Praha 1968 -miten Suomen PV/RVL reagoi?

mienkoiv

Kapteeni
niin,tässä nyt ukrainan tilanteen ja jokapäiväisen varautumishypetyksen innoittamana heräsi tällainen kysymys varttuneimmalle väelle

onko siis tietoa miten suomessa reagoitiin tammikuussa 1968?
itse muistan kuulleeni tornihuhuja linja-autojen varaamisesta ressujen kuljetukseen kouvolaan yms.?
hämärä muistikuva on myös jonkun kenraalin (sutela) muistelmista,että lähellä oli liikekannallepano tuolloin.
olisi mielenkiintoista tietää miten reagoitiin,jotenkin takuuvarmasti!
 
Hitto, edesmennyt naapuri kertoili tuosta. Oli ollut varusmiespalveluksessa silloin. Kuulemma oli ollut täysi meininki päällä, kapiaiset oli ollu jo valmiina sotaan. Muistaakseni ne oli roudannu perkeleesti kamaa rajan pintaan tms. Nyt on vähän paha kysyä...
 
Puolustusvoimien komentaja Keinonen piileksi jossain pohjoisessa koko kriisin ajan. Yksiköt jätettiin omien ratkaisujen varaan kuin Krimin varuskunnat sekä sotilasjohdon että poliittisen johdon taholta. Ainakin yksi varuskuntapataljoona lähti metsiin kovat a-tarvikkeet mukana, samoin ilmatorjunnassa varauduttiin. Nämä olivat kaikki erillisiä komentajien yksilöinä tekemiä valmiustekoja. Mitään pääesikuntatoimia ei tunneta, ei ainakaan Keinosen käskyjä. Hän halusi kai jo olla Neuvosto-Suomen komentaja.

Tai sitten meihin "ei kohdistunut sotilaallista uhkaa"?

Vakava tilanne oli Itämerellä, koska Neuvostoliiton Itämeren laivasto oikeastaan kokonaisuudessaan parkkeerasi Suomen aluevesirajan tuntumaan. Kirkkomaalle tullut ainoa käsky oli: varusmiehet on päästettävä viikonloppulomalle, jotta ei käyttäydytä provokatorisesti.

Yksi Ijushin-28 "maalinhinauskone" eli "Nikke", meidän tiedustelukäyttöön modattu kevyt pommittaja kävi kuvaamassa laivat. Kotkalaisilla meni varmaan paska housuun, kun se pyyhkäisi aivan kattojen tasalla ja maanrajassa ja yritti päästä huomaamatta kohdealueelle. Se otti kaiken irti ja veti merenpintaa 900 km/t ja kaartoi laivaston edestä ja lensi niin helvetin kyytiä takaisin Uttiin.

Kirkkomaan linnakkeessa päällikkö, Heikki Tiilikainen (asuu nykyään Kyproksella), määräsi kantahenkilökunnan ammattilaiset suuntakehille ja loput vaimoineen kantamaan kranaatteja. Suomen sotalippu oli varattu valmiiksi ja isoihin kaiuttimiin kytketty levysoitin - siihen oli laitettu valmiiksi äänilevy. Lippu salkoon ja porilaisten marssi soimaan, kun linnake taistee katkeraan loppuun asti, oli Tiilikainen päättänyt.

Kun laivasto-osasto alkoi tulla täyttä höyryä suoraan kohti aluevesirajaa, tykit suunnattiin kohtiammuntaan. Aluevesirajan tuntumassa osasto hidasti, kääntyi pois eikä palannut.

Heikki Tiilikainen ei ole muistelmissaan antanut edes välttävää arvosanaa Puolustusvoimien johdolle syksystä 1968.

That´s all I know.
 
Kyllä minä olen kuullut luotettavasta lähteestä, että esimerkiksi tietyillä kasarmeilla päivystäjälle annettiin päivystyspöytänsä laatikkoon Suomi-konepistoolin rumpulippaita oikein urakalla. Siis lahdattuja. Kasoittain. Ihan vaan varmuuden vuoksi.
 
Wirallinen totuushan kaiketi on, että Rajavartiolaitos ei havainut itärajalla yhtään mitään, eikä mihinkään valmiuden kohottamiseen ollut tarvetta.

