Puolustusministeri Carl Haglund: Suomella ei tarvetta nostaa valmiustilaansa

SJ

Supreme Leader
Kuulemma jenkkimediä kyttää Washingtonin pizzerioita: jos raflat saavat paljon pitsatilauksia hallintokomplekseihin niin silloin siellä paiskitaan ylitöitä ja jotain on tekeillä...

Ei kuulemma toimi enää. Tilaukset tehdään toista reittiä. Mutta kuulemma sellainen indikaattori on, että JDAM pommeja valmistava tehdas vaihtaa kolmeen vuoroon, niin siitä tietää, että joku on tehnyt ison tilauksen.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
Jussi Halla-aho joka on käsittääkseni asunutkin Ukrainassa totesi Facebookissa:

"Luulen, että Venäjän ja EU:n viisumivapausdialogi voidaan hetkeksi unohtaa, mikä on ihan hyvä asia. Muita mietittäviä asioita ovat venäläisten maakaupat Suomessa, kasvava venäläinen väestö Suomessa sekä Putinin ilmoitus, että Venäjä varaa itselleen oikeuden puolustaa sotilaallisella voimalla venäläisiä intressejä ja venäjänkielisiä myös rajojen takana."
 

tjmies

Kersantti
Ei kuulemma toimi enää. Tilaukset tehdään toista reittiä. Mutta kuulemma sellainen indikaattori on, että JDAM pommeja valmistava tehdas vaihtaa kolmeen vuoroon, niin siitä tietää, että joku on tehnyt ison tilauksen.
Ymmärrän kyllä että tilaukset tehdään jotain toista reittiä mutta eiköhän ne pizzat kuitenkin fyysisesti perille toimiteta? Näitä voidaan varmasti laskea, eikös? Tällekin toki vastatoimensa löytyy esim yhteistilaus, jossa 100 pizzaa toimitetaan vaikka yhdellä pakulla.
Mutta mutta... Normaalista merkittävästi poikkeava toiminta näkyy pakosti jotenkin aina ulkopuolelle. Jos vihulainen on valmis pistämään peliin tarpeeksi pelimerkkejä niin kovin suurta poikkemaa normaalista työskentelystä ei voida pitää piilossa.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
Vaikuttaako Ukrainan konflikti Suomen turvallisuuteen? Näin puolustusvoimat vastaa
MAXIM SHIPENKOV
Satellite

Tunnistamattomat asemiehet valtasivat Simferopolin lentoaseman Krimillä torstai-iltana.

AL Ulkomaat | 1.3.2014 | 18:07 | Päivitetty 18:0844
Henripekka Kallio

Puolustusvoimat seuraa Ukrainan tilannetta rauhallisesti, kertoo Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa
- Tällä hetkellä tilanne ei näytä eskaloituvan sillä tavalla, että se vaikuttaisi meidän turvallisuustilanteeseen tai vastuisiimme.
Puolustusvoimien näkemyksen mukaan tilanne ei edellytä toistaiseksi mitään erityisvalmiuksia.
- Pidämme lähinnä valvonta-analyysiä ja johtamisvalmiutta yllä, että pystymme tarvittaessa informoimaan myös valtiojohtoa tiedoillamme, Kalliomaa kertoo.

Puolustusvoimien asiantuntijat siis seuraavat tilannetta ja ovat tavoitettavissa siltä varalta, että heidän näkemystään tarvitaan.

- Koska tilanteessa siellä ei ole suoranaisia vaikutuksia Itämeren alueelle, niin meillä ei ole tällä hetkellä hirveän kovaa tarvetta tilannekuvan luomiseen, Kalliomaa kuvailee.
Krimillä sijaitseva Sevastopol on Venäjän Mustanmeren laivaston päätukikohta. Venäjän muut laivastot toimivat Itämerellä, Jäämerellä ja Tyynellämerellä.
- Näyttää siltä, että Venäjän intressit Krimin tukikohtaan ovat pysyviä. En usko, että voisi käydä niin, että heidän pääsyään sinne jotenkin rajoitettaisiin, Kalliomaa sanoo.

Puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen ei ollut lauantaina iltapäivällä tavoitettavissa.
 

skärdis

Respected Leader
Puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen ei ollut lauantaina iltapäivällä tavoitettavissa.

Eikö Puheloiselle maksettu asumistukea juuri sillä verukkeella, että hän on nopeasti tavoitettavissa?

Vai ovatko tunnistamattomat, mutta hyvin varustautuneet ulkomaiset miehet tulleet jo koputtamaan Puheloisten ovea?
 
Viimeksi muokattu:

kelaasitä

Alikersantti
No tuskinpa se Puolustusvoimien komentaja istuu kotona vastailemassa lehdistön puheluihin tällaisessa tilanteessa :D

Olettaisin, että sisältyy tuohon "johtamisvalmiuden ylläpitoon". D'oh.
 

baikal

Supreme Leader
Eikö Puheloiselle maksettu asumistukea juuri sillä verukkeella, että hän on nopeasti tavoitettavissa?

Vai ovatko tunnistamattomat, mutta hyvin varustautuneet ulkomaiset miehet tulleet jo koputtamaan Puheloisten ovea?

Istuuko komentaja jo 4 metriä syvässä poterossa 12 metriä kalliota päänsä päällä ja kaksi kypärää päällekkäin päässä?:cool: Ei hyvältä näytä.
 

Samses

Ylipäällikkö
Aika huvittavaa, että kun on menossa sodaksi eskaloitumassa oleva kriisi, johon naapurivaltiomme on sekaantunut korviaan myöten, niin tiedotusväline on sydämistynyt siitä, että PV:n komentaja ei ole heti saatavilla vastailemaan toimittajan kysymyksiin. Veikkaan, että Puheloisella saattaa olla muutakin tekemistä.
 

fulcrum

Respected Leader
Jotenkin veikkaan, että örkillä seisoo ekaa kertaa sitten neuvostoliiton kaatumisen.

Vaikka onkin aina trendikästä pilkata vasemmistolaisia russofiileiksi, niin näkemys taitaa olla aika vanhentunut. Liberalistista talouspolitiikkaa ja autoritääristä sisäpolitiikkaa harrastava nyky-Venäjä on jokseenkin niin kaukana sosialistisesta paratiisista kuin olla ja voi. Jos on lukenut esim. Voima-lehteä viime vuosina niin enemmän siellä kritisoidaan Venäjää kuin USAa. Vassareiden 2000-luvun ideaalivaltio on (oli) Chavezin Venezuela.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 2.3.2014 klo 16:01
Puolustusvaliokunnan Niinistö: Valmiutta nostettava, jos tilanne kärjistyy ja sota syttyy
Jussi Niinistö sanoo, että Ukraina on katastrofin partaalla.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) mukaan Suomen on nostettava valmiuttaan, jos tilanne Ukrainassa edelleen kärjistyy ja sota syttyy.

– Jo tällä hetkellä niin puolustusvoimissa, puolustusministeriössä kuin Suomen valtiojohdossakin on tehostettu tilannekuvan ylläpitoa. Vielä ei ole joukkojen valmiuden kohottamisen aika, hän sanoo tiedotteessa.

Niinistö kertoi Yle Radio Suomen ylimääräisessä Ajantasa-ohjelmassa sunnuntaina, että nyt analysoidaan sitä, miten "sekava ja hektisesti etenevä" tilanne etenee.

Hän sanoo, että Ukraina on katastrofin partaalla ja uhka aseidenkäytöstä näyttäisi olevan todellinen. Niinistön mukaan liikekannallepano on Ukrainan vastaus tilanteeseen, jossa sen alueellisista koskemattomuutta on loukattu.

Hän arvioi, että Venäjä hakee paikkaansa, joka sillä oli Neuvostoliiton aikana.

