Pistooli jokamiehen aseeksi?

RPG83

Soome Majori
Mitäs mieltä foorumilaiset ovat pistoolista jokaisen Jakke Jääkärin (sivu)aseena? KV-tehtävissähän sitä harrastetaan, muttei kotimaassa. Omasta mielestäni se olisi kuitenkin hyvä varaväline erityisesti AKEttajilla, mutta myös perus jääkärilläkin. Itse ainakin ottaisin mieluusti pistoolin reisikotelolla ja parilla varalippaalla, se kuitenkin puoltaa paikkansa rynkyn jumittaessa kesken tulitaistelun tai esim. ahtaissa sisätiloissa.

Tiedän, ei niitä ole riittävästi, mutta jos raskaan kaluston puutteet olisi korjattu ja olisi "ylimääräistä" hankintarahaa. Toimisiko pistoolien laajamittainen jako sittenkään nykyisellä reserviläisarmeijalla? Entäs vuosittain kertautettavalla reserviläisarmeijalla tai ammattiarmeijalla?
 
No vastasit itse kysymykseen jo. Ainoa syy miksi pistooleita ei ole tarpeeksi on raha ja tämä pätee ihan muuhunkin kalustoon, oli kyse sitten kypäristä, liiveistä jne. Koulutuskysymys on yksi paha asia myös. Ei ole tarpeeksi aikaa ja ammattitaitoa ainakaan nykyisellään PV:llä ylläpitää turvallista ja osaavaa aseenkäsittelyä. Sinällään kertauksissa tai VM-aikana tämä ei ole ongelma, koska patruunoita ei jaeta joten voit heilua sormi liipaisimella ihan miten haluat. Ongelmia tulee silloin, kun lähdetään oikeasti sotimaan. Afganistanissa on nähty sitten paljon vahingonlaukauksia. Suomalaisia on haavoittunut enemmän omien kuin talebanien luodeista. Eikä ongelma tosiaan koske pelkästään pistoolin käsittelyä.

Ei ulkomaille ollessa ole ollut aina jakaa pistoolia, oikeastaan vasta nyt Afganistanin aikana jokaiselle on jakaa pistoolikin. Tavallisille jääkäreille ei ollut jakaa pistooleita jokaiselle. Absurditilanne, kun monissa operaatioissa n. puolet jääkäreistä oli varustettu pistooleilla ja puolet jäi ilman. Valintaperusteena toimi hyvät välit tvälläriin. Monella supamiehelle, joka ei poistunut palvelusaikanansa kuin pari kertaa leiristä pois katselemaan nähtävyyksiä oli jakaa pistooli, jota ei siis kannettu leirin sisällä kuitenkaan mutta töissään oikeasti esimerkiksi VCP:llä niitä tarvitseville ei ollut jakaa. Autoa ei saanut penkoa rynkky selässä naarmuuntumisen vuoksi joten autonetsijät työskentelivät ilman aseita, samaan aikaan kuin pistooleita lojui huoltoporukalle turhan panttina leirin sisäpuolella.

Suosittelen hankkimaan oman kiväärin ja pistoolin sekä opettelemaan turvallisen ja tehokkaan aseenkäytön itse harrastuksissa. PV ei sitä opeta eikä pysty varsinkaan ylläpitämään. Jos nyt ajattelen ihan oikeasti oman ja perheen turvallisuuden kannalta niin sota-aikana se pistooli kyllä toisi enemmän turvaa perheelleni kuin minulle sotatantereella. Siksi kannattaakin omistaa useampia. Tästä tuleekin mieleen, kun amerikkalaiselta mieheltä kysyttiin miksi hän omistaa 20 rynnäkkökivääriä oli vastaus, jotta voin jakaa hätätilanteessa 19 naapureille. :)
 
Alkuperaisessa kysymyksessahan oli ajatus jotta rahat riittaisivat myos ao. tykkien hankintaan. Jokaiselle varusmiehelle pitaisi opettaa virallisten jakopistoolien perustaidot, hirveesti ei ole merkilla valia jos laite vaihtuu. Sitten jos pilliin vihelletaan niin olisi henkilokohtainen vara-ase valmiina ja taidot ja tiedot sen kayttamiseksi. Itselle opetettiin Cz75? ja vissiit Px (Lahti-Saloranta??) perustoimet vuonna 82: Cz oli vaunumiehiston jakoase ja tuo "Lugerin nakoinen tykki jonka nimen olen luultavimmin unohtanut jo" oli kaytossa upseeristossa ja ittelakin jos olin pataljoonan apupassi.

