Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Pohjoisen operaatio

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja AJJV, 03.04.2017.

 1. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  450
  Tykkäykset:
  438
  Pisteet:
  36
  Pohdintaa syitä ja suuntia miksi ja mihin venäjä hyökkäisi pohjois-suomen alueella.

  Paikallisjoukkojen ketjun alle tuli niin hyvää settiä, että mun mielestä tää ansaitsee oman ketjun.
   
 2. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,877
  Tykkäykset:
  7,731
  Pisteet:
  1,286
  Kiitos avauksesta. Siirrän siitä toisesta oman aivotuotteeni tähän.

  Omassa mielessäni "Lapin katkaisun" linja noudattelisi maantietä ja menee Kemijärvi - Sodankylä - Kittilä - Kilpisjärvi .
  Perustelu: Suomalaisia on sisään jäävällä alueella vain noin 50.000 ja sen porukan lähettäminen pois olisi suht helppoa. Isompia kahakoita ei ehkä olisi odotettavissa, erämaatahan kaikki on eikä paikallisjoukkoja näkyvillä. Viesti länteen olisi selvä, Venäjä kutittaa Nato-rajaa Norjan kanssa, ruotsalaisella valahtaa löysät housuun ja Murmanskin suojaksi on tehty suojavyöhyke jota itse valvoo.

  .
   
  TBman tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  450
  Tykkäykset:
  438
  Pisteet:
  36
  Oma ajatukseni on että taustasyynä pohjoisen-operaatiolle olisi joko Suomen pohjoisten taisteluosastojen sitominen, pois päähyökkäyksen sivustalta tai @proileri mainitsema länsimaiden näpäytys pohjoisemmassa suomessa ja rovaniemen haltuunotto. Mikä Syy on ens8immäinen hyökkäys tapahtuisi Kostamus-kuhmo akselilla tavoitteena Oulu tietä 89 pitkin. Tie 89 on päällystetty sekä suomessa että venäjällä. Venäjällä tien kunto on huonompi, mutta ei estä raskaiden joukkojen liikkumista, huolto saadaan hoidettua junarataa hyödyntäen. Toinen kärki tulee Kuusamosta yli jonka tavoitteena on edetä tietä nro 866 Kuusamoon ja sieltä tietä nro 20 Ouluun. Tärkein tavoite näillä hyökkäyksillä olisi kuitenkin sitoa joukkoja. Nämä kaksi rajanylityspaikkaa ovat käsittääkseni parhaimassa kunnossa myös venäjän puolelta. Googlemapsia ( @peelo kehoitti) käyttäern venäjän puolella tie 866 on leveä hyvinhoidettu hiekkatie, joka kestää raskastakin liikennettä (parempi kuin meidän metsäautotiet.)

  Jos tarkoitus olisi näpäyttää länsivaltoja ja kiistää meidän oikeus omaan päätöksentekoon olisi tämä:

  Toki venäjällä oiisi tässä operaatiossa vain vähän voitettavaa, saaden meiltä kuitenkin vahvan vastuksen huonossa maasatossa, johon meillä on enemmän alueelle koulutettuja joukkoja.
   
 5. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  450
  Tykkäykset:
  438
  Pisteet:
  36
 6. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,669
  Tykkäykset:
  2,620
  Pisteet:
  1,286
  Jos maayhteys Norjaan ja Ruotsiin katkaistaan ja lisäksi Suomi merisaarretaan niin sen jälkeen ilma-ase ja erikoisjoukot riittäisivät lopun hoitamiseen ajan kanssa.
   
 7. scip10

  scip10 Eversti

  Liittynyt:
  23.07.2012
  Viestejä:
  1,751
  Tykkäykset:
  2,875
  Pisteet:
  316
  Venäjällä on tapana luoda konflikteja rajanaapureihinsa, etteivät nämä siirry liian pitkälle lännen vaikutuspiiriin. Suomi ei ole entinen neukkutasavalta, mutta NATO-jäsenyys saattaisi olla Putinille punainen viiva.

  Jos Ruotsi vuosikymmenen lopulla ilmoittaa hakevansa NATO-jäsenyyttä, alkaa myös Suomessa NATO-option lunastus näyttää ajankohtaiselta. Venäjän reaktio mahdolliseen jäsenyyteen on luoda Suomeen konflikti joka estää jäsenyyden ja varmistaa Suomen "puolueettomuuden". Koko valtakunnan miehittäminen Kymenlaakson Kurskeineen on tähän tarkoitukseen liian kallis ja epävarma operaatio, joten kohteeksi otetaan Pohjois-Suomi.

