Kotimaa
Sotilaat haluavat Natoon: Paras turva Venäjää vastaan
Kannatus on vahvinta meri- ja ilmavoimissa, paljastaa Upseeriliiton kysely.
Läntisen sotilasliitto Naton suosio puolustusvoimien upseerikunnassa on noussut ennätyksellisen korkeaksi. Upseeriliiton kyselyyn vastanneista liiton jäsenistä 70 prosenttia kannattaa Suomen liittymistä Natoon.
Vahvinta Nato-jäsenyyden kannatus on merivoimissa. Lähes 80 prosenttia kyselyyn vastanneista merivoimien upseereista kertoi kannattavansa Suomen liittoutumista.
Myös ilmavoimien upseerien selvä enemmistö on Nato-jäsenyyden puolesta. Natoon liittymistä tuki 72 prosenttia kysymykseen vastanneista ilmavoimien upseereista.
Meri- ja ilmavoimilla on puolustushaaroista eniten kansainvälistä yhteistyötä. Vähäisintä Nato-jäsenyyden suosio on rajavartiolaitoksen upseerikunnassa, josta 64 prosenttia puoltaa liittoutumista.
Kyselyssä oli mahdollista arvioida vapaasti Suomen puolustuspolitiikkaa. Nato-jäsenyyttä kannattavien yleisin peruste on Naton sotilaallinen voima ja Venäjän uhka.
Erään upseerin mielestä ”ainoa selvä turva on Nato-jäsenyys”. Rajavartiolaitoksessa palvelevan yliluutnantin mukaan ”Venäjän muodostamaa uhkaa vastaan ainoa uskottava puolustusyhteistyön muoto on Suomen liittyminen Natoon”.
Reilu neljännes kertoi muuttaneensa kantaansa Nato-jäsenyyteen. Valtaosa mielipiteensä tarkistaneista kannattaa jäsenyyttä nyt aiempaa enemmän. Alle kymmenen prosenttia kyselyyn vastanneista suhtautuu liittoutumiseen aiempaa varauksellisemmin.
Grafiikka Hannu Kyyriäinen
Pohjois-Atlantin sopimuksen viides artikla velvoittaa Naton jäsenmaat keskinäiseen avunantoon. Kyselyssä upseereiden enemmistö arvelee, että Nato antaa sotilasapua ainoastaan jäsenilleen. Yli 40 prosenttia vastanneista uskoo, että Nato voisi sotilaallisessa kriisissä tukea liittoutumatonta Suomea.
”Yksinkertaisesti sanottuna: Naton jäsenenä Suomi saisi sotilaallista apua Naton jäsenmailta, ja jos Suomi ei olisi Naton jäsen, se ei saisi sitä Natolta”, everstiluutnantti arvioi.
Naton suosio on kahdessa vuodessa kasvanut upseerikunnassa jyrkästi. Vuoden 2013 lopussa tehdyssä kyselyssä Suomen Nato-jäsenyyttä kannatti 51 prosenttia upseereista. Kolmannes vastusti ja hieman alle 20 prosenttia ei ilmoittanut kantaansa.
Venäjä miehitti keväällä 2014 Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan. Saman vuoden huhtikuussa tehdyssä kyselyssä upseerit olivat jo selvästi Nato-myönteisiä.
Kevään 2014 kyselyssä vastaajien piti panna järjestykseen Nato-jäsenyys, sotilasliitto Ruotsin kanssa ja puolueettomuus. Natoon luotti 66 prosenttia vastaajista. Liittoutumattomuutta kannatti joka neljäs. Ruotsin kanssa tehtävään sotilasliittoon luotti joka kymmenes upseeri.
Upseerit ja Suomen poliittinen johto ovat Natosta eri mieltä. Pääministeri
Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa liittyminen Natoon on jätetty avoimeksi. Hallitusohjelman mukaan Suomi ”ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä”.
Ruotsin kanssa tehtävästä yhteistyöstä sotilaat, presidentti
Sauli Niinistö ja puolustusministeri
Jussi Niinistö (ps) ovat samaa mieltä. Molemmat Niinistöt ovat puhuneet sotilaallisesta yhteistyöstä myönteisesti. Ministeri Niinistö on arvioinut, että yhteistyö saattaa kehittyä sotilasliitoksi.
Upseereista yli 80 prosenttia kannattaa sotilasyhteistyön lisäämistä Ruotsin kanssa. Puolustusliitossa kumppanuus voisi olla keskinäistä avunantoa, jossa Ruotsi tai Suomi auttaisi hyökkäyksen kohteeksi joutunutta naapuriaan.
Ruotsin ja Suomen ilma- ja merivoimien kanssakäyminen on jo lähes arkipäivää. Myös maavoimien yhteistyö on lisääntynyt. Jääkäriprikaati ja Norbottenin rykmentti ovat harjoitelleet yhdessä.
Monen vastaajan mielestä yhteistyö Ruotsin kanssa saattaa vahvistaa Suomen asemaa Itämeren alueella ja hillitä Venäjän pyrkimyksiä horjuttaa alueen tasapainoa.
Mahdollinen puolustusliitto Ruotsin kanssa ei voi kuitenkaan olla Nato-jäsenyyden korvike. Osa upseereista epäilee ruotsalaisten kykyä ja halukkuutta toimia tositilanteessa.
