Presidentinvaalit 2024

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja skärdis
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tässä kiinnostuneille, tiiviissä muodossa näkökulmaa gallupeiden toimivuudesta ylipäätään presidentinvaalisysteemissämme. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/101302/004alho.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Tämä muiden esimerkkien ohella yllä lyhyesti esitelty äänestämisen (teoreettinen) muoto; "Ranskalainen matemaatikko Jean-Charles Borda esitti vuonna 1770 vaalijärjestelmän, jossa äänestäjä panee ehdokkaat paremmuusjärjestykseen(McLean & Urken 1995; Nurmi 1999, 11–15). Kun ehdokkaita on k kappaletta, paras saa äänestäjältä k ääntä, toiseksi paras k – 1 ääntä jne.Kaikkiaan eniten ääniä saanut voittaa"
--> mahdollisesti muuttaisi ensimmäiseen kierrokseen liittyviä väistämättömiä taktikointiin liittyviä (demokratian olemuksen) haasteita, joissa ei mm. niinkään äänestetä itselle parasta ehdokasta vaan versus-pohjaisesti "laskelmoidaan" oman äänen vaikuttavuutta.

Ytimessään, tuossa mitattaisiin paitsi kannatusta. Niin myös negatiivisen kannatuksen osaa annetuissa äänissä per ehdokas.

Ei välttämättä aivan kohta toteutuvaa. Hymiö.
 
Stubbin johtaminen keräsi eniten kritiikkiä kokoomuksen oikealta laidalta.

Eiköhän hän ole ihan itse aiheuttanut kritiikkinsä...
Tuolloisen työreformin osalta Stubb saattoi olla jopa liian oikeistolainen eräille kokoomuslaisialle..Toki myös vasemmisto ja kepu olivat yhteen ääneen vastakarvaan "Vartiainen-Borg"-selvitykseen pohjaavia uudistuksia. Eipä niitä sitten saatukaan aikaiseksi..

Nykyisen hallituksen myötä Orpo ja Purra ovat juuri samalla asialla. Tälläkään kertaa oppositio ei näytä kovin innostuneelta asian johdosta. Ei siitäkään huolimatta että Stubb'in yrityksen jälkeen velkaa on otettu lisää reilut 50 miljardia ja käytetty lähinnä julkishallinnon tukemiseen. Kaipa sitä velkaa otetaan niin kauan kuin suinkin saadaan. Kreikan malliin..

Mutta varmasti Stubb on itse aiheuttanut kriitiikkinsä...ehkä aiheesta, mutta tämä saattaa riippuu hieman siitäkin miltä suunnalta asiaa katselee.
 
Tämähän on kohta kuin USA:n presidentinvaalit, rutto vai kolera?
USA:n vaaleissa ei ole kysymys rutosta tai kolerasta....jää lopulta nähtäväksi sekin ketkä ovat ehdokkaina..

Jos trump niin hän edustaa narsistista nepotismia....eli käytännössä ehdokkaana ovat trump ja hänen sukulaisensa.
Biden puolestaan edustaa huomattavasti perinteisempää ehdokkuutta.

Mutta, eihän näistä vielä tiedä ketkä lopulta ovat edes ehdokkaina. Näyttää pikemminkin siltä että trump saa pallon (ei golf-) jalkaansa. Biden'illa puolestaan ikä voi teettää omat "tepposensa".
 
Biden puolestaan edustaa huomattavasti perinteisempää ehdokkuutta.
Biden'illa puolestaan ikä voi teettää omat "tepposensa".
Bidenin kohdalla ikä tuottaa jo nyt tepposensa, mikä vaarantaa päätöksenteon toimivuuden. Ongelma on erilainen kuin Trumpin kanssa, mutta sitä ei voi vähätellä.
 
