Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Puolustusministeri: Suomi varautuu Ahvenanmaan miehitykseen

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja pstsika, 30.07.2015.

 1. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Puolustusministeri Lännen Medialle: Suomi varautuu Ahvenanmaan miehitykseen

  Torstai 30.7.2015 klo 04.06 (päivitetty klo 05.01)

  Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kertoo Lännen Medialle, että Suomi varautuu Ahvenanmaan miehitykseen.
  Niinistön mukaan nyt varaudutaan tilanteeseen, jossa Ahvenanmaalle ilmestyisi "vihreitä miehiä".

  Puolustusministeri arvioi, että Ahvenanmaahan on kiinnitetty Suomessa liian vähän huomiota.

  - Tilanne Itämerellä on muuttunut, joten on syytä tarkastella, miten Ahvenanmaan puolustus toteutetaan. Tahdomme luottaa kansainväliseen oikeuteen, mutta emme voi siihen 100-prosenttisesti luottaa kriisitilanteessa, Niinistö linjaa.

  Läntiset sotilasasiantuntijat ovat arvioineet yleisesti, että Venäjä yrittää miehittää Ahvenanmaan ja Gotlannin, jos Baltiassa tai Itämerellä syntyy aseellinen konflikti.

  Ahvenanmaa on ollut vuodesta 1921 kansainvälisoikeudellisesti neutralisoitu alue. Venäjä ei ole tunnustanut alueen neutralisointia, eikä sitä tehnyt Neuvostoliittokaan.

  STT

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015073020107892_uu.shtml

  Puolustusministeri Niinistö Lännen medialle: Suomi varautuu puolustamaan Ahvenanmaata
  Kotimaa 30.7.2015 6:28 0
  [​IMG]
  Laura Halminen
  Helsingin Sanomat


  Suomi varautuu tilanteeseen, jossa Ahvenanmaa voitaisiin miehittää, puolustuministeri Jussi Niinistö (ps) kertoo Lännen medialle.

  Niinistön mukaan puolustusministeriössä on nyt ryhdytty pohtimaan, mitä tehdä tilanteessa, jossa Ahvenanmaalle ilmestyisi ”vihreitä miehiä”. Ilmaisulla tarkoitetaan tunnuksettomia aseitettuja joukkoja, ja se syntyi tavasta, jolla Venäjän talvella 2014 toteutti Krimin miehityksen.

  Jos Baltiassa tai Itämerellä syntyisi aseellinen konflikti, Venäjä saattaisi yrittää sotilasasiantuntijoiden mukaan miehittää Ahvenanmaan ja Ruotsin Gotlannin.

  "Ahvenanmaahan on kiinnitetty liian vähän huomiota", puolustusministeri Niinistö sanoo Lännen medialle.

  Ahvenmaa on ollut demilitarisoitu vuodesta 1921. Sen asemaa pidetään YK:ta edeltäneen Kansainliiton kenties merkittävimpänä saavutuksena. Venäjä tosin ei ole tunnustanut Ahvenanmaan erityisasemaa.

  "Ahvenanmaa on väärisssä käsissä kuin pistooli Ruotsin ohimilla", Niinistö sanoo Lännen medialle.

  Lehden mukaan Niinistö ei pidä mahdottomana, että Suomen ja Ruotsin näkemykset Ahvenanmaan suhteen olisivat puolustusyhteistön syventyessä yhteisiä.

  http://www.hs.fi/kotimaa/a1305973834165
   
 2. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,093
  Tykkäykset:
  8,206
  Pisteet:
  1,286
  Hyva pointti PST, tuossa lienee sitten se suomalaisten ainoa assa hihassa Ruotsin suuntaan... ja valitettavasti ilmeisesti myos ainoa osa Suomesta josta Ruotsi valittaa paskaakaan. Alkaamme huijatko itseamme... joku Lappeenranta ei kiinnosta Tukholmassa yhtaan minkaan vertaa.
   
