Huomatkaa, että Stubb ei muuten puoluekokouksessa maininnut ollenkaan Natoa, eräs toimittajatuttu epäilee, että Stubb tulee hakemaan välivaiheiden kautta Niinistön linjaa lähellä olevan kannan.....niin se vaan menee. Niin kauan on mahdollista revittää, kunnes tulee sen eteen, jossa pitää oikeasti kantaa vastuu joka sanasta. Tosin Suomessa tuo on kovin heikosti realisoituva asia, mutta periaatteessa.
Tuntuu olevan niin, että vallassa ollessaan päätöksentekijät muuttuvat jarrumiehiksi Nato-jäsenyyden suhteen. Ennen huipputehtäviin nousua Nato-jäsenyyttä ajetaan rohkeastikin ja sitten tehtävien päätyttyä annetaan jälleen Nato-jäsenyyttä tukevia lausuntoja.
Muistan kuulleeni jo viime vuosituhannella lukiolaispoikana "sisäpiiritietona", että valmistelut ovat jo pitkällä ja kohta liitytään Natoon. Saman "Mehän ollaan jo Natossa" -lausahduksen olen kuullut useita kertoja eri yhteyksissä sen jälkeenkin. Oma Nato-kantani on vuosien mittaan vaihtunut kolme neljä kertaa. Olen yrittänyt pitää kaikki myötä- ja vasta-argumentit kokoajan mielessäni riippumatta siitä, mihin vaaka on milläkin hetkellä kallistunut. Itsellä ei onneksi ole asiassa enempää vaikutusmahdollisuuksia, kuin tavallisella äänestäjällä ylipäätään. Valtiojohdolla on varmasti käytössään paljon tietoa päätöksenteon tueksi, mutta onkohan se tieto sellaista, että se vain tekee Suomen linjan määrittelemisen entistäkin tuskallisemmaksi?