Pikku-uutisia Suomesta

Olen ymmärtänyt että Suomessa on kielletty kaikki muu sotilaallinen koulutus paitsi Suomen puolustusvoimien antama? Että kaikenmaailman militiat ja yksityiset aseistetut joukot eivät ole laillisia, puhumattakaan siitä että vieras valta järjestäsi sotilaskoulutusta Suomen maaperällä. Olenko väärässä?
 
Olen ymmärtänyt että Suomessa on kielletty kaikki muu sotilaallinen koulutus paitsi Suomen puolustusvoimien antama? Että kaikenmaailman militiat ja yksityiset aseistetut joukot eivät ole laillisia, puhumattakaan siitä että vieras valta järjestäsi sotilaskoulutusta Suomen maaperällä. Olenko väärässä?
Tuo sama särähti myös korvaani..
 
Saman mustekalan lonkeroita, mutta tämä voi tosiaan olla jotain sellaista, mikä ei sitten koskaan toteutunut. Ovathan he voineet keulia ja yrittää jotain isompaa "vallankumousta", johon sitten pyydettäisiin isoveli "rauhaa" ja kansalaisiaan turvaamaan... Suomi on vain niin erilainen maa kuin Ukraina.
No, tiedä häntä miten on, mutta kyllähän Putkonen viritteli taannoin "Suomen separatistiliikettä", värväsi siihen jäseniä ja järjesteli strategiapalavereja. Liekö mikään ikinä toteutui? Epäilen, mutta onhan se mahdollista että innostuksissaan ovat tosiaan keulineet - ja joutuneet taas kerran pettymään kun ei "loistava idea" taaskaan lähtenyt lentoon.
No, ei näitä tietysti pidä olankohautuksella ja vähätellen kuitata. Eikä kuitatakaan, ainakaan enää nykymaailmassa.
 
No, tiedä häntä miten on, mutta kyllähän Putkonen viritteli taannoin "Suomen separatistiliikettä", värväsi siihen jäseniä ja järjesteli strategiapalavereja. Liekö mikään ikinä toteutui? Epäilen, mutta onhan se mahdollista että innostuksissaan ovat tosiaan keulineet - ja joutuneet taas kerran pettymään kun ei "loistava idea" taaskaan lähtenyt lentoon.
No, ei näitä tietysti pidä olankohautuksella ja vähätellen kuitata. Eikä kuitatakaan, ainakaan enää nykymaailmassa.

Vaikka viranomaiset eivät liiemmin kommentoineet supo tiesi heti vastata, että ei ole "mitään konkreettista". Kyllä tuo nähty on.
 
Siitäs saivat :devilish:


Nakukuvan julkaisseen jääkäriyksikön iltavapaat paloivat: ”On tehty ohjelmanmuutos”
1535984488901.png
Sosiaalisen median kuvapalvelussa Instagramissa levisi lauantaina vauhdikkaita kuvia Kaartin Jääkärirykmentin heinäkuisen saapumiserän hulluttelusta Helsingin Santahaminassa. Kuvat katosivat Instagramista myöhemmin lauantai-illalla. (KUVA: Joonas Salo / IS, Instagram)

Julkaistu: 3.9. 16:27


Kaartin jääkärirykmentin yksikössä, jossa lauantaina julkaistiin vähäpukeinen Instagram-kuva on tapahtunut ohjelmamuutos maanantai-iltana.
Santahaminassa Kaartin jääkärirykmentin yksikkö, jossa lauantaina julkaistiin vauhdikkaita kuvia heinäkuisen saapumiserän hulluttelusta ei pääse maanantai-iltana iltavapaille.

Ilta-Sanomat kysyi esikuntapäälliköltä, liittyykö muutos iltavapaissa lauantaina sosiaalisessa mediassa levinneeseen kuvaan, jossa Kaartin Jääkärirykmentin varusmiehet poseeraavat vähäpukeisina, osa sotapoliisien mustavalkoisilla SP-tunnuksilla varustautuneena.

Lue lisää: Villit kuvat Kaartin Jääkärirykmentin bileistä levisivät somessa: Paljaita pyllyjä ja tee-se-itse -kalukukkaroita

Kaartin Jääkärirykmentin tiedotusupseeri ja esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Mika Kavén vahvistaa, että päiväohjelma on jouduttu muuttamaan juuri kyseisessä yksikkössä.

– Kyseinen yksikkö, josta Instagram-päivitys on tehty, siellä on tänä iltana tehty ohjelmanmuutos, hän sanoo.

Kavénin mukaan yksikköön on tullut palvelustehtävä, joka on muuttanut sen ohjelmaa.

– Käsittääkseni se ei liity kuvaan. Ohjelmamuutoksia tehdään jokaisessa yksikössä melkein joka viikko. Ihan normaalia, varsinkin yksiköissä, joissa annetaan sotilaspoliisin koulutusta, hän selittää.

Varusmiehille aiotaan myös kerrata tapoja, joilla sosiaalisessa mediassa voi toimia.