Siis jos rahaa olisi niin ilman muuta pistooli henkilokohtaiseksi reserviksi jokaiselle taistelijalle; turvallinen kaytto ja ammunta pitaisi tietysti suorittaa varusmiesaikana ja myohemmin "muistiin palauttaminen" kertausharjoitusten yhteydessa.
 
Eikös se peruskysymys ponnekkaalla reserviläisellä ole, että aseistaako kaapista/asehuoneesta itsensä ja perheen lisäksi ryhmän, joukkueen vai komppanian naapurustosta...

Pistooli on ihan käypäinen varaväline, mutta vaatii tosiaan ihan eri luokan aseenkäsittelykoulutuksen kuin rynnäkkökivääri ettei tule omia tappioita.

Kohtuullisella harjoittelulla pääsee kyllä tilanteeseen jossa pelkän lähitaistelukäytön lisäksi sillä voi aiheuttaa uskottavaa vaaraa kymmenien metrien etäisyydelle, eli riittävästi useimmista tilanteista irtautumiseen. Kannattaa kokeilla hirviradalla jos ei usko, kyllä aika lailla "ringeille" menee yhden illan harjoittelun jälkeen joka juoksulla...

Mutta PV rahankäytön kohteena se ei liene kovin korkealla. Omasta kaapista mukaan jos joskus niikseen tulee.
 
koponen kirjoitti:
Eikös se peruskysymys ponnekkaalla reserviläisellä ole, että aseistaako kaapista/asehuoneesta itsensä ja perheen lisäksi ryhmän, joukkueen vai komppanian naapurustosta...

Pistooli on ihan käypäinen varaväline, mutta vaatii tosiaan ihan eri luokan aseenkäsittelykoulutuksen kuin rynnäkkökivääri ettei tule omia tappioita.

Kohtuullisella harjoittelulla pääsee kyllä tilanteeseen jossa pelkän lähitaistelukäytön lisäksi sillä voi aiheuttaa uskottavaa vaaraa kymmenien metrien etäisyydelle, eli riittävästi useimmista tilanteista irtautumiseen. Kannattaa kokeilla hirviradalla jos ei usko, kyllä aika lailla "ringeille" menee yhden illan harjoittelun jälkeen joka juoksulla...

Mutta PV rahankäytön kohteena se ei liene kovin korkealla. Omasta kaapista mukaan jos joskus niikseen tulee.

Jos vain sais luvat omalle tussarille :(
 
Se mikä minua kiinnostaa, johon en ole saanut uskottavaa ja oikeasti rehellistä vastausta, on se varastaako PV pistoolini liikkeellekannallepanovaiheessa jollekin turhakkeelle, joka ei ole tajunnut hankkia saati treenata pistoolin käyttämistä, koska itse en kuulu sa-joukkoon jolle olisi pistooli määrätty varusteeksi.

Jokainen voi käydä kaupasta hankkimasta pistoolin, jos täyttää lainkuuliaisen ja rehellisen kansalaisen mitat sekä käy 13.06.2011 voimaantulevan aselain myötä kahden vuoden ajan 20 kertaa treenaamassa asekouluttajan todistuksen myötä ja osaa kirjoittaa lupaperusteeksi urheiluammuntalajin, jossa järjestetään kisoja. Jos haluaa pitää aseensa myös tämän jälkeen tai jopa helpottaa uusien aseiden hankkimista voi äänestää eduskuntavaaleissa oikein ja jatkaa harrastamista säännöllisyydellä, joka on määritelty laissa tai asetuksessa (en muista kummassa).

