleen
Turun Sanomien toimittajan mukaan poliisit ovat myös eristäneet noin neljän neliömetrin laajuisen alueen. Eristetyllä alueella on puistonpenkki ja roska-astia.
Poliisin tilannekeskuksesta vahvistettiin iltakahdeksan jälkeen operaation olevan käynnissä. Lounais-Suomen poliisi ei tässä vaiheessa kerro asiasta enempää, vaan tiedottaa asiasta myöhemmin.
Poliisin mukaan operaatiosta ole vaaraa sivullisille.

https://www.aamulehti.fi/a/201476436
 
https://yle.fi/uutiset/3-10661867

Olkiluoto 3:n käyttöönotossa iso askel eteenpäin – Stuk näyttää vihreää valoa ydinvoimalan turvallisuudelle

Valtioneuvoston on määrä päättää käyttöluvasta Stukin lausunnon pohjalta kahden viikon kuluessa.

Säteilyturvakeskus (Stuk) on antanut lausuntonsa Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöluvasta.

Stuk katsoo lausunnossaan, että Teollisuuden Voiman (TVO) omistamalle Olkiluoto 3:lle voidaan myöntää käyttölupa vuoden 2038 loppuun saakka.

Ydinvoimalaitoksen käyttölupa myönnetään aina määräaikaisena. TVO:n mukaan laitoksen tekninen käyttöikä on 60–80 vuotta.

Stukin laajan turvallisuusarvion loppupäätelmä on, että laitos on rakennettu turvalliseksi ja että TVO kykenee myös käyttämään sitä turvallisesti.

Stuk esittää lupaehdoksi, että TVO tekee vuoden 2028 loppuun mennessä laitokselle määräaikaisen turvallisuusarvioinnin ja toimittaa sen Stukille hyväksyttäväksi.

Stukin lausunto on ratkaisevan tärkeä Olkiluoto 3:n käyttöönoton kannalta, sillä valtioneuvosto päättää reaktorin käyttöluvasta Stukin lausunnon pohjalta.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan Ylelle, että valtioneuvosto voi päättää käyttöluvasta parin viikon kuluessa.

Laitos vaatii vielä parantelua
Käyttöluvan lisäksi TVO tarvitsee Stukilta myös luvan polttoaineen lataamiseen ennen kuin laitos voidaan käynnistää ja kytkeä verkkoon.

Stukin mukaan latausluvan saanti edellyttää vielä TVO:lta tiettyjä muutoksia laitoksella.

Laitoksen koekäytössä havaittiin noin vuosi sitten, että reaktorin jäähdytyspiiriin kuuluva paineistimen yhdyslinja värähteli sallittua enemmän.

TVO on esittänyt kahta erilaista ratkaisua värähtelyn vaimentamiseksi.

Stuk ei ole saanut vielä lopullisia tuloksia kokeista, mutta katsoo, että värähtelyongelma on ratkaistavissa.

Stuk kuitenkin tarkistaa vielä TVO:n suunnitelmat ja vaimentimien asennukset ennen polttoaineen latausluvan myöntämistä.
 
HELSINGIN YLIOPISTO




UUTISET /UUTISET JA TIEDOTTEET /
Mirkka Lappalainen: Jos historiaa ei tutkita, Suomesta tulee muistisairas
25.2.2019