Tuolloisen työreformin osalta Stubb saattoi olla jopa liian oikeistolainen eräille kokoomus - -
Hän asemoi itsensä keskelle, jolloin väistämättä voisi olla näinkin, mutta puheenkuljettajan vaihtamista alkoivat silloin vakavimmin miettiä markkinaliberaalien porukka, muiden muassa Lepomäki, Lehti, Rydman, Koski ja Harkimo, jotka luulivat, että työsopimusten yleissitovuudesta päästään Stubbin johdolla kuin jonkin deus ex machinan koskettamana. Pettyivät sitten, kun ei tapahtunut mukamas tarpeeksi. Kaksi näistäkin on jo siirtynyt pysyvästi muihin porukoihin.

Nyt Orpo kokeilee uudelleen. Saa nähdä, mihin sekin tie päättyy, mutta se on toinen tarina se.

Sisäpiirien touhuilu vaatisi kuitenkin jo oman kokoomusvitjan.
 
Viimeksi muokattu:
Tämähän on kohta kuin USA:n presidentinvaalit, rutto vai kolera?
Onhan ekalla kierroksella monta muutakin, vaikka toki tällä hetkellä vaikuttaa siltä että toiselle kierrokselle pääseminen on kahden kauppa.
 
Hänen valintansa olisi monilla mittareilla jo liiankin suuri rasite Suomelle. Kokonaisuudessaan suurempi onnettomuus yhteiskunnalle kuin aikanaan halonen.

Rasitteista puheen ollen... Kuvassa näkyy kaksi Sipilän oikeistohallituksen avainministeriä, joiden vahtivuorolla Suomeen päästettiin 36000+ läpsyttelijää pääasiassa Afganistanista, Irakista ja Somaliasta. Kuvaa katsellessa voi muistella millaisen mediamyrskyn voimin partalapset sekä muut turvapaikkashoppailijat markkinointiin suomalaiselle vaalikarjalle. Valehtelisin, jos sanoisin, että tämän kokoomusklikin tampiot eivät vituta yhtään. Jabban persutkin sylettivät oikein urakalla mutta eivätpä syletä enää!

sekoomus.jpg

Tanska pelasti Suomen vuonna 2016 sulkemalla omat rajansa, jolloin elintasopakolaisten virta Ruotsin kautta Suomeen katkesi. Sipilän oikeistohallitus osoitti samaa avuttomuutta myös itärajan takaa heitettyjen "koepalleroiden" suhteen. Tulijoiden virta itärajan yli jatkui kunnes Venäjä ystävällisesti korjasi itse aiheuttamansa ongelman ja pisti rajan omalta puoleltaan kiinni.

En usko, että fiktiivinen "Halosen vasemmistohallitus" olisi hoitanut asiaa yhtään sen paremmin. Ehkäpä Halosen "kerrostaloasunto Kalliosta" olisi ollut vähemmän houkutteleva kuin Sipilän turvapaikanhakijoille lupaama kartano? :ROFLMAO: Omasta mielestä jaottelu oikeistoon ja vasemmistoon tuntuu vanhanaikaiselta, jos molemmat ajavat täsmälleen samanlaista monikulttuurisuus-on-rikkaus-ei-mulla-muuta -politiikkaa. Politiikan nyanssierot eivät paljoa kiinnosta, jos pohjatulppa on irti.

Presidentti Niinistön suhtautuminen elintasopakolaisiin on ollut nuivaa mutta käytetyt kielikuvat ovat niin koukeroisia ja monitulkintaisia ettei niistä välillä ota pirukaan selvää. Tosin melko harmittomankin kuuloiset puheet "tolkun ihmisistä" ovat saaneet pahimmat tättähäärät triggeröitymään. Itsekin olen alkanut epäillä Niinistön olevan pohjimmiltaan ihan oikea krypto-fasisti... :ROFLMAO:
 
Vaikka näitä ehdokkaita pyörittelisi miten tahansa niin itse koen että tärkeintä olisi saada läpi ns. oikeistolaista arvomaailmaa edustava presidentti.