Aselupaprosessi on vaikeutunut mutta ei se nyt vielä ole mahdotonta, jos aidosti on kiinnostunut. Tosi seikka on kyllä se, että uusia käsiaseharrastajia tulee olemaan vuosittain vähemmän ja vähemmän. Koska käsiaseen hankkiminen tehdään vaikeaksi myös kivääriosaaminen tulee laskemaan, koska SRA:ssa tarvitaan aloittamiseen käytännössä sekä pistooli että kivääri. Haulikkoa ja tarkkuuskivääreitä ei tarvita kuin vasta kisailumielessä myöhemmin. Laina-aseita on mutta vähän eikä oikeasti kahta vuotta kiinnosta moniakaan ampua laina-aseella, jota ei voi muokata haluamaansa suuntaan tai edes valita asemalliaan. Tilanne on järkyttävä maanpuolustuksen tahdon kannalta.
 
Pistoolin varastamisesta: Asia on kaksipiippuinen: voisi kuvitella, ettei tvällärit halua pyöriteltäviksi satoja tai tuhansia eri mallisia pistooleja eri kalibereissa. Ei ainakaan 9mm ulkopuolelta; .40 s&w, .45 acp, .38 super jne. lienevät pienemmässä riskissä kuin 9mm. Toisaalta taas pistooli on sen verran tarpeeton väline rynkyn rinnalla, ettei kalustokirjo ehkä haittaisi.

Kohta tulee lerpat käymään vähän juttelemassa kun tällaista kirjoitan...
 
Luvan hakemisesta toinen viesti: Työluvilla saa helpommin uuden lain aikana: rupea arvokuljettajaksi, henkilösuojaajaksi tai vartioimaan ydinvoimalaa, niin saatat kinuamalla saada luvan.
 
Jonka hallussapitolupa loppuu siihen, jos siirryt muihin hommiin... Jos työnantaja velvoittaa kantamaan asetta työtehtävissä tarjoaa se myös aseen ja harjoitusmahdollisuuksia siihen tod. näk., joten hallussapitolupaa tuskin myönnetään omalle aseelle. Esim. PV:n kantahenkilöstö ei ole saanut työperusteella lupia itselataaville kivääreille viime aikoina. Ainoa peruste, jolla kannattaa hakea aseita on käytännössä urheilu- ja metsästysperuste.
 
Voihan noita töitä, ainakin arvoa ja henkilösuojausta tehdä osa-aikaisesti, tosin jälkimmäisessä pitää olla olla muutakin koulutusta paljon ja hyvä kunto, eikä ensimmäinenkään kuulosta kovin mairittelevalta pelkän aseluvan takia. Varsinkaan, kun luvattomiakin teitä saa jos jaksaa vähän etsiä tai pöllii jostakin. Tämä ei tosin tule kyseeseen niille, joiden työt eivät salli hölmöilyjä rekistereissä.
 
Pistooli on itsepuolustusväline jolla on sotatilenteessa vain marginaalinen hyöty, niinpä se on jakovarusteena miehillä jotka eivät todennäköisimmin joudu koskaan ampumaan.

Kivääri, kivääri ja vielä kerran kivääri.

Niin pornolta kuin mutkan paino lonkalla tuntuukin en löydä perusteluja käyttää euroja tai koulutusaikaa pistooliin, jos rahaa näihin riittää on aika leikata hankintabudjettia.
 
Kysymyshän oli jos olisi rahaa...

Pistoolista takaportaan mies, joka ei ole koskaan treenannut ei saa juuri mitään irti. Minusta on paljon järkevämpi varustaa rynkyillä miehet, jotka eivät koskaan tod. näk. tarvitse asetta ja siksi eivät edes harjoittele. Pistooli ei ole aloittelijan taisteluväline. Sillä tuloksia saadakseen on ammuttava ja treenattava erittäin paljon verrattuna muihin asetyyppeihin. Kuka tahansa oppii ampumaan makuuammuntoja 150 metrin radalla kiväärillä. Aloittelijalle eli pelkän varusmieskoulutuksen saaneelle pistooli antaa niin pienen tasoituksen että puukolla saa tod. näk. tappoalueella eli parin metrin sisällä enemmän vahinkoa aikaan.