– Sen verran tiedän, että Ilta-Sanomat julkaisi meidän erään varusmiehen Instagram-päivityksen, ja sen pohjalta on käyty keskustelua, että on syytä kerrata sosiaalisen median käytänteitä ja toimintatapamalleja, miten puolustusvoimissa palvellessa tai varusmiespalveluksen aikana voidaan julkaista, millaista aineistoa ja millaiset pelisäännöt ovat.

Kavén sanoo, että todennäköisesti kouluttajaportaan taho kertaa näitä toimintatapamalleja varusmiehille, mutta mitään yhteistä koulutusta ei järjestetä.

– Meille tärkein toimintaperiaate on se, että ei julkaista operaatioturvallista tietoa, eli sellaista, joka vaarantaa maanpuolustusta.

Kavén kommentoi, ettei kuvassa sinänsä ollut mitään arkaluonteista tai suojattavaa tietoa. Hänen mukaansa sosiaalisen median pelisääntöjä kerrataan aika ajoin.

– Siinä ei ollut mitään maapuolustusta vaarantavaa tai sellaista, että näytettäisiin aseistusta tai salaisia asiakirjoja. Mistään sellaisesta siinä ei ollut kyse.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005814257.html
 
Kaikkeen ei ole edes Helsingillä varaa..

Kysyimme toimialajohtajilta millaisia konkreettisia säästökohteita he ovat esittäneet lautakunnilleen saavuttaakseen saamansa 0,5 prosentin tuottavuustavoitteet.

Ryhmäkoot kasvaisivat kouluissa ja iltapäiväkerhoja lakkautettaisiin
Opetuksen ja kasvatuksen toimialalla on laskettu, mistä se säästää 11 miljoonaa euroa, jos se joutuu täyttämään kaavaillut 0,5 prosentin tuottavuustavoitteet.

Suurin säästökohde olisivat palkat.

Toimialajohtaja Liisa Pohjolainen lupaa, että nykyisten opettajien työt säilyisivät, mutta kouluissa säästöt tulisivat näkymään: ryhmäkoot kasvaisivat peruskouluissa ja iltapäiväkerhoja pitäisi vähentää.

Myös jakotunteja jouduttaisiin vähentämään. Se tarkoittaisi sitä, että opetukseen osallistuisi nykyistä enemmän oppilaita yhtä aikaa eli oppitunteja pidettäisiin isommissa ryhmissä.Lukioissa kurssitarjonta pienenisi, jos säästöt toteutuvat.

Kirjoista tai muista oppimateriaaleista ei Pohjolaisen mukaan säästettäisi. Myöskään oppilaiden tietokonehankintoihin säästöt eivät vaikuttaisi. Koulujen korjausrahat tulevat muualta, joten jos Pohjolaisen esittämät säästöt toteutuvat, ne eivät vaikuta home- tai sisäilmaongelmaisten koulujen korjaussunnitelmiin. Kouluja ei myöskään lakkautettaisi tai yhdistettäisi ensi vuoden säästöjen takia.

Säästöt kohdistuisivat myös lapsia kotona hoitaville: yli 2-vuotiaiden lasten kotihoidontukea leikattaisiin kahden miljoonan euron edestä poistamalla kuntalisä. Pohjolaisen mukaan hoitorahan leikkaus vaatii tosin vielä erillisen päätöksen, jos sellaiseen päädytään.

Enemmän digihoitoa ja vähemmän laitoshoitoa
Sosiaali- ja terveystoimialalla tuottavuustavoite on kokonaisuudessaan noin 20 miljoonaa euroa.

https://yle.fi/uutiset/3-10383973?origin=rss
 
Yrittäjämies alkoi ihmetellä, miksi tuottoisa firma oli luisumassa konkurssin partaalle - Terttu, 75, on syytänyt jo puoli miljoonaa euroa netin ”amerikkalaiselle kenraalimajurille”
Eilen klo 21:03 (muokattu eilen klo 21:19)
- Terttu ei edelleenkään usko, että häntä huijataan. Näin hulluksi voi 75-vuotiaan naisen elämä muuttua, ex-vaimonsa tukena avioeron jälkeenkin pysyvä mies kertoo.

  • Poliisi tutkii Turussa tapahtunutta nettihuijausta, jonka uhriksi joutui iäkäs nainen.
  • Huijaus alkoi paljastua, kun naisen ex-mies ryhtyi selvittämään firman kadonneiden rahojen kohtaloa.
  • Mies surkuttelee sitä, ettei hänen ex-vaimonsa vieläkään ymmärrä joutuneensa huijatuksi.
6ffe98ef08703827c024083c2a9fc843cae285e6aa9e343a86a83e212752e1fb.jpg

