Professori: Ydinvoimapäätöksessä näkyy suhde Venäjään

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja AKE-ukki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Sivupolku, mutta pääsen helpolla. Olen puoluepoliittisesti sitoutumaton, joten voin haukkua kaikkia surutta, kun en kuulu mihinkään vakituiseen fanikatsomoon
Kuten sanoin, Kokoomuksen ideologinen linjaus on ollut jo pitkään että kolme ydinvoimalaa lisää. Jos niitä ei muuten saada, niin sitten vaikka Venäjältä jos ei muu auta.

Miksi sitten TVOn ja Fortumin hankkeiden luvat hylättiin? Siksi, että hallituskumppaneille 3 uutta ydinvoimalupaa olisi ollut liian kova pala nieltäväksi. Niinpä kokkarit taktikoivat: hyväksytään ensiksi kaikista hankalin - se mihin tehdään kokonaan uusi saitti (ja keräillään samalla hajaääniä Pohjois-Suomesta). Muut projektit joutavat odottaa: TVOlla on vielä tekemistä Olkiluoto 3:n kanssa, Fortumkin vielä vähän aikaa pärjää. Sen sijaan jos Fennovoima ei olisi saanut lupaa nyt, niin se olisi ollut heihei koko projektille ja Kokoomus olisi jäänyt ilman rakasta ydinvoimaalansa.

Tuntuu suunnitelma olevan myös Pekkarisen ja Backmanin intresseissä.
 
Sivupolku, mutta pääsen helpolla. Olen puoluepoliittisesti sitoutumaton, joten voin haukkua kaikkia surutta, kun en kuulu mihinkään vakituiseen fanikatsomoon


Tuntuu suunnitelma olevan myös Pekkarisen ja Backmanin intresseissä.

Tuntuu ydinvoimaloiden rakentelu olevan aikalailla kaikkien intresseissä. Vaalien läheisyys vaan sekoittaa pakkaa.

Tosin saattaa hallitusneuvotteluissa kummasti Vihreilläkin päästä yksi voimala sormien välistä, kunhan puolueen silmäätekevät saavat sen hallituspaikkansa. Kuten on käynyt ennenkin

edit: Vihreiden tapauksessa, kun 2010 hallituksessa ollessaan hyväksyivät kahden ydinvoimalan lisärakentamisen, seuraavissa eduskuntavaaleissa tuli takkiin. Nyt on selvästi otettu opiksi, ja poliittinen teatteri päätettiin pelata puolueen kannalta "oikein".
 
Viimeksi muokattu:
Entä sitten? Ei kai Areva mikään Fennovoiman omistaja olisi? Tai GE-Westinghouse-Toshiba mikäli laitos tilattaiisiin heiltä?!?

Rosatomin rooli Fennovoimassa on paitsi laitostoimittaja, myös osaomistaja reilun kolmanneksen osalla. Sehän se tässä teoriassa monia rassaa. Eli kaipa siis ajatuksena olisi, että jos laitos tilattaisiin Arevalta niin Arevastakin tulisi osaomistaja.

Taitaa olla vaan tuo venäläispeikko taas vähän teoriaa. Lukaiskaapa, mitä Vihreät Fennovoiman vaihtoehdoista eilen kirjoittavat. Pitäisi kuulemma m.m. muuttaa polttoaineiden verotusta ympäristöpainotteisemmaksi, jotta hiilen sijaan suosittaisiin m.m. - arvatkaapa mitä - arvatkaa vielä -


maakaasua.

Kappas, nyt 100% venäläisriippuvuus, varastojen olemattomuus ja vaihtoehtoisten toimittajien totaalinen puute ei olekaan (taaskaan) enää minkäänlainen ongelma, ei edes mainitsemisen arvoinen seikka. MIKÄ YLLÄRI.

Että jos ihmettelette, miksi energiasektorilla moni saa näppylöitä kun edes mainitaan sana vihreä.
 
Tämän päivän uutinen. Venäjän suomen suurlähettiläs: Suomi ei saa ydinreaktoriaan ilman yhteistyösopimusta.

