Pimeätähtäin reserviläiskivääriin

Benelli

Respected Leader
Tähtäinketju mutten muutakaan löytänyt. Onko näillä mitään käyttöä?
https://www.amazon.com/Thermal-Riflescope-Stabilization-Ballistic-Calculator/dp/B01FJDFG8S/ref=pd_sim_200_1/147-3652434-2471700

"ATN ThOR HD 384 Smart Thermal Riflescope w/ High Res Video, WiFi,"?

Vanhempaa jotain "ei-HD mutta 640" -mallia oli amerikoissa tonnilla, uskaltanut ostaa kun saako viedä ja tuoda.

(menihän tämä sittenkin oikeaan ketjuun, oli toinenkin auki ja muokkasin yht aikaa)
Olen vähän skeptinen. Useimmat tuon arvoiset pimeätähtäimet eivät ole niin laadukkaita että noilla lisäominaisuuksilla olisi merkitystä ja arvostelut viittaavat samaan.
 

Panssari Salama

Ylipäällikkö

Pandahki

Kapteeni
Tuo värinäkö on ns. Gen4 valonvahvistin. Näissä systeemeissä ollaan siirtymässä ns. mikroprosessorien maailmaan, kun ennen valoa vahvistettiin elektroniikalla, nyt se vastaanotetaan erillisillä sensoreilla ja muutetaan videosignaaliksi, vähän kuten lämpökamerat jo tekevät. Hinta tulee siten IR vehkeissäkin laskemaan rajusti, hyvä "tst-lämpökamera" maksaa nimittäin jo nyt paljon vähemmän kuin hyvä Gen3 IR vahvistin (4k€ vs 8k€). Toinen suuntaus on ns. hybridijärjestelmät, jotka yhdistävät useamman spektrin samaan kuvaan (valo, infra, lämpö), vähän kuin predator-leffassa mutta kaikki näkymät päällekkäisinä kerroksina. Tässä esimerkki:


Jos ei juuri nyt tarvitse pimeäkykyä, kannattaa säästää ressupennoset ja odottaa muutama vuosi, koska ero tulee olemaan huima, niin laitteen kuvanlaadussa kuin suhteellisessa hinnassakin.
 

peelo

Ylipäällikkö

peelo

Ylipäällikkö
Valonvahvistimella ja lämpökameralla on molemmilla vahvuutensa ja heikkoutensa. En lähtisi tuota hankkimaan lähes 3000 € hinnalla
 

Pandahki

Kapteeni
Tämä nyt ei taida olla aseeseen kiinnitettävissä, vaan kädessä pidettävä tai kypärään kiinnitettävissä, mutta sanokaa kuitenkin että miten käyttökelpoinen tälläinen olisi?
https://www.asejaera.fi/tuote/flir-breach-ptq136-lampokamera/FLITAB176WN8Q1400/

Linkistä löytyy myös joitakin mainosvideoita.
Alemman hintaluokan "hyvistä" laitteista kannattaa katsoa esim. Pulsarin XP-sarjaa, niissä on 640x480 kenno, joten näkemäsi ei ole pelkkää pikselimössöä. Itse näytön tarkkuudella ei paljoa ole väliä, se vaikuttaa vain "päälleliimattuun", eli tekstin ja tähtäinristikon resoluutioon, mutta ei itse sensoriin. Toinen asia johon kannattaa suunnata huomiota on refresh rate, jonka pitäisi olla 50Hz tai parempi (markkinoilla on myös 9Hz "siviili" laitteita, ihan roskaa...)
 

proileri

Eversti
Low-res -malleilla kyllä jotakin näkee, eli nimenomaan sen epämääräisen liikkuvan lämpimän pisteen. Tunnistaminen on sen sijaan hankalampaa.

Noissa on myös iso kysymys miten pitkältä matkalta kamera näkee ihmisen. Joku joskus testaili YouTubessa halvinta FLIR-kameraa, ja silloin t-paitakaverin erotti viileässä illassa muistaakseni n. 50-100m päähän, eli ei kovin kauas. En tiedä itsekään menisinkö ostamaan kolmen donan hintaan, ja jos edes harkitsisin niin silloin pitäisi ehdottomasti nähdä jonkun tekemä testi. Onneksi tacticool-harrastelijat noita monesti latailevat nettiin.
 
Top