6ffe98ef08703827c024083c2a9fc843cae285e6aa9e343a86a83e212752e1fb.jpg

Yrittäjäperhe on kiemurrellut nettihuijareiden koukussa jo seitsemän vuoden ajan. Poliisi tutkii tapausta.TUULA MALIN
Turun poliisilla on tutkittavanaan tapaus, jossa yrittäjäperhe on ajautunut sitkeiden nettihuijareiden otteeseen.Yrityksen taloushallintoa hoitanut omistaja on siirtänyt rakkaudesta hullaantuneena perheyrityksen tileiltä rahaa afrikkalaiselle pankkitilille yhteensä jo lähes puoli miljoonaa euroa.
- Rouva on aina hoitanut firman raha-asiat. Hänen salaiset puuhansa paljastuivat, kun ryhdyin ihmettelemään, miksi yrityksemme tilivarat hupenivat, vaikka paiskin töitä aamusta yömyöhään.Yhtäkkiä ei ollut enää rahaa maksaa juoksevia kuluja, yrittäjämies kertoo Iltalehdelle.
Huijaukset ovat tapahtuneet kolmen eri profiilin avulla seitsemän vuoden aikana.Sotilasprofiileja yhdistää sama sähköpostiosoite ja pankkitili."Amerikkalaisen kenraalimajurin" ja parin muun sotilashenkilön taustalla operoi todellisuudessa nigerialainen rikollisliiga.
- Terttu ei edelleenkään usko, että häntä huijataan. Näin hulluksi voi 75-vuotiaan naisen elämä muuttua, ex-mies huokaa.
Yrittäjäperhe on joutunut realisoimaan kiinteistövarallisuuttaan, jotta yrityksen tileiltä tehdyt luvattomat rahansiirrot on kyetty palauttamaan konkurssin partaalle ajautuneeseen yritykseen.
- Terttu tekee tilisiirtoja edelleen, mutta nyt sentään omilla rahoillaan, omasta eläkkeestään.Noin 1500 euroa siirtyy joka kuukausi huijareiden taskuun.
Ex-miehen mukaan rahaa lähtee Afrikkaan kuukausittain eläkkeenmaksun yhteydessä.Nettisulho pyytää rahaa lentolippuihin ja lupaa tulla rakastettunsa luo pikimmiten.
- Sitten tulee yllättävä este ja selityksiä sekä uusia lupauksia.Näin se menee kuukaudesta toiseen.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
c4ef87113d9875a3ab4d2a10bafb4b0a82d7d8b46d2695988cd8fedb676cd319.jpg

c4ef87113d9875a3ab4d2a10bafb4b0a82d7d8b46d2695988cd8fedb676cd319.jpg

Tuula Visan mukaan Terttua pyörittävä rikollisliiga toimii Nigeriasta ja Ghanasta käsin. MOSTPHOTOS
Omaisten hätä
Vuosia jatkunut huijaus on ollut raskas taakka koko perheelle.Yrittäjäpariskunta ajautui sen seurauksena avioeroon.Yrittäjämies sanoo huolehtivansa entisestä puolisostaan erosta huolimatta.
- Olen huolissani, koska näen että häntä viedään kuin litran mittaa.Tertun todellisuudentaju on hämärtynyt.
Myös Tertun poika on huolissaan äidistään. Isä ja poika ovat yrittäneet yhdessä hakea Tertulle apua.
- Se on hankalaa, koska äiti ei omasta mielestään ole avun tarpeessa. Hän kokee olevansa tolkuissaan, kaikki muut järjiltään, poika kuvaa äitinsä tilannetta.
- Lääkäreidenkin mukaan Terttu on terve ja oikeustoimikelpoinen.Petkuttaminen jatkuu niin pitkään, kun hän voi vapaasti käyttää tilejään. Pankki ei voi tehdä mitään, emme kykene millään tavoin estämään rahalähetyksiä, ex-mies harmittelee.
Isä ja poika toivovat, että poliisit saisivat rikostutkinnan avulla rahansiirrot pysäytettyä.
- Äiti asuu nyt mökillä, koska hänen eläkkeensä menee likimain kokonaan Afrikkaan. Hänellä ei ole omaa tietokonetta, vaan romanssia hoidetaan Turun kaupunginkirjaston koneilla. Siellä hän istuu chattailemassa huijareiden kanssa, poika selittää.
Poika toivoo, ettei kirjasto enää antaisi tietokoneita äidin käyttöön.Toisaalta hän tietää, ettei tietokoneen käyttämistä voida estää ilman viranomaispäätöksiä.
- Olemme yrittäneet hakea äidille edunvalvojaa, mutta ilman lääkärintodistusta se on mahdotonta. Toisaalta minäkään en voi kulkea äitini perässä joka hetki ja valvoa hänen tekemisiään.Minullakin on työni ja perhe vastuullani.
Ikätoveri auttamaan
Poliisi vahvistaa tutkivansa kyseistä verkkohuijausta, mutta tutkinnanjohtaja ei halua kommentoida tapausta tarkemmin.
Tertun ex-mies ja poika odottavat poliisitutkinnalta paljon. Tutkinnan etenemistä odotellessaan he ovat kutsuneet verkkohuijareita jäljittävän Tuula Visan vierailemaan Tertun luona.
- Tuula ja Terttu ovat samaa ikäluokkaa. Toivomme, että Tuula saisi tolkkua tähän hullunmyllyyn.Jospa Terttu uskoisi häntä, ex-mies kertoo.
Tuula nostaa tietokoneen pöydälle.Hän lataa Tertun eteen tosiasioita.Tuula näyttää, kuinka Tertun rakkauden kohde on kaikkea muuta kuin amerikkalainen kenraalimajuri.Tertun kanssa kirjoittelee joukko afrikkalaisen rikollisliigan jäseniä.
- Ei yksi mies, vaan useita.Päivystysvalmiudessa, milloin kukakin vastaamassa.

