Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Pimeätähtäin reserviläiskivääriin

Viestiketju osiossa 'Aseet ja ampumatarvikkeet' , aloittaja KIM, 06.03.2017.

 1. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  418
  Tykkäykset:
  789
  Pisteet:
  36
  Ei niitä yleensä sytytellä muuten kuin ampumista varten. Perusperiaate on ase osoittamaan suurin piirtein kohteen eteen maahan, laser päälle, nopea nosto kohteeseen ja laukaukset, laser pois päältä, oman aseman vaihto (pitäisi muutenkin tehdä suuliekin takia). Tämä on vähän sama kuin näkyvän valon kanssa pelatessa eli lamppu päälle, valaistaan kohde, ammutaan, sammutetaan lamppu, astutaan vähintään pari askelta sivuun ampumapaikasta.

  IP-lamppu taas on sellainen, että se vetää takuuvarmasti tulta puoleensa kuin magneetti, jos vihollisella on lasit. Jopa olematon lasien IR-diodi näkyy kauas (ja hyvin). Ja se auttaa näkemään muutaman hassun metrin...
   
  Sardaukar, Fremen ja Stagideus tykkäsivät tästä.
 2. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,891
  Tykkäykset:
  18,514
  Pisteet:
  1,286
  Tarkoitin, että jos päähän asennettavasta valonvahvistimesta haluaa parhaan hyödyn (kun se yksinään tekee tähtäämisestä vaikeampaa) niin kannattaa hommata tuo IR-laser. Jos pimeätähtäin taas on aseessa, niin IR-laseria ei tarvita (vaikka auttaa se siinäkin).

  Ja IR-laseria ei pidetä koko ajan päällä (ainakaan edityneempää vihulaista vastaan), vaan kuten on sanottu, vain kun maali on havaittu, painetaan katkaisimesta, säde kohdalle, tulta, säde pois ja karkuun.

  Sillä on myös muita käyttötapoja. Eli ns. "IR lasso", jolla on helppo ilmaista omille joukoille (ja kaikille, joilla on pimeänäkövempeleet) missä on, jos eivät löydä paikalle. Paras esimerkki:

  https://getyarn.io/yarn-clip/587dffbc-4ece-4f04-b16d-3dbc27e8002a
   
  Viimeksi muokattu: 07.03.2017
  Fremen ja KIM tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,656
  Tykkäykset:
  2,617
  Pisteet:
  1,286
  Riippuu maalin koosta ja hyväksyttävästä ohilaukausten määrästä. Sanoisin että riittää 100 metriin SRA-taulun D-alueeseen eli huonompi tarkkuus kuin hyvällä puolidiopterilla.

  Veikkaisin että liikaa muovia ja liikaa väljyyksiä. En sanoisi kuitenkaan että tuo on paska koska tuosta on hyötyä, on halpa ja haittana on lähinnä paino kuten tuo ei pidä sitä paljastavaa surinaa kuten monet muut halppis pimeänäkölaitteet.
  Itse olen miettinyt tuollaisen laittamista haulikkoon mutta ensin pitäisi tehdä jotain suuliekille.

  Pääsin yhdessä harjoituksessa käyttämään jotain iippojen kypärään kiinnittyvää VV:tä (taisi olla alunperin lentäjille suunniteltu malli) ja asetta jossa hologrammi tähtäin tarpeeksi edessä. Pystyi ampumaan ja muutenkin työskentelemään aika normaalisti.
  En ole varma miten hyvin onnistuisi vanhempien mallien kanssa.

  Nykyään voi kyllä melkein samantien käyttää paljaalle silmälle näkyvää laseria. Voiko IR-laserilla muuten vastaavasti etsiä ansalankoja?
   
 5. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,891
  Tykkäykset:
  18,514
  Pisteet:
  1,286
  Samalla tavalla se ottaa esteeseen kuin normilaseri. Joten voi.
   
  Benelli tykkäsi tästä.
 6. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  435
  Tykkäykset:
  415
  Pisteet:
  36
  Jos käyttää normi laseria aseessa, niin miten se näkyy vv:ssä?
   
 7. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,337
  Tykkäykset:
  2,413
  Pisteet:
  1,286
  Viivana.
   
 8. DM

  DM Luutnantti

  Liittynyt:
  08.10.2015
  Viestejä:
  417
  Tykkäykset:
  684
  Pisteet:
  36
  LOW -tehoinen näkyy pisteenä kohteessa paitsi jos ilmassa on sumua, pölyä yms. jolloin viivana.
  HIGH -tehoinen näkyy viivana, jonka päässä on kirkas piste.
   