Eli sitoudutaan johonkin yksittäiseen toimittajaan kymmeniksi vuosiksi. Toimittajaan joka sen lisäksi vielä yrittää painostaa ja vielä täysin avoimesti. Tämä on sitä todellista huoltovarmuutta.

Jos tällaista on tehty joskus 70-luvulla niin se on ihan OK mutta ei enää 2000-luvulla.

Taitaa toimintatavat ja yritysidea hiukan erota jos vertaa GE/Arevaa johonkin Rosatomiin.
 
Kyllä! Kyseessä on painostuskeino! Meille on poliitikkojen turha kertoa mitään satuja tästa cases:ta! Syytän tästä suoraan Kokoomusta!
 
Stubb: Fennovoima-keskustelussa asenteellisuutta ja russofobiaa
KOTIMAA JULKAISTU 14.10.2014 17:0413

Pääministeri Alexander Stubb (vas.) ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kuuntelevat vihreiden Oras Tynkkysen puhetta eduskunnan täysistunnossa.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä Fennovoiman ydinvoimalupaa koskevassa keskustelussa on syyllistytty asenteellisuuteen ja jopa russofobiaan.

Stubb sanoi eduskunnan Fennovoima-keskustelussa, että jotkut hankkeen vastustajista yrittävät lietsoa energiapoliittiseen ratkaisuun Venäjä-pelkoa.

- Se, mikä minua eniten häiritsee tässä keskustelussa, on se tietty asenteellisuus ja jopa russofobia, joka ilmenee muutamissa puheenvuoroissa. Ja se tulee nimenomaan sitä kautta, että yritetään lietsoa Venäjä-pelkoa energiapoliittiseen ratkaisuun.

Stubb korosti elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) tavoin, että Fennovoima on suomalainen yritys, joka noudattaa Suomen lakeja, vaikka laitostoimittajaksi onkin tulossa venäläinen Rosatom.

Etenkin vihreät ovat korostaneet, että kytkökset Putinin hallintoon ovat seikka, jonka vuoksi myös ydinvoiman kannattajien olisi syytä sanoa Fennovoiman hankkeelle "ei". Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) korosti, ettei Fennovoiman venäläinen laitostoimittaja Rosatom ole mikään tavallinen venäläinen yritys vaan suoraan presidentti Vladimir Putininhallinnassa oleva liikelaitos, joka vastaa edelleen Venäjän ydinasehuollosta ja vaalii sen geopoliittisia intressejä.

- Fennovoima havittelee Suomeen itse asiassa Putinin reaktoria, Tynkkynen sanoi.

Fennovoiman luvan eduskuntakäsittely on alkanut lähetekeskustelussa iltapäivällä.

MTV UUTISET - STT

EDIT: Eikö Ukrainan esimerkki kerro kuinka luotettava kumppani Venäjä on?? Herra pääministeri!
 
Viimeksi muokattu:
Hallituksella on yksinkertainen tapa putsata epäluulot. Toteaa vain, että Venäjään liittyy vallitsevissa oloissa maariski, ja siksi aiemmin venäläisvetoisesti valmistelluille hankkeille annetaan vapaat kädet uuteen valmisteluun pienemmän maariskin toimittajien kanssa. Pakettiin kuuluu, että mitoitus saa toimittajan myötä muuttua jne, kunhan STUK hyväksyy suunnitelman. Tai jos konsortio haluaa venäläistä tekniikkaa, tulee sen osoittaa miten maariskin vaikutus neutraloidaan siten että UTVA hyväksyy suunnitelman.

Sitten katsotaan mitkä älähtäjät nousevat eniten pintaan.

Ei se niin vaikeaa ole, jos on valtiomiehiä puikoissa.
 
Tässä tälleen energiajärjestelmän ja huoltovarmuuden kannalta vaihtoehdot parhaimmasta huonompaan, siten kun ainakin itte (ja käsittääkseni aika moni tän suojatyöpaikan ulkopuolella) näkee.