Eihän yksikään huippusotilas kykene olemaan vuorokauden ympäriinsä suomalaisen ikäihmisen käytettävissä, Tuula järkeilee Tertulle.
Tuula selittää, että Terttua pyörittävä rikollisliiga toimii Nigeriasta ja Ghanasta käsin. Terttu ei usko, ei sanaakaan. Lopulta Terttu hiiltyy ja näyttää Tuulalle ovea: Tertun mukaan Tuula puhuu omiaan. Rakkaus on syvä ja Tuula kateellinen. Poikaa ja ex-miestä kiinnostaa vain raha, Tertun onni on toissijainen.
- Ei mene totuus perille, ei sitten millään. Terttu uskoo tosissaan rakkaussuhteeseen amerikkalaisen sotilaan kanssa, jupisee Tuula päätään pyöritellen.
Tertun mukaan sotilas saapuu Suomeen tulevalla viikolla. Hän kertoo siirtävänsä rahat rakkaalleen lentolippuja varten.Luvassa on romanttisia hetkiä.
- Niinpä tietysti. Eipä vaan ole miestä vielä koskaan näkynyt, ex-mies hymähtää.
Tertun poika on vihainen.Kiukkuinen äitinsä puolesta.
- Aivan turha väittää, että kärtän perintöä. Perintörahat hurahtivat Afrikkaan jo aika päivää sitten.Äidillä ei ole kohta rahaa asumiseen, ruokaan ja vaatteisiin.Siitä olen huolissani. Minusta äiti on sairas ja tarvitsee apua, ennen kuin nämä huijarit lapioivat tuhkatkin pesästä.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
a7d0d0a1f832227ef4d0907d0e99c2989483d4046ec2d22a53578b2bfc19be35.jpg

a7d0d0a1f832227ef4d0907d0e99c2989483d4046ec2d22a53578b2bfc19be35.jpg

Visan mukaan pääosa verkossa rakkaudella huijatuista on 60-80-vuotiaita naisia. VILLE-PETTERI MÄÄTTÄ
Kotikäyntejä tarvittaessa
Tuula Visa kertoo vierailleensa useiden verkkoromanssin pyörteissä rahansa haaskanneen ikäihmisen luona.
- Yhteydenottoja tulee koko ajan.Useimpien kanssa puhun vain puhelimessa. Kotikäynnille lähden, mikäli herää suurempi huoli uhrin voinnista tai joku uhrin läheisistä pyytää tulemaan.
Visan mukaan rakkaudella huijaaminen on huomattavasti yleisempää kuin Suomessa ymmärretään. Vedätys ei tule ilmi, koska uhrit häpeävät tekojaan tai suojelevat rakkauttaan.
- Tämä on piilorikollisuutta, jota tehostaa ikäihmisten yksinäisyys ja lähiverkostojen puute. Huijarit suputtavat suuresta rakkaudesta, jota on syytä suojella salaamalla.Rakkaus ja rahansiirrot ovat rakastavaisten yhteinen salaisuus, tietää ilmiöön perehtynyt Visa.
Visan mukaan pääosa verkossa rakkaudella huijatuista on 60-80-vuotiaita naisia.
- Kalasteluvaiheessa kartoitetaan uhrin rahavarat ja muu varallisuus.Köyhien kanssa ei keskustella.Hullaantuneet naiset lörpöttelevät hölmöyttään enemmän kuin pitäisi.He sirkuttavat pankkitiliensä saldot huolettomasti heti lähtöön.
Kun varallisuus on selvitetty, ryhdytään lypsämään. Rakkaus voitelee rahaliikennettä.
- Yhtä lovea ja hunajaa alusta loppuun. Tarvittaessa otetaan käyttöön nettiseksi ja kiristyskuvat.
Tuula Visan mukaan huijaukset noudattavat pääsääntöisesti samaa kaavaa. Verkkoritareilla on työpöydillään pino valmiita tarinapohjia. Ideoita riittää.
- Rahaa tarvitaan joko matkakuluihin, sairauteen, tapaturman hoitoon, veroihin tai muihin yllättäviin viranomaismaksuihin. Toisinaan on palanut talo, joskus ryöstetty omaisuus. Yksi nainen siirsi rahaa vaimontittelin ostamiseen itselleen, toinen hääjuhlien järjestämiseen. Usein huijari on oman kertomansa mukaan miljonääri, joka tarvitsee hetkellistä hätäapua miljooniensa vapauttamiseen.
Realismia rakkauteen
Visa peräänkuuluttaa naisilta realismia kihelmöivän rakkaudenkaipuun keskelle.
- Jos kansainvälistä uraa tekevä, viisikymppinen sotilaskomistus ottaa yhteyttä ja vannoo rakkauttaan suomalaiselle mökinmummolle, kannattaa mummon katsoa peiliin ja kysyä itseltään, miksi minä, miksei joku parikymmentä vuotta nuorempi.
Uhritapaamisten lisäksi Tuula Visa on käynyt tiedottamassa ikäihmisiin kohdistuvista romanssihuijauksista pankkien henkilökuntaa. Hän on keskustellut myös poliisien kanssa.
- Vierailin myös Rikosuhripäivystyksessä. Esitin heille oman puhelinlinjan avaamista romanssihuijausten uhreille.
Tertun nimi on muutettu hänen yksityisyytensä suojelemiseksi.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201809032201178910_u0.shtml
 
