Presidentti Niinistö tapaa Putinin

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Tämä on lämmöllä omistettu @Huhta :)

http://yle.fi/uutiset/itaraja_syyria_ja_ukraina_niinisto_ja_putin_tapaavat_moskovassa/8758887

Politiikka 21.3.2016 klo 17:00 | päivitetty 21.3.2016 klo 17:12
Itäraja, Syyria ja Ukraina: Niinistö ja Putin tapaavat Moskovassa
Kun tasavallan presidentin Moskovan matkasta kerrottiin helmikuun puolivälissä, oli turvapaikanhakijatilanne Suomen itärajalla vielä vähintäänkin epäselvä. Sittemmin presidentti Putin määräsi Venäjän viranomaiset tiukentamaan pakolaisten valvontaa, eikä paperittomia maahanpyrkijöitä ole maaliskuussa juuri näkynyt.


Venäjän ja Suomen presidentit ovat tavanneet vuosittain, viimeksi presidentti Niinistö tapasi venäläisen virkaveljensä Vladimir Putinin viime kesäkuussa Moskovassa. Rajatilanteen lisäksi asialistalla ovat tällä kertaa Syyria ja Ukraina sekä arktinen yhteistyö. Vierailun alla näyttää siltä, että presidentti Putinin taannoinen määräys Venäjältä länteen pyrkivien kolmansien maiden kansalaisten tiukemmasta valvonnasta on hiljentänyt Suomen raja-asemat. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on tilanteeseen tyytyväinen.

– On hyödyllistä, että tasavallan presidentillä on tässä aktiivinen rooli. Olen myös toiveikas, että paljon meille työtä aiheuttanut rajatilanne on saatu rauhoittumaan ja hyvä niin, kommentoi parhaillaan Lontoossa vieraileva Soini.

Elinkeinoministeri Rehn tutkii keinoja kaupan piristämiseen
Niinistön matkaseurueeseen kuuluu myös elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.), jonka omassa ohjelmassa on muun muassa tapaaminen talouskehitysministeri Aleksei Uljukajevin kanssa. Maiden välinen kauppa on parissa vuodessa tyrehtynyt pahoin ja Venäjän osuus Suomen viennistä pudonnut kuuteen prosenttiin. Rehn myöntää, että EU:n pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden vuoksi sen piristämiseen voi olla vaikea löytää lääkkeitä.

– Pakotteille ei ole paljon tehtävissä ennen kuin ehdot niiden poistamiseksi täyttyvät. Samaan aikaan on kuitenkin tärkeää hoitaa arkisia talousasioita Venäjän kanssa niin hyvin kuin se näissä oloissa on mahdollista, tuumii Rehn vierailun alla.

Rehn muistuttaa, että osa kaupasta on kuitenkin pakotteiden ulkopuolella, mikä avaa myös mahdollisuuksia tälläkin matkalla.

– Keskityn siihen, miten suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä voidaan parantaa etenkin Pietarin talousalueella, Rehn hahmottelee.

Ahon johtama kauppakamari pk-yritysten tukena
Työ- ja elinkeinoministeriössä on tehty selkeä linjaus, jonka mukaan pk-yritysten kauppaa ja vientiä Venäjällä tukee Suomalais-venäläinen kauppakamari, jonka hallituksen puheenjohtaja Esko Aho on kutsuttu venäläisen Sberbankin hallitukseen. Rehnin mukaan Aho pyrkii omalta osaltaan edistämään Suomen ja Venäjän välisiä kauppa- ja taloussuhteita.

– Sberbankin johdossa on Venäjän talouden uudistajiin kuulunut German Gref ja siellä on aika paljon Venäjän talousuudistajia, myös entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin, Rehn pohtii.

Niinistö Valkoiseen taloon jo ensi viikolla?
Viime viikolla uutisoitiin, että Venäjän jälkeen tasavallan presidentti Sauli Niinistö pääsee vihdoin myös Valkoiseen taloon, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapaa Pohjoismaiden johtajat Washingtonissa toukokuussa.