Tosiasiassa tuohon aikaan rajan pinnassa asuneet ja rajamiehet perheineen kertovat hyvin toisenalaisesta totuudesta. Itse olen rajapitäjästä kotoisin ja tasanvarmasti täysipäiset evp-rajamiehet puolisoineen ovat kertoneet vuoden 1968 tapahtumista. Tai siis mitäänhän ei tapahtunut, mutta rajan takana oli täysi höökä päällä. Koskaan aikaisemmin eikä sen jälkeen ei niilläkään korpiseuduilla ole kuulunut tai näkynyt panssarivaunuja. Eikä varsinkaan panssarivaunuja, jotka olivat muutaman päivän ajan käynnissä 24/7 ja jatkuva harjoittelu käynnissä. Rajamiesten perheissä oli autot valmiina pakattuina ja osa siirsi jo lapsiaan sisämaahan päin edes muutaman kymmenen kilometriä kirkonkylälle.

En nyt muista mikä oli lähteenä, mutta joku tutkijakin tyrmäsi nämä kansantarinoiksi ja ehdaksi höpöpuheeksi ja perusteli väitettään sillä, että päivystyskirjoissa ei ole merkintöjä..

Googlekin löytää jotakin viitteitä epävirallisista rajatapahtumista:

http://rajamieskiltatre.nettisivu.org/rajatarinat/elokuu-1968-prahassa-ja-suomessa/

http://rajamieskiltatre.nettisivu.o...-unohtumaton-rajapartio-vuosikymmenien-takaa/
 
Olikos se juurikin tuon saman Tiilikaisen kirja se Kylmän sodan kujanjuoksu? Siinähän oli kertomukset tuosta linnakkeesta ja iljusiinista.

Muistaakseni siinä myös joku Turun IT-rykmentin silloinen luutnantti muisteli, että rykmenttiä oltiin jo kuormaamassa junaan, ja hän itse vei muutaman kuukauden ikäisen poikansa kesken vapaapäivän naapurille hoitoon, sanoen jotain sen suuntaista kuin "pitää lähteä sotaan, pidätkö huolta pojasta kunnes vaimo tulee takaisin."
 
Olikos se juurikin tuon saman Tiilikaisen kirja se Kylmän sodan kujanjuoksu? Siinähän oli kertomukset tuosta linnakkeesta ja iljusiinista.

Muistaakseni siinä myös joku Turun IT-rykmentin silloinen luutnantti muisteli, että rykmenttiä oltiin jo kuormaamassa junaan, ja hän itse vei muutaman kuukauden ikäisen poikansa kesken vapaapäivän naapurille hoitoon, sanoen jotain sen suuntaista kuin "pitää lähteä sotaan, pidätkö huolta pojasta kunnes vaimo tulee takaisin."

Juuri tuo oli muistinvaraisena lähteenäni. Olihan siinä tuo Turun juttukin, tosiaan. Hauska episodi. Luutnantti oli vasta muuttanut taloon eikä kai edes tuntenut naapuria. Antoi vauvan ja sanoi tosiaan, että pitele tuota hetki, kun pitää lähteä sotaan.

Mielenkiintoinen oli myös kuvaus vuodelta 1977, kun neuvostoliittolaiset lentokonekaapparit olivat Seutulassa. Paikalle juoksutettiin ensin joku varusmiesten virka- apu- ja sammutusosasto. Suomen hallitus meni lentokentälle pitämään hätäkokousta. Neukit perässä. Paavo Väyrynen päästi Neuvostoliiton suurlähettilään sinne. Kenraali Ermei Kanninen itki häpeästä, kun oven takana Neuvostoliiton lähettiläs johti Suomen tasavallan hallituksen kokousta.

Kanninen sopi nopeasti poliisin kanssa alueen eristämisestä eivätkä neuvostoliittolaiset enää kentälle päässeet.

Paavo Väyrynen on myös valmistellut vieraan vallan edustajan kanssa Suomen laillisen hallituksen kaatamista 1980. Tämän on todistanut myös osapuoli: KGB-mies Viktor Vladimirov.

Ja tällainen mies sai jatkaa poliittista uraa, olla ministerinä ja on kai vieläkin messissä.

Ymmärrätte varmaan, miksi tavan takaa kerron, että ne menneisyyden paskat on seulottava läpikotaisin. Asiat vaikuttavat nykypäivään.

Tervetuloa kaikille reunavaltion realismiin.
 
Wanhat rajapeikot ovat noista 1968-vuoden kohtalonpäivistä kertoneet. Epäselvyyttä ei ollut kuinka matsissa lopulta kävisi, mutta valmius siihen oli.
Puolustusvoimat toimi vailla koottua johtoa, mutta rvl aloitti omat toimenpiteensä uhkaavaa invaasiota vastaanottamaan.
 
