Janne Tervola
Enduro Brutal nähdään kuluvan vuoden Päijänneajossa 16.–17.3. Kari Nenosen kuljettamana.
MOOTTORIPYÖRÄT
Janne Tervola
T&T koeajaa "HD Päitsille": näin taittuu 1000-kuutionen Brutal Enduro lumella – katso video
Enduro Brutal nähdään kuluvan vuoden Päijänneajossa 16.–17.3. Kari Nenosen kuljettamana.
Brutal Enduro on enduropyörä, jota liikuttaa Harley-Davidson -taustainen moottori. Harley-Davidson on nykyisin paremmin tunnettu kadulle suunnatuista pyöristään. Ennen oli toisin. Merkki oli kovasti kilpailutoiminnassa mukana.
Harva tietää, että merkillä on voitettu vuodesta 1927 järjestetty suomalainen luotettavuusajokilpailu, Päijänneajo 12 kertaa.
Sotien jälkeen H-D joutui antamaan kärkisijat kevyimmille pyörille. Nyt 84. Päijänneajoon H-D-taustaisella pyörällä osallistuu Tohmajärven enduroseuran Kari Nenonen. Kuntoluokassa kilpailumatkaa kertyy kahtena päivänä 550 kilometriä.
"Kaupasta ei näin brutaaleja pyöriä saa"
Nenosella on toki oma kilpaenduropyörä, mutta löperö sanankäyttö pisti miehen tarttumaan raskaamman menopelin tankoon. Idea syntyi jo vuosia sitten, kun hän oli Päijänneajon huollossa seurakaverilleen.
"Oltiin Mielosen Jarille Päitsillä huollossa ja hän ajoi sen läpi. Tuli sellainen ajatus päähän, että jos joku minulle Harlikan rakentaa, niin lähden. Mainitsinkin asiasta", Nenonen kertoo.
Asian kuuli myös Jorkki Korhonen, jolla asia oli jo pyörinyt mielessä.
"Olen pikkusen sekaantunut adventurehommiin ja pidempiin reissuihin Venäjälle ja Mongoliaan. Minä en ainakaan uskalla lähteä niihin maihin Windows-ohjatulla laitteella. Pitää olla vehje, jonka pystyy korjaamaan sirpillä ja vasaralla. Kaupassa ei ole tällaisia brutaaleja pyöriä", Korhonen kertoo.
Omavalmiste
Endurokelpoisten osien luovuttajaksi päätyi 400-kuutioinen Suzuki DR-Z. Enää puuttui projektin vaikein vaihe, moottori. Buellin XB-moottorin Korhonen halusi siksi, että se on ensiövedon kanssa lyhyempi kuin Harley-Davidsonin isolohkomoottorit.
Kun moottori löytyi, piti vielä miettiä, kuinka pelistä saisi tieliikennelaillisen.
"Onneksi meillä on Modified Motorcycles Association Finland, joka on ollut edistämässä asioita niin, että voimme rakentaa Suomessa omavalmisteita.
Korhonen hyödynsi Suzukin rungosta öljytankin, jousituksen ja takahaarukan. Buellin moottorista huolimatta akseliväliksi tuli 1,7 metriä. Se on noin 20 senttiä kilpaenduroa pidempi. Omamassa jää reilusti alle 200 kilon. Polttoaineen syötön Korhonen muunsi suihkutuksesta kaasuttimelle.
Kun runko oli saatu kasattua ympärille, loppu rakentamisesta olikin pakoputkiston rakentamista ja enduroajoon sopivien varusteiden kehittämistä.
Kapea satula ja alhainen istuinkorkeus helpottavat pyörän käsittelyä hitaassa nopeudessa. Kakkis on helppo pyöräyttää, vaikka pyörällä on massaa vajaa 200 kiloa.
Brutal Enduron konttori on tilava. Satula on muotoiltu kapeaksi ja varsin suoraksi, mikä helpottaa liikkumista ja jalkojen ylettymistä maahan. Istuinkorkeus on alhainen näin suureksi pyöräksi.
Moottori käynnistyy nöyrästi ja jää hytkyen käyntiin. Äänitaso on yllättävän alhainen, eikä mekaanisia ääniä juuri kuulu.
Alipainekaasutin on onneksi varustettu kiihdytyspumpulla, joten kaasun voi avata nopeastikin ilman moottorin stumppaamista. Moottorin suuret sisäiset massat pitävät huolen siitä, että moottori kiihtyy hitaasti kilpakoneisiin verrattuna.
