Jännitteitä Karjalaan, laskuvarjojoukkoja Ahvenanmaalle -
Ruotsalaisraportin rajut Venäjä-skenaariot
Torstai 30.7.2015 klo 13.26
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015073020108889_uu.shtml
LUE MYÖS
Puolustusministeri Lännen Medialle: Suomi varautuu Ahvenanmaan miehitykseen
Toukokuussa ruotsiksi julkaistu ja heinäkuussa englanniksi käännetty raportti muistuttaa, että sen maalaamat uhkakuvat eivät ole ennustuksia. Ne ovat kuitenkin ääritilanteita, joiden on mahdollista toteutua.
Raportti on tehty ruotsalaisnäkökulmasta, mutta se antaa myös varsin kattavan kuvan Itämeren valtioiden tilanteesta erityisesti suhteessa Venäjään.
Raportti koostuu kolmesta Venäjää käsittelevästä osasta, jotka ovat voiman testaaminen, äärinationalismi ja hajoaminen.
Suomen itänaapuri saattaa osoittaa voimaansa lähialueillaan. Toisaalta erityisesti etniset ryhmät saattavat haluta Venäjän hajoamista, mutta toisaalta myöskään äärinationalismin aiheuttamien uusien konfliktien vaara esimerkiksi Ukrainassa tai Valko-Venäjällä ei olisi raportin mukaan mahdotonta.
Ruotsalaisraportista uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.
Isku Baltiaan?
Mikäli Venäjä haluaisi testata voimaansa, koettaisi se iskeä Baltian maihin. Tarkoitus olisi näyttää sotilasliitto Natolle, ettei se toimisi tarpeeksi nopeasti - eli se toimii joka tapauksessa liian hitaasti.
Ennen iskuaan Venäjä kääntäisi erityisesti Yhdysvaltain katseen Euroopan ulkopuolelle, jolloin se voisi yllättää.
Yllätysisku voisi tapahtua esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen, ennen uuden presidentin virkaanastujaisia, jolloin myös Yhdysvaltojen ulkopolitiikka on muutostilassa.
- Jokainen Baltian maa tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia Venäjälle, mutta niillä kaikilla on se yhteys, ettei niillä ole mitään strategista syvyyttä, mikä tarkoittaa sitä, että valtaus voisi tapahtua muutamassa päivässä, elleivät ne saisi tukea muilta Nato-mailta, raportissa kirjoitetaan.
Maalta, mereltä ja ilmasta
Raportissa alleviivataan myös kolme konkreettista uhkakuvaa, joilla Venäjä pyrkisi sotilaallisesti iskemään Suomeen. Yksi konkreettisimmista toimista olisi jännitteiden aiheuttaminen Karjalassa, josta Venäjä voisi sitten syyttää Suomea.
Ruotsia puolestaan horjutettaisiin iskulla Ruotsin maaperään ja sen vesialueiden kautta.
- Pahimmassa skenaariossa myös ruotsalaiset ja suomalaiset alueet joutuisivat (konkreettisten) sotatoimien alueeksi.
Venäläisten fokuksessa olisivat myös Suomen ja Ruotsin tärkeimmät saaret: Gotlanti ja Ahvenanmaa. Ne olisivat Itämeren kriisitilanteessa yksiä Itämeren tärkeimpiä strategisia kohteita. Venäläisharjoitusten perusteella yllätyshyökkäystä valmisteltaisiin laskuvarjojoukkojen lisäksi myös merijalkaväen voimin.
Konfliktin sattuessa Venäjä voisi iskeä Suomeen ja Ruotsiin maalta, mereltä ja ilmasta.
- Joka tapauksessa hallitukset saisivat uhkavaatimuksen olla neutraaleja, vain tunteja sen noudattamiseen, raportissa muistutetaan.
Mikäli Venäjä ei iskisi Gotlantiin, nähtäisiin siellä Nato-maiden joukkoja.
Aliarvioi Yhdysvaltoja?
Viime vuosina arktinen alue on noussut Venäjällä koko ajan tärkeämmäksi ja tärkeämmäksi kohteeksi. Venäjä on jo nyt rakentanut pohjoisille alueille uusia tukikohtia, lentokenttiä sekä parantaa joukkojen toimivuutta Jäämerellä. Pelkästään lentokenttiä on tarkoitus rakentaa 14.
Se näkyy myös raportin spekulaatiossa, sillä sen mukaan sekä Suomen että Ruotsin pohjoisosiin voitaisiin iskeä ilmavoimien avulla.
Kuten kylmän sodan aikana, myös nyt ja tulevaisuudessa Venäjän kannalta olennaisin kysymys sotatoimien toteuttamiseen on se, miten Yhdysvallat reagoi.
- Ensimmäinen viesti Washingtoniin olisi se, ettei tämä ole suora konflikti Yhdysvaltoja kohtaan.
Tärkein kysymys on kuitenkin se, miten Yhdysvallat kokee, että sen intressit Euroopassa toteutuvat. Raportin mukaan Venäjä saattaa arvioida väärin tai jopa aliarvioida Yhdysvaltain toimintahaluja kumppaniensa suojelemiseen.