Tämä nyt on tälläistä toisen käden tietoa hämäriin muistikuviin perusten mutta muistan kuulleeni että eteläsuomen lentokenttien kiitoradoille ja/tai niiden laidoille ilmeistyi postin jakeluautoja sekä joidenkin kuljetusliikkeiden (joiden omistaja tunnetun isanmaallinen tai omistaja oli valtio) rekkoja.
Näillä ajettiin jokseenkin normaalisti mutta parkkiin ne tuotiin aina kiitoradalle. Pitääkö tarina paikkansa ja oliko tällä toiminnalla jonkun valtiollisen instanssin hyväksyntä on sitten eri juttu. Hyvin kyllä blokkaa tuollaisen prahan tyyppisen lentokentän kaappausyrityksen.
 
Joo ja meriselityksen mukaan Kekkonen & Suomen sotilastiedustelu oli saanut Amerikasta varmalta taholta tiedon ettei Neuvostoliitto ole hyökkäämässä pohjoisessa...
 
Joo ja meriselityksen mukaan Kekkonen & Suomen sotilastiedustelu oli saanut Amerikasta varmalta taholta tiedon ettei Neuvostoliitto ole hyökkäämässä pohjoisessa...

Mielenkiintoista, jos näin on, koska syksyn 1968 ajankohta yllätti lännen kalsarit jalassa, vaikka aktiviteettia oli huomattu. Varsovan liitolla oli "sotaharjoitukset" - niin oli Tsekkoslovakiankin armeijan iskukykyisimmällä osalla. Tsekkisotaväen osallistujat vain ohjattiin harjoittelemaan (Varsovan liiton oma harjoitus!) alueelle, josta ne eivät olisi edes teoriassa voineet puuttua peliin samalla kun saman Varsovan liiton muut joukot ottivat maan haltuun.

Maskirovka, harhauttaminen on venäläisille ominaista. Amerikkalaisille ominaista on, että presidentti puhuu hyvän ja pahan taistelusta toisella puolen maailmaa ja alkaa kuukausitolkulla kerätä sinne kulmalle materiaalia.

Lentäjä Rasimuksen sanoin (kaksi keikkaa Vietnamissa, sata sotalentoa Thunderchiefilla): "Operaatio Rolling Thunderissa saatoimme kaataa koko kuorman johonkin viidakkopolun risteykseen. Saalis: taktinen polkupyörä ja norsu."
 
Yks kaverini oli ko. vuonna Utissa vm-palveluksessa ja sanoi, että olivat täydessä valmiudessa. Muutaman kerran jo istuivat koneessa kaikki kamat mukana valmiina lähtöön. Onneks sitä lähtöä ei tullut...
 
Puolustusvoimien komentaja Keinonen hiihteli koko kriisin ja piileksi jossain pohjoisessa. Mitään pääesikuntatoimia ei tunneta, ei ainakaan Keinosen käskyjä. Hän halusi kai jo olla Neuvosto-Suomen komentaja.

Mielestäni Keinosta on haukuttu ehkä vähän turhaankin. Mies oli etevä rintamakomentaja, josta jo mannerheimristinritarius kertoo jotain. Hän kuitenkin herätti kenraalikunnan kateuden etenemällä urallaan huomattavasti nopeammin kuin muut ja tullen pv:n komentajaksi, vaikka oli häntä virkaiältään vanhempia ja korkea-arvoisempia kenraaleja palveluksessa. Häneltä puuttui myös taju siitä, että julkisessa virassa pärjäämiseen vaaditaan poliittisia pelejä, joita hän ei osannut pelata ollenkaan.

Jopa se paljon kohua herättänyt lausunto Lalli-lehden haastattelussa oli pohjimmiltaan tarkoitettu pv:n hyväksi. Tässä haastattelussa hän sanoi:

Haastattelija: On väitetty, etteivät kansainväliset sopimuksemme aiheuta Suomelle mitään tietyn suuruisia maanpuolustuksellisia velvoitteita. Mitä mieltä olette tästä?
Keinonen: "Tällaiset väitteet, mikäli niitä on esitetty, eivät luonnollisestikaan voi pitää paikkaansa. Tärkein valtiosopimuksemme on YYA-sopimus, jossa me olemme sitoutuneet puolustamaan omaa aluettamme ja estämään sen kautta tapahtuvat hyökkäykset. Täten korostuu se puolustusvelvoite, joka meillä itsenäisenä valtiona muutoinkin on. Tietenkään YYA-sopimus ei puutu sisäisiin asioihimme esimerkiksi määrittämällä millainen käytännön puolustuskyky meidän on luotava. Tämä määritys meidän on itsemme kyettävä tekemään osana harjoittamaamme turvallisuuspolitiikkaa. Niinpä on laskettavissa se vähimmäispuolustuskyky, jolla voidaan torjua niin sanotut yllätyshyökkäykset ja siten taata riittävä aika esimerkiksi YYA-sopimuksen edellyttämien neuvottelujen käymiseen. "