  Ensin luodaan sopiva informaatio-operaatio. Sitten itseään puolustaviksi suomenvenäläisiksi naamioituneet erikoisjoukot luovat sekasortoa Pohjois-Suomen paikkakunnille, ja lopulta tilanteen yhä pahetessa Venäjän joukot Petsamosta ja Alakurtista ylittävät rajan, samalla kun Venäjä ilmoittaa tuovansa joukkoja Pohjois-Suomeen turvaamaan rauhaa ja suojelemaan etnisiä venäläisiä suomalaisten viranomaisten mielivallalta. Samaan aikaan erikoisjoukot ottavat haltuun Kemin, Rovaniemen, Kemijärven ja Sodankylän.

  Venäjän laivasto alkaa tarkastaa Suomeen kulkevia laivoja estääkseen asetoimitukset kriisialueelle ja lamauttaa samalla Suomen talouden. Kannaksella ja Karjalassa harjoittelee täydessä valmiudessa mekanisoitu armeijakunta ja Venäjän ilmavoimat painostaa Helsinkiä valehyökkäyksin ja ilmatilaloukkauksin.

  Lopputuloksena Lappi on venäläisten hallinnassa, Suomi kontrollissa ja NATO:n alueet Pohjois-Norjassa ja -Ruotsissa uhan alla.
   
  Pihatonttu tykkäsi tästä.
 8. Ressu70

  Ressu70 Luutnantti

  Liittynyt:
  26.10.2016
  Viestejä:
  329
  Tykkäykset:
  230
  Pisteet:
  36
  No hyvät veljet, ei nyt vielä etukäteen antauduta:cool: Jos on tullut kuljettua Lapin erämaissa Levin keskustaa syvemmällä ymmärtää miten vitukseen vaikeaa siellä on operoida moottoroidulla joukoilla tiealueiden ulkopuolella. Ei onnistunut taannoin sakemanneilta eikä venäläisiltä ja yllätys yllätys: olosuhteet eivät sen jälkeen ole parantuneet hyökkääjän kannalta. Puolustajan kannalta tilanne on taas helpottunut merkittävästi, tietä pitkin kulkevia joukkoja vastaan on muutakin kuin halkoja telojen väliin...

  Ja sitten nämä "suomenvenäläiset", Lapissa periaattessa joka ukko rovakadun ulkopuolelta osaa liikkua ja elää korvessa, lisäksi kaapista löytyy omasta takaa kättäpitempää jota myös osataan käyttää. Sitten on vielä paikallistuntemus jota on kertynyt kehdosta saakka, ei ole helppo homma "suomenvenäläisillä" edessä.
   
  herra47, VilleK, Rajajääkäri ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 9. MeriTJ

  MeriTJ Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.08.2014
  Viestejä:
  1,013
  Tykkäykset:
  1,742
  Pisteet:
  156
  Jos nyt unohdetaan lapinmiesten omat pyssyt kaapeissaan niin olen samoilla linjoilla tuosta muuten että edes millään Alakurtin 3000 miehen arktisella poppoolla et tuota haltuusi ota. Hankalaa seutua huollollisesti, maasto todellakin rajaa liikettä ja talvi hankineen tekee temput monelle muuten toimivalle tavalle toimia. Silkkaa Raatteentietä tähän päivään päivitettynä tulijalle tarjolla edelleen. Itse pitäisin tuota operaatiosuuntaa sellaisena että sieltä koitettaisiin mennä kovaa läpi koukkaamaan Norjan kylkeen mutta olosuhteet kyllä millekään isommalle offensiiville vs mitä siellä on jaossa ei täsmää. Jolloin kiila Sallasta Suomen halki ja pääpaino LPR-Kouvola-Lahti suuntaan tuntuisi minusta vieläkin käypäsimmältä tavalta tulla Venäjänmaalta tänne pahantekoon. En lähtisi itse koittamaan mutta minä en olekaan naapurimme pomomies.
   
 10. c.o.

  c.o. Alikersantti

  Liittynyt:
  27.12.2016
  Viestejä:
  87
  Tykkäykset:
  125
  Pisteet:
  6
  Tieverkko on parantunut uskomattoman paljon viime sodista. Ei hyökkääjällä ole tarvetta lähteä Lapin erämaihin. Senkun ajellaan teitä pitkin eteenpäin.