1. 2 uutta reaktoria: Länsimainen reaktori ja laitostoimittaja sekä Fennovoimalle että Fortumin uudelle pytylle. Paras vaihtoehto. Ei tule toteutumaan, nyt jo on vaikeuksia saada rahaa Fennovoimalle.

2. 2 uutta reaktoria: Länsimainen reaktori ja toimittaja Fortumille, Rosatom Fennovoimalle. Saattaa toteutua. Ehkä. Tai sitten ei.

3. 2 uutta reaktoria: Rosatom sekä Fortumin että Fennovoiman toimittajana. Saattaa tämäkin toteutua, tai sitten ei.

4. 1 uusi reaktori: Länsimainen reaktori ja laitostoimittaja vain Fennovoimalle. Ei tule toteutumaan, yllämainituista rahallisista syistä.

5. 1 uusi reaktori: Rosatom vain Fennovoimalle. Nyt saattaisi toteutua, ehkä.

6. 1 uusi reaktori: Länsimainen reaktori ja laitostoimittaja vain Fortumille. Saattaa toteutua, mutta sitten ollaan taas 10 vuotta ilman lisävoimaa ja venäläisen maakaasun jne. varassa.

7. 1 uusi reaktori: Rosatom vain Fortumille. Ihan mahdollisuuksien rajoissa, mutta samat ongelmat kuin Fennovoimassa + aikaa hukattu paljon.

8. Ei uusia reaktoreita: jatketaan nykylinjalla, kasvatetaan hiilen, turpeen ja hakkeen polttoa, ei tehdä mitään maakaasulle. Huono vaihtoehto, aiheuttaa paljon saasteita ja potentiaalisia kustannuksia kun päästömaksut kasvavat. Hakkeen riittävyys kysymysmerkki. Luultavasti kasvattaa paineita lisätä venäläisen maakaasun käyttöä, vähintään torppaa yritykset vähentää riippuvuutta. Todennäköisin vaihtoehto.

9. Ei uusia reaktoreita: mennään Vihreiden suunnitelman mukaan, lisätään uusiutuvia suun mauksi ja loput katetaan hakkeella ja venäläisen maakaasun verokohtelua "helpottamalla." Huonoin ja melko varmasti kallein vaihtoehto.
 
Venäläisjohtaja Lännen Medialle:
Putinilla on aktiivinen rooli Rosatomissa
Keskiviikko 26.11.2014 klo 08.53
Venäjän teollisuuden ja yrittäjien liiton puheenjohtaja Aleksandr Shohin tapasi tiistaina suomalaisten suuryritysten johtoa. Lännen Media haastatteli venäläisjohtajaa.

Shohinin mukaan Putin ei hae ydinvoimalasta poliittista asetta. (JOEL MAISALMI / AL)
Shoninin mukaan presidentti Vladimir Putinilla on aktiivinen rooli Rosatomissa. Putin tuntee jättiyhtiön asiat. Presidentti on usein myös itse mukana Rosatomin ulkomaalaisissa projekteissa. Hän hyväksyy ulkomaan hankkeet ja seuraa niitä.
- Presidentti ei ole pelkästään asioista perillä, vaan tuntee tarkasi myös yksityiskohdat, Shohin sanoo.
- Hän käy sitä paitsi Suomessa muutenkin usein.
Shohin selittää Venäjän federaation presidentin vahvaa asemaa sillä, ettei Rosatom ole mikä tahansa valtion yritys. Rosatom on verrattavissa ministeriöihin.
- Rosatom on ilman muuta sekä viralliselta kannalta että ydinenergian erityisluonteen puolesta presidentin ja hallituksen vaikutusvallan piirissä.
Rosatom omistaa 34 prosenttia Fennovoima osakeyhtiöstä, joka aikoo rakentaa Pyhäjoelle ydinvoimalan.
Shohin kiistää, että Putin hakisi Pyhäjoen voimalasta poliittista asetta.
- Tässä ei ole kyse Venäjän johdon poliittisista tarkoitusperistä kaapata Suomen markkinat.