Suomi on peruspoliittiselta lähtökohdiltaan keskustaoikeistolainen yhteiskunta. Viime eduskuntavaalien pohjalta paikat jakaantuu oikeiston ja vasemmiston osalta karkeasti laskien 2/3 oikeistoa ja 1/3 vasemmistoa..(paikkoina 133 - 67 ja prosentteina n. 62 - 34 % loput 4%:ia huteja).

Vielä ei ole tietoa SDP:n ehdokkaasta (toki ilmeisesti Urpilainen) tai ainakaan siitä mikä vaikutus ehdokkaalla tulee olemaan demarien ja muun vasemmiston äänijakautumaan. Toivoa sopii että hän saisi suurimman osan demarien äänistä..ja mahdollisesti pullauttaisi pekka h:n pihalle toiselta kierrokselta. Hyvässä tapauksessa toiselle kierrokselle voisi päästä jopa parivaljakko Stubb - Rehn, tai Stubb - Halla-aho, tai vaikkapa Rehn - Halla-aho..
- näistä olisi mielenkiintoista haarukoida omaa ehdokasta toiselle kierrokselle...

Uskon että asetelmat tulee muuttumaan kun kaikki ehdokkaat ovat tiedossa. Enkä pidä mitenkään itsestään selvänä että esim. kaikki vihreiden naisäänestäjät (feministit yms.) lähtevät miesehdokkaan taakse jos ideologialtaan sopiva nainenkin on ehdolla.

Tässä on vielä paljon muutakin spekuloitavaa ja hyvä niin...
 
Rasitteista puheen ollen...

Katso liite: 86253

Tanska pelasti Suomen vuonna 2016 sulkemalla omat rajansa, jolloin elintasopakolaisten virta Ruotsin kautta Suomeen katkesi. ... :ROFLMAO:
Eikö tuohon kuvaan olisi sopinut myös Juha Sipilä, Timo Soini ja Olli Rehn (elinkeinoministeri)...monesta muusta puhumattakaan.. Ja sekin on hyvä huomioida että juuri Orpo oli sisäministerinä ja päävastuullisena maahanmuutosta pahimman muuttoryhtäyksen aikaan syksyllä 2015... Risikko vaihtui ministeriksi vasta 2016 vuoden puolella.

Kyllähän minä toivoisin että Jussi Halla-aho voisi antaa mielipiteensä maahanmuuttajista tulevalle presidentille...jollei hän sattuisi itse pääsemään pressan virkaan. Sinällään maahanmuuton valvonta kuuluu enemmän sisäministerin hoitoon kuin presidentille. Mutta tottahan presidentti voisi käydä neuvottelemassa palautussopimuksista ao. pakolaisten omien kotimaiden johdon kanssa.
 
Soini nimenomaan ei kuulu kuvaan, koska hän majaili ilmeisesti jossain perunakuopassa tuon pahimman ryntäyksen ajan. Ainakaan häntä ei juuri julkisuudessa näkynyt tämän asian tiimoilta.
Niin..näin taisi käydä. Soini oli tuolloin ulkoministerinä..olisihan siltäkin "ministeritontilta" voinut käydä keskustelemassa aiheesta naapurimaiden edustajien kanssa. Toisaalta siinä taisi miehen todellinen luonne paljastua, nykyään jo entiselle puolueväelle...
 
Juu, meille tulee trumppi ja jenkit saa stubidon, tasapeli :) . On täällä voorumilla jutut pojilla, no katsotaan miten etenee
Yritin tiivistää keskustelun. Onneksi presidentti yleensä kasvaa rooliinsa kun se ei tee sitä yksin. Kunhan vaan ei olisi väärät arvot ja harkitsisi mitä sanoo ;)
 
Eikö tuohon kuvaan olisi sopinut myös Juha Sipilä, Timo Soini ja Olli Rehn (elinkeinoministeri)...monesta muusta puhumattakaan.. Ja sekin on hyvä huomioida että juuri Orpo oli sisäministerinä ja päävastuullisena maahanmuutosta pahimman muuttoryhtäyksen aikaan syksyllä 2015... Risikko vaihtui ministeriksi vasta 2016 vuoden puolella.

