Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Pikku-uutisia Suomesta

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja SuomiKP, 12.12.2014.

Tagit:
 1. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,738
  Tykkäykset:
  20,178
  Pisteet:
  1,286
  Ihmeellisesti useimmissa länsimaissa nämä saadaan natsaamaan.
   
 2. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  417
  Tykkäykset:
  786
  Pisteet:
  36
  Nykykaupunkilaiset tuntuu olevan osin täysin luonnosta vieraantuneita. Monesti on tullut maaseudulla jätteenkeräyspisteellä vastaan sellainen tilanne, että roskikset on täynnä risuja ja lehtiroskaa (!). Tämä siis alueella jolla ei juuri kukaan enää asu pl. kesällä käyvät mökkiläiset. On se hienoa jättää sitten ihan oikeat roskat roskiksen viereen lintujen ja eläinten leviteltäviksi kun laatikot on täynnä sellaista jätettä, joka joutaisi happanemaan metsänreunassa.
   
  Fremen ja PSB 5500 tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Nhhk

  Nhhk Kersantti

  Liittynyt:
  23.03.2016
  Viestejä:
  266
  Tykkäykset:
  208
  Pisteet:
  16
  Fremen ja vessaharjamies tykkäsivät tästä.
 5. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  417
  Tykkäykset:
  786
  Pisteet:
  36
  Tätä tuli myös ihmeteltyä. Luulisi poliisin hallitsevan turvallisen aseenkäsittelyn perusteet, mutta ilmeisesti asia ei kaikkien kohdalla ole niin. Tämä ei ole edes ensimmäinen kerta, vaan taisihan tälla samalla tavalla kuolla joku joitakin vuosia sitten.

  Ei nämä tälläiset tapaukset mitenkään hirveästi vala luottoa siihenkään, että herra tai rouva poliisimies tai -nainen osaa käyttää sitä palvelusasettaan tiukan paikan tullen.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 6. dr. Strangelove

  dr. Strangelove Kersantti

  Liittynyt:
  27.04.2010
  Viestejä:
  210
  Tykkäykset:
  164
  Pisteet:
  16
  Jep. Samaa mieltä. Tämän yksittäisen tapauksen perusteella tulee tehdä syvällisiä johtopäätöksiä asetta kantavien viranomaisten osaamisesta aseiden saralla. Aivan samalla tavalla, kuin yksittäisen aseharrastajan pölhöilyn perusteella tulisi heti kerätä kaikilta siviileiltä aseet pois. Eikö...? ;)

  Selvähän se, että jokainen vahinko on liikaa. Onneksi tässä ei kaiketi käynyt kovin pahasti. Muistetaan nyt kuitenkin, että Suomessa on se rapiat 7000 pollaria, joista melkoinen osa kantaa töissä asetta sekä käsittelee sitä ja harjoittelee sillä. Siihen nähden vahingot ovat todella harvinaisia ja hyvä niin.
   
  Stagideus tykkäsi tästä.
 7. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  417
  Tykkäykset:
  786
  Pisteet:
  36
  Vaikka niitä poliiseja olisi 700 000 niin tällaista ei pitäisi tapahtua ammattilaiselle koskaan. Se nyt vaan yksinkertaisesti ei ole mahdollista, jos asetta käsittelee oikein. Tällaisen lopputulokseen pitää jotakuinkin rikkoa kaikkia turvallisen aseenkäsittelyn perussääntöjä.
   
  PSB 5500, Fremen ja AKE-ukki tykkäsivät tästä.
 8. dr. Strangelove

  dr. Strangelove Kersantti

  Liittynyt:
  27.04.2010
  Viestejä:
  210
  Tykkäykset:
  164
  Pisteet:
  16
  Niin. Moni muukin vahinko on mahdoton, jos toimitaan aina oikein eikä koskaan tapahdu virheen virhettä. Vessaharjamies ilmeisesti on kone, jolle ei voi sattua vahinkoa? Tosin koneisiinkin tulee häiriöitä.
  Tämän tilanteen yksityiskohtia tuntematta on aika vaikea arvioida, mikä on mennyt pieleen. Toistaiseksi on kerrottu vain lopputulos ja sekin hyvin yleisellä tasolla. Ehkä aikanaan tutkinnan päätyttyä kuullaan tapahtumasta tarkemmin. Tosin perinteisesti tällä foorumilla totuus tiedetään jo nyt, ja kaikki muu on viranomaisten salailua.
   
