Selontekokaudella päätetään elinkaarensa päässä olevan kevyen vedettävän tykistön korvaamisesta.
Tämä on myös selkeää, 122H63 saa korvaajan.
Ainakin maavoimat saa korvaavaa tulivoimaa jossakin muodossa. Mut joo, vaikeahan noita on ainakaan kokonaan ilman tykistöä korvata. Termos voi olla osa ratkaisua, muttei ainoa.
Tykistön tulivoiman kehittämisessä huomioidaan toimintaympäristön vaatimukset kauaskantavasta tulenkäytöstä ja joukkojen taistelun välittömästä tukemisesta sekä kyvystä paikantaa vastustajan tuliyksiköitä.
Tämä onkin jo monitahoisempi virke. Kauaskantava tulenkäyttö voi kattaa lähes mitä tahansa 155 mm Base Bleed -ammuksista aina Precision Strike Missile -ohjuksiin. Toivottavasti kyse on jälkimmäisestä. Joukkojen välitön tukeminen voi tarkoittaa esimerkiksi 122H:n korvaajaa ja Tremos-hankintoja tai sitten näiden lisäksi jotain aivan muuta! Kyky paikantaa vastustajan tuliyksiköitä toteutuu ainakin lennokeilla ja tykistötutkilla, mutta aika näyttää, mitä lopulta hankitaan!
Kauaskantava tulivoima voi yksinkertaisimmillaan olla yhtä kuin GMLRS/-ER. Toivottavasti hankittavaksi tulee myös PrSM. Lavettienkin määrä on lähes tuplaantumassa.
Jalkaväen tulivoimaa ja liikkuvuutta uudistetaan korvaamalla käytöstä poistettava jalkaväen taisteluajoneuvo ja lisäämällä taisteluajoneuvojen määrää uhkaympäristön ja yhteisen puolustuksen velvoitteiden edellyttämällä tavalla.
Jos tätä lukee kuin piru raamattua, käytöstä poistettava taisteluajoneuvo on yksikössä ja silloin tämä voisi tarkoittaa vain BMP-2 -kalustoa. Taisteluajoneuvojen määrän kasvattaminen on selkeästi kirjoitettu, optimistina tämän voisi toivoa tarkoittavan esimerkiksi CV90-kaluston uudishankintoja, ehkä Bemareita korvaamaan.
Ei olisi iso ihme, jos Bemarin korvaaja olisi CV90XX hankittuna yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa. Määrän lisääminen nykyisestä on (toteutuessaan) positiivinen yllätys
Taistelupanssarivaunukaluston elinjaksopäivityksellä ylläpidetään Maavoimien operatiivinen vastahyökkäyskyky.
Jos virkettä lukee pilkuntarkasti, puhutaan panssarivaunukalustosta kokonaisuudessaan eli sekä Leo 2A4 että Leo 2A6 päivitettäisiin. Toisaalta vaunujen määrää ei oltaisi kasvattamassa (tämä olisikin ollut jo pieni ihme!).
Heiskanenhan jo mainitsi A4:n modernisoinnin ja kun mennään 10 vuotta eteenpäin tulee se A6:llekin ajankohtaiseksi. Erittäin positiivista, kun A4 näytti välillä jo olevan lähtevien kaistalla.
Panssarintorjunnan ulottuvuutta ja määrää lisätään.
Jälleen selkeä virke. Ulottuvuuden kasvattaminen voisi tarkoittaa parhaimmillaan Spike NLOS -tyyppistä ratkaisua ja varmaan vähimmillään Bonus-tyyppisten ammusten (lisä)hankintaa. Määrän lisääminen on selkeää ja tämä kohdistunee nykyisiin asetyyppeihin.
Jalkaväen hankkeissa on vilahdellut panssarintorjunnan kaukotorjuntajärjestelmä. Juurikin Spike NLOS tulee tuosta ensimmäisenä mieleen. Siinä olisi samalla hyvä väline myös rannikkojoukoille. Liittyykö tähän myös tykistön ampumatarvikkeita tms. jää sitten nähtäväksi.