KORKEAKOULU- & TIEDEPOLITIIKKA
OPETUS JA OPISKELU YLIOPISTOSSA
UUTINEN
TEKSTI SUSANNA PELTONEN
Koulutetut historian tutkijat takaavat, että historiaa kirjoitetaan monipuolisesti ja lähdekriittisesti.
Mitä yhteistä on 1600-luvun noitavainoilla ja sosiaalisessa mediassa tapahtuvalla ihmisten mustamaalaamisella? Paljonkin.
Historian tutkimus on tapa tarkastella ihmiskunnan kehitystä ja nostaa esiin saavutuksia. Tutkimuksen avulla on mahdollista myös havaita toistuvia mekanismeja, kuten virheitä, joihin ihmiset ovat sortuneet vuosisadoista toisiin.
Yksi tällainen ilmiö on vainoamiseen johtava joukkohysteria.
– Paniikki näyttää leviävän kaikkina aikoina helposti, varsinkin jos vaikuttaa siltä, että lapsiin kohdistuu uhkaa, sanoo historian dosentti ja yliopistonlehtori Mirkka Lappalainen.
Lappalainen on erikoistunut oikeushistoriaan ja uuden ajan alun vuosisatoihin eli 1500- ja 1600-lukuihin. Noitavainojen lisäksi hän on tutkinut esimerkiksi nälänhätää ja kuningas Kustaa II Aadolfia.
– 1600-luvulla fiksut ihmiset sortuivat ihan samalla tavalla toisten vainoamiseen kuin nykypäivänä sosiaalisessa mediassa. He uskoivat juttuihin, jotka eivät mitenkään voi olla totta.
1600-lukulaiset esimerkiksi uskoivat, että noitina pidetyt ihmiset veivät lapsia öisin Blåkullaan, paikkaan, jossa paholainen piti juhlia. Vanhempien painostamina lapset kertoivat sieltä mitä hurjimpia tarinoita.
Nykyisin sosiaalisessa mediassa syntyy jatkuvasti ryhmiä, joiden viha tai pelko kohdistuu yhteen ihmiseen tai ihmisryhmään. Historia antaa perspektiiviä tällaisen käytöksen tulkitsemiseen.
Toisaalta historia tarjoaa myös ratkaisuja. Nälänhätien ennakointi on yksi esimerkki siitä, miten historian tutkiminen voi auttaa nykypäivän ongelmien kanssa.
– Tutkimuksen ansiosta on syntynyt malleja, joiden perusteella asiantuntijat voivat havaita, että jossain on syntymässä nälänhätä, Lappalainen sanoo.
Historiantutkijan tehtävä on olla kriittinen
Historia on poikkeuksellinen tieteenala, koska tutkimusta tekevät paljon myös harrastajat. Toisin kuin vaikkapa fysiikan tai lääketieteen saralla, alan aineistoja voi lukea lähes kuka vain. Digiaikana monet aineistot ovat verkossa kaikkien saatavilla, eikä niihin tutustuminen vaadi erityisjärjestelyjä kuten laitteita tai laboratoriota.
Esimerkiksi Lappalaisen tutkimat uuden ajan alun oikeudenkäyntipöytäkirjat eli tuomiokirjat ovat avoimia ja niitä voi tarkastella ja ymmärtää kuka vain, jolla on riittävästi vanhan ruotsin kielen taitoa ja taustatietoa ajankohdan oikeusjärjestelmästä.
Myös historiasta kertovia kirjoja kirjoittavat muutkin kuin tutkijat.
Akateemisen historian tutkimuksen arvo on siinä, että koulutuksen saanut tutkija tuntee kriittisyyden merkityksen. Lähdekriittisyys on Lappalaisen mukaan historian tutkijan tärkein ominaisuus.
– Historian tutkimus vaatii sitä, että osaa arvioida, miksi jotkin aineistot on säilytetty, mitä niistä on mahdollisesti rajattu pois ja voiko aineistoon ylipäätään luottaa.
Tutkijan on suhtauduttava lähteisiinsä kriittisesti varsinkin digitaalisten aineistojen aikakaudella, koska verkosta voi löytyä kenen tahansa keräämiä ja luomia kokonaisuuksia. Asiakirjoja on voitu valikoida eivätkä tiedot välttämättä ole todenperäisiä.
– Tämä työ on eräänlaista valeuutisten tunnistamista, Lappalainen sanoo.
Historia on täynnä uskomattomia ja opettavaisia tarinoita
Paitsi yhteiskunnallista hyötyä, historiaa tutkimalla löytyy myös kiinnostavia kertomuksia.
Lappalainen on 1600-lukua tutkiessaan törmännyt hurjiin ihmiskohtaloihin: hyviin kuninkaisiin, sadistisiin vallankäyttäjiin, menestyjiin ja murhaajiin. Lähteistä löytyy kurjuutta, mutta myös tavallisten ihmisten elämän onnea.
Kun Lappalainen ja historian professori Anu Lahtinen ovat tutkineet Suomeen 1600-luvulla perustettuja hopeakaivoksia, he ovat törmänneet nykyihmiselle tutulta kuulostaviin tapahtumiin.
– Espanja oli rikastunut siirtomaiden kaivoksilla ja Ruotsi tuumi, että hekin halusivat oman osansa rikkauksista. Hyvinkäälle ja Porkkalaan perustettiin kaivokset, joiden piti tuottaa vaurautta ja aarteita.
Lappalaisen mukaan mistään ei löydy merkintöjä, että kaivokset olisivat koskaan tuottaneet. Kymmenen vuoden aikana voudit syytivät kuuliaisesti rahaa projektiin, joka ei todennäköisesti tuottanut kenellekään mitään.
–Talvivaara ei ole mikään uusi juttu. Kaivoshypetys, jossa kaivannoille annetaan hirveästi erityisoikeuksia, on kuin suoraan 1600-luvulta, Lappalainen sanoo.
mirkka_lappalainen.jpg


Ilman yliopistoa historia voi vinoutua
Historia on vahva vallankäytön väline, ja kaikilla on siitä mielipiteitä. Juuri sen vuoksi sitä on tutkittava.
– Kautta aikojen historia on ollut olennainen osa politiikan kenttää: tuleville hallitsijoille on opetettu historiaa ja edelleen moni poliitikko sanoo harrastavansa historiaa, Lappalainen sanoo.
Yliopistot kouluttavat historian opettajia, asiantuntijoita ja tutkijoita, jotka osaavat käsitellä aiheita monesta eri näkökulmasta, eri kokemukset huomioiden.