 9. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,571
  Tykkäykset:
  15,479
  Pisteet:
  1,286
  Vahinkoja sattuu ammattilaisillekin. Vaikka ammattilaiselle vahinkoja sattuu suhteessa vähemmän kuin amatöörille, ammattilainen käsittelee aseita huomattavasti enemmän. Joten joskus sattuu ja tapahtuu.
   
  dr. Strangelove tykkäsi tästä.
 10. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  417
  Tykkäykset:
  786
  Pisteet:
  36
  Miksi yrität valkopestä tapahtunutta?

  Tarkastellaanpas tässä tapahtunutta "vahinkoa" aseenkäsittelyn neljän kultaisen säännön kannalta:

  1. Asetta on aina käsiteltävä kuin se olisi ladattu
  2. Älä koskaan osoita asetta mitään sellaista kohti mitä ei ole tarkoituksena ampua
  3. Pidä sormi pois liipaisimelta siihen asti, kunnes saat kohteen tähtäimiin
  4. Ole varma kohteestasi ja sen ympäristöstä

  On varsin selvää, että useimpia ellei jopa kaikkia neljää sääntöä on tässä tapauksessa rikottu. Muuten lopputulos ei olisi mikä se on. Ilmeisesti et ainakaan harrasta aseiden käsittelyä, koska et selvästikään ymmärrä että tällainen tapahtuma ei siis voi mitenkään olla vahinko vaan lopputulos törkeästä piittaamattomuudesta aseenkäsittelysääntöjen suhteen.

  Yleisellä tasolla sanoisin, että Suomessa on vähän turhan yleistä laittaa kaikenlaiset piittaamattomuuden ja turvallisuusohjeiden laiminlyöntien seurauksena tapahtuneet asiat "vahinkojen" ja "virheiden" piikkiin ja päästää vastuuhenkilöt kuin koira veräjästä. Tässä on niitä asioita joihin toivoisin tässä maassa muutosta....
   
  Viimeksi muokattu: 14.03.2017
  PSB 5500 ja Fremen tykkäsivät tästä.
 11. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,571
  Tykkäykset:
  15,479
  Pisteet:
  1,286
  Tämä kirjoitus liittyy hyvin tuohon asiaan:

  http://www.thetruthaboutguns.com/2015/04/mike-mcdaniel/negligent-discharges-inevitable/

  There is a venerable saying among those who carry guns every day, which goes something like this: “There are two kinds of gun owners: those that have had a ND and those that will admit to having had a ND.”

  Full disclosure: mea culpa, but if you’re looking for true confessions, try Oprah or the Hallmark Channel. Most, if not all of us, can tell a ND story, or know of those of friends or acquaintances who’ve had one. Another way of phrasing the question is to ask if NDs are preventable.

  Theoretically, of course, they are. Absent mechanical faults that virtually defy the laws of physics, a holstered handgun with its trigger and trigger guard completely covered by the material of the holster, as long as it remains holstered, is not going to “go off” by itself. A semiautomatic firearm with no seated magazine, with the chamber checked visually and physically, will not fire a bullet if the slide is closed and the trigger is pulled. Similarly, a revolver with all cartridges ejected, its cylinder carefully visually and manually checked, will not fire if the cylinder is closed and the trigger is pulled. Yet, supposedly cleared firearms somehow manage to shoot all the time.

  ......

  That’s all it takes: a momentary lapse in attention, failing to do what we’ve done hundreds, even thousands of times, handling a gun when we’re tired, when we’re upset, when our minds are elsewhere, thinking about anything else but containing the enormous power we hold in our distracted hands. We–for the most part–know better. Yet we do it anyway.

  .....