Kyllähän minä toivoisin että Jussi Halla-aho voisi antaa mielipiteensä maahanmuuttajista tulevalle presidentille...jollei hän sattuisi itse pääsemään pressan virkaan. Sinällään maahanmuuton valvonta kuuluu enemmän sisäministerin hoitoon kuin presidentille. Mutta tottahan presidentti voisi käydä neuvottelemassa palautussopimuksista ao. pakolaisten omien kotimaiden johdon kanssa.
Mainitsin Sipilän ja Jabban vaikka herrat eivät ole kuvaan mahtuneetkaan. Aikaisemmin olen kirjoittanut myös elinkeinoministeri Rehnistä tässä langassa enkä ala sitä joka viestissä toistamaan. Sipilä ja Soini maksoivat sekoilustaan täyden poliittisen hinnan kun taas sama kokoomusklikki roikkuu edelleen vallassa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan... Eli kuva on mielestäni edelleen ajankohtainen.
 
Vaikka näitä ehdokkaita pyörittelisi miten tahansa niin itse koen että tärkeintä olisi saada läpi ns. oikeistolaista arvomaailmaa edustava presidentti.

Suomi on peruspoliittiselta lähtökohdiltaan keskustaoikeistolainen yhteiskunta. Viime eduskuntavaalien pohjalta paikat jakaantuu oikeiston ja vasemmiston osalta karkeasti laskien 2/3 oikeistoa ja 1/3 vasemmistoa..(paikkoina 133 - 67 ja prosentteina n. 62 - 34 % loput 4%:ia huteja).

Vielä ei ole tietoa SDP:n ehdokkaasta (toki ilmeisesti Urpilainen) tai ainakaan siitä mikä vaikutus ehdokkaalla tulee olemaan demarien ja muun vasemmiston äänijakautumaan. Toivoa sopii että hän saisi suurimman osan demarien äänistä..ja mahdollisesti pullauttaisi pekka h:n pihalle toiselta kierrokselta. Hyvässä tapauksessa toiselle kierrokselle voisi päästä jopa parivaljakko Stubb - Rehn, tai Stubb - Halla-aho, tai vaikkapa Rehn - Halla-aho..
- näistä olisi mielenkiintoista haarukoida omaa ehdokasta toiselle kierrokselle...

Uskon että asetelmat tulee muuttumaan kun kaikki ehdokkaat ovat tiedossa. Enkä pidä mitenkään itsestään selvänä että esim. kaikki vihreiden naisäänestäjät (feministit yms.) lähtevät miesehdokkaan taakse jos ideologialtaan sopiva nainenkin on ehdolla.

Tässä on vielä paljon muutakin spekuloitavaa ja hyvä niin...
SDP:n turaaminen ehdokkaansa kanssa on erikoinen näytelmä jonka lopussa on vaikea nähdä menestystä. Ihmiset ovat ymmärtäneet pelin luonteen joten luvassa lienee ykkösprosentteja ja Haavisto kerää tuon sektorin äänet.

Suomi on siitä huolimatta peruspoliittisilta lähtökohdiltaan myös läpeensä sosialidemokraattinen maa. Jyrkän oikeistolaisella ehdokkaalla ei ole menestystä näköpiirissä joten joukko ryhmittyy keskialueelle.
 