Tosiasiassa Niinistö kuitenkin vierailee Valkoisessa talossa näillä näkymin jo ensi viikolla. Niinistö osallistuu parin vuoden välein järjestettävään ydinturvallisuuskokoukseen Yhdysvalloissa ja kokouksen ohjelmassa on myös presidentti Obaman isännöimä illallinen.


http://yle.fi/uutiset/pakotteet_tur...ja_putin_puhuvat_tiistaina_moskovassa/8758349

Yle maailmalla: Moskova 22.3.2016 klo 6:05
Pakotteet, turvapaikanhakijat ja sodat, niistä Niinistö ja Putin puhuvat tiistaina Moskovassa
Pakotepolitiikka on vähentänyt kaupankäyntiä Suomen ja Venäjän välillä, ja turvapaikanhakijat ovat huolestuttaneet suomalaisia. Näistä asioista ja Syyrian ja Ukrainan sodista presidentit keskustelevat tänään tiistaina iltapäivällä.
Niinistö ja Putin kesäkuussa 2015 Moskovasssa. Kuva: Alexander Nemenov / EPA
Moskova

Kun presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapaavat tiistai-iltapäivänä Moskovassa, he keskustelevat niin kahdenvälisistä kuin kansainvälisistäkin asioista.

He puhuvat kaupankäynnistä, kulttuurivaihdosta ja muusta mahdollisesta yhteistyöstä maidemme välillä. Lisäksi Ukrainan ja Syyrian sodat puhuttavat, samoin arktinen yhteistyö.

Tapaaminen antaa Suomen presidentille mahdollisuuden saada presidentti Putinilta tuoreita tietoja Venäjän osittaisesta vetäytymisestä Syyriasta.

Niinistö ja Putin tapasivat edellisen kerran Moskovassa kesäkuussa viime vuonna. Presidentti Niinistö on yksi harvoista EU-maiden päämiehistä, jotka ovat tavanneet Venäjän presidentin Krimin niemimaan valtauksen jälkeen. Suomella ja Venäjällä on perinteisesti ollut hyvin tiiviit suhteet kaikilla yhteiskunnan aloilla.

Kaupan hiipuminen puhuttaa
Euroopan unionin Venäjän vastaiset pakotteet ja Venäjän vastapakotteet vaikuttavat edelleen kaupankäyntiin kielteisesti. Presidentti Putin nostaa asian aivan varmasti esille keskusteluissa.

Ja presidentti Niinistön vastauskin taitaa olla sama kuin viimeksi. Silloin hän totesi, että kaupan hiipuminen johtui Venäjän toimista Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

Talousteeman tärkeydestä kertoo sekin, että elinkeinoministeri Olli Rehn on mukana matkalla.

Venäjällä tiedotusvälineet uutisoivat jatkuvasti, miten rankasti EU-pakotteet iskevät Suomen talouteen. Usein annetaan myös ymmärtää, että Suomi kuuluisi niihin maihin, jotka toivovat pakotteiden lopettamista.

Venäjän poliittinen eliitti tietää kuitenkin varsin hyvin, että Suomella ei ole aikomusta poiketa EU:n yhteisesti sovitusta linjasta.

Rajatilanne on normalisoitunut
Kun presidenttien tapaamisen ajankohdasta sovittiin, rajatilanne hiersi maidemme välejä. Silloin Suomeen tuli rajan yli idästä päivittäin turvapaikanhakijoita.

Nyt tilanne on toinen, turvapaikanhakijoita ei ole enää tullut Venäjältä. Presidentit puhuvat tiistaina asiasta, mutta enää ei ehkä ole tarvetta miettiä toimenpiteitä.

Ajankohtainen oikeudenkäynti
Samoihin aikoihin, kun presidentit tapaavat Moskovassa Etelä-Venäjällä, pienessä Donetskin kaupungissa luetaan tuomio ukrainalaiselle lentäjälle Nadija Savtshenkolle. Häntä syytetään osallisuudesta kahden venäläistoimittajan murhiin.

Tapausta pidetään Euroopan unionissa poliittisena, ja Moskovassa toimivat EU-diplomaatit ovat tiiviisti seuranneet oikeudenkäynnin kulkua. Presidentti Niinistö ottanee tämänkin asian puheeksi presidentti Putinin kanssa.


http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_...iin_niiniston_ja_putinin_tapaamisessa/8759736

Kotimaa 22.3.2016 klo 8:40
Asiantuntija: Yhdysvaltain joukkojen Suomen-vierailu noussee esiin Niinistön ja Putinin tapaamisessa
Suomen presidentti Sauli Niinistö tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin tänään tiistaina Moskovassa. Presidenttien on määrä keskustella niin kahdenvälisistä kuin kansainvälisistäkin asioista.

Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith ja Suomen entinen Moskovan suurlähettiläs Heikki Talvitie ennakoivat Aamu-tv:ssä presidentti Sauli Niinistön ja presidentti Vladimir Putinin tapaamisen sisältöä ja merkitystä. Video: Yle

Yhdysvaltain hävittäjien ja panssaroitujen ajoneuvojen osallistuminen harjoituksiin Suomessa noussee jollain tavalla esiin Suomen ja Venäjän presidenttien tapaamisessa, uskoo Venäjään perehtynyt Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith.

– Uskoisin, että kyllä niistä ainakin joku maininta tulee. Kahdenvälisyys on aina ollut sellainen asia, jota venäläiset ovat joka tapauksessa korostaneet näissä tapaamisissa, Smith arveli Ylen aamu-tv:ssä.

Suomen entinen Moskovan-suurlähettliäs Heikki Talvitie huomautti, että kyseessä on itse asiassa laajempi asia kuin amerikkalaisten harjoittelu Rissalassa loppukeväällä. Talvitie pohti kuinka uskottavaa Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus tänä päivänä oikeastaan on.

– Uskoisin, että ehkä ei siellä mennä hirveästi yksityiskohtiin, mutta tämä yleinen tilanne varmaan tulee esille, Talvitie sanoi.

Kahdenvälisten asioiden korostaminen uutta
Talvitien mukaan presidenttien tapaamisessa uutta on kahdenvälisten asioiden korostaminen. Hän huomautti, että Venäjän vastaisten pakotteiden tultua voimaan Niinistö ei halunnut puhua Putinin kanssa kahdenvälisistä asioista eikä pakotteista.

– Nyt me olemme aika kaukana siitä. Nyt korostetaan, että keskustellaan kahdenvälisistä asioista ja sitten tulevat nämä kansainväliset asiat mukaan, Talvitie pohti.
 
Positiivista. Toki en tiedä onko vastineeksi luvattu jotain ja jos on niin mitä.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001143673.html

Putin vakuutti itärajan pitävän nyt – ”Suomen presidentti pyysi ja me teimme sen”

12143d82c5264531b9bbd162e49048a1.jpg

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Moskovassa.(KUVA: Reuters / Kirill Kudryavtsev)
Julkaistu: 22.3. 19:38

Presidentti Sauli Niinistö kiitteli Putinin toimia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi, että Venäjä on sitoutunut rajoittamaan jatkossakin kolmansien maiden kansalaisten pääsyä Sallan ja Raja-Joosepin kautta Suomeen.

Putin otti itärajan tilanteen esille lehdistötilaisuudessa, jonka hän piti Moskovassa yhdessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

– Olemme sopineet, että rajaliikennettä rajoitetaan kolmansien maiden kansalaisten kohdalla näillä kahdella rajanylityspaikalla, mutta rajoitukset eivät koske millään tavalla Suomen kansalaisia eivätkä Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisia, Putin sanoi.

Putin kertoi myös, että Venäjän maahanmuuttoviranomaisten ja Suomen sisäministeriön välillä on saatu aikaan tiedonvaihtosopimus, joka koskee nimenomaan itärajan tilannetta mahdollisten maahanmuuttajien suhteen.

Suomalaistoimittajien kysymys Putinille lehdistötilaisuudessa koski myös itärajan laittoman maahanmuutoliikkeen pysäyttämistä ja sitä, millä toimilla Venäjä sai pakolaisvirran pysäytettyä maaliskuun alussa.

Putin vastasi, että Niinistö oli kiinnittänyt turvapaikanhakijoiden tuloon huomiota yhdessä presidenttien taannoisessa puhelinkeskustelussa ja pyytänyt tuolloin Venäjältä toimia asian suhteen.

– Ja kuten huomaatte, me olemme sen tehneet, Putin sanoi.

