Punavihreä kupla on totta ainakin Suomen Facebookissa, kertoo tutkimus
INTERNET
31.3.2016 @ 9:48 JUHO TYPPÖ
Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, kuinka sosiaalisissa medioissa vetäydytään yhä enemmän samanmielisten pieniin yhteisöihin, kupliin.
Se pitää paikkansa ainakin Facebookissa, kertoo
tuore suomalaistutkimus.
Eikä siinä kaikki: tutkimuksen mukaan toistensa Facebook-kavereiksi hakeutuvat useimmiten arvoiltaan liberaalit.
Eli kaksi liberaalia on todennäköisemmin kavereita keskenään kuin kaksi konservatiivia.
Kärjistäen voisi siis sanoa, että se kuuluisa
”punavihreä kupla” on Facebookissa täyttä totta.
Samaa mieltä on ekonomisti ja tutkija
Juha Itkonen. Itkosen ja
Jan-Erik LönnqvistinHelsingin yliopistossa tekemässä tutkimuksessa kartoitettiin Facebook-käyttäjien kaveripiirejä ja niissä esiintyviä arvoja.
”Koska se oli mahdollista ja sitä ei ollut kukaan muu tehnyt, ainakaan samalla tavalla”, Suomen pankissa työskentelevä valtiotieteiden tohtori Itkonen, 32, sanoo.
Tutkimusta varten kerättiin dataa Facebookista kolmen vuoden ajan. Siinä käytettiin Itkosen koodaamaa sovellusta, joka levitti kyselylomaketta ympäri Facebookia, keräten samalla tietoa kaveriporukoista ja niihin liittyvistä muuttujista.
Vastaajan liberaaliutta tai konservatiivisuutta mitattiin niin sanottuun
Schwartzin arvoteoriaan pohjaavalla kysymyspatterilla. Schwartzin teoriassa henkilökohtaiset arvot nähdään elämää ohjaavina tavoitteina, jotka poikkeavat esimerkiksi asenteista ja mielipiteistä.
Kysymyspatterissa arvoja tiedusteltiin muun muassa seuraavanlaisilla väittämillä:
Hänestä on tärkeää olla rikas. Hän haluaa, että hänellä on paljon rahaa ja kalliita tavaroita.
Hänestä on tärkeätä, että kaikkia maailman ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti. Hän katsoo, että kaikilla pitäisi olla samat mahdollisuudet elämässä.
Vastaajan tehtävä oli valita viisiportaisen asteikon avulla, kuinka paljon kuvaukset heitä muistuttavat. Lomakkeessa kysyttiin myös sijoittumista vasemmisto-oikeisto-akselille eri kysymysten avulla.
Vastaajia oli lopulta seitsemisentuhatta. Dataa käytettiin Itkosen ja Lönnqvistin muissakin tutkimuksissa, mutta tuoreimmassa Facebook-arvotutkimuksessa vastaukset rajattiin vain suomenkielisiin käyttäjiin, jolloin vastauksia jäi hieman yli 3 000.
Tutkimuksen keskeisin tulos oli siis se, että liberaalisti ja vasemmistolaisesti ajattelevilla oli suurin taipimus päätyä samoihin kaveriporukoihin toistensa kanssa kuin konservatiiveilla.
Juha Itkonen.
Miksi näin on?
Itkosen tulkinnan mukaan yksi syy voi olla se, että konservatiivisesti ajattelevia on niin erilaisia, ettei pelkkä konservatiivinen ajattelu välttämättä yhdistä heitä.
”Jos toinen on vaikka äärikonservatiivinen ortodoksijuutalainen ja toinen äärikonservatiivinen kristitty, ei heidän ajattelunsa ole silti todennäköisesti samanlaista.”
Liberaalit taas saattavat jakaa samantyylisiä arvoja enemmän ja olla ”samalla tavalla liberaaleja” toistensa kanssa.
