Puolustusvoimat myllää kasarmit täysin uusiksi – tältä näyttävät tulevaisuuden vaalean hehkeät tuvat

Miksi tuvan oven aukeamissuunta on sisäänpäin? Rakentamismääräyskokoelma vahvasti suosittaa ulospäin avautuvaa.

10.6 Ovien aukeaminen sekä poistumisreittien valaistus ja merkintä

10.6.1 Uloskäytävän kulkusuunnassa olevien ovien tulee yleensä avautua
poistumissuuntaan.

10.6.2 Poistumiseen tarvittavan oven tulee avautua poistumissuuntaan, jos
sen kautta poistuvien henkilöiden määrä on yli 60.

Nyt ei ole kyse uudisrakennuksista, eikä tuvissa yli 60 varushenkilöä majoiteta.
 
Eikös ne rynkyt ole enää seinätelineessä käytävällä?

Oli jo 1998 Parolassa kasarmin kellarissa pari kerrosta tupia alempana. Rynkyt oli lukituissa telineissä ja lukitut telineet vielä lukitussa huoneessa. Silti nämäkään turvatoimet eivät vetäneet vertoja sille, jos olisi suksivarastoon pitänyt päästä. Sitä antaumusta, jolla vänrikki suksivaraston avainta vahtasi, ei voi kuin ihailla.
 
Seinätelineet on hävinneet historiaan, aivan kuten päivystäjän pistooli ja läskit varusmiehet.

Seinätelineille ja päivystäjän aseille kuoliniskun taisi antaa Mika Muranen.

Mutta kuka hankkiutui läskeistä varusmiehistä eroon? Omana aikana kyllä siellä oli tukevanpaakin sorttia muiden mukana.
 
Oma varusmiesaika oli 90-luvun alussa ja kun esim kk sitten tuli käytyä kertaamassa, niin tupa kyllä uhkaavasti näytti ihan yhtä ankealta kuin aikoinaan.
Ei ne ollu muuttunu minunkaan ajoista, kun viimeksi näin. Ja kävin intin sentään 1970-luvulla! Yhteiskunta muuttuu ja armeijapalveluksen on länsimaassa muututtava siinä mukana. Ei meidänkään tarvinut enää lähteä alkajaisiksi tallille patjapusseja oljilla täyttämään, kuten isäni sukupolven. Ja todella asiaa on, jos rauhallisia opiskelupaikkoja onnistutaan järjestämään. Hyvää johtaja-ainesta menetetään kun kesällä aloittanut nuori haluaa varmistaa kouluunpääsyn 6 kk:n palveluksella.
Edit: Funtsatkaa! Viimeinen kassuyöni tämän vuoden helmikuussa, kun esiinnyttiin Tykistö 100-v juhlassa. 41 vuotta, eikä mikään ollut tuvissa muuttunu.
 
Viimeksi muokattu:
Fiksu uudistus. Ei mitään järkeä raahata paskaisia tst-varusteita tupaan. Ei kukaan kotonakaan vie omaan makkariin/olohuoneeseen kumisaappaita tai muuta ulkona oikein kunnolla uitettua. Tai jos vie, niin ei ainakaan säilytä.

Mitäs kummaa, muistan alokkaana Savon prikaatissa jääkärikomppaniassa olleen käytössä kuivashuoneen, jossa oli vielä pesupiste, jossa piti vielä mutaiset saappaat huuhdella puhtaiksi.

Jotenkin tulee noista kuvista ne normaalit bullshit-ennallistuskuvat, joissa on aina kesä ja suomalaiset kauniita ja ystävällisiä:
MUUAN-Jyväskylä-Kangas-exterior-3.jpg

Meanwhile, in Reality:
1540409256283.png
 
Minusta nuo uudet tuvat näyttävät asiallisilta ja viihtyisiltä. Hyvä idea on myös nuo lukuvalot ja pistorasiat.
Mulle on helkkarin hyvin jäänyt mieleen kun valatilaisuuden jälkeen omaiset pääsivät käymään tuvissa katsomassa, että miltä siellä oikein näyttää ja erään tupakaverini äiti kovaan ääneen tokaisi, että: "täällähän on ankeempaa kuin vankilassa!" Ja oli tosissaan hieman tuohduksissa asiasta.
 