Maavoimien liikkuvuutta ja suojaa parannetaan jatkamalla kuljetuspanssariajoneuvohankintoja ja turvaamalla pohjoisen alueen joukkojen liikkuvuus.
Alku on selkeää, XA-300 -kalustoa tulee lisää ja tämä toisaalta oli jo itsestään selvää, nyt on vasta päästy hankinnoissa alkuun. Jatkolauseessa verbinä on "turvaamalla", tämä voi pahimmillaan tarkoittaa ainoastaan bankkujen modernisointia.
Bankkujen korvaaminen on varmaankin siitä kiinni löytyykö järkevän hintaista korvaajaa. FAMOUS-hanke on kai se ykköshevonen, mutta ei sen onnistumisesta vielä ole mitään takeita.
Ilmatorjunnan kehittäminen kattaa Maavoimien operatiivisten joukkojen ja paikallisjoukkojen ilmatorjunnan uudistamisen sekä joukkojen omasuojajärjestelmien hankinnat.
Asiaa! Operatiivisten joukkojen alle menee ITO90M-pattereiden korvaaminen. Paikallisjoukkojen ilmatorjunnan uudistaminen onkin hyhmäisempi. Mitä tämä voisi olla? 35ITK88-pattereiden korvaaminen tai jatkomodernisointi? Sergeiden modernisointi tai korvaaminen osittain? Joukkojen omasuojajärjestelmät ovat uutta, tämä lienee erityisesti drone-torjuntajärjestelmien hankintaa. Pienimmillään voi olla ITKK:n korvaamista tai modernisointia.
Paikallisjoukkojen it on uusi konsepti. Tuollaisesta en ole kuullut aiemmin edes mainintaa. Ukrainan sota on vaikuttanut vahvasti ilmatorjunnan vaateisiin. Niitä varmaan pähkäillään juuri nyt voimakkaasti.
Pioneerijoukkojen leveiden vesialueiden ylikulun varmentaminen turvataan uusimalla ponttonikomppanioiden kalusto ja mekanisoitujen joukkojen liikkeenedistämiskalusto.
Tämäkin on tärkeä hankinta eikä ole edullinen. PMP-ponttonit päätyvät vihdoin Museo Militariaan. Mekanisoitujen liikkeenedistämiskalusto sisältänee ainakin raivausjyriä, ehkä raivausvaunuja ja siltavaunujen lisähankintoja?
Ponttonikaluston korvaaminen on minulle yllätys. Vastahan ne päivitettiin kustannustehokkaalla mallilla. PMP:tä on myös yleisesti pidetty soivana pelinä lajissaan. Rynnäkkövaunujen ja tst-vaunujen lisääntyminen kärkikokoonpanoissa lisää myös tukikaluston tarvetta.
Joukkojen liikkeenedistämiskykyä kehitetään silta- ja raivaamiskalustohankinnoilla.
Olisikohan sillat Leguan-siltojen jatkohankintoja? Raivaamiskalusto on varmasti tärkeää uusia, esimerkiksi Raisut ovat jo tiensä päässä.
Mitä Raisun tilalle? En juurikaan tunne tätä lajia. Mikä voisi olla Raisun korvaava ratkaisu? Leguan on varmaan siltojen puolella itsestäänselvä ratkaisu jatkossakin. Voisiko ratkaisu olla Sisu-alustaista kevyempi ja käyttää lyhyttä siltaa?
Lisäksi hankitaan suojattuja maastokuorma-autoja, jotta mahdollistetaan joukkojen pääsy taisteluun ja taistelukentän täydennykset.
Ilmeisesti ainakin lisää Sisu GTP -hankintoja, mutta sisältyykö hankintoihin uusia malleja panssaroiduista/suojatuista maastokuorma-autoista?
Suojattuja kuorkkejahan on käytössä ainakin Sisulta ja Mersulta. Niissä on kuitenkin se ongelma, että ne ovat kriha-ajoneuvoja ja suojaus on kovin rajoittunut. Pitäisi suojata kalliasarvoista kuormaa, eikä ainoastaan kuljettajaa.