Invisible soldiers...

Näitä ihmisiä ei saa nähdä – Yllättäen iskevät Suomen armeijan tarkka-ampujat kylvävät viholliseen pelkoa ja epävarmuutta
Puolustusvoimien uusi taistelutapa on tehnyt tarkka-ampujista entistä tärkeämpiä.
tarkka-ampujat
4.9.2018 klo 19:04
13-3-10384469.jpg

Tarkka-ampujalle ei riitä, että on tarkka ampumaan – pitää myös osata naamioitua.Tommi Parkkinen / Yle


Taipalsaaren ampuma-alueella Lappeenrannan lähellä Etelä-Karjalassa kuuluu armoton räiskintä. Naamiointiverkkoon sonnustautunut taistelijapari saapuu uudelle rastille.
– Tiedustelutiedon mukaan vihollisen hyökkäys on odotettavissa seuraavan tunnin kuluessa, kapteeni Tuomo Sutinen selostaa uutta tehtävää.
Ohjeiden jälkeen taistelupari häviää juoksuhautaan ja ilmestyy parin kymmenen metrin päässä uudelleen näkyviin. Miehet alkavat valmistella tuliasemaa.
Meneillään on Lappeenrannan Maasotakoulun viikon kestävä tarkka-ampujakurssi, jossa koulutetaan puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen kantahenkilökunnan tarkka-ampujakouluttajia.
He kouluttavat puolestaan varusmiehistä tarkka-ampujia.
– Tässä pärjää, kun on rauhallinen kaveri. Höseltäminen tässä ei auta, kurssille osallistuva kersantti Ville Svanberg kuvailee tarkka-ampujalta tarvittavia valmiuksia.
13-3-10384470.jpg

Tarkka-ampujat valmistautuvat lähtemään maastoon Taipalsaaren ampuma-alueella.Tommi Parkkinen / Yle
Pelotevaikutus
Kurssin johtajan kapteeni Tuomo Sutisen mukaan tarkka-ampujilla on tärkeä osa Puolustusvoimien uudessa liikkuvassa taistelutavassa. Siinä joukkojen ollessa liikkeessä tarkka-ampujat luovat yllättävillä iskuilla viholliselle jatkuvan epävarmuuden tunteen ja pelon.
– Sillä on psykologinen vaikutus, kun ei tiedä, missä seuraava tarkka-ampuja vaanii, kurssin johtaja Sutinen kuvailee tarkka-ampujatoiminnan vaikutusta viholliseen.
Tarkka-ampujilla onkin yhä suurempi merkitys nykyaikaisessa sodankäynnissä.
– Niitä voidaan käyttää myös erilaisiin etsimis-, tiedustelu- ja tuhoamistehtäviin, Sutinen kuvailee.
Suurikaliiberisella tarkkuuskiväärillä pystyy pysäyttämään panssaroidun miehistönkuljetusajoneuvon tai jopa rynnäkköpanssarin, jos osuu oikeaan kohtaan.
– Pyrimme seuraamaan kansainvälistä kehitystä, Sutinen kertoo.
13-3-10384468.jpg

Tarkka-ampujalla pitää olla rauhallinen luonne.Tommi Parkkinen / Yle
Häyhän taidot edelleen kunniassa
Tekniset apuvälineet ja aseet ovat kehittyneet kuuluisan talvisodassa toimineen suomalaisen mestaritarkka-ampujan Simo Häyhän ajoista, mutta perinteiset tarkka-ampujan valmiudet ovat edelleen tärkeitä.
– Vanhat lainalaisuudet pätevät edelleen eli pyri olemaan mahdollisimman näkymätön. Etene matalana ja käytä hyväksi maastoa, kapteeni Tuomo Sutinen kertoo.
Perusampumataidon lisäksi myös fyysisen kunnon pitää olla hyvä.
– Se ratkaisee pitkälti sen, miten pitkään jaksaa olla paikallaan, miten pitkään jaksaa liikkua ja miten liikkumisen jälkeen pystyy ampumaan tarkan osuman, kapteeni Sutinen kuvailee.
Tarkka-ampujalta vaaditaan myös matemaattisia taitoja, joita tarvitaan tarvittavien säätöjen tekemiseen kivääriin kohteen etäisyyden ja esimerkiksi tuuliolosuhteiden perusteella. Nykyaikaiset tarkka-ampujat käyttävätkin tuulimittareita ja laseretäisyysmittareita.
Nykyään on tarjolla myös automaattisia ballistiikkalaskureita jopa älypuhelinsovelluksina, jotka laskevat tarvittavat arvot. Jokaisen tarkka-ampujan on pystyttävä kuitenkin myös itse tekemään tarvittavat laskutoimitukset.
Laskut ovat myös vaikeutuneet, koska etäisyydet kohteisiin ovat kasvaneet.
Simo Häyhän aikaan talvisodassa tarkka-ampujan tavoite oli ampua muutaman sadan metrin päässä oleva vihollinen. Nykyisin suomalaiset tarkka-ampujat ampuvat 1 000–1 500 metriin saakka.
13-3-10384471.jpg