Mutta kuka hankkiutui läskeistä varusmiehistä eroon? Omana aikana kyllä siellä oli tukevanpaakin sorttia muiden mukana.

Puolustusvoimat ei ota palvelukseen varusmiehiä joiden BMI 30 tai sitä suurempi.

Vastaava raja on nykyisin myös kriha tehtäviin hakeutuville.

Jos näet nykyisin läskejä kassulla niin kyseessä on kantahenkilökunta tai reserviläiset. Varusmiehet on nykyään hoikkia poikia.
 
Viimeksi muokattu:
Mahtoikohan hänellä olla kokemusta asiasta! Entisen kassumme vieressä on Vankilamuseo, entinen vankila. Kyllä ite kuitenkin pidin kassuamme viihtyisämpänä.
Hah. Kieltämättä teki mieli kysyä tarkemmin asiasta. Itse pähkäilin, että on tainnut rouva nähdä valokuvia jossa vangeilla on kahvinkeittimet porisemassa ja TV:ssä pyörii joku leffa.
 
Vierailin noin viisi vuotta sitten Hämeenlinnan vankilamuseossa ja siellä oli alkuperäiseen asuun jätetty vartijoiden huone. Varsinainen Deja vu - aivan kuin olisi astunut vääpelin toimistoon varusmiespalveluksen aikana! 90-luvun Suomessa valtion kalusteet, puhelimet ja muut toimistotarvikkeet tuli näköjään samasta paikasta. Myös seiniin käytetyt värit ja mallit oli vankiloissa ja varuskunnissa samat.
 
Vuosi -85
- Alokkaana ja lentosotamiehenä Hallissa, tuvassa 10 miestä
- lnttkn AUK Hallissa, tuvassa kolme miestä
Hallin rakennukset 70-luvulta
- alikessuna Tikkakosken itärannalla (rakennus1939), 20 alikessua tuvassa.
 
Näyttää kyllä mielestäni ongelmalliselta, tai siis tuossa aiheutetaan enemmän ongelmia kuin ratkaistaan. Itselläni on kuitenkin vain pari vuotta varusmiespalveluksesta, joten mielestäni minulla on aika ajankohtainen näkemys nykymallista.

Ensinnäkin, tuo varustelipasto. Ei näytä kovin kestävältä (lipaston laatikoihin kohdistuu huomattavasti suuremmat voiman momentit kuin kaapin oveen), ja lisäksi lipasto on erittäin epäkäytännöllinen käyttää, kun 8-12 varusmiestä vaihtaa kiireessä vaatteitaan. Miettikääpä, kun kaikkien lipastot ovat auki yhtä aikaa. Lisäksi, lipastossa voi päästä käsiksi kerrallaan vain yhteen päällekkäisistä laatikoista - nykyisessä varustekaapissa pääsee kaikkeen käsiksi yhdellä ovenavauksella, ja ovi ei vie juuri lainkaan tilaa. Lisäksi kaapit ovat kätevästi tuvan seinillä, punkkien välissä, nuo lipastot sen sijaan jakavat tuvan kahtia ja haittaavat tuvan keskilattian käyttöä esim. tuvissa järjestettävän rastikoulutuksen kannalta. Pöytänäkään tuollaista lipastoa ei voi käyttää kätevästi, sillä jalkoja ei saa tuossa niin kuin pöydän alle saa, jolloin lipaston ääressä ei voi istua mukavasti. Ja nuo lipaston laatikoista ulos tulevat kahvat - kun varusmiehet keksivät häröillä jotain, kiirehtivät tai tulevat humalassa iltavapailta, niin arvatkaa vaan, kuinka moni tulee telomaan sääriään niihin. Lisäksi lipastokokonaisuus jakaa tuvan kahtia ja eristää eri puolella olevia varusmiehiä toisistaan.