  Stagideus ja ctg tykkäsivät tästä.
 9. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,656
  Tykkäykset:
  2,617
  Pisteet:
  1,286
  Osa näkyy liian hyvin jos heijastavasta pinnasta tulee valoa takaisin.
  Menin kokeilemaan. :oops:
   
  ctg tykkäsi tästä.
 10. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  435
  Tykkäykset:
  415
  Pisteet:
  36
  Oon tässä miettinytkin tuollaisen halcan ceikan päässäoidettävän tähystimen hankintaa ja aseeseen asennettavaa ir laseria. vaan voipi hinnat alkaen mallitkin nousta mun ulottumattomiin.
   
 11. Stagideus

  Stagideus Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.10.2013
  Viestejä:
  939
  Tykkäykset:
  1,822
  Pisteet:
  76
  Jos budjetti on alle tonnin pimeänäkölaite, niin kannattaa suosiolla säästää rahat. Jos kärsii ootella, niin tähy- ja aluevalvontahommiin saattaa saada käyttökelpoista lämpökameraa tuolla summalla jo kahden vuoden sisään.

  Sitäpaitsi kustannustehokkain ja muutenkin paras ratkaisu pimeän voittamiseen riippuu aika paljon siitä ympärillä pyörivästä joukosta. Yksittäistä pimeänäkölaitetta voi hyödyntää vastaanottopesäkkeessä, tiedustelupartiossa, tähyllä yms., mutta ryhmän taistelussa se ei pääse aivan täysin oikeuksiinsa jos loppuryhmä on pimeän aikaan täysin sokeita ja näkyvän valon varassa.
  Ihan ensimmäisenä suosittelen ostamaan jonkun fiksun lampun ja siihen joko piippukiinnikkeen tai pari rullaa jesaria, jolla sen saa kiinnitettyä RK:n etukädensijan etuosaan.
   
  MeriTJ ja vessaharjamies tykkäsivät tästä.
 12. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  418
  Tykkäykset:
  789
  Pisteet:
  36
  Tämä on kannatettava idea tosiaan. Voisi vielä lisätä, että lampussakaan ei kannata säästellä, koska valaisun lisäksi se auttaa sokaisemaan maalin. Ja mitä tehokkaampi lamppu, sen tehokkaampi vaikutus ja sitä kauemmas sillä näkee ampua.
   
  Viimeksi muokattu: 23.03.2017
  MeriTJ ja vastarannankiiski tykkäsivät tästä.
 13. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,449
  Tykkäykset:
  2,023
  Pisteet:
  156
  Joo ja auttaa sokaisemaan itseensä jos sillä töhöttää vaaleisiin ja heijastaviin pintoihin joista valoa kimpoaa takaisin omaan öögaan... Kokemusta on... :rolleyes:

  Mikään ei muuten vituta enempää pimeällä, kun miljoonan candelan otsalamput ja asevalot, jolla sitten sohitaan ja töhötellään ympäriinsä ja sokaistaan muita. Hän peräänkuuluttaa hyvää valokuria ja kieltäisi otsalamput! Toisinaan ja toisilta.

  Jos hankii jonkun tactisen taskulampun ja kiinnitää sen picatinnykiskoon etuhantaakissa, niin omasta mielestäni kiinnitys kannattaa tehdä nappilukitteisella pikakiinnikkeellä. Itsellä taitaa olla omassa valaisin kiinni jonkinmerkkisessä israelilaisessa käykäleessä jossa lampun saa liu'utettua picatinnyssä paikalleen ja jousiviritteinen nappi lukitsee sen uraansa paikalleen. Hyvänä puolena tässä on se että lampun saa helposti irti, eli sitä voi käyttää asevalona eri pitkissä aseissa ja myös kädessäpidettävänä taskulappuna ihan OK:sti koska pidike/jalkaosa on pyöreänmallinen sivultaan.
   
  MeriTJ, Fremen ja vessaharjamies tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  418
  Tykkäykset:
  789
  Pisteet:
  36
  Otsalamppuja ei kai kukaan oikeasti käytä tilanteenmukaisessa toiminnassa paitsi jossain hyvässä näkösuojassa ja silloinkin punaisella valolla. Tämä taktisen lampun kirkkaus taas on sellainen kysymys, että jossain tilanteissa siitä tosiaan voi olla hyötyä ja joissain haittaa. Minulle tuottaa ainakin vaikeuksia ampua pistoolilla ja kiväärin rautatähtäimillä, jos kohde ei ole kunnolla valaistu eli lampun teho ei ole riittävä. Ja tilanne vain pahenee matkan kasvaessa...tietty tämä silmän toimintakyky pimeässä on varmasti aika pitkälti yksilöllinen juttu eikä ainakaan parane vanhetessa. Toinen ongelma mikä tehottomasta lampusta aiheutuu ainakin minulle on se, että joutuu "nuohoamaan" lähietäisyydeltä tarpeettoman paljon esimerkiksi parakkeja siivotessa, kun se valo ei yksinkertaisesti näytä tarpeeksi kauas eikä sillä näe potentiaalisia ansoja tmv. Tuo itsensä sokaiseminen tietysti on ongelmallista joten tässäkin pitää löytää jonkunlainen keskitie tai sitten sellainen lamppu, jossa on säädettävä valoteho. Joka tapauksessa jos minun pitäisi omaan käyttööni valita sen tehottoman ja tehokkaan taktisen lampun kanssa ottaisin tehokkaan.
   