Suomen Puolustusvoimien tarkka-ampujat käyttävät Sako 2000 TRG 42 -kivääriä, joka Puolustusvoimissa on nimellä tarkka-ampujakivääri 2000.Tommi Parkkinen / Yle
Kun kohde on yli kilometrin päässä, joutuu tarkka-ampujapari ottamaan ampumamatkan lisäksi huomioon muun muassa ilmanpaineen, lämpötilan ja tuulen voimakkuuden. Ampumapaikalla ei välttämättä tuule, mutta luotiradan varrella tuuli voi vaihdella paljonkin.
– Voi katsoa, että missä heiluu korsi tai miten paljon oksat heiluvat missäkin kohtaa matkaa. Tuulen nopeus pitää osata arvioida erikseen luodin alku-, loppu- tai keskimatkalta, kertoo yliluutnantti Jani Hautala.
Ampujia ja tähystäjiä auttavat merkittävästi aseen kaukoputki ja korkealle kehittynyt optiikka.
Naamiointi edelleen tärkeää
Tarkka-ampuja joutuu usein olemaan paikoillaan pitkiä aikoja odottamassa sopivaa hetkeä laukaisuun. Vihollinen ei saisi havaita tarkka-ampujaa.
Kuitenkin tarkka-ampujien paljastamiseen käytettävät tekniset apuvälineet ovat kehittyneet merkittävästi, minkä takia tarkka-ampujan naamioitumisen merkitys on entisestään korostunut. Nykyään tarkka-ampujien paljastamiseen on käytössä esimerkiksi infrapunakameroita ja lennokkeja.
Puolustusvoimilla on naamioitumiseen tarkoitettuja, sotafilmeistäkin tuttuja ”pörröpukuja”, mutta ne eivät välttämättä ole aina paras vaihtoehto.
– Maastossa ryömiessä ne eivät välttämättä ole kovin käytännöllisiä. Yksi tämän kurssin opetustavoitteita onkin, että henkilö osaa tehdä itselleen käytännöllisen naamioasun, kertoo kapteeni Tuomo Sutinen.
13-3-10384472.jpg

Naamioinnin pohjana voi olla naamioverkko.Tommi Parkkinen / Yle
Naamioasun pohjaksi käytetään esimerkiksi naamioverkkoa tai hiekkasäkkejä ja viimeistely tehdään maastossa löytyvistä luonnonmateriaaleista.
Laaja koulutus ja hyvä taso
Suomen armeija kouluttaa paljon tarkka-ampujia. Tähän on syynä suuri asevelvollisuusarmeija, jonka joka ikäluokasta koulutetaan tietty määrä tarkka-ampujia. Näin myös reserviin muodostuu suuri määrä tarkka-ampujia.
Suomalaiset tarkka-ampujat pitävät myös reservissä huolta ampumataidostaan ja ovat niittäneet mainetta myös kansainvälissä kilpailuissa.
– Meillä on iso joukko hyviä tarkka-ampujia tuolla reservissä, kapteeni Tuomo Sutinen vakuuttaa.
Ero esimerkiksi Ruotsin ammattiarmeijaan on selkeä jo pelkästään koulutettavien määrissä.
– Suomessa koulutettavien tarkka-ampujien määrät ovat huomattavasti korkeammat kuin Ruotsissa, majuri Jussi Keskitalo Maasotakoulusta kertoo.
13-3-10384469.jpg





Näitä ihmisiä ei saa nähdä – Puolustusvoimien uusi taistelutapa on tehnyt tarkka-ampujista entistä tärkeämpiä
Katso video Taipalsaaren ampuma-alueelta, jossa tarkka-ampujien kouluttajat harjoittelivat tarkka-ammuntaa.
13-3-10384469.jpg

Tarkka-ampujalle ei riitä, että on tarkka ampumaan – pitää myös osata naamioitua.Tommi Parkkinen / Yle