Toisekseen, tuo varustekaappien asettelu ovet vastakkain muodostamaan kapean poikkikäytävään tuvan etuosassa. Mitenköhän on ajateltu, että noita kaappeja käytetään, kun koko tupa vaihtaa varusteitaan? Nykyisessäkin mallissa vaaditaan oikeastaan koko tuvan tila siihen, kun vaihdetaan varusteita. Ja auta armias, millaista on täysvarustarkastuksen järjestäminen, kun kaapit ovat noin.

Punkat tuvan seinillä tilankäytön kannalta. Nuo aiheuttavat sen, että tupien kapasiteetti pienenee merkittävästi. Jos sänky on 2 metriä pitkä, ja se on laitettu tuvan seinää vasten, vie se enemmän tilaa kuin kaksi puoli metriä leveää varustekaappia ja 80 cm leveä kerrossänky. Vain 20 cm, mutta varustekaapit täytyy sijoittaa muualle; kuten videossa näkyy, ne ottavat oman (erittäin epäkäytännöllisen näköisen) tilansa tuvan etuosasta. Ja tällä tavalla saatu lisätila menettää kokonaan merkityksensä, kun siihen ahdetaan tuo varustelipasto. Ja pöytiäkin pitäisi saada lisää tupaan - ei tule mahtumaan - tai sitten tupien majoituskapasiteettia ollaan pienentämässä, mikä on 2020-luvun kannalta ongelmallista, sillä ensi vuosikymmenellä ikäluokat ovat suurempia kuin nyt, vasta 2030-luvun puolella ne alkavat pienentyä.

Meillä käytännössä tuvan asettelu oli seuraavanlainen:
Tupa.png
Harmaat ovat kaapit, siniset punkat (kaksi päällekkäin, yhteensä siis 12 paikkaa), tummanruskeat jakkarat ja vaaleanruskea pöytä. Ovi on yläpäässä. Tuvan mitat olivat 7 m x 6 m.
Tuollaista tilaa on vaikea käyttää yhtään tehokkaammin; jos punkat ovat seinällä, kaappeja ei mahdu tupaan, ainoastaan se varustelipasto keskelle. Ja tällöin tupaan ei mahdu järkevästi pöytää. Tai sitten majoituskapasiteettia on vähennettävä 8 paikkaan, jolloin kaapit mahtuvat seinälle. Se taas tarkoittaa 1/3 vähennystä tuvan majoituskapasiteetissa, ja siltikään pöytää ei mahdu, jos halutaan ne varustelipastot.