  Nurmes etelärajana mennään, Ouluun kun pääsee tosi näppärästi Oulujärven eteläpuoltakin. Ja kun etelästä päin edetään niin puolustajilla on toivoton homma edessä, jos ja kun ei ole mekki Oulussa vastassa. Tulee traktorimiehille kiirus, kun vihollinen on motittanut 150 km päässä selän puolelta.
   
  TBman tykkäsi tästä.
 11. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,069
  Tykkäykset:
  9,338
  Pisteet:
  1,286
  Kuva isoimmista teistä yleiskuvan saamiseksi, kyllä ne venäläiset pääsevät esim Sallan seudulta aika moneen suuntaan teitä pitkin.

  [​IMG]
   
  TBman tykkäsi tästä.
 12. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  450
  Tykkäykset:
  438
  Pisteet:
  36
  Tämän oulu järven eteläpuolen puollustsminen olisi kyllä aika helvettiä, mutta valtatrille 27 ja 28 pääsemiseksi pitäisi vartiuksessa tullessa saada kajaani haltuun ja pohjois karjalan inarista tullessa iisalmi. Väitän että tekemätön paikka niille voimille mitä venäjällä on asettaa pohjoiseen.
   
  TBman tykkäsi tästä.
 13. TBman

  TBman Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.12.2014
  Viestejä:
  3,653
  Tykkäykset:
  4,909
  Pisteet:
  1,286
  Tämän pohjoisen puolustus on mielestäni tärkeä asia ja siksi haluaisin
  K9 ja Leo 2A6 kalustoa Kajaaniin, Rovaniemeen, sekä Sodankylään.
  Mutta ymmärrän niukkuuden jakamisen etelän tärkeille strategisille alueille, koska uhka on koko maata koskeva ja etelässä elää kuitenkin suurin osa kansalaisistakin.
  Mutta strategisesti ajatellen Lapin menettäminen olisi paha isku suomen puolustuksen uskottavuudelle. Olisihan se upeaa saada tilata vaikka 300 leo2 viimeisintä mallia ja samanmoinen satsi k9 kalustoa pelkästään Kajaanista ylöspäin. Sitten Patriot-hankinta koskien koko maata ja F35c+päivitykset 2060 asti 150 kpl, superhornettia 60 kpl, jotta saadaan vähän sitä CAS kykyä... huolto ajantasalle järjestelmälle ja kalustolle, sekä motivoitunutta henkilöstöä palkan edestä töihin. Saisimme koulutettua koko maan budjetin verran helposti, mutta tiedän tämän olevan unta vaan...
   
 14. Mainos 15. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,877
  Tykkäykset:
  7,731
  Pisteet:
  1,286
  Jokin hässäkkä pohjoisessa Suomessa sitoo jonkin verran joukkojamme ja huomiotamme paljon pohjoiseen ja samalla onkin mahdollista toteuttaa varsinaista ehkä sanoisko "päätapahtumaa" etelässä vaikka kaakonkulmalla.
  = 2 x Krim ?
   
  vastarannankiiski tykkäsi tästä.
 16. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,471
  Tykkäykset:
  2,054
  Pisteet:
  156
  Mielenkiintoista!

  Tämmöisessä skenaariossa jossa tarkoitus olisi sitoa meidän joukkojamme, riittäisi pienempikin alue vallattavaksi. Jos "Ethelän hethelmänä saishi khommenthoida" niin ei tarvitsisi koko lappia yrittää haukata vaan pienempi pala riittäisi, esimerkiksi alue Ivalo-Inari-Utsjoki alue kokonaisuudessaan eli Inarin ja Utsjoen kunnat. Ja puhtaasti painostus- ja joukkojen sitomisen mielessä. Tämä olisi kova psyykkinen isku koko maalle.

  - Pienempi alue rajan tuntumasta on helpompi ottaa haltuun kun suurempi maakunta
  - Pienen alueen haltuunotto sujuu pienemmillä ja kevyillä joukoilla helpommin
  - Pienellä alueella on helpompi ryhmittyä puolustukseen vastahyökkäystä varten jos kuitenkin syvyyttä on riittävästi
  - Pientäkin aluetta voisi kuitenkin puolustaa mekanisoitua vastaiskua vastaan verraten kevyesti kuljetettavalla kalustolla (heittimet, pst-ohjukset, it-ohjukset jne)
  - Pienemmällä alueella rajan tuntumassa raskasta kalustoa voisi vastustaja ehkä sijoittaa omalle puolelleen rajaa (raskaampi it-kalusto, raketinheittimistö jne)
  - Pienemmällä alueella puolustukseen ryhmittynyttä joukkoa voidaan ehkä helpommin täydentää ja huoltaa ilmateitse
  - Pienen ja rajan tuntumasta vallatun alueen huolto on helpompi järjestää omalta puolelta rajaa ja muodostaa sinne puolelle toimiva tukialue
  - Ottamalla alue haltuun mahdollisimman pohjoisesta, hajautetaan meidän operatiivisia joukkojamme suuremmalle alueelle valtakunnan alueella


