Bushmaster
Greatest Leader
No niin tulihan se sieltä...
http://www.hs.fi/m/hyvinvointi/a1467167022400?jako=c47bf7809e25ecfe4412f3a3faf5dca2
Asiantuntija: Syömishäiriöllä voi olla yhteys vegaaniruokavalioon
Kasvis- tai vegaaniruokavalio voi olla tapa keventää ja vältellä syömistä, toteaa syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier.
Näin tunnistat syömishäiriön
1. Syömishäiriön oireita voi olla vaikea tunnistaa, koska sairastuminen on pitkä prosessi. Usein sairastuminen huomataan usein vasta sitten, kun oireet alkavat häiritä normaalia arkea.
2. Laihtuminen ja alipainoisuus eivät välttämättä ole syömishäiriön oireita, vaikka ne usein liittyvätkin siihen. Myös normaali- tai ylipainoinen voi sairastaa syömishäiriötä.
3. Syöminen ja syömättömyys hallitsevat syömishäiriöön sairastuneen elämää. Ruokaan liittyy pakkoa, pelkoa, kieltäytymistä, itseinhoa ja ahdistusta.
4. Sairastunut on usein ärtynyt, rauhaton, ahdistunut ja eristäytyy omiin oloihinsa. Anoreksia, bulimia, ahmintahäiriö (BED) ja muut syömishäiriöiden muodot vaikuttavat vahvasti psyykkiseen vointiin.
Lähde: Syömishäiriöliitto Syli
Kasvisruoka sekä eläinperäisiä tuotteita välttävä vegaanisuus ovat yleistyneet viimeisen vuoden aikana niin, että jotkut puhuvat jo trendistä. Kasvisruokavalioon tai vegaaniruokaan siirtymisen taustalla saattaa kuitenkin piillä muitakin kuin ympäristöystävällisiä tai terveydellisiä syitä.
Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier kertoo, että varsin monet syömishäiriöstä toipuneet kertovat kasvisruokavalioon siirtymisen olleen yksi ensimmäisistä askelista syömishäiriöön.
”Kun syömishäiriöhoitoon tulee potilas, joka kertoo olevansa kasvissyöjä, kysymme mikä kasvissyönnin funktio on. Tavallisimmin potilas vastaa, että hän haluaa suojella sademetsiä ja ympäristöä. Mutta kun potilas on parantunut, hän toteaa usein kasvissyönnin olleen tapa vähentää syömistä”, Charpentier toteaa.
Kasvisruokavalioiden ja syömishäiriöiden yhteyttä on tutkittu etenkin Amerikassa. Tutkimusten mukaan syömishäiriöstä kärsivät noudattavat neljä kertaa todennäköisemmin kasvisruokavaliota kuin syömiseen normaalisti suhtautuvat.
Kasvis- tai vegaaniruokavalio voi olla sosiaalisesti hyväksytty tapa kieltäytyä ruuasta tilanteissa, joissa ruokavalioon sopivaa ruokalajia ei ole tarjolla. Charpentier korostaa, että kasvisruokavalio ei automaattisesti tarkoita syömishäiriötä, mutta voi edistää siihen sairastumista.
”Sairastumisen alkuvaiheessa ei itsekään välttämättä tunnista kasvissyönnin tarkoitusta. Mutta esimerkiksi anoreksiaan sairastuvat etsivät ikään kuin hyväksyttyjä keinoja vähentää ruokamäärää. Siinä vaiheessa siirrytään kasvissyöjäksi, veganismiin tai jätetään hiilarit pois.”
Charpentierin mukaan tiukkaan vegaaniruokavalioon tarttuvalla saattaa olla syömishäiriöön sairastuville tyypillisiä suorituskeskeisiä ja täydellisyyttä tavoittelevia ajatuksia ja luonteenpiirteitä.
”Tietynlainen hyvin rankka ruokavalio voi johtaa siihen, että sen noudattamisessa tavoitellaan niukempia päämääriä kuin pitäisi”, Charpentier sanoo.