EDIT:Tällä uutisella lähetetään mielenkiintoinen signaali maailmalle. Jälleen tälläkin uutisella on tarkoitushakuinen peruste luoda epäluuloa Suomea kohtaan länsimaissa. Ja varmaankin onnistuu. Propaganda sotaa parhaimmillaan EU:n yhtenäisen linjan hajoittamista.
 
Saarelta käsin 2 k kilsan päästä on suht turvallista loukuttaa rutsan takia ylisuuriksi kasvaneita leukojaan. Britannia on muuten ehkä suurin venäläishyysäri, mitä maailmanhistoria tuntee. Kasvoihin ja tekoihin katsomatta pikkuvenäjiin on tervetullut, kun vaan fyffessä löytyy.

Aivan, ja toimi pitkaan islamistien luvattuna maana euroopassa.
 

Fortum turvaa Fennovoiman kotimaisuuden


Fortum on valmis osallistumaan enintään 15 prosentin osuudella Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen.

Ehtona osallistumiselle on, että se saa yli 75 prosentin omistusosuuden TGC-1:n vesivoimatuotannosta.

TGC-1 omistaa ja operoi vesi- ja lämpövoimaa Venäjän luoteisosassa sekä omistaa Pietarin lämmönjakeluverkon. Fortum perustaa Rosatomin kanssa yhteisyrityksen, joka omistaa TGC-1:n vesivoimatuotannon.

Rosatom: "Emme käytä bulvaaneja saavuttaaksemme 60% suomalaisuusasteen". -> Fortum palkataan bulvaaniksi.
Noh, nyt tämä sentään vissiin kuitenkin toteutuu.
 
Fortum turvaa Fennovoiman kotimaisuuden

Fortum on valmis osallistumaan enintään 15 prosentin osuudella Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen.

Ehtona osallistumiselle on, että se saa yli 75 prosentin omistusosuuden TGC-1:n vesivoimatuotannosta.

TGC-1 omistaa ja operoi vesi- ja lämpövoimaa Venäjän luoteisosassa sekä omistaa Pietarin lämmönjakeluverkon. Fortum perustaa Rosatomin kanssa yhteisyrityksen, joka omistaa TGC-1:n vesivoimatuotannon.

Rosatom: "Emme käytä bulvaaneja saavuttaaksemme 60% suomalaisuusasteen". -> Fortum palkataan bulvaaniksi.
Noh, nyt tämä sentään vissiin kuitenkin toteutuu.
Niin näyttäisi, mutta hinta on melko kova.
EDIT: Linkki lehdistötiedotteeseen: http://www.fortum.com/fi/media/Page...-uudelleenjarjestelylla-edellyttaen-etta.aspx
 
Viimeksi muokattu:
Suomea sidotaan energian osalta entistä tiiviimmin Venäjään, mutta miksi?

http://yle.fi/uutiset/fortumille_ve...le_myos__tutkija_tehtiin_lehmankaupat/7664262
Fortumille Venäjä on tärkeä ja Fennovoimalle myös – Tutkija: "Tehtiin lehmänkaupat"
Fortumille Venäjä on tärkeä markkina-alue. Viime vuonna Fortumin Venäjän-toimintojen liikevaihto oli noin 1,1 miljardia euroa, mikä vastasi liki viidennestä Fortumin koko liikevaihdosta.

Fortumin Venäjän toimintojen johtaja Alexander Chuvaev (vas.), Vladimir Putin, Sauli Niinistö ja Alexander Stubb kaasuvoimalan avajaisissa Siperiassa syksyllä 2013. Kuva: Alexey Druginyn / EPA
Energiayhtiö Fortumin ilmoitus Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen osallistumisesta kytkeytyy monimutkaiseen omistusten uudelleenjärjestelyyn Venäjällä, jota tutkijan mukaan voi pitää eräänlaisena lehmänkauppana.

Fortumille Venäjä on tärkeä markkina-alue. Viime vuonna Fortumin Venäjän-toimintojen liikevaihto oli noin 1,1 miljardia euroa, mikä vastasi liki viidennestä Fortumin koko liikevaihdosta. Lisäksi Fortumilla on viritteillä isoja investointeja Venäjällä.