Ei kuitenkaan pidä luulla, että pistooli olisi mikään turhake. Se on erittäin kätevä itsepuolustusase osaavissa käsissä, näitä kätösiä on kuitenkin suhteellisen harvassa. Johtuen ehkä Suomen heikosta asekulttuurista ja lainsäädännöstä lyhyiden aseiden suhteen.

Ongelmahan takaportaan huoltojoukoilla rynkyn suhteen on se, että se on tiellä normaaleissa töissä joten rynkyt jäävät ties minne nojailemaan. Optimaalisinta olisi tietenkin varustaa takaportaan miehet karbiineilla kivääreiden sijaan. Ampuisivat samaa patruunaa mutta olisivat kevyempiä ja lyhyempiä piipun suhteen ja säädettävä tai taitettava perä on vakiovaruste nykyisin. Kuitenkin perällä varustettu ase antaa aloittelijalle paljon enemmän anteeksi kuin tukipisteitä vähemmän omaava ase, pistooli. Myös kiväärikalibeeri on aina tehokkaampi, projektiililla on enemmän liike-energiaa. Ei tule odottaa, että muunlaisia ratkaisuja enää tulevaisuudessa tehdäänkään, jos rahaa vain olisi.

Summauksena sanoisin, että paras tilanne olisi kun huoltoportaalle jaettaisiin karbiinit ja operatiivisille joukoille pää- ja sivuase eli rynnäkkökivääri ja pistooli. Mutta kun kuitenkin ollaan realistisia niin jokaisen valinta lienee kai se, että hankkii omat pistoolinsa, yksi valtion varastettavaksi ja paljon halvan patruunan mahdollistavaksi harjoitteluaseeksi (9 mm), toinen itselle (eksoottisessa kaliiberissa) ja kolmas kotiin (myös eksoottisessa)... :)

Jotenkin tuntuu niin turhalta näistä maanpuolustuksen varusteasioista puhua, kun pääosa keskusteluista on arvailujen varassa mitä valtio on varannut ja kenelle. Sveitsistä voisi ottaa mallia Suomessakin. Jos mennään vaikka niin kauas kuin kenkiin. Mitä helvettiä, varastoissa on käytettyjä kenkiä läjäpäin, joilla pilataan jo varusmiesaikanakin jalkoja ja aiheutetaan pysyviäkin vammoja. Puhumattakaan että jos kenkiin laitettaisiin muutama kymmenen euroa lisää per pari ja näin säästettäisiin tuhansia jalkavammoja ja E:n papereita vuosittain työuran lykkääntymisineen. Kyllä luulisi olevan varaa uudet kenkät antaa varastolta ja antaa pitää ne myös palveluksen jälkeen, kun on varaa yksi työvuosi kansantaloudelta ottaa verojen suhteen. Mutta kun katsoo omia kokemuksia kertausharjoituksineen niin tuntuu siltä, ettei oikein tuo tehokkuuslaskenta ole hallinnassa.
 
Hätäapuaseeksi katkaistu haulikko. Tulee valmista vähemmälläkin osaamisella.

Pitäisi suunnitella asiaan ihan oma ase. Tavoitteena tulisi olla pohjimmiltaan käsikäyttöinen viuhkamiina. Putkella pituutta kymmenisen senttiä ja halkaisija tuplasti normaaliin 12 kaliiperiseen verrattuna. Sikamaisen ärhäkkä ajoaine haulien taakse. Aina osuu, kunhan edes oikeaan metsään osoittaa. :uzi:

Raanteet ovat tietty kipsiä vaille laukaisun jälkeen, mutta henki säilyy. Vastapuolesta ei voi sanoa ihan samaa. :D
 
JOKO kirjoitti:
Hätäapuaseeksi katkaistu haulikko. Tulee valmista vähemmälläkin osaamisella.