Punkissa olevat päätyjen "yksityisyyslevyt" ja latauspistokkeet ja valot niissä. Näistä ensinnäkin valot ovat ihan kohtuullinen idea, mutta toisaalta nykymallissa lukuvalo on turha, koska punkkien asettelu saa aikaan sen, että punkassa on riittävästi valoa lukemiseen (kun tuvan valojen pitää kuitenkin olla päällä), ja kello 22 jälkeen ei kuitenkaan saa pitää valoa. Kuitenkin nimenomaan yksityinen kontrolli valon käytöstä varmasti houkuttelisi monia käyttämään valoja varmasti 22-06 välisenä aikana, mikä ei ole nukkumisen kannalta hyvä.
Toisekseen nuo punkissa olevat latauspistokkeet: ottaisin tuhannesti mieluummin latauspistokkeen itse varustekaappiin tai niin, että sieltä saa johdon vietyä kaappiin, kuin sängyn päätyyn niin, ettei sitä saa kaappiin. Kuitenkin tuo on positiivista kehitystä, ei tarvita enää samassa määrin jatkojohtoviritelmiä.
Viimeisenä näistä sitten nuo "yksityisyyslevyt". No, alun alkaen, ne ylipäätään aiheuttavat tarpeen lukuvaloille. Lisäksi ne, kuten jutussa sanotaan, haittaavat "huutelua punkasta toiseen" - toisin sanoen vähentävät sosiaalisuutta. Nykyinen punkka-asettelu eli punkat tuvan seinältä kohti keskiosaa on hyvä sosiaalisuuden kannalta -"huutelu punkasta toiseen" ei ole todellakaan mikään ongelma, vaan erinomainen tapa keskustella, mikä parantaa yhteishenkeä, kun varusmiehet juttelevat keskenään. Uusi malli eristää varusmiehiä omaan pieneen tilaansa - ja punkan viereinen tila on sitten taas yleisempää tilaa kuin nyt, kun punkkien välit ovat vähän niin kuin "omaa tilaa". Käytännössä tuo siis haittaa keskustelua, joka tarkoittaa sitä, että keskustellessa huudetaan entistä kovempaa, ja tavallinen keskustelu vaikeutuu. Lisäksi vanha asetelma oli kätevä esim. elokuvien katsomiseen: yhdelle punkalle mahtuu hyvinkin kolme istumaan vierekkäin tai siten, että yksi istuu kummallakin laidalla ja yksi keskellä. Lisäksi viereisistä punkista pystyi vielä osallistumaan katsomiseen jne., ja jakkaroita käyttämällä vielä useampi.
Ja sitten vielä yksi asia: mitä kuvittelette tapahtuvan, kun terveellä nuorella miehellä on yksityisyyttä, kännykkä ja pitää maata sängyssä ja valot on pois päältä? Niinpä niin, nykyään tuollaiset toimitukset pitää yksityisyyden ja ryhmäpaineen vuoksi mennä vessaan suorittamaan, mutta tuo helpottaisi kyseistä toimintaa omassa punkassa, mikä ei ole välttämättä kovin miellyttävää muiden kannalta (eikä muuten oman hygieniankaan, etenkään kun hiljaisuuden aikana ei saa poistua tuvasta).

"Varusmiesten sisä- ja siviilivaatteet." Niin, mitä tuo "sisävaatteet" tarkoittaa? Tarkoittaako se oikeasti sitä, että kasarmialueella käytettäisiin eri pukua kuin maastossa? Miten tämä toteutettaisiin, että todellakin noudatettaisiin paperilla olevaa tapaa jakaa yksi palveluspuku ja yksi työpuku, vaiko että jaettaisiin vielä yksi palveluspuku enemmän? Nykyäänhän käytäntö on paperilla olevasta kirjaimesta poikkeava, eli käytännössä jaetaan kaksi palveluspukua, jotka ovat saman nimikkeen alla ja joita käytetään sekä maastossa että kasarmilla. Koska jos siirrytään paperilla olevaan käytäntöön, tuottaa se ongelmia maastoharjoituksissa, kun tällöin vain yksi puku olisi käytettävissä - tooimintakyky vaatii kuitenkin vaihtopuvun. Ja jos ottaa kaksi pukua maastoon, niin todennäköisesti tulee vaihtaneeksi niitä kesken harjoituksen, jolloin kasarmille palatessaan ei ole enää puhtaita pukuja jäljellä - tällöin ainakaan
Ja sitten siviilivaatteet; nykyisen YlPalvO:n mukaanhan siviilivaatteiden säilyttäminen kasarmilla on kielletty, samoin lomilta palaaminen niissä. Aiotaanko lomapukukäytännöstä luopua - itse ainakin olen mielestäni esittänyt täysin käypiä perusteita sille aiemmissa ketjuissa, kuinka siitä ei pitäisi luopua, tärkein on Puolustusvoimien näkyvyys tavan kansalaiselle, ja toisena sitten se, että kasarmialueella on helpompi erottaa ulkopuoliset, jos siellä ei liikuta siviilivaatteissa (toki tämän merkitys valvonnan kannalta on nyt vähentynyt, kun kuka tahansa voi ostaa M05:n itselleen).

Keskellä kasarmin käytävää olevat kalusteet. Ei, ei, ei ei. Haittaavat liikkumista käytävällä, ja tekevät käytävistä ahtaita. Jakkaroiden ottaminen käytävään on ehdottomasti kätevämpi tapa esim. aseiden puhdistamista varten. Ja taas ne häroilevät tai humalaiset varusmiehet, tai varusmiehiä järjestyessä juoksuttavat alikersantit (kyllä tätä vielä tapahtuu, vaikka ei saisikaan tapahtua; ja nykyään käytävillä "liidetään", ei juosta, tosin vauhti on melkein sama); voi että kuinka tuollaiset (vieläpä kulmikkaat!) penkit vain huutavat tapaturmia.

