Julkaistu: 18.3. 8:02
Huoltomiehet ovat huomanneet huolestuttavan ilmiön.
Maailma monimutkaistuu ja ihmisten osaaminen sirpaloituu. Samalla arjen perustaidot tuntuvat olevan hukassa yhä useammalta.
Tämän ovat huomanneet taloyhtiöille töitä tekevät huoltomiehet.
Kerrostaloihin muuttaa nuoria, jotka eivät ole koskaan vaihtaneet sähkölamppua. Samalla ikähaitarin toisessa päässä teknisen kehityksen kanssa tuskailevat vanhukset eivät saa tv-kanavia viritettyä.
– Joidenkin asukkaiden luona saa käydä monta kertaa hoitamassa jotain asiaa, mutta vuoden päästä he soittavat ja tarvitsevat apua samasta syystä. Kiitosta harvoin saa, eräs IS:n haastattelema huoltomies kertoo.
Jos tv-kuva ei näy, mutta kaikilla naapureilla näkyy, vika on tosi harvoin talon laitteissa.
Valtakunnallisen Isännöintiliiton johtaja
Marjut Joensuu tunnistaa ilmiön.
– Isännöitsijöiltä ympäri maan kantautuu samanlaista viestiä. Ehkä kuitenkin kyse on vielä enemmän yksittäisistä ihmisistä, jotka ongelmia aiheuttavat, Joensuu miettii.
– Tämä on ajankuvaa, ja siihen kuuluvat erilaiset palvelutarpeet. Jos ihmisen omasta sosiaalisesta verkostosta ei löydy apua, silloin on meidän tehtävämme auttaa asukasta,
Krister Ilvonen vantaalaisesta MTR-Isännöinnistä linjaa.
Lampunvaihdosta voi tulla satasen lasku
Huoltomiehille uusavuttomuus tietää töitä. Mutta monesti huoltomiehiäkin tuskastuttaa, kun kiireen keskellä joutuu putsaamaan ilmanvaihtoventtiiliä.
– Siihenkään ei ole kaikilla osaamista, uskallusta eikä hoksaamista,
Tuomo Nenonen Myyrmäen Huollosta tietää.
Ammattilaisen kutsuminen paikalle maksaa, tietysti. Useat vuokrataloja isännöivät huoltofirmat laskuttavat lähellä tehtävistä lyhyistä operaatioista vain 20–30 euron pienpalvelumaksun.
Sen sijaan omistusasunnoissa lasku lampunvaihdosta saattaa kilometrikorvauksineen nousta yli satasen. Öisin ja viikonloppuisin lasku helposti tuplaantuu.
Alle 30-vuotias naisihminen soitti ja kertoi, että palovaroitin ärsyttää, kun se piippaa.
Mika Valkeapää jyväskyläläisestä Sulun Kiinteistönhoidosta kertoo, että vuokrataloihin kutsuja tulee helpommin. Osakkailla kynnys on korkeampi – varsinkin, jos lasku on maksettava itse.
– Nykyisin on harvinaista, että taloyhtiöt maksavat yksittäisten asukkaiden laskuja. Isännöitsijä katsoo tarkkaan sisääntulevat laskut, Ilvonen uskoo.
Mies sai avattua lattiakaivon kantta ja huomasi, että siellä oli tukkeena hiuksia, joihin hän ei voinut koskea.
Ovenia Isännöinnin yksikön päällikkö
Anssi Aittasalmi näkee asian hieman toisin. Hänen mukaansa paljon maksuista jää yhä yhtiön kontolle – ainakin jos asukas mokaa yksinkertaisessa asiassa ensimmäistä kertaa.
– Jotkin taloyhtiöt antavat ekan kerran mennä läpi, Aittasalmi tietää.
Huoltolaskut, jotka menevät yhteiseen piikkiin, näkyvät myöhemmin yhtiövastikkeessa tai vuokrassa. Turhan työn välttämiseksi isännöintifirmat satsaavatkin usein opastukseen ja neuvontaan.
– Jos tv-kuva ei näy, mutta kaikilla naapureilla näkyy, vika on tosi harvoin talon laitteissa, Aittasalmi muistuttaa.
Ohessa tapauksia, joihin huoltomiehet ovat työssään törmänneet.