Putinin mukaan kyse on nimenomaan siitä, että kolmansien maiden kansalaisten rajanylitystä rajoitetaan tilapäisesti Venäjältä Suomeen.

– Ja kuten huomaamme, se toimii, Putin lisäsi.

Niinistö puolestaan kiitteli Putinia lehdistötilaisuuden aikana kahteen kertaan siitä, että itärajan turvapaikanhakijaliikenne on nyt saatu pysähtymään.

– Suomi on hyvin tyytyväinen siitä, että olette ottaneet huomioon meidän toiveitamme, Niinistö sanoi Putinille.
Arja Paananen, Moskova
 
Positiivista. Toki en tiedä onko vastineeksi luvattu jotain ja jos on niin mitä.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001143673.html

Putin vakuutti itärajan pitävän nyt – ”Suomen presidentti pyysi ja me teimme sen”

12143d82c5264531b9bbd162e49048a1.jpg

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Moskovassa.(KUVA: Reuters / Kirill Kudryavtsev)
Julkaistu: 22.3. 19:38

Presidentti Sauli Niinistö kiitteli Putinin toimia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi, että Venäjä on sitoutunut rajoittamaan jatkossakin kolmansien maiden kansalaisten pääsyä Sallan ja Raja-Joosepin kautta Suomeen.

Putin otti itärajan tilanteen esille lehdistötilaisuudessa, jonka hän piti Moskovassa yhdessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

– Olemme sopineet, että rajaliikennettä rajoitetaan kolmansien maiden kansalaisten kohdalla näillä kahdella rajanylityspaikalla, mutta rajoitukset eivät koske millään tavalla Suomen kansalaisia eivätkä Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisia, Putin sanoi.

Putin kertoi myös, että Venäjän maahanmuuttoviranomaisten ja Suomen sisäministeriön välillä on saatu aikaan tiedonvaihtosopimus, joka koskee nimenomaan itärajan tilannetta mahdollisten maahanmuuttajien suhteen.

Suomalaistoimittajien kysymys Putinille lehdistötilaisuudessa koski myös itärajan laittoman maahanmuutoliikkeen pysäyttämistä ja sitä, millä toimilla Venäjä sai pakolaisvirran pysäytettyä maaliskuun alussa.

Putin vastasi, että Niinistö oli kiinnittänyt turvapaikanhakijoiden tuloon huomiota yhdessä presidenttien taannoisessa puhelinkeskustelussa ja pyytänyt tuolloin Venäjältä toimia asian suhteen.

– Ja kuten huomaatte, me olemme sen tehneet, Putin sanoi.

Putinin mukaan kyse on nimenomaan siitä, että kolmansien maiden kansalaisten rajanylitystä rajoitetaan tilapäisesti Venäjältä Suomeen.

– Ja kuten huomaamme, se toimii, Putin lisäsi.

Niinistö puolestaan kiitteli Putinia lehdistötilaisuuden aikana kahteen kertaan siitä, että itärajan turvapaikanhakijaliikenne on nyt saatu pysähtymään.

– Suomi on hyvin tyytyväinen siitä, että olette ottaneet huomioon meidän toiveitamme, Niinistö sanoi Putinille.
Arja Paananen, Moskova


Nojoo. Siimaa kiristetään ja välillä annetaan. Tuohon myötämielisyyteen ei saa humaltua. Tämän naapurin kanssa pitää olla aina, enemmän kuin hereillä.
 
Onko "rajat-kiinni" ohjelman hinta tämä ~4Miljardia? http://www.kauppalehti.fi/uutiset/p...oo-tehda-suurinvestointeja-venajalle/cxPGPVVg
Ja sopimus niiden pysymisestä kiinni yhtä luotettava kuin Putin itse...

Yhtiö kiistää...http://www.kauppalehti.fi/uutiset/fortum-kiistaa-uudet-miljardi-investoinnit-venajalle/SkAx3XCb

Tietty voi olla ihan puhdasta propagandaa, mutta kalliiksi tulisi investoida riskiä lisää.