Keinonen yritti käynnistää kampanjan PV:n määrärahojen korottamiseksi ja tämä lausunto oli tarkoitettu siihen. Eli ideana oli, että jo YYA-sopimus edellyttää tietyn tason suorituskykyä PV:ltä ja näin ollen määrärahat täytyy mitoittaa sen mukaan. Kun muuten vasemmistolaispainotteiset poliitikot olivat lähinnä leikanneet PV:n määrärahoja vedoten YYA-sopimuksen tuomaan turvaan, niin Keinonen yritti viestittää, että YYA-sopimus edellyttää, että pystytään vastaamaan myös lännen hyökkäyksiin ja siihen vaaditaan määrärahoja.

Koko juttu tietysti tulkittiin niin, että Keinonen pitää PV:tä NL:n puolustusjärjestelmän osana ja muut kenraalit heittivät katkeruuttaan vain lisää vettä myllyyn. Eihän siinä auttanut kuin erota .
 
Kyllä Keinonen hallitsi poliittisen vehkeilyn. Puoluekorttihan se hänet nosti pv:n komentajaksi. Herran pärseilyt vain menivät sen verran ylitse ettei Kekkonen voinut suosikkiaan enää lopulta pelastaa.

Sodan ajan ansioita tuo komentajakausi ei himmennä. Keinonen ei tosin toiminut sodassa komentajana vaan komppanian päällikkönä. Eikä Keinonen ollut ainoa MR-ritari, jota myöhempi rauhanaika koetteli. Hän tosin tipahti korkealta kun taas moni muu ritariveli tavallaan jämähti sodanaikaiseen rooliinsa.
 
Keinonen, joka oli äärimmäisen kunnianhimoinen mies, muuttui. Mutta kyllä häntä seurattiin.

Hiukan vähemmän on tiedetty, että komentajan lähin alainen (adjutantti Vesterinen) harkitsi tarvittaessa pidättää Keinosen.

En tiedä, kannattaako näitä vanhoja viedä henkilöihin asti. Enkä ole ottamassa Kenoselta hänen tekojaan nuorena "Pinnan" komentajana pois.
 
Tämä nyt on tälläistä toisen käden tietoa hämäriin muistikuviin perusten mutta muistan kuulleeni että eteläsuomen lentokenttien kiitoradoille ja/tai niiden laidoille ilmeistyi postin jakeluautoja sekä joidenkin kuljetusliikkeiden (joiden omistaja tunnetun isanmaallinen tai omistaja oli valtio) rekkoja.

Tikkakoskella pitkään palvellut entinen ilmavoimien mekaanikko on kertonut minulle, että Prahan miehityksen aikaan Luonetjärven kentän kiitotiet tukittiin ajamalla kantahenkilökunnan henkilöautot tukkeeksi. Ideana oli kuulemma estää neukkujen mahdollisten kuljetuskoneiden laskeutuminen.
 
Mennään ajassa vähän eteenpäin. Vuonna 1993 pantiin juuri näihin aikoihin lkp-harjoitus käyntiin Savon Prikaatissa. Muistan kun kateltiin televisiosta näkymiä Moskovasta ja tuumittiin, että mitäköhän tästä tulee?
No, niin on hassu nuoren ihmisen mieli, että kokelastupa oli henkisesti täysin valmiina sotaan, ettei jopa puuhun sitomisen tarpeessa :):unsure::rolleyes:.
Pelkkää arvailuahan se oli nämä yhteensattumat, toki mitään ei sanottu ja kaikki oli vain omaa nuorten miesten tulkintaa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Venäjän_perustuslaillinen_kriisi_1993
 
Tikkakoskella pitkään palvellut entinen ilmavoimien mekaanikko on kertonut minulle, että Prahan miehityksen aikaan Luonetjärven kentän kiitotiet tukittiin ajamalla kantahenkilökunnan henkilöautot tukkeeksi. Ideana oli kuulemma estää neukkujen mahdollisten kuljetuskoneiden laskeutuminen.
Jostain myös omiin korviini kantautunut tietoa että "Hyrylän hävittäjät" olivat varautuneet sulkemaan silloisen Seutulan lentokentän kiitotiet sora-autoillaan tarpeen niin vaatiessa. On varmasti olleet 'jänniä' aikoja aikalaisille. Käsittääkseni silloiset automiehet ei olleet mitään ylimpiä nl-sympatiseeraajia, kuulemma yhden näistä, legendaarisen sorakeisari Tauno Valon eduskuntavaali slogankin oli "Soraa sosialismin rattaisiin!"
 
Back
Top