  Rajajääkäri tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,093
  Tykkäykset:
  8,206
  Pisteet:
  1,286
  Mutta vaihtakaapa Lappeenranta Haaparannaksi niin johan alkaa hikea pukkaa ja brylkreemit valumaan... siina vaiheessa olis ehka vahan myohasta lahtea kahdella mek. rykmentilla pykaamaan Pohjolan Salpaa suoraan liikkeesta:D
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 5. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Ahvenanmaa on ollut Ruotsille tärkeä "aina". Johan Krimin sodan jälkeenkin heillä oli kiusaus ottaa se takaisin ryssältä, mutta aiheellisesti pelkäsivät ryssän vaativan sitä pyssyjen kanssa vielä takaisin. Sitten taas Suomen itsenäistyttyä se oli taas houkuttelemassa. Loppujen lopuksi Ruotsi sitten agitoi Viron ja Suomen suorittamaan loppuun Krepost Sveaborgin suunnitelmiin kuuluneen tykistösulun ja miksi: Ahvenanmaan suojaamiseksi.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 6. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,093
  Tykkäykset:
  8,206
  Pisteet:
  1,286
  Aika laimeasti Suomessa on kylla toi Ahvenanmaan sotilaallinen asema otettu viime vuosikymmenet... ja julkisuudessakin joku vuosi takaperin yks maalaisliiton rouva ehdotti sen vaihtamista rakkaaseen Karjalaani (kannatan!) ja eipa ollut 10,000 ihmista 2 paivaa myohemmin rokkibandien kanssa juhlimassa keskustassa.
  Fakta on etta Ahvenanmaa on suurempi ongelma Ruotsille kuin Suomelle. Tata pitaa vivuttaa ja kayttaa hyvaksi kun haetaan tarviketta naapurista. Meilla on rautapuolella hyvat yhteensopivuudet, kylla ne saa pistaa serviisin mukaan jos haluaa.
  Tanne raukoille rajoille mahtuu kylla Leot, allit, ja CV:t. Paseista en ole niin intohimoinen kun olin Kirveskomppanian moto-au:na yhden talvikurssin. Ne pystyy taitava kuski ajamaan niin syvalle popelikkoon etta siina juoksee ittensa tyhmaksi kun yrittaa jahdata komppanian vaunuja jalan:mad:
   
 7. Moose

  Moose Kersantti

  Liittynyt:
  06.12.2010
  Viestejä:
  277
  Tykkäykset:
  273
  Pisteet:
  16
  No kun ei edes joku Tukholma vaikuta kiinnostavan Tukholmaa niin ei kai sitten muutkaan alueet :) ...

  No jos tosissaan puhutaan niin rannikkojääkäreille kun juuri hankittiin niitä uusia taisteluveneitä niin ehkä niitä vois myydä myös Ruotsille käyttöön kun kai kohta ovat uudistamassa taisteluvenekalustoaan. Tällä pohjalla vois sitten kehittää yhteistoimintaa Ruotsin ja Suomen merivoimien välillä.

  Jo nyt ollaan työstämässä yhteistä ilmakuvaa ja merikuvaa eikä ne Ruotsin sukellusveneet ihan hukkaan oo heitettyjä kun ajatellaan jotain saariston suojausta, niillä kait ihan hyvä kyky valvoa suuria alueita sonaareillaan + mitä muuta jäynää ne nyt pytyy keksimään ja juuri tilasivat kaks uutta.
   
  Viimeksi muokattu: 30.07.2015
  Mustaruuti ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 8. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,093
  Tykkäykset:
  8,206
  Pisteet:
  1,286
  Jep, ja jos saisi rahan sijasta pari Gotlanti-luokan AIP-sukellusvenetta tonne meidan saaristoon kuulolle ja vaijymaan, ja ehka hivuttautumaan idemmas... tama kyky ei synny edes vuosikymmenessa ja toisi lisahuolta idan porukalle aika huomattavasti, jos julkistettaisiin etta Suomelle on siirretty naita omille aluevesilleen yhteistyon hengessa.
   