Hallintalaitteet ovat samat kuin tehdaspyörissä. Ensimmäistä kertaa pyörän päälle istuessani huomaan, että vasen jalkani ei osu tapille automaattisesti. Ensiöveto tekee moottorista leveämmän vasemmalta puolelta ja siksi vasemman puolen jalkatappi on oikeaa tappia ulompana.
Hetken pyörän päällä heiluttuani saan jonkinlaisen muistijäljen raajoilleni. Aloitan ajamisen lumiselta, auratulta pihalta. Pyörä tottelee ohjausta varsin hyvin, eikä vastoin ennakko-odotuksiani ole kova puskemaan. Muutaman paskaringin jälkeen tähtään metsäautotielle.
Fiilis on alkuun kaksijakoinen. Pyörä tottelee hyvin kuljettajaa kääntymisessä, mutta missaan jatkuvasti vaihteita.
Vaihtaminen on harjoiteltava uudelleen. Vaihdepolkimen liike on pitkähkö ja vaihdepoljin on saateltava loppuun saakka, jotta seuraava vaihde menee perille. Ilman kytkintä vaihtaminen ei tule mieleenkään.
Metsätiellä ajaminen on helppoa. Pitkästä akselivälistä johtuen luistot ovat rauhallisia ja pyörän käyttäytyminen on tasapainoista. Ohjaus kääntyy riittävästi, mikä mahdollistaa riittävän vastaohjauksen. Se myös helpottaa käännöksiä hitaassa vauhdissa.
Lumen sekaan
Siirryn pellolle auratulle lenkille. Pohja on pöpperölumien peitossa eivätkä penkat ole vielä niin kovia, että niihin voisi täysipainoisesti nojata.
Aloitan tutustumiskierroksilla ja tutustun pyörään. Jarrut toimivat loogisesti eikä keula niiaa liikaa jarrutuksissa. 15 asteen pakkasessa niitä on käytettävä jatkuvasti, koska pöllyävä lumi sulaa levyn pintaan ja jäätyy. Seurauksena on tilapäinen jarrujen häipyminen.
Jo parhaat päivänsä nähnyt takarengas söi vetopitoa varsinkin, kun pyörä oli suorassa. Reunassa nastat olivat paremmassa kunnossa ja pyörä kiihtyykin paremmin hieman kallellaan.
Alan löytää ajamisen rytmiä. Suurin häiriön aiheuttaja oli varsinaiselle kuljettajalle säädetty vaihdevivusto. Jos kakkosvaihde oli päällä, se aiheutti vaihteen siirtymisen vapaalle, kun nousin seisoma-ajoasentoon. Ajokenkäni kantapää osui tuolloin vaihdevivustoon ja liikutti vaihteensiirtäjää.
Sopivimmiksi ajovaihteiksi osoittautuivat kakkos- ja kolmosvaihteet. Pyörä jaksaa kulkea hyvin alhaisillakin kierroksilla eikä ykkösvaihdetta juuri tarvitse kuin liikkeelle lähdettäessä. Moottorin teho tulee tasaisesti ulos, mikä helpottaa ajamista.
Suurten pyörivien massojen takia 1000-kuutioinen moottori ei vaihde päällä nosta kierroksia kilpamoottoreiden tapaan. Tämän huomaan konkreettisesti parissa kaarteessa, jossa koitan saada lisää vauhtia vallista. Lisääntyvää tehontarvetta on paikattava kääntämällä kaasua ennakkoon tai livauttamalla moottorille kierroksia kytkimellä.
Enduroajoa ajatellen toisiovälitys saisi olla tiheämpi, jotta valinnan varaa vaihteissa olisi enemmän. Pienet kilpapyörät on tyypillisesti välitetty niin, että huippunopeus on vain 120 kilometriä tunnissa. Nyt huippunopeus riippuu enemmän kuljettajasta.
Vain spoori puuttui
Koajopäivänä ei ajomaastossa valitettavasti ollut kunnollista ajouraa eli spooria. Noin parikymmentä senttiä syvää spooria Päijänneajossakin on usein riittänyt reitin pohjoisilla osuuksilla.
Kuten kuljettaja Kari Nenonenkin totesi, nähtäväksi jää, miten paljon moottorin ensiövedon puoli hidastaa menoa. Se voi muodostua ongelmaksi, mikäli spoori on syvä ja sen reuna jäätynyt kovaksi. Tällöin pyörä voi jäädä moottorista kiinni.
Pyörä rakentajineen on esillä MP19 moottoripyörämessuilla Helsingissä 1.-3.2. osastolla 6h98.
https://www.tekniikkatalous.fi/tekn...nen-brutal-enduro-lumella-katso-video-6756580