  Viimeksi muokattu: 23.03.2017
  MeriTJ, Fremen ja vastarannankiiski tykkäsivät tästä.
 16. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,449
  Tykkäykset:
  2,023
  Pisteet:
  156
  Samaa mieltä. Tehokas lamppu ja tiukka valokuri käytössä on paras vaihtoehto taktiseksi asevaloksi. Sitten välppäämisvaloksi joku mahdollisimman heikkotehoinen pieni tuikku, juurikin punaisella tai sinisellä valolla.

  Otsalampuista, tukikohtapalveluksessahan niitä pääosin käytetään. Tai siirtymisillä ja marsseilla turvallisilla alueilla. Itseä korpeaa ja vituttaa aina ihan suunnattomasti aina se, kun itse noudattaa tiukkaa valokuria että saa hämäränäköön totuteltua. Juuri kun saa silmät totuteltua pimeään niin joku alkaa välppäämään jotain ihan toissijaista juttua ja sohii juurikin jollain miljoonan candelan valonheittimellä ympäriinsä ilman mitään tolkkua ja vielä väkeä suoraan silmiin. Siinä sitten ihmetellään kun koko ryhmällä on näkökenttä täynnä sokeita pisteitä, kukaan ei oikein näe mitään ja odotellaan ainakin se parisenkymmentä minuuttia että silmä tottuu uudestaan hämärään...
   
  MeriTJ, vessaharjamies ja Stagideus tykkäsivät tästä.
 17. erno

  erno Korpraali BAN

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  12
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  1
  Eli vihollinen kannattaisi häikäistä runsaalla valon käytöllä? Onko meillä semmoista kykyä ?
   
 18. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,449
  Tykkäykset:
  2,023
  Pisteet:
  156
  Valolla sokaisu on ihan käypäinen tekniikka sisällä touhutessa. Jos sulla on tuollainen asevalo jonka kantama on vaikka 150-200m niin varmasti riittää täydellä teholla sokaisuun lähimatkoilta. Tuommoinen käsivalaisin on ihan asiallinen hankinta muutenkin ja muuhunkin käyttöön. Käsivalaisimena sille löytyy järkevää käyttöä 99% käyttökerroista "siviilitouhujen" parista ja pyssyjen kanssa touhuamista varten mahdollisimman moneen omaan (pitkään) aseeseen kannattaa hankkia sille sopivat kiinnikkeet.

  Tuossa on vastaava, mitä itselläni. En muista minkä merkkisen ja mistä hankin omani. Jos tuommoista harkitset niin muista ottaa oikean kokoinen lamppuun.

  http://www.zahal.org/products/flashlight-picatiny-rail-adaptor-three-forth

  Mitä vielä noihin otsalamppuihin tulee, niin mahdollisimman heikkotehoinen, ja AINA suunnattuna mieluiten suoraan alaspäin, eli tuohon vyönsoljen kohdalle välpätessä. Silloin heikkokin valo riittää välppäämiseen, MUTTA jos joku minulle puhuu ja käännän automaattisesti pääni ja katseeni hänen suuntaansa ja katson häntä silmiin niin en tahattomasti sokaise häntä suuntaamalla valokeilaa suoraan hänen naamaansa ja silmiinsä.
   
 19. proileri

  proileri Majuri

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  1,173
  Tykkäykset:
  1,715
  Pisteet:
  156
  Jep jep, enempi ei ole aina parempi. Varsinkin kun paristojen säästäminen on yleensä kanssa ihan hyvä idea.

  Itse olen suosinut sellaisia malleja missä on virtanapista erillinen voimakkuudensäätö esim. kiertokytkimellä, mieluiten siten että sitä on helppo käyttää myös pimeässä ennen kuin lampun pistää päälle. Semmoiset ovat ihan perseestä, missä lamppu pitää ensin laittaa päälle ja sitten alkaa selaamaan valotiloja läpi.

  Tai jos ei kiertokytkintä, niin sitten simppelisti pari eri valaisinta eri käyttötarkoituksiin, niin ei mene vahingossakaan sekaisin.
   
 20. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  7,337
  Tykkäykset:
  2,413
  Pisteet:
  1,286

Jaa tämä sivu