  The truth is, if we are to live in an advanced, technological society, we must accept some degree of risk. We must acknowledge that due to negligence, which is a part of human nature, some people will be injured and some will die. We must always do whatever we reasonably can to minimize such consequences, but they are inevitable.
   
  dr. Strangelove, Fremen ja vessaharjamies tykkäsivät tästä.
 12. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  417
  Tykkäykset:
  786
  Pisteet:
  36
  Hyvä kirjoitus. Tuossahan heti ensimmäisessä lauseessa todetaan, että on aika turha puhua vahinkolaukauksesta ("accidental discharge") vaan pitäisi käyttää termiä "negligent discharge" eli leväperäinen/piittaamaton/huolimaton laukaus. Harvemminhanhan se ase ampuu itsestään (tosin itselle näin on käynyt mekaanisten seikkojen takia eli sellaisen aseen kanssa touhutessa joka on ladattu lukko auki, varmistus- ja liipaisinmekanismi oli mekaanisesti väsynyt ja liikkuvat lähtivät kolautuksen seurauksena eteenpäin. Onneksi ase oli suunnattu turvallisuusohjeiden mukaan vaarattomaan suuntaan ja kukaan ei kuollut. Toinen tapa joka aiheuttaa joskus tahattoman laukauksen on suljetulta lukolta ampuvien erittäin kuumien aseiden kanssa touhuaminen patruuna patruunapesässä ).
   
 13. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,571
  Tykkäykset:
  15,479
  Pisteet:
  1,286
  Joo...mekaanisia vikoja voi ehken kutsua nimellä "accidental dischage", muut ovat sitten "negligent discharge". Itse näin aikoinaan Suomi-konepistoolilla tehdyissä ammunnoissa kun Suomi KP "ryntää", eli vaikka tarkoituksena oli kertalaukaus, niin ase sylkee sarjana koko lippaan. Aivan mekaanisesta kulumisesta johtunut asia. Onneksi kaveri piti päänsä kylmänä ja aseessa oli vain tankolipas.

  Erikoisempia tapauksia ovat sitten ne, joissa pistooli laukeaa kotelossa. Senhän ei pitäisi olla mahdollista, mutta niitäkin on sattunut. Ilmeisesti yleensä liipasin tarttuu johonkin juostessa tms. Tai ase laukeaa huolimattomuuden takia sitä koteloon laitettaessa.
   
  Viimeksi muokattu: 14.03.2017
 14. Mainos 15. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  417
  Tykkäykset:
  786
  Pisteet:
  36
  Tämä on näitä "open bolt" tyyppisten aseiden vähemmän mukavia vanhuuden merkkejä. Alkavat olla aika riskialttiita käyttää tuossa vaiheessa. Konekiväärissä sentään saa syötön estettyä vyötä vääntämällä. Ladatahan sellaista ei tosin uskalla, ellei ole varma, että aikoo ampua...

  Jotkut epäyhteensopivat kotelot aiheuttavat myös luistin liikkumista osittain taaksepäin ja vasaran virittymistä. Silloinhan se laukaus saattaa lähteä varsin helposti ja yllättäen, jos asetta käsittelee huonosti myös sitä poistaessa kotelosta. Toki ollaan edelleen negligent-puolella.
   
 16. dr. Strangelove

  dr. Strangelove Kersantti

  Liittynyt:
  27.04.2010
  Viestejä:
  210
  Tykkäykset:
  164
  Pisteet:
  16
  Miksi itse liioittelet tapahtunutta?

  Ei kritiikissäni ollut kyse asekäsittelyopeista tai siitä, onko jotain sääntöjä tai 'sääntöjä' rikottu, vaan siitä, että sinä halusit alunperin yksittäisen vahingon perusteella kyseenalaistaa poliisien kyvyn käsitellä virka-asetta mahdollisessa aseenkäyttötilanteessa. Sen jälkeen aloit rakentaa olkiukkoa asekäsittelysäännöistä.