Fortum, Fennovoima ja Venäjä taas linkittyvät yhteen venäläisyhtiö Rosatomin kautta. Rosatom on valittu Fennovoiman ydinvoimalahankkeen laitostoimittajaksi.

– Fortumin kohdalla on tullut kyseeseen pelko taloudellista riskeistä: Jos Rosatomille sanotaan täällä Suomessa ei, Fortumin investoinnit Venäjällä saattaisivat olla vaarassa. Sen takia Fortumin Fennovoimaan osallistumista ja Fortumin vesivoimaomistuksia Venäjällä ollaan koplaamassa yhteen, arvioi Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta.

– Vastineeksi, että Fortum lähtee mukaan osittain venäläisomisteisen Fennovoiman pelastamiseen, Fortum saa Venäjältä omistukseensa vesivoimaa.

Fortum on perustamassa Rosatomin kanssa yhteisyritystä, joka omistaisi venäläisen energiantuotantoyhtiö TGC-1:n vesivoimatuotannon. Fortum omistaisi uudesta yrityksestä 75 prosenttia, Rosatom 25 prosenttia.

Tällä hetkellä TGC-1 omistaa ja operoi lämpö- ja vesivoimaa Venäjän luoteisosassa ja omistaa Pietarin lämmönjakeluverkoston. Tästä nykymuotoisesta TGC-1 -yhtiöstä Fortum omistaa 29,5 prosenttia ja Gazprom Energoholding 51,8 prosenttia. Toisin sanoen TGC-1 pilkotaan kahteen osaan, ja omistus järjestellään uusiksi.

– Järjestely tarkoittaisi sitä, että Fortumin toiminta Venäjällä laajenisi nykyisestä kivihiilestä ja kaasusta myös vesivoimaan, sanoo Tynkkynen.

Tynkkynen sanoo, että Fennovoiman hankkeen toteutuminen on tärkeää myös Rosatomille eli toisin sanoen tärkeää Venäjälle.

Hän toteaa myös, että jo aiemmin on spekuloitu sillä, että Suomen valtio lähtisi mukaan Fennovoimaan.

– Nythän valtio tulee mukaan Fortumin kautta.

Suomen valtio omistaa Fortumista liki 51 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan Fortumin omistusten uudelleenjärjestelyt Venäjällä sitovat Suomen energiapolitiikkaa entistä enemmän Venäjään, tutkija arvioi.

  • Ilona Turtola Yle Uutiset
 
Kuuntelin sijoittajainfoa: Huomio rahaliikenteestä, uutta rahaa ei ole tarkoitus sijoittaa ja rahansiirtotarve hoidetaan velkojen allokoinnilla. Näin Fortumin velkataakka kasvaa ja TGC-1:n vähenee. Rahaliikenne aktivoituu sitten kun SF:n osakkaat kaivavat rahoja esille. En pidä järjestelyä tällä tiedolla vielä kovin houkuttelevana. Ehkä Fortumin muut liiketoiminnot Venäjällä vaikuttivat myös tähän "pakettiin"?
 
Fortum odottaa hallitukselta vastapalvelusta Fennovoima-sijoituksestaan, kirjoittaa Iltalehden Olli Ainola.

Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula iski tiistaina pöytään ydinvoimasökön pihtauskorttinsa. Fortum on valmis sijoittamaan Fennovoiman ydinvoimalaan, jonka rakentaisi venäläinen valtionyhtiö Rosatom.

Jos suunnitelma toteutuu, Fortum sijoittaa Hanhikiven voimalaan noin miljardin. Pikku hiluja Fortumille. Yhtiöllä on rahaa ja velanottokykyä vaikka millä mitalla, sillä se on myynyt miljarditolkulla energiaverkkojaan Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Omistusjärjestely on lopullinen kuolinisku Teollisuuden Voiman OL-4 -reaktorille. Fortum omistaa Olkiluodon kahdesta vanhasta ja kolmannesta rakenteilla olevasta ydinvoimalasta noin neljänneksen.