Jaa artikkeli Facebookissa344
Jaa artikkeli Twitterissä

TaipalsaariTaipalsaaren ampuma-alueella Lappeenrannan lähellä Etelä-Karjalassa kuuluu armoton räiskintä. Naamiointiverkkoon sonnustautunut taistelijapari saapuu uudelle rastille.
– Tiedustelutiedon mukaan vihollisen hyökkäys on odotettavissa seuraavan tunnin kuluessa, kapteeni Tuomo Sutinen selostaa uutta tehtävää.
Ohjeiden jälkeen taistelupari häviää juoksuhautaan ja ilmestyy parin kymmenen metrin päässä uudelleen näkyviin. Miehet alkavat valmistella tuliasemaa.
Meneillään on Lappeenrannan Maasotakoulun viikon kestävä tarkka-ampujakurssi, jossa koulutetaan puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen kantahenkilökunnan tarkka-ampujakouluttajia.
He kouluttavat puolestaan varusmiehistä tarkka-ampujia.
– Tässä pärjää, kun on rauhallinen kaveri. Höseltäminen tässä ei auta, kurssille osallistuva kersantti Ville Svanberg kuvailee tarkka-ampujalta tarvittavia valmiuksia.
13-3-10384470.jpg

Tarkka-ampujat valmistautuvat lähtemään maastoon Taipalsaaren ampuma-alueella.Tommi Parkkinen / Yle
Pelotevaikutus
Kurssin johtajan kapteeni Tuomo Sutisen mukaan tarkka-ampujilla on tärkeä osa Puolustusvoimien uudessa liikkuvassa taistelutavassa. Siinä joukkojen ollessa liikkeessä tarkka-ampujat luovat yllättävillä iskuilla viholliselle jatkuvan epävarmuuden tunteen ja pelon.
– Sillä on psykologinen vaikutus, kun ei tiedä, missä seuraava tarkka-ampuja vaanii, kurssin johtaja Sutinen kuvailee tarkka-ampujatoiminnan vaikutusta viholliseen.
Tarkka-ampujilla onkin yhä suurempi merkitys nykyaikaisessa sodankäynnissä.
– Niitä voidaan käyttää myös erilaisiin etsimis-, tiedustelu- ja tuhoamistehtäviin, Sutinen kuvailee.
Suurikaliiberisella tarkkuuskiväärillä pystyy pysäyttämään panssaroidun miehistönkuljetusajoneuvon tai jopa rynnäkköpanssarin, jos osuu oikeaan kohtaan.
– Pyrimme seuraamaan kansainvälistä kehitystä, Sutinen kertoo.
13-3-10384468.jpg

Tarkka-ampujalla pitää olla rauhallinen luonne.Tommi Parkkinen / Yle
Häyhän taidot edelleen kunniassa
Tekniset apuvälineet ja aseet ovat kehittyneet kuuluisan talvisodassa toimineen suomalaisen mestaritarkka-ampujan Simo Häyhän ajoista, mutta perinteiset tarkka-ampujan valmiudet ovat edelleen tärkeitä.
– Vanhat lainalaisuudet pätevät edelleen eli pyri olemaan mahdollisimman näkymätön. Etene matalana ja käytä hyväksi maastoa, kapteeni Tuomo Sutinen kertoo.
Perusampumataidon lisäksi myös fyysisen kunnon pitää olla hyvä.
– Se ratkaisee pitkälti sen, miten pitkään jaksaa olla paikallaan, miten pitkään jaksaa liikkua ja miten liikkumisen jälkeen pystyy ampumaan tarkan osuman, kapteeni Sutinen kuvailee.
Tarkka-ampujalta vaaditaan myös matemaattisia taitoja, joita tarvitaan tarvittavien säätöjen tekemiseen kivääriin kohteen etäisyyden ja esimerkiksi tuuliolosuhteiden perusteella. Nykyaikaiset tarkka-ampujat käyttävätkin tuulimittareita ja laseretäisyysmittareita.
Nykyään on tarjolla myös automaattisia ballistiikkalaskureita jopa älypuhelinsovelluksina, jotka laskevat tarvittavat arvot. Jokaisen tarkka-ampujan on pystyttävä kuitenkin myös itse tekemään tarvittavat laskutoimitukset.
Laskut ovat myös vaikeutuneet, koska etäisyydet kohteisiin ovat kasvaneet.
Simo Häyhän aikaan talvisodassa tarkka-ampujan tavoite oli ampua muutaman sadan metrin päässä oleva vihollinen. Nykyisin suomalaiset tarkka-ampujat ampuvat 1 000–1 500 metriin saakka.
13-3-10384471.jpg