  Kukaan ei kai edelleenkään kiistä sitä, etteikö suurin osa erilaisista turmista olisi vältettävissä noudattamalla annettuja varo- ym. ohjeita tai määräyksiä/sääntöjä. Vaan, kun kaikkeen silti jää se inhimillinen tekijä. Eiköhän taannoinen ranskalainen tarkka-ampujakin mahtanut olla pitkältu koulutettu ammattilainen. Silti tapahtui jotain, kenties hetkellinen herpaantuminen juuri väärään aikaan. Vahinkoja sattuu vaikkei pitäisi. Ei niiden merkitystä tulisi silti liioitella ja vielä vähemmän yleistää.
   
 17. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  417
  Tykkäykset:
  786
  Pisteet:
  36
  En mielestäni liioitellut mitään vaan totesin, että kyseistä tapahtumaa ei lähtökohtaisesti pitäisi käsitellä vahinkona varsinkaan, kun aseen käyttäjänä on tapauksessa ammattilainen, tai pitäisi olla. Perustuina käytin aseenkäsittelyn sääntöjä. Jos tämä on mielestäsi turhaa olkiukkoilua niin kai sitten.

  Sen vielä voisin pistää inhimillisen tekijän piikkiin, että ase laukeaa esim. patruunaa poistaessa TURVALLISEEN suuntaan, mutta kun se laukeaa sillä seurauksella, että tuloksena on toinen haavoittunut poliisi niin silloin ei pidä enää vähätellä asiaa puhumalla "vanhingosta", "herpaantumisesta" tai "inhimillisestä tekijästä".

  Mitä tulee ranskalaiseen tarkka-ampujaan niin kyseinen veijari ansaitsee mielestäni potkun perseeseen tai vähintään palautuksen rivipoliisiksi. Ilman parempaa tietoa epäilisin, että näin on voinutkin tapahtua.
   
  PSB 5500 ja Fremen tykkäsivät tästä.
 18. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  3,625
  Tykkäykset:
  7,188
  Pisteet:
  1,286
  No ok, rupesin just miettimään kuinka monta matkustajaa, jopa koululaista on kuollut taksin kyytiin Suomessakin, ja onhan noita ollut. Ammattimiehet asialla, joilla yli 100 000 käynnistystä duunihommiin, silti voi tapahtua. Mutta ympäristötekijöillä on mahdollisesti enemmän vaikutusta noissa tilanteissa (jotka tosin kokeneen käyttäjän pitäisi kyetä nollaamaan ihan samoin kuin väsymys, turtumus, vitutus jne.), verrattuna siihen että ammut Helsingissä päävartioston vartio-/ taukotuvan televisioon (olen nähnyt luodinreiän sekä telkkarissa että iskemän tiiliseinässä), tai partiokaveria pohkeeseen poliisilaitoksen sisällä hiekkatynnyrin ohituksen jälkeen.

  Viime kädessä poliisin aseenkäytöstä kun opetettiin meille lyhyesti SPOL-kurssin yhteydessä Hervannan vierailulla niin meni jollain tapaa näin:

  1. ase esiin (käskyttäen samalla)
  2. luisti taakse, patruuna piippuun, ääniefekti
  3. uhkaus käyttää aseellista voimaa (viimeinen varoitus)
  (seuraavaksi, jos mahdollista)
  4. tähdätty varoituslaukaus maahan
  5. tähdätty laukaus alaraajoihin
  6. tähdätty laukaus ylävartalon keskimassaan (ei päälaukauksia ikinä, ei ole mikään teloituskomppania sentään onneksi)

  Ja tämä siis puhejudon (jossa suomalaiset poliisit ovat kyllä erinomaisia, siitä kirjaimellisesti käsi lippaan), lamauttimen (sekä mahdollisen koiran) käytön jälkeen... joista aina varoitetaan etukäteen (paitsi puhejudosta :).)
   
  dr. Strangelove tykkäsi tästä.
 19. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,571
  Tykkäykset:
  15,479
  Pisteet:
  1,286
  Paras mitä on tullut vastaan oli AUK I:n pistooliampumaradalla. Vieruskaveri oli puristanut (jonkin aivopierun vuoksi) liipasimen pohjaan kun veti liikkuvat taakse. Posautti sitten "pöydän" läpi n. 1.5m meikäläisen eteen. Pikkasen hätkäytti...

