Eduskunta teki venäläisen ydinvoimalasta periaatepäätöksen äänestämällä 5. joulukuuta 2014 äänin 115-74. Fennovoima odottaa saavansa valtioneuvostolta rakentamisluvan voimalaitokselle vuonna 2022. Luvan saamisen jälkeen varsinaisen laitoksen rakentaminen voidaan alkaa. Siihen saakka työmalla tehdään valmistelevia töitä, kuten infrastruktuurin rakentamista.
Ensimmäiset kymmenen vuotta ydinvoimalan polttoaine, jälleenkäsitelty uraani, tuodaan Venäjältä Rosatom-konserniin kuuluvalta Majakin uraanin käsittelylaitokselta. Sen jälkeen uraanin toimittaja voidaan kilpailuttaa ja voi siis olla teoriassa jokin muu maa kuin Venäjä. (Lainaus Wikipediasta loppuu.)
Koska ydinvoimaa ollaan yleensä vähentämässä, esim. Saksassa ja Ruotsissa, on kiinnostavaa nähdä (jos vielä elän silloin), saako Suomi ydinpolttoaineen ostamiseen muita tarjouksia, siis 10 vuoden kuluttua.
Edellä mainitussa IL:n artikkelissa oli aika poliittinen sävy. On huomattava, että aluksi ei ollut tarkoitus tilata laitosta Venäjältä, mutta sitten asiat kehittyivät siihen pisteeseen, jossa nyt olemme. Kilpailevaa toista ydinvoimalatarjousta ei yksinkertaisesti sanottuna ollut. Oli joko luovuttava hankkeesta tai tehtävä tämä nykyinen tilaus. Ymmärrän suomalaisten päättäjien vaikean aseman. Päällä oli kuitenkin aikaisemmin annettu lupaus rakentaa Pyhäjoelle joku ydinvoimala.
Joulukuussa 2014 päätettiin eduskunnassa oikeastaan periaatteesta, voiko laitos olla venäläinen vai eikö rakenneta sitä ollenkaan. Muita vaihtoehtoja ei ollut silloin tarjolla. Oma kantani, jolla ei ollut mitään merkitystä, oli siihen aikaan rakentamiselle kielteinen. Äänestin silloin eduskuntavaaleissa henkilöä, joka näkyvästi vastusti tuota hanketta.