Vasemmistolaisten taipumusta mennä omiin kupliinsa Itkonen selittää arvoilla, jotka liittyvät yhteisiin tavoitteisiin pyrkimiseen.
”Jos arvoihin kuuluu jakaa yhteisiä resursseja, halutaan että kaikki muutkin tekevät niin, eikä mukaan tule vapaamatkustajia.”
”Sitä voisi ajatella vaikka näin: jos järjestää nyyttikestit, kaikilla osallistujilla on hyvä olla samanlainen käsitys niiden kestien luonteesta. Että kaikki tuo sinne jotain ruokaa, eikä joku tule pelkästään nauttimaan yhteisen pöydän antimista. Tai jos tulee, ainakin ymmärtää, että sosiaaliset suhteet saattavat heikentyä.”
Oikeistolaisissa piireissä korostuvat enemmän yksilön suoriutumista korostavat arvot, eikä yksilöllisten päämäärien tavoittelu edellytä, että myös muut ajattelevat samalla tavalla, Itkonen pohtii.
No pitäisikö näistä samanmielisten kuplista huolestua?
Itkosen mukaan ei välttämättä.
Sosiaalisia verkostoja on tutkittu jo 1900-luvun alusta, ja samanmielisten kerääntymistä omiin ryhmiin on havaittu jo kauan ennen sosiaalista mediaa – tai ennen koko internetiä.
”Se on tietysti laajempi kysymys, onko some voimistanut tällaisia kuplia. Siinä on vähän kahdensuuntaista efektiä. Somen kautta erilaiset mielipiteet tulevat laajempaa näkyvämmiksi”, hän sanoo.
Eli siinä missä aiemmin omissa kuplissa saatettiin olla täysin autuaina, somemaailmassa eri mielipiteet tulevat silmien eteen usein väkisinkin.
”Sosiaalisen median ansiosta ollaan entistä tietoisempia siitä, että on olemassa hyvin kirjava joukko erilaisia mielipiteitä, maailmankuvia ja arvoja.”
Mutta vaikka Itkonen ei vielä näe somekuplissa ongelmaa, tulevaisuudessa niitä voi tulla.
Voi syntyä konsensusharhoja: jos ympärille kertyy samanmielisesti ajattelevia, voi alkaa tuntua siltä, että kaikkihan näin ajattelevat, vaikka se olisi vain pienessä ympyrässä pyörivä mielipide.
Pahimmillaan ääriajattelu voi levitä ja voimistua ”kaikukammioiden” avulla: kun ihmiset tietävät ja näkevät, että muilla on vaikkapa äärirasistisia mielipiteitä, he voivat rohkaistua esittämään niitä itsekin.
Mitä sitten jokainen meistä voisi tehdä, jotta näin ei kävisi?
Vastaus on yksinkertainen. Poistua omalta mukavuusalueeltaan.
”On mukavaa, kun muut ympärillä ovat samaa mieltä. Vastaavasti se, että ollaan eri mieltä ja kyseenalaistetaan toisten arvoja, herättää negatiivisia tunteita. Kuplaan vetäytymiselle on siis selkeä motiivi”, Itkonen aloittaa.
”Mutta yhteiskunnan kannalta pelkkä samanmielisten seurassa olo saattaa johtaa siihen, ettei muita enää ymmärretä. Siitä taas voi seurata aggressiivisuutta ihmisryhmien välille.”
Omista mielipiteistä ei tarvitse päästä eroon, mutta kannattaa altistaa itsensä eriäville mielipiteille. Ihan vain yhteisen hyvän vuoksi.
Sen somessa aktiivinen Itkonen on itsekin huomannut. Esimerkiksi Twitterissä hän yrittää tarkoituksella seurata ihmisiä, joiden kanssa ei ole kaikesta samaa mieltä.
”Se on välillä vähän raskasta, mutta ehkä se tekee ihan hyvää.”