Kalusteiden materiaalit ja liikuteltavuus. Nykyiset kalusteet ovat idioottivarmoja, varustekaapit ovat terästä ja kestäviä, punkat ovat käytännössä tuhoutumattomia, ja vanerilevyt voi tarvittaessa vaihtaa (tai hioa puhtaaksi töherryksistä), jakkaroiden istuinlevyn voi vaihtaa jos se hajoaa. Mutta nuo uudet, ne näyttävät olevan valkoiseksi maalattua puuta, joka ei varmasti kestä yhtä hyvin esim. humalaisia varusmiehiä tai kaikkea veljellistä häroilyä tai ihan ylipäätään käyttöä. Lipastojen laatikoiden kiskot tai laatikot ylipäätään eivät varmastikaan ole se kestävin osa myöskään, itsekin olen saanut hajotettua teräskiskoisia lipastoja. Jakkarat näyttävät epärealistisilta; käytännössä niiden olisi oltava hyvin valmistettuja ja massiivipuuta, tai sitten ne eivät kestä.
Ja voi että, minkä näköisiä nuo punkat tulevat olemaan parin-kolmen vuoden käytön jälkeen, täynnä kaikenlaisia tj-töherryksiä, kirkkoveneitä, muita rivouksia, hakaristejä, aamujen toivottelua uusille monneille, ja kaikenlaisia koulutushaarahonoria uhkuvia, tai kauniimmasta sukupuolesta tehtyjä töherryksiä. Punkanpohjathan ovat nykyään täynnä näitä, ihan kuin tilanne tulisi muuttumaan, etenkään kun uudessa mallissa vielä tulee lisää yksityisyyttä töherrellä, aiemmin on joutunut perustelemaan töherryksiään kuitenkin muillekin, muut ovat myös nähneet selkeämmin sen, mitä töhertää ja kuka töhertää.

Lopuksi, toivottavasti joidenkin muiden tulkinta ja se, miltä kuvat näyttävät, ei ole totta - nimittäin kokolattiamatto tuvassa. Voi Jeesus, mikä aivopieru se olisikaan - no, toivottavasti se ei ole totta. Kaikki varmaankin ymmärtävät tämän ongelmallisuuden.


Kun nämä herrat majurit, joiden varusmiespalveluksesta on melkein se 20 vuotta, miettivät majoitusratkaisuja, niin heidän kannattaisi kokeilla vähän, että miten se kasarmissa ja sen tuvassa 24/5 eläminen oikein sujuukaan. Eikä siihen riitä joku viikonlopun testi, vaan nelisen viikkoa P-kauden toimintaa ryynäyksineen, maastoharjoituksineen ja yhdellä kiinniololla antaisi kunnolla realiteettia siitä, miten se toimii, kun varusmiehet majoittuvat kasarmissa. Todennäköisesti ratkaisut olisivat parempia kuin tämä uusi konsepti (joka muuten on niin viime vuosikymmenen näköinen, voi ihme kuinka vanhanaikaiselta se tuleekaan näyttämään joskus 2030-luvulla tai myöhemmin).

If it works, don't fix it. Korjaamista tarvitsee tosiaan lähinnä sähkölaitteiden pistokkeiden sijainti ja se, että kuivaushuoneissa taisteluvarusteiden säilyttämisestä pitäisi tulla ihan virallisesti sallittu tapa. Mutta nyt esitetty konsepti on realiteeteista irrallinen osittain ainakin, sillä se näkee ongelmina useita sellaisia asioita, jotka eivät ole ongelmia, ja luo uusia omilla rajoituksillaan ja muutoksillaan. Nykyinen tupa on mielestäni huomattavasti monikäyttöisempi kuin uusi malli, jota nimenomaan perustellaan monikäyttöisyydellä: monimutkaisuus kuitenkin luo nimenomaan rajoitteita, sillä se usein tarkoittaa sitä, että on vain yksi tapa, jolla tilaa voi käyttää tehokkaasti; nyt tuvat ovat oikein sovellettavissa, kun niissä ei ole mitään tuolla tavalla kiinteää. Suunnittelijat eivät ole selvästikään selvittäneet sitä, kuinka monipuolisesti varusmiehet hyödyntävät nykyisenmallisia tupia.