Kun Fortum on liittynyt Fennovoiman osakkaisiin, seuraavaksi Fortum kertoo irtautuvansa OL-4:sta. Tämä tarkoittaa, että Olkiluotoon ei rakenneta kolmosreaktorin valmistumisen jälkeen uutta ydinvoimaa.

Fortumin päätös on helpotus maan hallitukselle. Fortum varmistaa, että Fennovoiman kotimainen omistus ylittää poliittisesti hyväksyttävän kahden kolmasosan rajan.

Vastapalvelukseksi Fortum odottaa, että valtiovalta suhtautuu suopeasti Fortumin Loviisan reaktoreiden uusimiseen. Fortum toivoo, että ensi keväänä hallitusneuvotteluita käyvät puolueet sopivat, että uusi hallitus ja eduskunta antavat periaateluvan Loviisan ykkösvoimalan korvaavalle ydinvoimalalle.

Fortumin ydinvoimapelissä on kuitenkin kummallinen lisäehto. Jostain selittämättömästä syystä Fortum koplaa Fennovoima-osakkuutensa siihen, että Fortum saa määräysvallan 40:stä venäläisestä vesivoimalasta.

Nämä voimalat sijaitsevat Suomen lähialueilla. Kaksi voimaloista tekee sähköä Vuoksen vesistössä Karjalan kannaksella luovutetulla alueella. Enson ja Rouhialan voimalat jäivät sodan jälkeen 1944 Neuvostoliiton puolelle.

Koska Fortumin tiedote ei kerro miksi tämmöinen kytkykauppa pitää tehdä, on arvailtava.

Kuula ei ainakaan ole unelmoiva romantikko, joka haluaisi ostaa Karjalan takaisin koskiosuus kerrallaan.

Entä onko Kuula härski kauppamies, joka kiristää Venäjän valtiolta ylimääräisiä taloudellisia myönnytyksiä vastineeksi tuestaan Fennovoima-projektille? Fennovoimahan on poliittisesti tärkeä hanke Kremlille.

Tämä hypoteesi on herkullinen, mutta epäuskottava. Yksikään suomalainen yritys ei uskaltaisi ryhtyä tällaiseen vedätykseen, vielä vähemmän valtioenemmistöinen yhtiö.

Mutta ehkä Fortumilla on Venäjällä sellaisia riskejä, joita se haluaa purkaa, mutta joista ulkopuoliset eivät välttämättä tiedä. Nämä voivat olla vaikkapa Venäjän presidentin hallinnossa muhivia lainsäädäntöhankkeita, jotka vaikeuttaisivat Fortumin voittojen kotiuttamisia Venäjältä tai vaarantaisivat yhtiön Venäjälle tekemät investoinnit.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014120218886830_uu.shtml
 
Fortum odottaa hallitukselta vastapalvelusta Fennovoima-sijoituksestaan, kirjoittaa Iltalehden Olli Ainola.

Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula iski tiistaina pöytään ydinvoimasökön pihtauskorttinsa. Fortum on valmis sijoittamaan Fennovoiman ydinvoimalaan, jonka rakentaisi venäläinen valtionyhtiö Rosatom.

Jos suunnitelma toteutuu, Fortum sijoittaa Hanhikiven voimalaan noin miljardin. Pikku hiluja Fortumille. Yhtiöllä on rahaa ja velanottokykyä vaikka millä mitalla, sillä se on myynyt miljarditolkulla energiaverkkojaan Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Omistusjärjestely on lopullinen kuolinisku Teollisuuden Voiman OL-4 -reaktorille. Fortum omistaa Olkiluodon kahdesta vanhasta ja kolmannesta rakenteilla olevasta ydinvoimalasta noin neljänneksen.

Kun Fortum on liittynyt Fennovoiman osakkaisiin, seuraavaksi Fortum kertoo irtautuvansa OL-4:sta. Tämä tarkoittaa, että Olkiluotoon ei rakenneta kolmosreaktorin valmistumisen jälkeen uutta ydinvoimaa.

Fortumin päätös on helpotus maan hallitukselle. Fortum varmistaa, että Fennovoiman kotimainen omistus ylittää poliittisesti hyväksyttävän kahden kolmasosan rajan.