– Esimerkiksi Venäjän puolustusvoimauudistus on nyt muutaman vuoden edennyt vauhdilla, ja huomattavia summia on satsattu aseistuksen nykyaikaistamiseen. Nyt on mahdollisuus näyttää tätäkin voimaa ja näyttää Venäjän kansalaisille, että rahoja ei ole käytetty turhaan vaan Venäjän intressejä ja venäläisiä puolustetaan missä päin maailmaa tahansa.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
Jussi Niinistö Suomen varautumisesta: "Jos haluaa rauhaa, pitää valmistautua sotaan"
il Sunnuntai 2.3.2014 klo 16.34

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistö kertoo, että Suomi seuraa Ukrainan tilannetta tarkasti ja on valmis toimiin tarvittaessa.


Jussi Niinistön mielestä Suomen on osattava ottaa oppia Ukrainan tapahtumista. - Ukraina opettaa meille, että perinteinen voimankäyttö on edelleen mahdollista politiikan jatkeena. On aika laittaa Suomen maanpuolustus kuntoon. (JENNI GÄSTGIVAR)
Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Jussi Niinistön (ps) mielestä uhka aseellisesta yhteenotosta Ukrainassa on todellinen.

- Joku vahinkolaukaus saattaa olla se kipinä ruutitynnyrissä, joka aiheuttaa aseellisen konfliktin. Kriisin eskaloituminen on tällaisissa tilanteissa on aina mahdollista, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan Suomella ei ole juuri paljon sanottavaa Ukrainan tilanteeseen vaan asiaa täytyy tarkastella EU:n kautta.

- Tässä on tietenkin se ongelma, että Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa, mutta poliittisesti olemme liittoutunut maa EU:n jäsenenä. EU:lla ainakin periaatteessa pitäisi olla yhteinen turvallisuus- ja ulkopolitiikka. Joten Suomi on mielessä tavallaan EU:n "panttivankina".

- Joka tapauksessa tärkeää olisi, että Suomella olisi hyvät välit Venäjän kanssa jatkossakin, Niinistö painottaa.

Niinistön mukaan tällä hetkellä Suomi seuraa Ukrainan tilannetta vain tehostetusti. Jos sota syttyy ja valtiojohto katsoo aiheelliseksi, nostetaan Suomessa valmiustasoa kaiken varalta.

- Jos haluaa rauhaa, pitää valmistautua sotaan. Vanha roomalainen viisaus pätee tässäkin asiassa, Niinistö heittää.

Valmiuden nostaminen tarkoittaa Niinistön mukaan sitä, että Suomen toimintakykyä kriisin ollessa päällä pyritään nopeuttamaan. Käytännössä valmiutta nostetaan puolustusvoimissa.

Suomessa erilainen venäläisvähemmistö

Venäjä on käyttänyt yhtenä perustelunaan Krimin valtaamisessa sitä, että sen täytyy suojella siellä asuvia venäläisiä.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2012 lopussa Suomessa asui yli 30 000 Venäjän kansalaista, joista osalla on kaksoiskansalaisuus. Kaikkiaan Suomessa asui tuolloin lähes 70 000 venäjänkielistä henkilöä.

Niinistön mukaan Suomen ei tarvitse olla huolissaan siitä, että Venäjä käyttäisi samoja perusteluita Suomen suhteen kuin mitä Krimillä.

- Meillä ei ole niin suurta venäläisvähemmistöä kuin esimerkiksi Baltian maissa. Suomen tilanne on aivan erilainen. Baltian maat tietenkin seuraavat sydän syrjällään tätä Ukrainan tilanteen kehittymistä ja sitä, miten suvereenin valtion alueellista koskemattomuutta loukataan.

Niinistön mukaan Suomen venäläisväestö on pieni, rauhallinen ja kohtalaisen hyvin integroitunut yhteiskuntaan. Baltian maissa asuvat venäläiset eivät sen sijaan välttämättä osaa asuinmaansa kieltä ja elävät eristäytyneinä omissa venäjänkielisissä yhteisöissään.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
Presidentti Niinistö Ukrainan kriisistä: Tämä on kaikista suurin vaara
il Sunnuntai 2.3.2014 klo 16.55

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuivat tänään valtioneuvoston linnaan keskustelemaan Ukrainan tilanteesta.


Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Ukrainan tilannetta. (JENNI GÄSTGIVAR)

Presidentti Sauli Niinistö sanoi, ettei Suomella ole huolehtimisen syytä eikä puolustusvalmiutta ole syytä nostaa.

- Kaikkein suurin vaara on siinä, että sattumanvaraisesti alkaa jotain, mitä kukaan ei tarkoittanut, hän tähdensi.

Presidentin mukaan EU:lla on Ukrainan tilanteesta yhteinen näkemys. Niinistön mukaan tärkeää olisi, että yhteisessä Ukrainassa päästäisiin pian vaaleihin.

- Väkivallalla uhkaaminen tai sen käyttäminen on kansainvälisen oikeuden vastaista.

Niinistön mukaan pakotteita ei ole hallituksen kanssa linjattu. Hän sanoi olevansa valmis olemaan yhteydessä presidentti Vladimir Putiniin.

-Jos tarvetta tulee, niin kyllä minä soittelen, hän vastasi.

Pääministeri Jyrki Katainen muistutti, että EU tekee parhaansa. Hän sanoi, ettei Suomi voi tehdä päätöksiä Ukrainan kansan puolesta.
Venäjä on sanonut toimiensa motiivikseen venäläisten suojelun Krimin alueella.

-Vähemmistön suojeluun ei tarvita aseita, Katainen vastasi.

Tilaisuudessa myös puhunut puolustusministeri Carl Haglund vahvisti, että sovittu vierailu Pietariin on peruttu.

-En lähde Pietariin, vaikka piti. Emme halua että tapaaminen olisi tulkittu kannanotoksi Venäjän puolesta.

Puolustusministerin mukaan Suomi ei voi hyväksyä tapaa, jolla Venäjä on toiminut Ukrainassa ja Krimillä.
 

SJ

Supreme Leader
Vaikka onkin aina trendikästä pilkata vasemmistolaisia russofiileiksi, niin näkemys taitaa olla aika vanhentunut. Liberalistista talouspolitiikkaa ja autoritääristä sisäpolitiikkaa harrastava nyky-Venäjä on jokseenkin niin kaukana sosialistisesta paratiisista kuin olla ja voi. Jos on lukenut esim. Voima-lehteä viime vuosina niin enemmän siellä kritisoidaan Venäjää kuin USAa. Vassareiden 2000-luvun ideaalivaltio on (oli) Chavezin Venezuela.

Vassarit yleensä ehkä, mutta entä Tuomioja? Se on vanhan linjan väkeä.
 

VUps

Majuri
Tuomioja on demareiden vasenta siipeä, mutta ei hän ole ollut ikinä mitään suuri Neuvostoliiton/Venäjän ihannoija.

Tuomiojan eduksi on luettava hänen eilinen lausuntonsa televisiossa. Sanoi suoraan, että kyseessä on krimin sotilaallinen haltuunotto. Ei ollut puheessa ollenkaan ympäripyöreyksiä tai relativismia.
 

SJ

Supreme Leader
Tuomioja on demareiden vasenta siipeä, mutta ei hän ole ollut ikinä mitään suuri Neuvostoliiton/Venäjän ihannoija.

Mutta aina löytyy ymmärrystä ja "hyväksyttävä" selitys ryssän tekemisille, ellei sitten tilanne ole se kuten se nyt on, jolloin örkinkin on myönnetävä, että siellä on miehitys käynnissä.
 

Slammer

Kenraali
Mutta aina löytyy ymmärrystä ja "hyväksyttävä" selitys ryssän tekemisille, ellei sitten tilanne ole se kuten se nyt on, jolloin örkinkin on myönnetävä, että siellä on miehitys käynnissä.

Annapa nyt muutama esimerkki näistä ymmärryksistä kun ei muistu mieleen.
 
Top