Tätä on toteutettu jo useamman vuoden useammassa paikassa, eli sitä mukaa kun kasarmeja on peruskorjattu.
Tuvassa säilytetään siellä tarvittavat vaatteet ja varusteet, "ulkovarusteet" ovat kuivaushuoneessa/ vastaavassa tilassa lukittavissa kaapeissa joissa ilma kiertää siten että kamat myös kuivuvat.
Toivaksi ja hyväksi koettu ratkaisu. Parantaa asumistuvan viihtyvyyttä ja käytettävyyttä merkittävästi.
Tuo oli tosiaan meilläkin ihan hyvä ratkaisu, mutta se tapahtui paljon järkevämmin kuin mitä juttu antaa ymmärtää - ei meillä ollut mitään "likaista" ja "puhdasta" tilaa, vaan varusteet haettiin kuivaushuoneesta (jossa niitä ei virallisesti saanut säilyttää, mutta kaikki säilyttivät sadeasua ja luotisuojaliiviä ainakin, ja usein myös tetsaria) ulossiirtymiseen valmistautuessa tupaan, ja vaihdettiin päälle siellä. Meidän tapamme oli mielestäni joustava, ja tätä samaa joustavuutta on ymmärtääkseni muuallakin toteutettu.
Sen sijaan se, että taisteluvarustusta ei saisi tuoda "puhtaaseen" tupaan, kuulostaa ihan idioottimaiselta ajatukselta. Ja se, että "ulkovaatteet" (ilmeisesti työpuku; toisaalta kaikkiallahan käytännössä jaetaan vain kaksi palveluspukua, ei erikseen palveluspukua ja työpukua, vaikka virallisesti tehdäänkin jälkimmäisen mukaan) säilytettäisiin erikseen, ja niitä ei pidettäisi tuvassa vaan vaihdettaisiin tuolla "likaisen" tilan puolella, on myös aika typeränkuuloinen ajatus.

Meillä mielestäni oli jotakuinkin kaikki tuon nykymallin ongelmiksi esitetyt ratkaistu (taisteluvarusteiden likaisimman osan eli suojaliivin, tetsarin ja sadeasun säilyttäminen kuivaushuoneessa), ja jotakuinkin muut nykymallin "ongelmat" ovatkin täysin keksittyjä ongelmia.
Ainoa parannus, mitä nykymalliin olisin kaivannut, olisi se, että varustekaappeihin olisi jollekin pientavarahyllyistä sähköjohdoille sisäänvienti ja laitteita voisi pitää siellä latautumassa. Käytännössä siihen riittäisi pieni dremelin näyttäminen nykyisille tupien kaapeille ja sähköpistokkeiden jaottelu ympäri tupaa sänkyjen ja kaappien viereen. Samalla kaappien ja sänkyjen vieressä olevia pistokkeita voisi käyttää myös esim. tietokoneen virtajohdoille, ilman jatkojohtoviritelmiä.

Seinätelineet on hävinneet historiaan, aivan kuten päivystäjän pistooli ja läskit varusmiehet.
Seinätelineille ja päivystäjän aseille kuoliniskun taisi antaa Mika Muranen.
Kyllä ne melkein kaikkialla vielä ovat seinällä telineissä. Santahaminassa, Vekaranjärvellä, Kajaanissa jne. on käytännössä joka kasarmissa häkkimäiset telineet, eli aseita ei edes voi räpeltää ilman avainta. Eräässä toisessa paikassa oli pari vuotta sitten yhäkin se vanhanmallinen rynnäkkökivääriteline, joka lukittiin pelkällä munalukolla, ja jossa aseita pystyi käpistelemään ja halutessaan vaikka purkamaan telineessä, jos oli näppärät sormet. Tosin nämä sitten kerättiin aina pois vahvistettuun huoneeseen lomien ajaksi, tai kun kasarmille tuli vieraita käymään jne.