Nämä asiantuntijat varmistavat, että eri puolet tulevat kuulluiksi.
– Yliopiston tutkimusta ja yliopisto-opetusta on tuettava rahallisesti, jotta jatkossakin tehdään puolueetonta, eri intressiryhmien painotuksista vapaata historian tutkimusta, Lappalainen sanoo.
Lappalaisen mukaan totalitaristiset valtiot ovat yksi esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun historiaa eivät tarkastele tutkijat.

Näissä valtioissa totuutta on usein muunneltu poliittiseen agendaan sopivaksi. Koulun oppikirjoihin ja dokumentteihin on esimerkiksi voitu lisätä virheellisiä tietoja. Se on vaikuttanut muun muassa joidenkin ihmisryhmien asemaan ja päätöksentekoon.

Sopivalla vääristelyllä valtioiden johtajat ovat lopulta voineet perustella jopa sotien aloittamisen.

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/...toriaa-ei-tutkita-suomesta-tulee-muistisairas
 
Ei kai kyse ole näistä 2015» saapuneista vetaraaneista ja heidän muistoistaan?

Saatiinhan ne mamut esille tässäkin ketjussa.

https://sodanjarauhankeskus.fi/

Sodan ja rauhan keskus Muisti kertoo ihmisistä ja erityisesti suomalaisista ja Suomesta sodassa.


Muistin ensimmäinen päänäyttely tulee kertomaan lasten, naisten ja miesten tarinan talvi-, jatko- ja Lapin sodissa ihmislähtöisestä näkökulmasta.
 
Saatiinhan ne mamut esille tässäkin ketjussa.

https://sodanjarauhankeskus.fi/

Sodan ja rauhan keskus Muisti kertoo ihmisistä ja erityisesti suomalaisista ja Suomesta sodassa.

Muistin ensimmäinen päänäyttely tulee kertomaan lasten, naisten ja miesten tarinan talvi-, jatko- ja Lapin sodissa ihmislähtöisestä näkökulmasta.

Nykyään on muotia, ja rahanjaossa muistetaan paremmin laajennettua suomalaisuus-käsitettä. Tiedät sen itsekin.

Siksi ihan perusteltu kysymys.
 
Sillä ei pitäisi olla väliä koska numerot ovat kansainvälisiä, samat numerot joka kielessä. Eli asentaja täytyy olla analfabeetikko joka ei myöskään numeroita tunne.
Onko se nyt yllättävää jos porukka joka ei osaa lukea ei osaa numeroitakaan? Helsinkiläisillä tulee olemaan vielä todella hauskaa noiden nuijapäiden kanssa.
 
Kaartin jääkärirykmentti harjoittelee hybridiuhkien torjuntaa pääkaupunkiseudulla
Kehä 19 -paikallispuolustusharjoitus järjestetään 4.-8.3.2019 pääkaupunkiseudulla Helsingin ja Vantaan alueilla.

https://yle.fi/uutiset/3-10671653
 
Maanantai alkaa Helsingissä ilman Hämeentien liikennettä - työmatkalaisia kehotetaan varautumaan pidempään matka-aikaan
Remontissa Hämeentie muutetaan Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välillä jalankululle, pyöräilylle ja joukkoliikenteelle tarkoitetuksi kaduksi.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6e0b72b1-599e-4829-9fa4-c73a47ffb740


Mitäpä mieltä ovat autoilevat helsinkiläiset asiasta?

En ole helsinkiläinen, mutta olen kyllä asunut Hämeentiellä joskus. Ei aiheuttane isoa muutosta monelle. Itse en ainakaan juuri kiskaan aja Hämeentietä pitkin kuin korkeintaan korttelin kaksi. Sörnäisten rantatietä voi käyttää tai Porthaninkatua.
 
Ostetaanko tulevaisuudenhävittäjät vai hoidetaanko vanhukset?

Jyväskylä aikoo aloittaa hyönteisten ja hampun syöttämisen vanhuksille ja lapsille: ”Mitään täystyrmäystä ei tullut”
Jyväskylässä päivittäin noin 23 600 lounasta tuottavan Kylän Kattaus -liikelaitoksen aterioille suunnitellaan merkittäviä muutoksia. Liikelaitos tarjoaa lounasta ja päivällistä muun muassa kaikille Jyväskylän vanhus- ja vammaispalvelujen asiakkaille sekä koulujen ja päiväkotien lapsille.

Suunnitelmien mukaan liha korvattaisiin hyönteisten lisäksi esimerkiksi nyhtökauralla, levällä, kvinoalla, Härkiksellä ja villivihanneksilla, kuten nokkosilla.

– Myös hampputuotteista on käyty keskustelua ja meillä on tiedossa viljelijä, Sinisalo sanoo.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006023636.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=10&utm_source=tf-other
 
Back
Top