Miltähän vuodelta mainitsemasi viite on, 6.10.2000 Kanninen lausui loiheman..., ei sillä että asiassa olisi kenellekään mitään yllättävää...
http://vanha.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/6.lokakuu/suom4000.htm
Jalkaväenkenraali Heiskasen elämäkerta paljastaa:
Suomella operatiiviset suunnitelmat idän sodanuhkaan jo "yöpakkasten" aikaan
Suomella oli operatiiviset suunnitelmat idän sodanuhkan varalta jo 1950-luvun lopulla, jolloin elettiin ns. yöpakkasten aikaa. Liikekannallepano- ja operatiiviset suunnitelmat olivat olleet sodan jälkeen kiellettyjä.
...
Ketunhäntä kainalossa
Pääesikunnan operatiivisella osastolla työskenteli silloin toimistoesiupseerina Ermei Kanninen, nykyisin kenraaliluutnantti evp. Hänestä tuli myöhemmin sekä operatiivisen osaston päällikkö että yleisesikunnan päällikkö.
- Julkisesti emme voineet varustautua Neuvostoliittoa vastaan, ja sitä ei voinut kertoa laajemmille piireille, kertoo Kanninen.
Näissä suunnitelmissa edellytettiin, ettei minkäänlaiset idän suuntaan menevät ajatuksetkaan saaneet vuotaa.
Kanninen kertoo saaneensa tehtäväkseen kontrolloida mm. sitä, että itäinenkin suunta aina tuli (operaatiosuunnitelmissa) pidettyä mielessä. Suunnitelmat operatiivisella osastolla laadittiin kuitenkin aina YYA-sopimuksen hengessä.
- Mutta meillä oli kuitenkin ketunhäntä kainalossa, saman suunnitelman piti sopeutua myös tilanteen muutoksiin, selvittää Kanninen.
Virallinen operaatiosuunnitelma oli siis YYA-vaihtoehto, ja itäiset operaatiosuunnitelmat pysyivät salassa.
Silloinen ulkoministeri, nykyinen valtioneuvos Johannes Virolainen vahvistaa kirjailijan haastattelussa presidentti Kekkosen olleen ainoa ulkopuolinen, joka asiasta mahdollisesti tiesi. Kenraali Kanninen ei ole siitä niinkään varma.
Tässä taas on vanhojen linnoitteiden osalta esitetyistä väitteistä:
PÄÄESIKUNTA
EI NÄHNYT VAARAA
Vuonna 1968 pääesikunnan operatiivisen osaston päällikkönä toiminut kenraaliluutnantti evp. Ermei Kanninen vahvistaa vain osan Silvastin tarinasta.
Puolustusvoimat todellakin kävi 1960-luvun lopulla läpi vanhat puolustuslinjansa – esimerkiksi Salpalinjan Itä-Suomessa.
Ermei Kannisen mukaan niitä ei kuitenkaan aseistettu.
Hän myös kiistää, että inventaario olisi tehty siksi, että Suomi koki Neuvostoliiton olevan akuutti uhka.
Kannisen mukaan pääesikunta veti Tshekkoslovakian miehityksestä kaksi suurta johtopäätöstä.
Yhtäältä katsottiin, että Suomen on varmistettava kaikki rajansa siltä varalta, että Neuvostoliitto ryhtyy toimenpiteisiin. Tämä vauhditti Suomen päätöstä järjestää puolustuksensa uudelleen.
– Tshekkoslovakian miehityksen opetus oli se, että oli siirryttävä alueelliseen puolustusjärjestelmään. Niinpä me sitä silmällä pitäen tarkastimme nämä vanhat linnoituslaitteet selvittääksemme, onko niillä vielä käyttöä. Ja eihän niillä ollut, Kanninen toteaa.
Toisaalta pääteltiin, ettei Neuvostoliitto ollut Suomelle sillä hetkellä uhka.
– Jos Varsovan liitolla oli noin suuria sisäisiä ongelmia, että jäsenvaltio oli miehitettävä, niin ei siinä tilanteessa olisi ollut mitään järkeä hyökätä Suomeen.
– Päinvastoin Neuvostoliiton tavoite oli, ettei anneta länsivalloille syytä puuttua heidän sisäisiin ongelmiinsa, Kanninen muistuttaa.
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/47785/Puolustusvoimat+aseisti+++Hangon+rintaman+uudelleen