Vain muutamassa kasarmirakennuksessa koko valtakunnassa on tosiaankin ne varsinaiset asehuoneet, joista aseet haetaan aina kun niitä tarvitaan, ja jonne ne palautetaan aina käytön jälkeen. Ellei sitten tilanne ole muuttunut syksyn 2017 jälkeen, jolloin viimeksi yövyin erään suuremman varuskunnan kasarmirakennuksen tuvassa.

Eiköhän vähempikin kiirehtiminen riitä näin rauhan oloissa.
Moni varusmies kyllä nimenomaan valittaa sitä, kuinka paljon aikaa menee hukkaan kaikenlaiseen siirtymiseen ja valmistautumiseen. Tämä on myös yksi asevelvollisuuden vastustajien argumenteista.


Mitäs kummaa, muistan alokkaana Savon prikaatissa jääkärikomppaniassa olleen käytössä kuivashuoneen, jossa oli vielä pesupiste, jossa piti vielä mutaiset saappaat huuhdella puhtaiksi.

Jotenkin tulee noista kuvista ne normaalit bullshit-ennallistuskuvat, joissa on aina kesä ja suomalaiset kauniita ja ystävällisiä --

Meanwhile, in Reality --
Aivan näin. Kun nuo tilat ovat menneet nuhjaisiksi, näyttävät ne paljon kurjemmilta kuin nykyiset. Nykyiset ovat hyvät siitä, että ne ovat helpot ylläpitää, puhdistaa ja ennen kaikkea, ne kestävät kulutusta.
 
Viimeksi muokattu:
Näin se on. Tupa on kuitenkin myös varusmiehen "koti" ja paikka jonka on tarkoitus mahdollistaa myös mm. palautuminen fyysisesti vaativista koulutuksista ja myös siitä "kurjuuden harjoittelusta", mitä kyllä edelleen väkisin tulee mm. maastossa oheistuotteena.
Kelvolliset majoitusolosuhteet kasarmilla edistävät minusta lähinnä kaikkia niitä tavoitteita joita koulutukselle on asetettu.

Kertaamassa niihin sänkyihin tulee suhtauduttua tyyliin "Onneksi tuossa ei tarvitse nukkua kuin n yötä." Jos nyt siis ylipäätään on punkka, jossa nukkua. Mutta onhan se eri juttu kuin että "Tuollaisessa sitten nukutaan seuraavat 12 kuukautta". Eniten näin setämiehenä v*tuttaa esim. ne käytävän toisessa päässä olevat pesutilat kun on lähdettävä keskellä yötä kuselle.

Mutta tuollainen uudistus on kyllä minusta oikein tervetullut siihen "DDR 60-luvulla-malliin" verrattuna. Ei nyt ammuta sitä alas heti alkuunsa vaan annetaan mahdollisuus näyttää kyntensä.
 
Jahas, minun silmääni uudistus tarkoittaa seuraavaa:

kaikkia varuskuntia ei aiotakaan -uudistaa-. Sisäänottomäärät lkm laskevat. Johan tuollaisessa lukaalissa asuu vaikka firmaan palkattuna.....:cool:
 
Hyvää on se, että sisäilma paranee ja että aloitetaan Upinniemestä.

Jos ulkovarusteet ovat eri tilassa, toivottavasti kaapit ovat lukittuja. Meillä oli kasarmin vintillä kuivaushuone, jota kutsuttiin nimellä morttimarket. Täytyi olla tosi alokas, että jätti sinne jotain.
 
Hyvää on se, että sisäilma paranee ja että aloitetaan Upinniemestä.

