Nykyinen puolustusministeri "tarjosi" aikanaan poliisille, sijoituksesta putoavia sotilaspoliisiyksiköitä.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/a...ri-reservilaisista-taydennyspoliiseja/5577832
Sotilaspoliiskoulutus on kehittynyt 2000 luvulla paljon, siitä mitä se oli ennen nykyistä lakia Puolustusvoimista.
Voimankäyttökoulutus ja -ohjeistus on yhteneväistetty kaikilla viranomaisilla samanlaiseksi, samoin vaatimukset oikeuksiin. Lakeihin ja asetuksiin on tulossa lisää yhteneväistäviä viilauksia.
Reservissä on paljon vanhoja sotilaspoliiseja, jotka ovat suorittaneet vm-palveluksensa aikanaan ennen koulutuksen muuttumista. Läheskään kaikkia aikanaan spol-tehtävissä vm-palveluksen suorittaneita ei olla sijoitettu SA spol-yksiköihin, koska niitä yksiköitä ei ollut aikanaan niin paljoa kuin ra-vartiotehtäviin tarvittiin spol-varusmiehiä. Näiden henkilöiden vm spol-taustalla ei ole mielestäni mitään arvoa tänä päivänä, ilman SA-sijoituksen mukaista säännöllistä tehtävän mukaista kertausta.
Oma näkemykseni poliisille luovutettavista yksiköistä on, että ne on pitänyt joukkotuottaa 2000 luvun loppupuolella, kertausharjoitettu, nyt korvattu tuoreemmalla jotu-yksiköllä ja PV:lla ei ole enää jatkosijoitusta kyseiselle yksikölle. Jatkosijoitus poliisin käyttöön kun tiedettäisiin yksikön viimeisessä kh:ssa, niin poliisi voisi olla paikalla kertomassa asiasta ja siitä miten koulutus tapahtuu yksikön siirttyä poliisin reserviksi.
Jos MPK olisi jossain roolissa poliisin reservin kouluttajana, minun näkemys olisi vain puitteiden luominen koulutustapahtumille. Kouluttajina tulee olla poliisit ja ehkä valikoidut ammattisotilaat.
Poliisi, oli se virassa oleva tai reserviä, käyttää merkittävää julkista valtaa kansalaisiin nähden, jolloin kansalaisten oikeusturva pitää taata jokaisen reservistä poliisin tehtävään koulutettavan osaamisen varmistamisella.
Jos PV ja poliisi päättävät lainsäätäjien siunauksella tehdä asiassa yhteistyötä, tuo poliisin reserviksi siirtyminen voitaisiin ottaa huomioon jo vm-palveluksen aikana ja aloittaa koulutus j-kaudella, jolloin sotilaspoliisit harjoittelevat muutenkin poliisin kanssa yhteistyötä. Sen jälkeen asiaan voisi uhrata kertausharjoituksissa aina muutaman tunnin, jolloin poliisi vastaisi koulutuksesta.
Toinen vaihtoehto, joka ei sulje pois poliisijohdon ja pumin esittämiä, koulutetaan siviilipalvelusmiehistä poliisille ja pelastustoimelle reserviä. Siellä on joutilasta sakkia, joille pitää keksiä mielekästä tekemistä vuodeksi. Aineksesta pitäisi tietty valita sopivimmat. Sivareita on aikanaan koulutettu ainakin lentokentille palomiehiksi.
Mahdollisuus kouluttautua poliisin reserviksi sivarina, voisi tietty pikkasen viedä potentiaalista ainesta vm-palveluksen suorittajista.
Silloin koulutus voisi tapahtua ainakin osittain poliisi amk:lla muiden oppilaiden kanssa yhtäaikaa. Reserviin koulutettavat kun ei tarvitse niitä amk yleissivistäviä opintoja, työharjoittelunkin voisi hoittaa työelämään tutustumisen kaltaisena toimintana, lähinnä sellaisissa tehtävissä joihin poliisin reserviä on tarkoitus käyttää.
Pelastustoimella on reservinä omat vapaaehtoiset, mutta käsittääkseni läheskään kaikille ei ole saatu VAP:ia SA-sijoituksen takia.
AY liitto-oravat varmasti pistävät hanttiin, mutta tuskin kaatavat poliisin reservin muodostusta, joka pitää kuitenkin jollain tavalla hoitaa.
Tämä vain tällaisen "kesäkessun" ajatuksena asioista, josta on joskus puhuttu kahvipöydässä ja samalla lauteella poliisien kanssakin.