Vastapalvelukseksi Fortum odottaa, että valtiovalta suhtautuu suopeasti Fortumin Loviisan reaktoreiden uusimiseen. Fortum toivoo, että ensi keväänä hallitusneuvotteluita käyvät puolueet sopivat, että uusi hallitus ja eduskunta antavat periaateluvan Loviisan ykkösvoimalan korvaavalle ydinvoimalalle.

Fortumin ydinvoimapelissä on kuitenkin kummallinen lisäehto. Jostain selittämättömästä syystä Fortum koplaa Fennovoima-osakkuutensa siihen, että Fortum saa määräysvallan 40:stä venäläisestä vesivoimalasta.

Nämä voimalat sijaitsevat Suomen lähialueilla. Kaksi voimaloista tekee sähköä Vuoksen vesistössä Karjalan kannaksella luovutetulla alueella. Enson ja Rouhialan voimalat jäivät sodan jälkeen 1944 Neuvostoliiton puolelle.

Koska Fortumin tiedote ei kerro miksi tämmöinen kytkykauppa pitää tehdä, on arvailtava.

Kuula ei ainakaan ole unelmoiva romantikko, joka haluaisi ostaa Karjalan takaisin koskiosuus kerrallaan.

Entä onko Kuula härski kauppamies, joka kiristää Venäjän valtiolta ylimääräisiä taloudellisia myönnytyksiä vastineeksi tuestaan Fennovoima-projektille? Fennovoimahan on poliittisesti tärkeä hanke Kremlille.

Tämä hypoteesi on herkullinen, mutta epäuskottava. Yksikään suomalainen yritys ei uskaltaisi ryhtyä tällaiseen vedätykseen, vielä vähemmän valtioenemmistöinen yhtiö.

Mutta ehkä Fortumilla on Venäjällä sellaisia riskejä, joita se haluaa purkaa, mutta joista ulkopuoliset eivät välttämättä tiedä. Nämä voivat olla vaikkapa Venäjän presidentin hallinnossa muhivia lainsäädäntöhankkeita, jotka vaikeuttaisivat Fortumin voittojen kotiuttamisia Venäjältä tai vaarantaisivat yhtiön Venäjälle tekemät investoinnit.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014120218886830_uu.shtml
Ehkä enemmänkin Fortum pelkää omien sijoitustensa puolesta.
"Fortumin kohdalla on tullut kyseeseen pelko taloudellista riskeistä: Jos Rosatomille sanotaan täällä Suomessa ei, Fortumin investoinnit Venäjällä saattaisivat olla vaarassa. Sen takia Fortumin Fennovoimaan osallistumista ja Fortumin vesivoimaomistuksia Venäjällä ollaan koplaamassa yhteen, arvioi Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta."
 
Financial Times: Fortumin Fennovoima-kauppa tiivistää Suomen ja Venäjän energiasiteitä
Keskiviikko 3.12.2014 klo 05.18
Talouslehti Financial Times pitää energiayhtiö Fortumin osallistumista Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen osoituksena Suomen ja Venäjän välisen yhteistyön tiivistymisestä.
Lehti kirjoittaa, että Suomen valtion omistama Fortum sijoittaa Venäjälle miljardeja euroja, vaikka maata vastaan on juuri nostettu pakotteita Ukrainan ja Krimin tapahtumien vuoksi.
Fortum ilmoitti eilen olevansa valmis ostamaan Fennovoiman ydinvoimalasta 15 prosenttia, jotta vaadittu kotimaisuusaste täyttyisi. Samalla Fortum perustaa uuden vesivoimayhtiön yhdessä Venäjän johtoa lähellä olevan ydinvoimayhtiön Rosatomin kanssa.
Asiantuntijoiden mukaan tämä nostaa selvästi Fennovoiman toteutumismahdollisuuksia.
Eduskunta keskustelee ydinvoimalahankkeen periaateluvasta tänään. Sen on määrä päättää valtioneuvoston periaatepäätöksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä vielä tällä viikolla.
Lähde: Financial Times
 
Back
Top