Jos ulkovarusteet ovat eri tilassa, toivottavasti kaapit ovat lukittuja. Meillä oli kasarmin vintillä kuivaushuone, jota kutsuttiin nimellä morttimarket. Täytyi olla tosi alokas, että jätti sinne jotain.

Ysärillä oli Kontiorannassa kuivaushuoneessa jokaisella oma reikäpellistä tehty kaappi ja ovessa abloy-riippulukko. Kaappien päällä kulki ilmastointiputki, josta imu jokaiseen kaappiin.

Hyvä, halpa ja toimiva ratkaisu. Aina oli kuivat kamat, eikä kukaan päässyt pöllimäänkään. Oli kuivauskaapissa hyvä säilyttää siviilikamojakin.
 
Jahas, minun silmääni uudistus tarkoittaa seuraavaa:

kaikkia varuskuntia ei aiotakaan -uudistaa-. Sisäänottomäärät lkm laskevat. Johan tuollaisessa lukaalissa asuu vaikka firmaan palkattuna.....:cool:
Aivan näin. Kyllä tästä paistaa aika paljon läpi se, että suunnittelijat eivät usko yleisen asevelvollisuuden kestävän enää kauaakaan. Tai jos tämä ei ole heidän ajatuksensa, niin ainakin voimakkaasti tulee sellainen vaikutelma, etenkin kun majoituskapasiteettia aiotaan tuossa määrin pienentää. Ja puhutaan siviilivaatteiden säilyttämisestä kasarmilla, vaikka vasta viime vuonna uudistettu YlPalvO sen kieltää...
 
Ysärillä oli Kontiorannassa kuivaushuoneessa jokaisella oma reikäpellistä tehty kaappi ja ovessa abloy-riippulukko. Kaappien päällä kulki ilmastointiputki, josta imu jokaiseen kaappiin.

Hyvä, halpa ja toimiva ratkaisu. Aina oli kuivat kamat, eikä kukaan päässyt pöllimäänkään. Oli kuivauskaapissa hyvä säilyttää siviilikamojakin.
Yleensä leirien jälkeen psj-puolen kuivauskaapit olivat kaikki varattuja siinä vaiheessa, kun Huoltohuuhaa Setämies pääsi omaan henkilökohtaiseen huoltoonsa. Ovelana kaverina vilkaisu vaunumiehistöjen kuivaushuoneeseen kertoi, että kaksi viikkoa jatkunut syksyinen sade ei ollut osunut ilmeisesti yhteenkään vaunumieheen, saatikka kaverien varustukseen... Siispä omat varusteet kuivumaan.

Vähän mietitytti miten helvetissä se on mahdollista, kun ainakin saman vaunun takaloosteri lainehti nilkkaa myöten Bertankorven uran varresta kulkeutunutta mutalillua. Vaunun jokaisella pinnalla sisällä oli tiivistynyttä, jäätynyttä ja sitten sulanutta (toista kaksi viikkoa tätä) vettä. Vaunun ilma-ampumaluukut olivat välillä auki, jolloin myös sade valui suoraan sisään. YHTÄÄN kuivaa varustetta ei ollut, vaikka olisit istunut koko viikon vaunussa.

Asia selvisi kun viikonloppuvapaan jälkeen oltiin taas siirtymässä maastoon. Kuuntelin vierestä vaunumiesten keskustelua tuvan kaapeilla, joka meni suurinpiirtein seuraavasti:

"Voi p*rse! Tää toppatakki on edelleen märkä... onkohan mun makuupussikaan kuivunu?"
"Et sitten avannu tuota makuupussia tuolta kompressiopussista?"
"No en... taidan lähteä veksiin."
"Veksi osasto lähti jo..."
"No sit mä tuun teidän mukaan mut lupaan olla erityisen pahalla päällä!"

Eli vaikka järkkäisit kuinka hienot systeemit, on tietysti hyvä, että niitä myös osataan käyttää. Tarinan opetus on, että kurjuuden maksimointi ei ole itseisarvo, typeryys voi näyttää kovalta luonteelta ja panssarijääkärillä on vain yksi tie: Eteenpäin!
 
Back
Top