  Naapurin kannalta Inarin ja Utsjoen kuntien haltuunotto saisi kyllä Norjan ja Naton repimään ainakin pelihousunsa, vastatoimenpiteet on sitten toinen juttu. Meidän vastahyökkäyksen teko Inari-Utsjoki alueelle saattaisi näin etelän suunnalta katsottuna termin molemmista merkityksistä käsin, olla aika hankalaa. Kittilän suunnasta vastaan puskee Lemmenjoen kansallispuistoa joka nyt ei varmaankaan ole mitään ideaaleinta mekanisoidun osaston hyökkäysmaastoa. Sama näyttäisi olevan Sodankylä-Savukoski suunnalla. Lokan tekojärvi ja Porttipahdan tekojärvi rajaa liikkumista, samoin UKK:n ja Sompion kansallispuistot. Ainoastaan E75:ttä pitkin em tekojärvien välisten kannaksen kautta näyttäisi jonkinlainen hyökkäys- ja huoltoura aukeavan. Paras mahdollisuus vihollisen lyömiseen olisi tehdä se Norjan lapin kautta samanaikaisesti toteutettavalla iskulla selkään, mutta tästähän ei ole mitään takeita koska sotilaallisesti yksinjät... eikun liittoutumaton olemme.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 17. proileri

  proileri Majuri

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  1,179
  Tykkäykset:
  1,726
  Pisteet:
  156
  Tuttava kävi pari vuotta sitten ajelemassa reitin Ivalo-Murmansk-Salla, ja kuulemma molemmille päärajanylityspaikoille menee kapea mutta raskaalle liikenteelle sopiva maantie mallia kotimainen kolminumeroinen, pääosin asfalttia. Reilu 100 km rajasta Murmannin rataa seuraava maantie on suhteellisen vilkas ja leveä kaksikaistamaantie. Kuolan niemimaalla on paljon satama- ja kaivostoimintaa, joten sikäli liikenneyhteydet ovat venäläisittäin hyvät.

  Inarijärven pohjoispuoli olisi kyllä helppo ottaa haltuun, jos Norjan puolelta ei muodostu uhkaa. Järvi ja erämaa muodostavat aika hyvät puolustusasemat.
   
  Viimeksi muokattu: 04.04.2017
  vastarannankiiski tykkäsi tästä.
 18. viesti-timo

  viesti-timo Kersantti

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  131
  Tykkäykset:
  125
  Pisteet:
  16
  Jos olisin naapurin läntisen sotilaspiirin komentaja niin kyllä maahyökkäyksen ura kulkisi Alakurtista Sallan kautta Rovaniemeä ja Kemiä kohti. Suoperästä ylittäessä kannattaisi lähteä vain Oulua kohti ja se on järkevämpi toteuttaa Vartiuksen kautta, Raja-Joosepista voisi ottaa haltuun tien Karigasniemeen painostustarkoituksessa mutta ainakin Raja-Jooseppi-Ivalo-väli on pientä ränniä vaarojen välissä että siinä ajellaan tietä pitkin jonossa.

  Alakurttiin asti tulee junarata ja siellä on varuskunta valmiina, joten se tuntuu kaikkein loogisimmalta paikalta joukkojen kokoamiseen ja perustamiseen. Kelloselästä voisi lähteä pohjoiseen tai Sallan kautta Kuusamoa päin, mutta siellä saisi huristella BMD-kakkosella ihan rauhassa kenenkään huomaamatta. Tiellä 82 Rovaniemelle kapeimmat kohdat osuvat Kemijärven silloille, mutta Kemijärveltä löytyy myös pieni lentokenttä maahanlaskua varten. Maahanlaskujoukot voisivat ottaa haltuun tärkeimmät kohteet ja hidastaa suomalaisten etenemistä Sallan suuntaan. Samanaikaisesti tapahtuva Rovaniemen ja mahdollisesti Kemin lentoasemien haltuunotto helpottaisi maahanlaskujoukkojen saapumista.