Kyselyyn vastanneen everstiluutnantin mielestä ”Suomen ja Ruotsin välinen puolustusliitto ei kuitenkaan riitä pelotteeksi Venäjää vastaan, ja siksi kummankin tulisi liittyä Natoon”.
Merivoimissa palvellut kapteeniluutantti arveli, että ”sotilaallisessa kriisitilanteessa tuskin Ruotsillakaan on intressejä sekaantua aseelliseen konfliktiin”.
Osa vastaajista luottaa Ruotsiin. Ilmavoimien kadetin mielestä puolustusliitto Ruotsin kanssa olisi ”jopa Natoa parempi vaihtoehto. Ajaisi todennäköisesti Natoa paremmin Suomen sekä Ruotsin etuja”.
Hallitus korostaa ohjelmassaan, että Euroopan unioni on turvayhteisö. Upseerit ovat keskenään eri mieltä EU:n sotilaallisesta toimintakyvystä.
Puolet vastanneista pitää EU:n merkitystä vähäisenä. Neljännes on toista mieltä. Heidän mielestään EU:n merkitys on vähintäänkin melko suuri.
Vaikka osa upseereista vähättelee EU:n sotilaallista toimintakykyä, enemmistö hyväkyy Suomen sotilaallisen avun toiselle EU-maalle. Neljännes vastaajista rajaisi avun poliisin tai muiden siviiliviranomaisten tukitoimiin.
Upseerit suhtautuvat ristiriitaisesti valmisteilla olevaan lakimuutokseen, joka sallisi suomalaissotilaiden lähettämisen avustamaan toista EU:n jäsenvaltiota. Lähes puolet vastaajista on sitä mieltä, että velvollisuuden pitäisi koskea ainakin ammattisotilaita.
Yli 40 prosenttia vastanneista vastustaa lakihanketta. Silti valtaosa upseereista on valmis osallistumaan EU:n keskinäiseen avunantoon, jos palveluksen ehdot, palkka ja vakuuutukset, ovat riittävät.
Sotilaat luottavat kohtalaisen hyvin siihen, että he pystyvät puolustamaan Suomea. Vastaajista 75 prosenttia antoi puolustuskyvylle tyydyttävän arvosanan 8 tai 7.
Upseereita pyydettiin myös antamaan kouluarvosanat presidentti Niinistölle, pääministeri Sipilälle, ministeri Niinistölle ja puolustusvoimain komentajalle, kenraali
Jarmo Lindbergille.
Puolustusvoimain ylipäällikkö, presidentti Niinistö on sotilaiden suosikki. Hän sai keskiarvoksi 8,9. Kenraali Lindberg pääsi hyvin lähelle presidenttiä. Komentajan arvosanaksi tuli 8,7.
Poliitikot ovat perinteisesti upseereiden inhokkeja. Ministereiden arvosanaan vaikutti hallituksen esitys sotilaiden eläkeiän nostamisesta.
Puolustusministeri Jussi Niinistö sai kohtuullisen keskiarvon 7,8. Hän vastusti hallituksessa eläkeiän korotusta. Kyselyssä upseerit moittivat Niinistön puolustuspoliittisia kannanottoja vanhanaikaisiksi.
Niinistön arvosanaa saattoi myös heikentää kiista puolustusministeriön kansliapäälliköstä. Niinistö syrjäytti tehtävästä kenraaliluutnantti
Arto Rädyn ja esitteli virkaan diplomi-insinööri
Jukka Juustin.
Pääministeri Sipilä, joka osallistuu hyvin vähän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, on upseerien mielestä joukon heikoin lenkki. Hänen keskiarvokseen tuli 7.
Upseeriliiton puheenjohtaja, everstiluutnantti
Jari Rantala arvioi, että jäsenkyselyn tulos oli odotettu. Nato on upseereiden mielestä ylivoimainen sotilasmahti, jonka riveihin Suomen pitäisi liittyä.
”Upseerit pohtivat Nato-jäsenyyttä Suomen puolustuskyvyn kannalta. Poliittiset kysymykset ovat sitten toinen asia”, Rantala sanoo.
Hän korostaa, ettei Suomi voi heittäytyä pelkästään Naton asevoimien varaan. Natonkin toimintakyvyn perustana ovat kansalliset armeijat.
”Eiköhän se Natokin edellytä, että jäsenmaan oma puolustus on kunnossa.”
Suomen poliittinen johto on erittäin ihastunut ja sotilaat ihastuneita yhteistyöhön Ruotsin kanssa. Rantala haluaa keskeyttää sellaiset päiväunet, joissa Ruotsi ja Nato ovat tasavertaisia vaihtoehtoja.
”Nato on ylivertainen Ruotsiin verrattuna.”
Rantala on saanut haltuunsa hallituksen suunnitelmat sallia suomalaissotilaiden osallistumisen EU:n sotilaallisiin avunantotehtäviin. Rantalan mukaan sotilas lähtee minne käsketään, jos työehdot ovat kunnossa.
”Periaate on yksinkertainen. Jos joku tulee auttamaan meitä, kai meidänkin pitää mennä auttamaan.”