Pitäisi suunnitella asiaan ihan oma ase. Tavoitteena tulisi olla pohjimmiltaan käsikäyttöinen viuhkamiina. Putkella pituutta kymmenisen senttiä ja halkaisija tuplasti normaaliin 12 kaliiperiseen verrattuna. Sikamaisen ärhäkkä ajoaine haulien taakse. Aina osuu, kunhan edes oikeaan metsään osoittaa. :uzi:

Heh, PDW (personal defence weapon) on termi ko. erittäin pienille sarjatulta ampuville ja pienirekyylisille mutta läpäisevää kuulaa ampuville aseille. Tosin hinnan takia näitä ei kyllä ole huoltojoukoille koskaan oikeasti jaettu vaan erikoismiehet ovat niitä omikseen ottaneet. Esimerkkejä tälläisistä aseista ovat mm. FN P90 ja H&K MP7.
 
Pistooli liikkuu sarjassa: Toivotaan, toivotaan. Sitä tuskin tarvitaan, mutta taistelutilanne jossa pistooli laukaistaan päättyy todennäköisesti laukaisijan hyväksi. Se tarkoittaa tilannetta jossa ase laukaistaan kosketusetäisyydeltä tai maaliin joka on suojaton, mutta uhkaava. Erikseen on tietysti pikatilanteet (esim. ajoneuvon tarkistus) joissa vihollinen ei ole tiedossa etukäteen.

Se on yksi huollettava ase enemmän ja kaiken lisäksi vielä reiteen. Ihan kuin ei pitäisi koko ajan raahata jo ammuksia, heitteitä, optiikkaa, suojausta, nestettä, pst-aseita, valaisua jne.. Parhaimmillaan joudun vielä kaiken lisäksi toimimaan vaunun sisällä, jossa reiteen kiinnitetty ase on yhtä kuin kaikkialle kiinni jäävä hakanen.

Läpäisystä lienee turha edes puhua, kun ainoat liivittömät taistelukentällä ovat omat toisen lähdön jalkaväen taistelijat ja SAPI-levyn läpäisyyn ei riitä edes 7.62x39..

Eli: 1-2 asetta ryhmään erikoistilanteita varten. Yhtä lailla KK on hyvä olla joka ryhmässä, mutta sillä on turha aseistaa kaikkia.

EDIT: Kyllä silti kantaisin jos sellainen jaettaisiin.
 
JOKO kirjoitti:
Hätäapuaseeksi katkaistu haulikko. Tulee valmista vähemmälläkin osaamisella.

Pitäisi suunnitella asiaan ihan oma ase. Tavoitteena tulisi olla pohjimmiltaan käsikäyttöinen viuhkamiina. Putkella pituutta kymmenisen senttiä ja halkaisija tuplasti normaaliin 12 kaliiperiseen verrattuna. Sikamaisen ärhäkkä ajoaine haulien taakse. Aina osuu, kunhan edes oikeaan metsään osoittaa. :uzi:

Raanteet ovat tietty kipsiä vaille laukaisun jälkeen, mutta henki säilyy. Vastapuolesta ei voi sanoa ihan samaa. :D

40mm:n haulilataus.
 
SJ kirjoitti:
JOKO kirjoitti:
Hätäapuaseeksi katkaistu haulikko. Tulee valmista vähemmälläkin osaamisella.

Pitäisi suunnitella asiaan ihan oma ase. Tavoitteena tulisi olla pohjimmiltaan käsikäyttöinen viuhkamiina. Putkella pituutta kymmenisen senttiä ja halkaisija tuplasti normaaliin 12 kaliiperiseen verrattuna. Sikamaisen ärhäkkä ajoaine haulien taakse. Aina osuu, kunhan edes oikeaan metsään osoittaa. :uzi:

Raanteet ovat tietty kipsiä vaille laukaisun jälkeen, mutta henki säilyy. Vastapuolesta ei voi sanoa ihan samaa. :D

40mm:n haulilataus.

ns. kovien jätkien ase. :a-laugh:
 
JOKO kirjoitti:
Hätäapuaseeksi katkaistu haulikko. Tulee valmista vähemmälläkin osaamisella.