Suomen Puolustusvoimien tarkka-ampujat käyttävät Sako 2000 TRG 42 -kivääriä, joka Puolustusvoimissa on nimellä tarkka-ampujakivääri 2000.Tommi Parkkinen / Yle
Kun kohde on yli kilometrin päässä, joutuu tarkka-ampujapari ottamaan ampumamatkan lisäksi huomioon muun muassa ilmanpaineen, lämpötilan ja tuulen voimakkuuden. Ampumapaikalla ei välttämättä tuule, mutta luotiradan varrella tuuli voi vaihdella paljonkin.
– Voi katsoa, että missä heiluu korsi tai miten paljon oksat heiluvat missäkin kohtaa matkaa. Tuulen nopeus pitää osata arvioida erikseen luodin alku-, loppu- tai keskimatkalta, kertoo yliluutnantti Jani Hautala.
Ampujia ja tähystäjiä auttavat merkittävästi aseen kaukoputki ja korkealle kehittynyt optiikka.
Naamiointi edelleen tärkeää
Tarkka-ampuja joutuu usein olemaan paikoillaan pitkiä aikoja odottamassa sopivaa hetkeä laukaisuun. Vihollinen ei saisi havaita tarkka-ampujaa.
Kuitenkin tarkka-ampujien paljastamiseen käytettävät tekniset apuvälineet ovat kehittyneet merkittävästi, minkä takia tarkka-ampujan naamioitumisen merkitys on entisestään korostunut. Nykyään tarkka-ampujien paljastamiseen on käytössä esimerkiksi infrapunakameroita ja lennokkeja.
Puolustusvoimilla on naamioitumiseen tarkoitettuja, sotafilmeistäkin tuttuja ”pörröpukuja”, mutta ne eivät välttämättä ole aina paras vaihtoehto.
– Maastossa ryömiessä ne eivät välttämättä ole kovin käytännöllisiä. Yksi tämän kurssin opetustavoitteita onkin, että henkilö osaa tehdä itselleen käytännöllisen naamioasun, kertoo kapteeni Tuomo Sutinen.
13-3-10384472.jpg

Naamioinnin pohjana voi olla naamioverkko.Tommi Parkkinen / Yle
Naamioasun pohjaksi käytetään esimerkiksi naamioverkkoa tai hiekkasäkkejä ja viimeistely tehdään maastossa löytyvistä luonnonmateriaaleista.
Laaja koulutus ja hyvä taso
Suomen armeija kouluttaa paljon tarkka-ampujia. Tähän on syynä suuri asevelvollisuusarmeija, jonka joka ikäluokasta koulutetaan tietty määrä tarkka-ampujia. Näin myös reserviin muodostuu suuri määrä tarkka-ampujia.
Suomalaiset tarkka-ampujat pitävät myös reservissä huolta ampumataidostaan ja ovat niittäneet mainetta myös kansainvälissä kilpailuissa.
– Meillä on iso joukko hyviä tarkka-ampujia tuolla reservissä, kapteeni Tuomo Sutinen vakuuttaa.
Ero esimerkiksi Ruotsin ammattiarmeijaan on selkeä jo pelkästään koulutettavien määrissä.
– Suomessa koulutettavien tarkka-ampujien määrät ovat huomattavasti korkeammat kuin Ruotsissa, majuri Jussi Keskitalo Maasotakoulusta kertoo.
13-3-10384469.jpg





Näitä ihmisiä ei saa nähdä – Puolustusvoimien uusi taistelutapa on tehnyt tarkka-ampujista entistä tärkeämpiä
Katso video Taipalsaaren ampuma-alueelta, jossa tarkka-ampujien kouluttajat harjoittelivat tarkka-ammuntaa.

https://yle.fi/uutiset/3-1038459
 
Helsinki voisi lakata piffaamasta omasta pussistaan yhtä ylimääräistä ruotsintuntia kaikille peruskoululaisilleen.

Kuinka moni tiesi että näin on? Entäs paljonko maksaa?

Ei ainakaan kohtuuttomasti... kunnallisvero 18 prosenttia. Eri asia sitten ylimääräisten opintojen pakottaminen - eiköhän sieltä kohta tule tunti pakkoarabiaa?
 
Senaatti-kiinteistö taas otsikoissa. Suomen Sotilaan FB:ssä seisoi näin ja jossa oli linkki ko. uutiseen:

https://www.rakennuslehti.fi/2018/0...luta-vahingossakaan-vieraan-vallan-edustajaa/

Senaatti-kiinteistöt jälleen otsikoissa. Kaartin maneesi sijaitsee Helsingissä aivan pääesikunnan ja puolustusministeriön rakennusten vieressä Kaartinkaupungin kaupunginosassa. Maneesi on ollut jonkin aikaa käyttämättä Puolustusvoimien luovuttua tiloista, joita käytettiin viimeksi moottoriajoneuvojen varikkona.

Suunnitelman mukaan Senaatti-kiinteistöt olisi laittanut maneesirakennuksen myyntiin. Tavoitteena on ollut löytää ostaja, joka käyttäisi tiloja ja antaisi niistä osan vuokralle Sotamuseon näyttelytiloiksi.
Nyt tilahanke on pysähtynyt puolustusministeriöön, sillä Rakennuslehden mukaan puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) haluaa varmistaa, ettei rakennus päädy venäläisomistukseen.
 
Olen ymmärtänyt että Suomessa on kielletty kaikki muu sotilaallinen koulutus paitsi Suomen puolustusvoimien antama? Että kaikenmaailman militiat ja yksityiset aseistetut joukot eivät ole laillisia, puhumattakaan siitä että vieras valta järjestäsi sotilaskoulutusta Suomen maaperällä. Olenko väärässä?

Metsästysseurat lienevät laillisia. Tällaisen piirissä voisi puuhata yhtä sun toista
 
Hyvin menee taas nettilatojalla.
Toukoko.jpg
 
Back
Top