SDP:n turaaminen ehdokkaansa kanssa on erikoinen näytelmä jonka lopussa on vaikea nähdä menestystä. Ihmiset ovat ymmärtäneet pelin luonteen joten luvassa lienee ykkösprosentteja ja Haavisto kerää tuon sektorin äänet.
En ole jaksanut selvittää tuota Urpilaisen tapausta.. Hyvin mahdollisesti siihen kätkeytyy muutakin kuin pelkkää päätöksen viivyttelyä..taloudellisia seuraamuksia ja/tai varakomissaarin nimeämisiä jne. Kaiken lisäksi taitaa virka olla jo viimeisillään...parlamenttivaalit on edessä jo ensi kesänä. Eroon liittyy omat sääntönsä jne.

EU-komissaarilla lienee tietty virassaoloaika.. Siihen saattaa liittyä myös toimiajan jälkeisiä eläke ym. palkkiojuttuja joita ennenaikainen eroaminen ja liian lyhyeksi jäänyt työura mahdollisesti heikentäisi. Olisihan se ikävää jos näin kävisi pelkästään siksi että asettuu ehdolle presidentinvaaleissa.

Toisekseen voi olla kysymys siitäkin että kesken jääneeseen komissaarin virkaan pitäisi valita varamies ja sen valitsee tietenkin Orpon hallitus..
 
En ole jaksanut selvittää tuota Urpilaisen tapausta.. Hyvin mahdollisesti siihen kätkeytyy muutakin kuin pelkkää päätöksen viivyttelyä..taloudellisia seuraamuksia ja/tai varakomissaarin nimeämisiä jne. Kaiken lisäksi taitaa virka olla jo viimeisillään...parlamenttivaalit on edessä jo ensi kesänä. Eroon liittyy omat sääntönsä jne.

EU-komissaarilla lienee tietty virassaoloaika.. Siihen saattaa liittyä myös toimiajan jälkeisiä eläke ym. palkkiojuttuja joita ennenaikainen eroaminen ja liian lyhyeksi jäänyt työura mahdollisesti heikentäisi. Olisihan se ikävää jos näin kävisi pelkästään siksi että asettuu ehdolle presidentinvaaleissa.

Toisekseen voi olla kysymys siitäkin että kesken jääneeseen komissaarin virkaan pitäisi valita varamies ja sen valitsee tietenkin Orpon hallitus..
Urpilainen varmasti ymmärtää olevansa ehdolla lähinnä muodon vuoksi ja palveluksena puolueelle joten oheisvahingot on järkevääkin minimoida. Jos nyt lopulta edes lähtee ehdokkaaksi.
 
Päivä päivältä tuo Stubb alkaa näyttämään enemmän huonommalta valinnalta.

"KOKOOMUKSEN presidenttiehdokas Alexander Stubb arvioi, että Suomella on Ahvenanmaan tilanne hallinnassa. Hän viittasi ministerikauteensa, jolloin hänen kertomansa mukaan käytiin vuosittain yhdessä Puolustusvoimain henkilöstön kanssa läpi Ahvenanmaan turvallisuutta.

Stubb muistutti, että Ahvenanmaan demilitarisaatio perustuu monenkeskiseen kansainväliseen sopimukseen, joka solmittiin 1920-luvulla. Hänen mukaansa demilitarisaatio on tällä hetkellä toimiva ratkaisu."

"Harkimon mukaan Venäjän konsulaatti voidaan sulkea, koska sopimus siitä tehtiin Neuvostoliiton, ei Venäjän kanssa. Stubb korjasi Harkimoa, että Venäjä on kansainvälisessä oikeudessa Neuvostoliiton seuraaja."


Jotenkin alkanut tuntua, että lomailessaan siellä Firenzessä EU:n rahoittamassa professuurissa, Stubb on alkanut unohtamaan rajamaan ehtoja.
Täällä pitää oikeasti olla koko ajan järkevällä tavalla vainoharhainen venäjää kohtaan.
Tottakai on pyrittävä purkamaan Ahvenanmaan demilitarisaatio, koska se ei Suomelle ole turvallisuuspoliittisesti mikään etu ainakaan.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top