  Oikeastaan missään ei ole tilaa levittäytyä laajempaan hyökkäykseen mikäli aikoo edetä nopeasti jolloin hyökkääminen vaatii todella paljon ilmatukea ja tienvarsia saa murjoa tykistöllä koko matkalta. Eli mitään Krimin tai Georgian tyylistä "ajetaan vaan sinne ja otetaan paikat haltuun" -taktiikkaa ei voi käyttää. Ketterää ja suht helposti toteutettavaa operaatiota miettiessä ainoaksi vaihtoehdoksi jää vihreiden miesten sekasorto-operaatiot Rovaniemellä tai muissa vähän isommissa keskuksissa.
   
  proileri tykkäsi tästä.
 19. Ottoville

  Ottoville Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.12.2010
  Viestejä:
  2,099
  Tykkäykset:
  4,047
  Pisteet:
  636
  Minä en, Kajaani on aivan liian lähellä rajaa.

  Tuo kaluston pitäisi olla 24/7 valmiudessa koko ajan Kajaanissa.
  Ja siihen ei ole rahaa/halua.

  Koko varuskunta pitäisi ”siirtää länteen” jotta sitä ei menetettäisi heti ”ensimmäisinä tunteina”.
   
  Pihatonttu tykkäsi tästä.
 20. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  450
  Tykkäykset:
  438
  Pisteet:
  36
  Höpsis. Ei se kajaani niin likellä ole.
   
  TBman tykkäsi tästä.
 21. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,471
  Tykkäykset:
  2,054
  Pisteet:
  156
  Itse mietin sitä, että pohjoisessa on varmasti paljon, pakon sanelemista syistä, harvaan valvottua aluetta jota pystyy yllätyselementin turvin, verraten helposti ottamaan haltuunsa kohtaamatta suurtakaan vastarintaa. Vaikka suoranaista operatiivista ja offensiivista merkitystä näillä haltuunotoilla ei olisi, olisi merkitys aina symbolinen ja pakottaisi meitä sitomaan sinne eriasteisia joukkoja ja miettimään manöövereitä. Ehkä jopa sitä terävintä keihäänkärkeä operatiivisista joukoista.

  Alueen valtaaminen ja sillanpäiden muodostaminen rajalta "Pullistumiksi ja tyriksi" joihin sitten jäisi vihollinen puolustukseen. Kevyitä joukkoja. MT-LBV:tä, moottorikelkkaa talvella ja koptereita sinne minne gummipyörä ei vie. Paaaljon heittimiä (82 & 120), erilaisia pst-ohjuksia, it-ohjuksia, kranaattikonekivääreitä. Myöhemmin kopterikuljetuksilla tarvittaessa jopa kevyempää tykistöä painoluokassaan. Huoltoa tarvittaessa ilmateitse ja koptereilla.

  Vaikka kevyet joukot ovat kevyitä joukkoja, soveltuvat ne kuitenkin hankalassa maastossa puolustukseen paremmin kun hyvässä hyökkäykseen. Helpompi on keppihelvetissä, metsässä, suossa ja tunturissa puolustaa kevyillä joukoilla kun hyökätä samoilla joukoilla avoimella ja kovapohjaisella panssaritantereella. Jos puolustavissa kevyissä osastoissa esimerkiksi heitinten tiheys saadaan suureksi ja pst-ohjusten samoin, saattavat tämmöistä osastoa vastaan suoritetut, taisteluajoneuvojenkin tukemat hyökkäykset muodostua hankaliksi ja kalliiksi. Etenkin jos puolustava osapuoli pystyy samalla kiistämään meiltä ilmatilaa ja operoimaan omalla ilma-aseellaan. Menetyksiin ei tällä maalla oikein ole varaa.
   
 22. Rintamakarkuri

  Rintamakarkuri Kersantti

  Liittynyt:
  12.07.2016
  Viestejä:
  111
  Tykkäykset:
  84
  Pisteet:
  16
  Totta tämä, Suomen kannattaa lopettaa puolustusvoimat kokonaan, kun ei sille A2 keltaiselle mahda yhtään mitään, kun meillä ei ole miehiä eikä aseita, joilla vaikuttaa tilanteeseen. Sen kuin vain kävelevät Ouluun. :(
   
  VilleK ja Jukkis tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu