Puolustusvoimat irtisanoo 1 200

Tvälups

Ylipäällikkö
Uusi Suomi: Puolustusvoimat irtisanoo 1 200
Torstai 3.5.2012 klo 12.09

Puolustusvoimista irtisanotaan noin 1 200 työntekijää, kertoo Uusi Suomi.

Irtisanomisista kerrottiin pääesikunnan tiedotustilaisuudessa hetki sitten. Lisää aiheesta hetken kuluttua.
 
Huomasiko kukaan viikkoa aiempaa uutista PE:stä:

Tasavallan presidentti on 27. huhtikuuta 2012 nimittänyt puolustusvoimien logistiikkapäällikkö, eversti Timo Rotosen kenraalin virkaan 1. heinäkuuta 2012 lukien viiden vuoden määräajaksi.

Tehokkuus eikun kasvaa.
 
STT Armeijauudistuksen takia irtisanomisuhan alla on 1 200 Puolustusvoimien työntekijää.

Asiasta kertoo Pääesikunnan päällikkö Juha Rannikko.

Kaikkiaan vähennystarve on 2 700 henkilöä, joista sotilaita on 500.

Luonnollinen poistuma vähentää irtisanomistarvetta.

Pääesikunnan selvityksen mukaan muutosten yhteydessä noin 2 700 tehtävää siirtyy toiselle paikkakunnalle.

Se ei kuitenkaan välttämättä merkitse muuttoa yhtä monelle ihmiselle.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ei tarkoita, eipä. Perheet ovat hyvälle työnantajalle täysin toissijaisia työntekijän motivaation kannalta.

Lisäksi perheellinen nauttii suuremmasta siirtokorvauksista, joten taloudellista merkitystäkin asialla on.
 
Kohtuullisella mielenkiinnolla sitten vaan katsellaan paljonko tehtäviä siirtyy kumppaneille? Toimintamenojen momentissa nimittäin löytyy pätäkkää, vielä....
 
Puolustusvoimat irtisanoo jopa 1 200
hs 3.5.2012 14:48

1 200 Puolustusvoimien työntekijää on irtisanomisuhan alla armeijauudistuksen takia, kertoo Pääesikunnan päällikkö Juha Rannikko.

Arvio irtisanottavien määrästä on sama kuin helmikuussa, jolloin säästöohjelma ja lakkautettavien varuskuntien lista julkistettiin.

Puolustusvoimat jätti torstaina puolustusministeriölle esityksensä siitä, miten se toteuttaisi vaaditut 250 miljoonan euron vuosisäästöt. Samalla se tiedotti linjauksistaan medialle.

Koko vähennystarve Puolustusvoimissa on 2 100 henkilöä, joista noin 500 on sotilaita ja loput siviilejä. Armeijan palveluksessa olevien määrä vähenee nykyisestä 14 400:sta noin 12 300:aan.

Pääesikunnan selvityksen mukaan noin 2 700 tehtävää siirtyy toiselle paikkakunnalle. Mukana on ennen kaikkea koulutuksen ja logistiikan tehtäviä. Vaikka 2 700 tehtävän siirtyminen ei välttämättä tarkoitakaan muuttoa yhtä monelle ihmiselle, työpaikkoja siirtyy joka tapauksessa huomattava määrä.

Puolustusvoimat kertoi torstaina, että alueista vain Kainuun ja Etelä-Karjalan odotetaan jäävän aluetaloudellisesti plussan puolelle. Muut maakunnat joko häviävät muutoksessa tai vaikutus jää niiden osalta neutraaliksi.

Maakuntiin jää muun muassa kutsuntoja järjestämään 12 aluetoimistoa. Niiden henkilöstömäärä on 15–25 toimistoa kohden.
Poliittista päätöstä säästöjen toteuttamisesta odotetaan kesäkuussa. Säästöihin kuuluu kaikkiaan kuuden varuskunnan tai joukko-osaston lakkauttaminen.
 
PKARPR irtisanoo jopa yli puolet henkilöstöstään.

Kumppaneille ei taida moni päästä Kontiorannasta siirtymään kun maakuntaan ei jää isommin pv:n toimintoja.
 
Armeijauudistus vähentää myös siviilityöntekijöitä
STT, AL, Karjalainen 13.06.2012 14:05

Puolustusvoimien uudistus uhkaa hävittää ilmoitettua enemmän työpaikkoja. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Aliupseeriliitto muistuttavat, ettei Puolustusvoimat ole huomioinut laskelmissaan niitä työntekijöitä, jotka ovat ulkoistamisen kautta joutuneet uusien yritysten palkkalistoille. Asiasta kertoo Aamulehti.

Aliupseeriliiton puheenjohtajan Petteri Leinon mukaan siviilityöntekijöitä, jotka jäävät ilman työtä tai joutuvat siirtymään muualle, on muutamia satoja.

Näitä Puolustusvoimien ulkoistetun huollon yrityksiä ovat muun muassa huoltoon ja korjaukseen keskittynyt Millog sekä ruokahuollosta vastaava Leijona Catering.

Puolustusvoimista vähennetään noin 2 200 tehtävää uudistuksen yhteydessä. Erilaisten järjestelyjen jälkeen irtisanottavia on 1 200.
 
Puolustusvoimien yt-neuvotteluista tutkintapyyntö

Maanantai 18.6.2012 klo 19.09

Puolustusvoimien yt-neuvotteluista tehtiin tutkintapyyntö poliisille.

Aliupseeriliiton puheenjohtaja Petteri Leino on tehnyt poliisille tutkintapyynnön puolustusvoimauudistusta ja sen käsittelystä armeijan yhteistoimintaelimissä.

Tutkimuspyyntö koskee myös puolustusvoimien henkilöstöpäällikköä kontra-amiraali Antero Karumaata ja kenraalimajuri Sakari Honkamaata, jotka toimivat puheenjohtajina Puolustusvoimien yhteistoimintaelimessä (PYTE). Karumaa toimii puolustusvoimien henkilöstöpäällikkönä kesäkuun loppuun asti. Honkamaa on nimitetty virkaan heinäkuun alusta lukien.

Virkavelvollisuus

Tutkintapyynnön tekijä katsoo, että yhteistoiminnasta vastaavat virkamiehet eivät ole noudattaneet virkavelvollisuuttaan ja puolustusvoimat ei ole noudattanut yhteistoimintalakia puolustusvoimauudistuksen yhteistoimintamenettelyssä.

Tutkintapyynnössä muistutetaan, että laki yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa velvoittaa valtiotyönantajan huolehtimaan työnantajan ja henkilöstön välisen yhteistoiminnan toteuttamisesta. Yhteistoimintalain tarkoituksena on taata valtion palveluksessa olevalle henkilöstölle mahdollisuus vaikuttaa sellaiseen päätöksentekoon, jolla voi olla vaikutuksia viraston henkilöstön työhön tai työoloihin.

Tiedot puuttuivat

Valtion yhteistoimintalain mukaan mukaan viraston tulee ennen yhteistoimintamenettelyn aloittamista antaa asian käsittelyn kannalta tarpeelliset tiedot asianomaisille virkamiehille tai työntekijöille sekä henkilöstön edustajille.

"Puolustusvoimat ei ole näkemykseni mukaan neuvotellut valmisteilla olevan asian perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista yhteistoimintalain tarkoittamalla tavalla valmisteluvaiheessa eikä myöskään antanut asian käsittelyn kannalta tarpeellisia tietoja asianomaisille virkamiehille tai työntekijöille sekä asianomaisille henkilöstön edustajille" Leinonen kirjoittaa tutkimuspyynnössään.

Leinosen pyytämiä tietoja on julkaistu osin toukokuussa 2012 puolustusvoimien nettisivuilla, mutta yt-menettelyssä niitä ei ole vieläkään jaettu. Leinonen korostaa, että tiedot ovat kuitenkin olleet olemassa.

Tutkimuspyynnössä katsotaan, että puolustusvoimat on laiminlyönyt yt-lain mukaisen kirjallisen neuvotteluesityksen antamisen. Lisäksi valitetaan siitä, että puolustusvoimien työnantajaedustajat eivät ole kaikilta osin asianmukaisesti kirjanneet käytyjä neuvotteluja. Keskiviikkona 13.6. 2012 kirjattu tutkimuspyyntö on osoitettu Helsingin poliisilaitokselle.

Uutinen julkaistiin painetussa Iltalehdessä 14.6.2012.

JUHA KESKINEN
[email protected] - Suomen suurin uutispalveluiltalehti.fihttp://www.iltalehti.fi/uutiset/2012061815702557_uu.shtml
 
Armeijan säästötalkoot säästävät kenraalit - "Yhtään ei irtisanota"
Demari Uutiset 5.6. 8.06.

Sodassa raskaimman uhritaakan kantavat siviilit. Sama juttu puolustusvoimien säästötalkoissa. Siviilejä irtisanotaan eniten.

– Oletan, että sotilaiden irtisanomiset toteutetaan pääosin siten, että määräaikaisten sopimuksia ei jatketa, aliupseeriliiton puheenjohtaja Petteri Leino sanoo.

Leinon mukaan määräaikaisia sotilaita on tätä nykyä noin tuhat. Ammattisotilaiden vähentämistarpeeksi on ilmoitettu lähes 500.

– Se on ihan hölmöä. He ovat nuoria hyvin koulutettuja kavereita, jotka ehdottomasti täytyisi pitää puolustusvoimien palveluksessa, Leino toteaa.

– Näyttää siltä, että ylempi päällystö pääsee helpommalla. Yhtään kenraalia ei irtisanota. Kersantteja lähtee sitäkin enemmän, Leino toteaa.

Aliupseeriliitto on yhteisöjäsen maan suurimmassa ammattiliitossa, SAK:laisessa JHL:ssa.
 
Tämähän on hyvin linjassa sen julki lausutun suuren tavoitteen kanssa, että organisaation alapäähän lisätään merkittävä määrä varusmieskouluttajia.

Maallikko voisi sortua kuvittelemaan, että 60% pienempi armeija tarvitsee myös 60% vähemmän kenuja, mutta kehityksen suunta näyttäisi olevan pikemminkin päinvastainen.
 
Hande kirjoitti:
Tämähän on hyvin linjassa sen julki lausutun suuren tavoitteen kanssa, että organisaation alapäähän lisätään merkittävä määrä varusmieskouluttajia.

Maallikko voisi sortua kuvittelemaan, että 60% pienempi armeija tarvitsee myös 60% vähemmän kenuja, mutta kehityksen suunta näyttäisi olevan pikemminkin päinvastainen.

Tässä voi erehtyä siinä mielessä, että voihan majuri-evlutit kohta höntsäillä vm-koulutushommissa? Silloin kirjoitukset käyvät toteen. Tai kouluttajien määrä lisääntyy sitä kautta, että koulutettavien määrä "joustaa".

En ole uskonut puolta sekuntia sitä lallatusta, että vm-koulutukseen sijoitettaisiin yhtään kilkettä lisää. Linja on ihan selvä ja pitää olla aika jämäkkä uskossaan, jos jotain muuta aimiloi.
 
baikal kirjoitti:
Tässä voi erehtyä siinä mielessä, että voihan majuri-evlutit kohta höntsäillä vm-koulutushommissa? Silloin kirjoitukset käyvät toteen. Tai kouluttajien määrä lisääntyy sitä kautta, että koulutettavien määrä "joustaa".

Jälkimmäinen vaihtoehto lienee todennäköisempi. Olsihan sekin tietysti näkemisen arvoista, kun esikuntajyrät lähtisivät näyttämään nuoremmilleen, miten homma hoidetaan :a-grin:
 
Taas säästetään kustannuksista välittämättä. Museomiehenä lähes hymyilyttää kuinka vuonna 2012 sotalaitos toteuttaa henkilöstövähennykset jollain feodaaliyhteiskunnan logiikalla; aatelinen soturiluokka suojaa oman perseensä, muilla ei ole niin väliä.

"Henkilöstön työhyvinvointia kehitetään pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Henkilövaihdokset voivat parhaimmillaan tuoda työskentelyyn uudenlaista dynamiikkaa, joka on omiaan kasvattamaan myös henkilöstön työskentelymotivaatiota. Työilmapiiriä ja henkilöstön työhyvinvointia seurataan säännönmukaisin tutkimuksin..."
 
Jos kovimman seulan läpi käyneet, eli kenraalit, irtisanottaisiin jostain solidaarisuussyistä, niin olisi se todellista hölmöläisten hommaa. Persu Niinistöhän jo kyseli tällaisen perään. Varsinaista protestiäänien kalastelua, mutta mitähän sitä siltä dosentilta odottaisi.

Tuo "uutinen"han oli jo vanha ja perustui havaitun maalaisjärjen omaavan ay-kenraalin kannanottoon. Saamme nähdä mitä tapahtuu. Löytyykö maasta yhtään ylimääräistä kadiksen käynyttä.
 
adam7 kirjoitti:
Jos kovimman seulan läpi käyneet, eli kenraalit, irtisanottaisiin jostain solidaarisuussyistä, niin olisi se todellista hölmöläisten hommaa

Niinpä! Fiksuimmasta päästä ei oikein kannattaisi karsia.
 
Neukkulassa koottiin jo 80-luvun puolella ns. reserviarmeijoiden kantahenkilökunnasta huoltoporukoita. On varmaan ollut mellevä näky kun eversti on johtanut kahdeksan majuria/kapteenia maalaamaan ja timpurin hommiin.

Kaikkialla muualla maailmassa voi olla tilanne missä löytyy päälliköitä mutta intiaaneista on pulaa. Suomessa on erikoisolosuhteet. Suomessa ei myöskään ole mahdollista, että reserviläiset johtaisivat reserviläisiä.
 
Peiper kirjoitti:
adam7 kirjoitti:
Jos kovimman seulan läpi käyneet, eli kenraalit, irtisanottaisiin jostain solidaarisuussyistä, niin olisi se todellista hölmöläisten hommaa

Niinpä! Fiksuimmasta päästä ei oikein kannattaisi karsia.

Ei mikään estä siirtämästä miehiä organisaatiossa alaspäin. Kyvytön majuri tms. pihalle ja yksi überpätevistä kenraaleistamme tilalle. Sivuraiteelle joutuneet raakit tietysti lempataan ensimmäiseksi, vaikka kadettiupseereistahan sellaisia ei nähtävästi löydy ainuttakaan. Ei sotilasarvoilla sinällään ole merkitystä vaan sillä, että organisaatio säilyy vähintään yhtä järeänä kuin aikaisemmin, vaikka suoritusportaasta on piilutettu jo kymmeniä prosentteja veks ja lisää lähtee lähivuosina. Meno Suomessa on kuin banaanivaltioissa.

Tämä on toki ihan inhimillistä, ei (juuri) kukaan meistäkään lähtisi omaa palliaan saneeraamaan, jos sellainen paikka eteen tulisi.
 
Se että sotilaskoulutetuille ei olla antqmassa kenkää kovin hanakasti johtuu oletettavasti siitä, että alan ammattilaisille ei välttämättä pelkän peruskoulutuksensa perusteella löydy siviilipuolelta töitä. Samaa ei voida sanoa siviilityöntekijöistä. Keittäjä, sairaanhoitaja tai ajoneuvoasentaja saa siviilipuolelta työpaikan melkolailla varmemmin kuin vaikkapa jalkaväen luutnantti. Pelissä on oikeastaan koko sotilashenkilökunnan lojaalius laitosta ja valtiota kohtaan. Jos olet nuorena tehnyt päätöksen ryhtyä sotilaaksi ja luvannut 'uhrata elämäsi isänmaalle' niinkuin valassa velvoitetaan, on kohdallaan että isänmaa osoittaa myös tiettyä luotettavuutta sopimuskumppanina.
 
Zero The Hero kirjoitti:
Se että sotilaskoulutetuille ei olla antqmassa kenkää kovin hanakasti johtuu oletettavasti siitä, että alan ammattilaisille ei välttämättä pelkän peruskoulutuksensa perusteella löydy siviilipuolelta töitä. Samaa ei voida sanoa siviilityöntekijöistä. Keittäjä, sairaanhoitaja tai ajoneuvoasentaja saa siviilipuolelta työpaikan melkolailla varmemmin kuin vaikkapa jalkaväen luutnantti. Pelissä on oikeastaan koko sotilashenkilökunnan lojaalius laitosta ja valtiota kohtaan. Jos olet nuorena tehnyt päätöksen ryhtyä sotilaaksi ja luvannut 'uhrata elämäsi isänmaalle' niinkuin valassa velvoitetaan, on kohdallaan että isänmaa osoittaa myös tiettyä luotettavuutta sopimuskumppanina.

Minusta on mielenkiintoista, että firman sisällä kadiksen antama koulutus pätevöittää, jopa ylivertaistaa, lähes kaikkiin kuviteltavissa oleviin tehtäviin, mutta ulkopuoliset eivät sitä kuitenkaan likikään samalla tasolla arvosta. Voiko tästä päätellä, että Pv:n piirissä esim. talousasiat olisivat näin ollen erityisen hyvässä hoidossa?

En myöskään hyväksy ajatusta siitä, että upseeri olisi jotenkin muuta kansaa arvokkaampi tietyn valan tms. ansiosta. Joka toinen suomalainen on lausunut isossa merkityksessä vastaavan valan ja saa firman taholta osakseen arvostusta suunnilleen tiskirätin verran. Onko velvollisuus jotenkin arvokkaampi, kun sitä hoitaa rahapalkkiota vastaan? Tuollaiseen suojatyöpaikka-ajatteluun ei nykymaailmassa todellakaan olisi varaa. Jos tulee kenkää ja vanha koulutus ei vie eteenpäin, niin sitten mennään koulun penkille ja hommataan uusi. Ei mitenkään tavaton järjestely nyky-Suomessa, eihän esim. paperimiehen koulutuskaan ole suoraan sovellettavissa muissa tehtävissä.

Minulla on se käsitys, että järjestelmää tulisikin voimakkaasti tervehdyttää ja muutamia satoja kadettiupseereja irtisanoa esimerkiksi viiden vuoden aikajänteellä. Rahoilla värvättäisiin sitten määräaikaista väkeä kuraportaaseen enemmän kuin yksi-yhteen-periaatteella. Myös Kadettikoulun sisäänottoa tulisi supistaa suunnilleen kolmanneksella.
 
Sotilaspuolella kadettikoulu pätevöittää kaikkiin tehtäviin ohi typerien ammatti-ihmisten, jotka tekevät vain jotain erikoisalan touhua.
Sama ajatusmalli pätevöittää sitten siviilipuolella ylempiin johtotehtäviin ohi alojensa asiantuntijoiden.
Aivan käsittämätön ajatusmalli, mutta olen kuullut tämän jo niin monen kadettiupseerin sanomana, että uskon heidän uskovan omaan aivopesuunsa.

Ja nythän se nähdään: ylimmät sotilasvirat on suojatyöpaikkoja, eikä alaisia johdeta ainakaan esimerkin voimalla vaan annetaan surutta monoa ahterille, omista eduista tippaakaan tinkimättä.

Miksi ns. talousupseerit piti hävittää 1990-luvulla? Onko upseeri ylivertainen talousihminen? Sotilaspapit ja -lääkärit ei sentään ole vielä korvattu...
Miksi syrjäisten varuskuntien kouluttajat ja henkilöstö eivät saa omaa lentovuoroa pv:n "muutenkin lentävin" Pilatus-konein, kuten pk-seudulla asuville MAAVE:n upseereille tarjotaan? Häikäilemätöntä hyväveljeilyä ihan maan mallin mukaisesti!
 
Back
Top