  Tuo TV:n ampuminen on tapahtunut myös Riihimäellä...oli kuulemma tähdännyt Teemu Selännettä jääkiekkomatsia katsellessa... Näin kanssa itse sen telkkarin...osuma oli oikeassa yläkulmassa... Näitä oman elämänsä sankareita väistämättä löytyy.

  Tosin raudoitin Haminassa RUK:n aikana"vartiopäällikkönä" itseni toisesta ranteesta käsiraudoilla kun halusin kokeilla niitä... Sitten vasta tuli mieleen, että "missähän näiden avain on..." Onneksi en nyt sentään raudoittanut itseäni mihinkään kiinni, toinen lenkki vain oli ranteessa. Sitten muutama minuutti paniikinomaista avaimen etsintää... Onneks kukaan vartiokavereista ei herännyt.. :D
   
  Viimeksi muokattu: 14.03.2017
  Fremen ja vessaharjamies tykkäsivät tästä.
 20. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  417
  Tykkäykset:
  786
  Pisteet:
  36
  Näistä kommelluksista tuli mieleen, että kerran ympäriinsä vartiossa ajellessa pistoolin lipas oli pettänyt pohjasta ja patruunat tietenkin poistuneet samaa kautta. Sotilaskäyttöön tarkoitetussa jeepissä oli tietysti vielä lattiassa reikä sitä varten, ettei vesi jää seisomaan auton sisälle...sen mihin loppuyö meni arvaakin varmaan jokainen :D
   
  Fremen ja Sardaukar tykkäsivät tästä.
 21. dr. Strangelove

  dr. Strangelove Kersantti

  Liittynyt:
  27.04.2010
  Viestejä:
  210
  Tykkäykset:
  164
  Pisteet:
  16
  Menee nyt vähän jankkaamiseksi mutta jatkan silläkin uhalla vielä viestin verran. Aloitit uutisoidun tapahtuman kommentoinnin sillä, että "Ei nämä tälläiset tapaukset mitenkään hirveästi vala luottoa siihenkään, että herra tai rouva poliisimies tai -nainen osaa käyttää sitä palvelusasettaan tiukan paikan tullen." Jos tuo ei ole mielestäsi yleistystä ja liioittelua yksittäisen tapahtuman perusteella, niin tuskin sitten mikään. Tämän jälkeen käänsit keskustelun asekäsittelyyn ja siihen, onko jotain sääntöä rikottu. Keskustelu johtaa huonosti mihinkään, jos ei haluta puhua edes samasta asiasta.

  Kuten herrat Sardaukar ja Fremen totesivat, myös ammattilaisille sattuu vahinkoja vaikka ei pitäisi. Ammattiautoilijat ajavat myös itse aiheuttamiaan kolareita, lentäjät aiheuttavat lento-onnettomuuksia ja voimankäytön ammattilaiselle tapahtuu vakavan vaaratilanteen aiheuttava moka. Se ei ole hyvä asia mutta inhimillisen tekijän täydellinen poistaminen ihmisten tekemisistä on nähdäkseni täysin mahdotonta. Koulutuksella ja harjoittelulla voidaan moneen asiaan vaikuttaa. Samoin tapahtuneista vaaratilanteista/vast. voidaan ottaa opiksi. Veikkaisin, että pääosa PV:n varomääräyksistäkin on saanut alkunsa tapahtuneista onnettomuuksista ja/tai vaaratilanteista.

  Edelleenkään ei silti tule yleistää. Kuten aiemmin sarkastisesti kirjoitin, ei yksittäisen aseharrastajan hölmöilyn jälkeen kerätä kaikkia aseita pois siviileiltä. Mittasuhteet kohdilleen.
   
  Hans, Stagideus ja Fremen tykkäsivät tästä.
 22. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  3,625
  Tykkäykset:
  7,188
  Pisteet:
  1,286
  Vastaus inhimilliseen tekijään on selkeä:

  [​IMG]
   

Jaa tämä sivu