*muoks*

Hinta ois ~2x suolaisempi mitä EU maksoi Gaddafille hänen kiristäessään pakolaisilla:
http://uk.businessinsider.com/the-european-refugee-crisis-and-libya-2015-10?r=US&IR=T
 
Viimeksi muokattu:
Kaupankäynti tulee mieleen, koska myös Olli Rehn on mukana presidentin seurana.
Paljonko Niinistö maksoi sit putlerille, että PälliRen jäi pois vahingoittamasta suomea ja eu-n laajeneminen loppuisi viimeistään nyt??? :)
(kun kerran kauppaa käyvät)?? :)
 
En ole venäjän kielen expertti mutta kuulisin tuon käännöksen menneen oikein, putin käyttää "plan" -alkuista verbiä. Kohdassa noin 1:20.

Putin käytti ilmausta Fortum planerajut. Eli Fortum suunnittelee.

Näin ollen käännösvirhettä ei tosiaan ollut. Mielenkiintoista, miksi Putin teki tällaisen virheen.
 
Meni sitten ja kutsui putlerin kylään! Mihin se yhteinen EU rintama unohtui? Voi hyvää päivää, kehen tässä kohta enää voi luottaa, kun kokomuuslainen presidenttimekin tekee tällaista. :(
 
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016032321314496_uu.shtml
Sauli korostaa tässä sitä, että me teemme omat ulkopoliittiset päätökset itse.. Mielestäni hyvä hoimma, kun ääneen tuo sanotaan!
Ei tee haittaa EU.n broilereille ymmärtää ja selventää, että meillä on omat päätökset myös!
Bojot Saulille!

Taitaa olla 1000. viesti :D

Ettei vaan olisi, kuin siinä perheessä, jossa mies uhosi sanovansa aina viimeisen sanan siinä talossa. Siis: kyllä kulta.
 
Meni sitten ja kutsui putlerin kylään! Mihin se yhteinen EU rintama unohtui? Voi hyvää päivää, kehen tässä kohta enää voi luottaa, kun kokomuuslainen presidenttimekin tekee tällaista. :(

Laittas Sauli nyt samalla "kuumalla" EU.n poppoolle viestin, että erotaan koko poppoosta ja liityttäs NATo_On >:)
 
Tulipahan todistettua että Suomen rajavalvonta on venäläisten käsissä. Onneksi Putin-setä on niin kiva kun ei päästä pahoja terroristeja maahamme..
Ei minun mielestäni.
Niinistö kertoi Putinille, että jos ei se ulkomaalaisten lähettäminen Suomeen lopu, niin me pidämme rajapuomin alhaalla ja saatte itse hoitaa ne teillä olevat ulkomaalaiset. Samalla kerrottiin että tietenkään tämä ei koske venäläisiä ja suomalaisia matkaajia rajalla.
Putin ymmärsi, että hemmetti, sovitaan tämä homma nyt kuntoon noin ja pohditaan sitten muita temppuja paremmalla ajalla.

Win-win tilanne lopulta. Hyvä :)

.
 
Suomi syyttää Kreikkaa (ainakin Orpo mainitsi jossain haastattelussa että ulkorajojen on saatava pitämään) että miksi ei EU;n ulkoraja pidä mutta samalla tunnutaan unohtaa että samoin on Suomi-Venäjän raja EU;n ulkoraja ja Suomen tulisi olla päästämättä paperittomia kulkijoita rajan yli. Se ei saa olla Venäjästä kiinni.
 
Suomi syyttää Kreikkaa (ainakin Orpo mainitsi jossain haastattelussa että ulkorajojen on saatava pitämään) että miksi ei EU;n ulkoraja pidä mutta samalla tunnutaan unohtaa että samoin on Suomi-Venäjän raja EU;n ulkoraja ja Suomen tulisi olla päästämättä paperittomia kulkijoita rajan yli. Se ei saa olla Venäjästä kiinni.

Suomi hoiti nyt homman.
 
Voi hyvää päivää, kehen tässä kohta enää voi luottaa, kun kokomuuslainen presidenttimekin tekee tällaista. :(
Ei kai tämä tullut yllätyksenä sinulle? Arvostan Niinistöä presidenttinä, mutta on aivan turha luulla että hän olisi joku kova anti-venäjä haukka. Jos jotain, niin Niinistö on ollut hyvin sovitteleva ja pikemminkin lännen ja idän välimaastossa.
 
Back
Top