Upseeri pelästyi hiirtä – kutsui apua
Kerran soitti mies ja kertoi, että hänen rivitaloasunnossaan on hiiri, eikä hän uskalla koskea siihen. Paikalla kävi ilmi, että hiiri oli terassin kulmassa eikä päässyt sieltä liikkumaan. Harjanvarrella tökkäsin hiirtä, ja se taittui siihen. Hävitin hiiren pois. Erikoisinta oli se, että mies kertoi olevansa upseeri! Hiireen koskeminen oli kuitenkin hänelle mahdotonta!
Mikä on lattiakaivo?
Nuori mies valitti, että kylpyhuoneen lattialla on vettä. Selvisi, ettei hänellä ole mitään tietoa siitä, mikä on lattiakaivo tai hajulukko. Mies sai avattua lattiakaivon kantta ja huomasi, että siellä oli tukkeena hiuksia, joihin hän ei voinut koskea. Kun hän yritti, tuli pahoinvointikohtaus. Lopulta kaivo meni täysin tukkoon, ja huoltomiehen piti lähteä paikalle.
Liesituulettimen lampun vaihto hämmästytti
30–40-vuotias perheellinen pariskunta ilmoitti, ettei liesituulettimen lamppu toimi. Menin paikalle ja sanoin, ettei tässä mene kuin muutama minuutti. Pariskunta ihmetteli, että niinkö vähän.
Pariskunta seurasi toimenpidettä ja vaimo sanoi, että voi, ehkä tuo olisi voinut onnistua meiltäkin.
Kerroin, että muovi siirretään sivuun kiskoja pitkin, otetaan lamppu pois ja laitetaan uusi tilalle. Pariskunta seurasi toimenpidettä ja vaimo sanoi, että voi, ehkä tuo olisi voinut onnistua meiltäkin.
Sulakkeet tuntuvat mystisiltä
Asukkaat soittavat usein ja ilmoittavat, ettei esimerkiksi jääkaappi toimi. Kysyn, että oletteko tarkistaneet sulakkeet. Usein vastataan, että mitkä? Sitten pitää neuvoa soittajaa eteiseen ja avaamaan luukku. Kysyn sitten, ovatko esimerkiksi automaattisulakkeet menneet alas: jos on punainen väri, niin virta on poissa. Asukas voi sanoa, että kaikki ovat vihreinä.
Kun menen paikan päälle, niin siellä onkin sulakkeita alhaalla. Sulakkeita pidetään tosi mystisinä ja kysytään, että saako näihin koskea.”
Vuotava hana toi mieleen vesivahingon
Joskus asukkaat ylitulkitsevat. Kerran yksi nainen kertoi pelkäävänsä vesivahinkoa, kun keittiön hana vuoti. Vuoto tuli juoksuputken huulitiivisteistä vain silloin, kun hana oli päällä ja silloinkin vain pisaroittain tiskipöydälle.
Rauhoittelin, ettei tässä ole kyseessä mikään ruiskuava vesivuoto. Tuntuu, että ihmiset ovat entistä kärsimättömämpiä ja haluavat joskus nopeuttaa käyntejä liioittelemalla.
Vasta jouluksi kuntoon
On tapauksia, joissa huoltomies halutaan kotiin korjaamaan rikki mennyt väliovi juuri ennen joulua. Perillä selviää, että ovi on ollut rikki jo puoli vuotta, muttei se ole paljoa haitannut. Mutta jouluksi ovi pitää saada kuntoon, kun sukulaisia on tulossa kylään.
Palovaroittimen piippaaminen ärsytti
Alle 30-vuotias naisihminen soitti ja kertoi, että palovaroitin ärsyttää, kun se piippaa. Kerroin, että pariston vaihtaminen kuuluu asukkaalle, ja että huoltomiehen tekemänä se maksaa. Ehdotin, että jos vaan kiipeät jakkaralle, mutta nainen vaati edelleen, että huoltomiehen pitää tulla paikalle. Omasta mielestään nainen ei vaan voinut nousta jakkaralle.
Nuotio parvekkeelle
Erään kerrostalon parvekkeelle yritettiin tehdä nuotiota. Teon taustalla olivat kulttuurierot. Mutta äärimmäisen vakavia tapauksiahan tuollaiset ovat.
- Oheisella videolla kerrotaan lisää tapauksia, joihin huoltomiehet ovat törmänneet.
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005131394.html