http://www.hs.fi/ilta/14092015/a1442200254562?jako=17e057abeffe8c785834891310963b60
Pakotteet panivat Rotenbergin irtautumaan kylpyläbisneksestä – mutta miten Yhdysvallat suhtautuu uusiin omistajiin?
Yhdysvaltojen pakotelistalle joutunut jääkiekkojoukkue Jokerien osakas ja Hartwall-areenan pääomistaja Roman Rotenberg on myynyt Kirkkonummella sijaitsevan Långvikin hotelli- ja kylpyläkeskuksen liiketoiminnan
Roman Rotenbergin suku Venäjän vauraimpiin, ja perheellä on läheiset välit Putiniin. Tässä on myös syy päätymiselle Yhdysvaltain pakotelistalle.Suomessa nähdään nyt lähietäisyydeltä, miten Yhdysvaltain Ukrainan sodan ja Krimin miehityksen vuoksi venäläisille liikemiehille määräämät henkilö- ja rahoitusmarkkinapakotteet oikein toimivat.
Yhdysvaltojen pakotelistalle joutunut jääkiekkojoukkue Jokerien osakas ja Hartwall-areenan pääomistaja
Roman Rotenberg on myynyt Kirkkonummella sijaitsevan Långvikin hotelli- ja kylpyläkeskuksen liiketoiminnan.
Långvikin-kaupoille syynä ovat selvästi nimenomaan pakotteet, joiden tavoitteena on hankaloittaa pakotelistalle joutuneiden
VladimirPutinin lähipiirin kuuluvien henkilöiden ja heidän liikeyritystensä toimintaan ja vaikuttaa sitä kautta Venäjän politiikkaan ja toimiin Krimillä ja Ukrainassa.
Roman Rotenberg ja hänen omistamansa Långvik Capital joutuivat Yhdysvaltojen pakotelistalle heinäkuussa.
Pakotelistauksien vuoksi esimerkiksi luottokorttiyhtiöt ovat kieltäytyneet HS:n tietojen mukaan tilittämästä luottokorttimaksuja Långvikin hotelli- ja kylpyläkeskukselle. Jos pankit ja luottokorttiyhtiöt eivät toimisi näin, vaarantaisivat ne oman liiketoimintansa, sillä Yhdysvallat seuraa hyvin tarkkaan sitä, että sen määräämiä pakotteita myös noudatetaan.
Väistääkseen pakotteiden vaikutuksia Långvikissa tehtiin nyt mittavia omistusjärjestelyjä. Kylpylän toimintaa alkaa pyörittää kokonaan uusi yhtiö Ryokan, joka ei ole pakotelistalla.
Yhdysvaltojen langettamat henkilöpakotteet ovat varsin tehokkaita. Ne oikeastaan estävät listalle joutuneiden kansainvälisten liikemiesten toimimisen länsimarkkinoilla. Syynä on se, että Yhdysvalloissa toimintaa harjoittavat rahoituslaitokset eivät voi luotottaa heitä. Osa pankeista pitää niinkin tiukkaa linjaa, etteivät ne suostu edes tavallisiin pankkitoimiin kuten tilinpitoon tai talletuksiin pakotelistalla olevien ja heidän yritystensä kanssa. Pakotteita noudattavat myös monet sellaiset rahoituslaitokset, joilla ei ole suoraan toimintaa Yhdysvalloissa. Ne vain eivät halua itse seurauksia omalle liiketoiminnalleen.
Roman Rotenberg myi Långvikin liiketoiminnan hotelli- ja ravintolatoimintaa harjoittavalle Ryokanille. Ryokanin suurimmat osakkeenomistajat ovat pitkään Rotenbergien asioita Suomessa hoitaneet
Martti Ahto ja
Auvo Niiniketo. Osuuden Ryokanista ja siten siis Långvikin kylpylästä omistavat nyt myös Långvik Capitalin entinen toimitusjohtaja
Inka Uusitalo-Raoult, Maiju Tirrisijoitusyhtiönsä kautta sekä Jussi Salonoja ja Tuomas Teräsvuorisijoitusyhtiönsä kautta.
Noin periaatteessa Långvikin pöytien voi katsoa olevan puhtaita, sillä pakotteet koskevat vain pakotelistalla olevia henkilöitä ja henkilöiden omistuksia. Nyt kylpyläliiketoiminnan vielä omistaa uusi yhtiö, jonka omistajissa ei ole ketään pakotelistalla.
Mielikuvallisesti Långvik ei kaupan myötä pääse täysin irti Rotenbergeistä. Uusista omistajista
Ahto ja Niiniketo ovat lähellä Rotenbergien perhettä.
Roman Rotenberg on Suomen ja Venäjän kansalainen. Långvikin kongressikeskus on ollut Rotenbergien perheen hallinnassa vuodesta 2005.
Myös Romanin isä
Boris ja setä
Arkadi Rotenberg ovat Yhdysvaltain pakotelistalla. Arkadi Rotenberg on myös EU:n, Sveitsin ja Norjan pakotelistalla.
Roman Rotenberg osti vuosi sitten isänsä ja setänsä omistukset Långvik Capitalista juuri siksi, että he joutuivat talouspakotelistoille.
Rotenbergit kuuluvat Venäjän vauraimpiin sukuihin, ja perheellä on likeiset välit Putiniin. Tässä on myös syy päätymiselle Yhdysvaltain pakotelistalle.
Rotenbergit muuttivat Suomeen vuonna 1991, jolloin Roman Rotenberg oli 10-vuotias. Perheelle avautui tuolloin mahdollisuus muuttaa Suomeen inkeriläisinä paluumuuttajina, sillä äidinisä oli inkerinsuomalainen.
Perhe asettui Helsinkiin. Äiti Irina sai töitä idänkauppayhtiö Feximasta.
Isästä Boris Rotenbergista tuli valmentaja
judoklubi Chikaraan. Siellä hän tutustui nyrkkeilijä ja henkivartija
Auvo Niiniketoon, jolle Roman Roteberg nyt siirsi Långvikin omistuksen.
Idänkauppa veti hyvin ja Rotenbergit solmivat tuottoisia liikesuhteita.
Judo puolestaan kytki veljekset Boris ja Arkadi Rotenbergin aikoinaan Vladimir Putiniin, sillä veljekset harrastivat vuosikaudet Putinin kanssa judoa. Suhde ei jäänyt vain urheiluun vaan kehittyi hyvin vaikutusvaltaiseksi bisnesverkostoksi Venäjällä.
Suomessa Roman Rotenbergin Långvik Capital omisti hotelli- ja kongressikeskus Långvikin. Lisäksi Långvik Capital omistaa ison osan Hartwall-areenaa hallinnoivasta Arena Eventsistä. Jääkiekkoseura Jokereista Arena Events ja Roman Rotenberg omistavat yhdessä myös suuren osuuden.