 9. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Varautuu, mutta miten? Saarilla ei voi harjoitella, eikä niitä saa linnoittaa. Kirjoituspöytäsuunnitelmia on kyllä jo entuudestaan tarpeeksi ja myös rannikkomme puolustusta on harjoiteltu. Ahvenanmaan puolustaminen onnistuu jos varalla on jatkuvasti tarpeeksi suuri joukko ja kapasitetti sen nopeaan siirtämiseen mantereelta saarille, mutta onko näin?

  Jos Venäjä päättää vallata saaret tai niiden osan, se ei mainosta aikomuksiaan ennalta. Tässä mielessä Venäjän kieltäytyminen tunnustamasta Ahvenanmaan neutralisointia on huono enne. Sattuuko joku tietämään mikä on syy?

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/82057-suomen-erityispiirre-nousi-esiin-venaja-ei-ole-hyvaksynyt
  Kansainvälisen sopimuksen piti suojella Ukrainaa. Ja Venäjä oli sen allekirjoittanut. Venäjä ei ole [Ahvenanmaan neutralisointia] hyväksynyt, joten miksi pitäisi luottaa siihen, että sopimus pitää? Salonius-Pasternak kysyy.

  http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1432183740420
  Vieraskynä
  Ahvenanmaan neutralisoitu asema on turvattava
  Pääkirjoitus 22.5.2015 1:59
  Elisabeth Nauclér
   
  Fremen ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 10. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Koptereilla pystytään haluttaessa siirtämään hyvin nopeasti ensikykyä, Merivoimilla on varmasti myös omat elimensä. Kun nopeus on valttia, niin ei pidä sotkea tähän mitään Panssariarmeijakunnan siirtoa ja lkp:a.

  Sellaisesta sopimuksesta on tyhjää jauhaa, jota ei ole olemassa. Kun Venäjä ei edes lähtökohtaisesti ole pannut nimeään paperiin, niin tyhjä lappu se on. Se voisi olla sitä sittenkin, vaikka nimi olisi kuitissa. Salonius-P voi toki käyttää työaikaansa tähänkin löyhään, hyvin akateemiseen pohdintaan. Ja koettaa saada nimensä esille edes iltapäiväpropuskassa.
   
  Honcho, John Hilly ja Fremen tykkäsivät tästä.
 11. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  "Niinistön mukaan puolustusministeriössä on nyt ryhdytty pohtimaan, mitä tehdä tilanteessa, jossa Ahvenanmaalle ilmestyisi ”vihreitä miehiä”. Ilmaisulla tarkoitetaan tunnuksettomia aseitettuja joukkoja, ja se syntyi tavasta, jolla Venäjän talvella 2014 toteutti Krimin miehityksen."

  Baikal, kyllä Ahevanmaan puolustamista on puolustusvoimissa pohdittu jo iät ja ajat, mutta on lysti kuulla, että puolustusministeriössäkin ollaan herätty, että saaret ovat myös poliittisella kartalla, mutta mikä sai Niinistön heräämään ja jopa tulemaan julkisuuteen? Kuten jo aiemmin kirjoitin, ei tässä puheet, suunnitelmat tai edes pari suojaamatonta kuljetushekoa auta, tarvitaan kunnon resurssit, valmistautuminen saarilla ja myös harjoittelua paikan päällä. Taitaa jäädä aikeeksi?
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 12. Moose

  Moose Kersantti

  Liittynyt:
  06.12.2010
  Viestejä:
  277
  Tykkäykset:
  273
  Pisteet:
  16
  Aivan niinkuin porukalta unohtunut että Uudenmaan prikaatti on yhä olemassa :) kun ei vaan lakkauteta niin kyllä sinne Ahvenanmaalle löytyy sijoitettavaa.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 13. ajs178

  ajs178 Majuri

  Liittynyt:
  21.01.2014
  Viestejä:
  1,386
  Tykkäykset:
  1,855
  Pisteet:
  156
  Ai että kesken koulutusta olevia varusmiehiä lähetetään Venäjän ammattisotilaita vastaan? Vai mitä joukkoja sieltä lähetetään?
   
 14. Mainos 15. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Tuo on totta, mutta antaako poliittinen johtomme puolustusvoimille tilaisuuden reagoida ajoissa ja tarpeeksi voimakkaasti, vai pelätäänkö syytettä provokaatiosta. Ahvenanmaa on saaristo, jonka monilta saariltaan voidaan hallita laajaa aluetta. No, ehkä on hyvä, että Jussi Niinistö nostaa asian keskustelun alle, se madaltaa kynnystä reagoida.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 16. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Toteamme demilitarisoinnin päättyneeksi ja sijoitamme Ahvenanmaalle varuskunnan.

  Myös Kontioranta Joensuussa tulisi herättää henkiin. Kumpaisenkin varuskunnan puuttuminen tarjoaa venäläisille helpon erävoiton heti mahdollisen kriisin aluksi.

  Miksi Venäjä tunnustaisi Ahvenanmaan neutralisoinnin? Jos Suomi ampuu itseään jalkaan jättämällä jonkun kolkan puolustamatta, ei se tietenkään pakota muita valtioita asiaa kunnioittamaan, vaan tietenkin tilanne käytetään hyväksi mahdollisen kriisin sattuessa.
   
  AKE-ukki, Lone Soldier, Quixote ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 17. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,093
  Tykkäykset:
  8,206
  Pisteet:
  1,286
  >> Sielta Ahvenanmaan varuskunnasta on muuten joko superhauskaa (Ruotsinlaiva!!) tai superhajottavaa tulla vekosille Suomeen, vaikka asuisit etelassa... Lahinna hajottavaa ainakin paluumatka!

  Pitaisko sielta paasta koneella mantereelle lomille nykyaikana kun matkaan menee niin paljon aikaa?
   
 18. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,104
  Pisteet:
  1,286
  Rannikkojääkärit ovat parhaassa valmiudessa olevia joukkoja, ovat jatkuvasti kertaamassa ja kalusto vain parani juuri.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 19. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,438
  Tykkäykset:
  6,580
  Pisteet:
  1,286
  Tulipahan mieleen, että olisiko mitään järkeä kouluttaa ahvenanmaata varten joku joukko, joka voitaisiin tarvittaessa pudottaa alueelle laskuvarjolla? Siis jos haluttaisiin alueelle joukkoja todella nopeasti?
   
 20. Rannari

  Rannari Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  04.07.2014
  Viestejä:
  6,962
  Tykkäykset:
  6,660
  Pisteet:
  1,286
  Ei ihan niinkään. Yhteen komppanian on toki panostettu rajusti mutta kyseessä on krihatehtäviin tarkoitettu komppania joka ei ole sellaisenaan sa-joukko. Mikäli tehdään LKP niin kyseinen komppania hajautuu eri suunnille kuin varpusparvi. Yhden komppanian kouluttamiseen on myös sitoutunut niin paljon resursseja että sa-rannikkojääkäripataljoonia ei ole saatu kertautettua käytännössä lainkaan. Rannikkojääkäreiden krihavalmius on siis erinomainen mutta sodan ajan tehtäviin mitään erityisvalmiutta ei ole.
   
 21. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,104
  Pisteet:
  1,286
  Olen sitten vain olettanut että kyseinen komppania lähtee parin vuorokauden sisään ruotsalaisten kanssa kilpaa sinne suuntaan ja muut tulevat perästä.
  Näin pitäisi olla mielestäni.
   
 22. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  7,698
  Tykkäykset:
  8,104
  Pisteet:
  1,286
  Paljonko Ruotsilla on rannikkojääkäreitä? Siellä on ainakin valmiutta.
   

Jaa tämä sivu