Pitäisi suunnitella asiaan ihan oma ase. Tavoitteena tulisi olla pohjimmiltaan käsikäyttöinen viuhkamiina. Putkella pituutta kymmenisen senttiä ja halkaisija tuplasti normaaliin 12 kaliiperiseen verrattuna. Sikamaisen ärhäkkä ajoaine haulien taakse. Aina osuu, kunhan edes oikeaan metsään osoittaa. :uzi:

Raanteet ovat tietty kipsiä vaille laukaisun jälkeen, mutta henki säilyy. Vastapuolesta ei voi sanoa ihan samaa. :D

Ja niiden kouluttamattomien käyttäjien vahingonlaukausten jälkeen rakennetaan aseeseen sellaiset varmistimet ettei varmaan saa kukaan laukaistua missään tilanteessa.
 
setämies kirjoitti:
Parhaimmillaan joudun vielä kaiken lisäksi toimimaan vaunun sisällä, jossa reiteen kiinnitetty ase on yhtä kuin kaikkialle kiinni jäävä hakanen.

Läpäisystä lienee turha edes puhua, kun ainoat liivittömät taistelukentällä ovat omat toisen lähdön jalkaväen taistelijat ja SAPI-levyn läpäisyyn ei riitä edes 7.62x39..

Eli: 1-2 asetta ryhmään erikoistilanteita varten. Yhtä lailla KK on hyvä olla joka ryhmässä, mutta sillä on turha aseistaa kaikkia.

Ei ajoneuvokäytössä kukaan täysjärkinen käytä reisikoteloa, jolla on joku muu mahdollisuus ja jos ei ole niin käännettynä reiden päälle. Luontevinta ajoneuvokäytössä on pistoolia pitää liivissä. Josta päästään siis taas kysymykseen, että jokaisen aktiivisen reserviläisen pitäisi kyllä omistaa liivikin, johon omien mieltymysten mukaisesti olisi asetettu taskut ja tarvikkeet. Noh, liivit ja taskut ovat helppoa hankittavaa ja saippuan hinnoissa verrattuna aseisiin ja patruunakuluihin harjoitellessa.

Jos kommenttisi viittasi PDW-kaliiberisten aseiden läpäisyyn niin ainakin ne läpäisevät peruspistoolikaliibereita paremmin, tosin eivät rynkyn vertaa. Tälläisiä kohteita, johon niistä on hyötyä verrattuna normaaliin pistoolikaliberiin, ovat siis kypärät ja liivin osat, joita eivät kovat levyt suojaa, joiden suojaustaso länsimaissa on nykyisin n. IIIA. Meitähän kyllä ensisijaisesti kiinnostaa muiden kuin perinteisten länsimaiden ensilinjan taistelijoiden suojaustaso.

Henkilökohtaisen vara-aseen pitäminen ryhmäkohtaisena tarkoittaa lähinnä status-esineen symbolia johtajilla. Pistoolit, aivan kuten kaikki muutkin aseet pitäisi jakaa osaamisen ja tehtävän perusteella. On vaikea kuvitella erikoistilannetta, johon vain pistoolilla olisi asiaa mihin sitten riittäisi sen jakaminen erikseen. Tulee mieleen ainoastaan Vietkongin tunneliverkostojen putsaus. Ei taida löytyä Suomesta tälläisiä kohteita?
 
Mieluummin näkisin peruskivääriryhmillä 1-2kpl kunnon valopistooleita kuin saman verran 9mm pistooleita. Hyöty on aivan toista luokkaa varsinkin nykyisillä VV-määrillä ja onhan moinen kapine käytännöllinen myös merkkaamiseen ja maalinosoitukseen.

Mikäs muuten mahtaa olla PV:n valopistoolitilanne nykyään. Vieläkö käytössä on ne samat muinaismuistot kuin 90-luvulla, vai onko päivitystä tapahtunut?
 
Back
Top