Alfred Kordelinin säätiö pitää voimassa kirjailija Timo Hännikäiselle myöntämänsä apurahan
Säätiön tiedotteen mukaan se ei hyväksy Hännikäisen rasistisia ja naisvihamielisiä lausuntoja, mutta pitää lokakuussa myöntämänsä apurahan voimassa.
Alfred Kordelinin säätiö on päättänyt pitää voimassa kirjailija Timo Hännikäiselle myöntämänsä apurahan, joka herätti aiemmin tällä viikolla kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.
Säätiön hallitus kokoontui sunnuntaina keskustelemaan asiasta. Säätiön tiedotteessa kerrotaan, että Hännikäisen hakemus päätettiin käsitellä uudestaan ”apurahan hakijasta päätöksen jälkeen esiin nousseiden seikkojen vuoksi”.
Tiedotteen mukaan yksittäisiä apurahojen myöntöpäätöksiä ei perustella. Säätiö ei kuitenkaan hyväksy ”kirjailijan muualla esittämiä rasistisia ja naisvihamielisiä lausuntoja”.
Hännikäiselle oli lokakuussa myönnetty 6 000 euroa kahden esseistisen proosateoksen kirjoittamiseen. Apuraha herätti paljon keskustelua sen jälkeen, kun päätös julkistettiin perjantaina. Kritiikin taustalla ovat Hännikäisen sosiaalisessa mediassa lähettämät törkyviestit sekä hänen äärioikeistolaisina pidetyt kommenttinsa.
Alfred Kordelinin säätiön toimistopäällikkö Marita Seitsalo oli lauantaina vähäpuheinen asiasta, mutta tiedotti säätiön Facebook-sivulla, että säätiön hallitus kokoontuu vielä sunnuntaina käsittelemään Hännikäisen apurahahakemusta.
Seitsalo kertoi myös lauantaina Helsingin Sanomille, että säätiössä on joskus ollut tilanteita, joissa myönnetty apuraha on jouduttu perumaan.
Hännikäinen on tuotannossaan käsitellyt muun muassa miehen roolia ja kansallisvaltiota konservatiivisesta ja nationalistisesta näkökulmasta, usein tarkoituksellisesti provosoiden. Alfred Kordelinin säätiön verkkosivujen mukaan Hännikäinen on myös vuonna 2011 saanut 3 000 euron apurahan esseeteoksen kirjoittamista varten.
Timo Hännikäinen on useita kertoja lähettänyt sosiaalisessa mediassa loukkaavia, alatyylisiä ja rasistisia termejä sisältäneitä viestejä. Hän on lähettänyt viestejä sekä yksittäisille henkilöille että eri ryhmille, kuten naisjärjestöille. Helsingin Sanomien Nyt-liitteelle hän selitti kesällä 2015 kirjoittaneensa viestit humalassa.
Samana kesänä Savukeidas-kustantamo kertoi lopettavansa Hännikäisen kirjojen julkaisemisen hänen some-käytöksensä takia.
Myös Hännikäisen äärioikeistolaisuuteen viittaavat kommentit ja epäillyt uusnatsikytkökset ovat herättäneet keskustelua kulttuuripiireissä. Hän on muun muassa ollut järjestämässä itsenäisyyspäivän 612-marssia, jonka järjestäjistä osa kuuluu uusnatsistiseen Suomen vastarintaliikkeeseen, ja kirjoittanut vastustamiensa järjestöjen Facebook-seinille natsitervehdyksen ”Sieg Heil”.
Hän oli mukana myös viime vuonna julkisuudessa olleessa valokuvassa, jossa perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen poseerasi yhdessä uusnatsien kanssa Eugen Schaumanin muistotilaisuudessa Porvoossa.
Hännikäinen on kertonut muun muassa Aamulehdelle kuuluvansa kansallismieliseen Suomen Sisu -järjestöön. Hän on kiistänyt kannattavansa natsiaatetta tai olevansa yhteydessä Suomen vastarintaliikkeeseen.
Alfred Kordelinin säätiö jakoi sunnuntaina myös 30 000 euron palkintoja suomalaisen sivistyksen hyväksi tehdystä työstä. Nämä palkinnot myönnettiin julkistalouden professori Markus Jäntille, ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtaselle, kuvataiteilija Antti Tantulle sekä suomen kielen professori emerita Kaisa Häkkiselle.