Puolustusvoimien hankinnat: huhut, ilmoitukset, kilpailutukset, tilaukset, toimitukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Maavoimien raskaalle raketinheitinjärjestelmälle hankitaan lisää GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) Unitary- ja GMLRS AW (Alternative Warhead) -raketteja.
Ei ole osunut silmään uutta DSCA:ta, eli nämä lienevät sen pari vuotta vanhan 400:n podin vientiluvan alaisia?
 
28 meur:lla "lentorataa korjaavia sytyttimiä" 155 millisiin Northrop Grummanilta. PGK täsmäsytkä vai joku muu "hajontaa maalialueella pienentävä" sytytin?


Puolustusvoimat hankkii lentorataa korjaavia sytyttimiä​

Sytyttimien teollinen valmistaja Yhdysvalloissa on NorthropGrumman Innovation Systems.


Sytyttimiä käytetään 155 mm sirpalekranaateissa pienentämään iskemähajontaa maalialueella.

 
PGK:n valmistaja on Northrop Grumman Innovation Systems. Suunnittelutyön teki Alliant Techsystems, joka on fuusioiden ja yrityskauppojen myötä nykyään Northrop Grummanin omistuksessa.
Joo tiedän. Mutta silti NG voi valmistaa jotain muutakin sytkää?

Tosin DSCA ilmoitti PGK vientiluvasta Suomeen kesällä 2024, joten eiköhän se ole se.
 
Maksumuurin takana, mutta klikkiotsikointi epäonnistunut, kun uutisestahan saa selkoa näinkin. PV hankkii optiikkaa Senopilta 20 miljoonalla. Hienoa, että valonvahvistimissa kotimainen toimittaja.

Kuinkahan monta laitetta tuolla rahalla saa?

Ei näy määrää tässäkään
 
Vähän aiheen vierestä, mikä on tuollaisen valonvahvistimen kestoikä? Muutamia vuosia/vuosikymmen?
 
Paljonkohan yhdelle VV:n putkelle tulee kesikiarvoisesti käyttötunteja JV-yksikössä per saapumiserä? En henkilkohtaisesti usko järin isoihin lukuihin, koska pääsääntöisesti varusmieskoulutuksessa pimeä aika nukutaan tai huolletaan.
 
Paljonkohan yhdelle VV:n putkelle tulee kesikiarvoisesti käyttötunteja JV-yksikössä per saapumiserä? En henkilkohtaisesti usko järin isoihin lukuihin, koska pääsääntöisesti varusmieskoulutuksessa pimeä aika nukutaan tai huolletaan.
Yksi voi olla vartiomiehellä jatkuvasti käytössä per ryhmä, kyllä niille tunteja tulee.
 
Yksi voi olla vartiomiehellä jatkuvasti käytössä per ryhmä, kyllä niille tunteja tulee.
Muutaman yön elämäni aikana olen ollut ryhmän suoja-aseman lähivartiomies tai vierestä seurannut lähivartiomiehen tehtävää suorittavaa henkilöä. Ja harvemmin näiden näkee tähystävän jatkuvasti tyhjyyttä putken läpi, vaan putki on otsalla, taskussa tai kaulalla sammutettuna (käyttövalmiina) -> jos kuuluu epämääräisiä ääniä niin tähystetään laitteella. Ja vaikka tähystettäisiinkin jatkuvasti, niin 8h 22-06 vartioaika tarkoittaa n. 1h vuoroa per taistelija ja kun jokaisella on mahdollisesti oma VV niin tunteja 1h/vrk. Jos saapumiserällä on maksimissaan 20vrk (oikeasti vähemmän) tilanteenmukaisia harjoituksia pimeän vuodenaikaan, niin tunnit on hyvin pieniä.

Sama koskee hyvin pitkälle MAHDOLLISIA pari-/poterovartioita. Ääni se on mikä ensimmäisenä havaitaan, jonka jälkeen voi aktiivisemmin alkaa tähystämään ympäristöä, että onko kyseessä hirvi vai seuraava vartiomies.

Omistan itse VV:n ja lämpötähystimen, joita käytän supikoiran ja valkohäntäpeuran kyttäysmetsästyksessä pimeään aikaan. En todellakaan jatkuvasti tähystä pimeänäkölaitteen läpi tuhoamisaluetta kunolen passissa. Lämpökamerassa ei kestä mitenkään paristot/akku jatkuvaa käyttöä ja VVllä jatkuva tyhjyyden katsominen on puuduttuvaa pitemmän päälle. Vaan tällöinkin useinmiten ensimmäinen havainto elämeistä on ääni metsämaastossa, vaikka nämä liikkuvat ammatikseen metsässä.
 
Talven saapumiserä JV-yksikkö Etelä-Suomi:
Alokasjakso ei käytetä pimeänäkövälineitä ollaan maastossa 1-2 yötä.

Koulutushaarajakso koulutetaan kaikille pimeänäkölaitteet, joiden käyttöä harjoitellaan muutamana iltana 3-4h maastossa, sekä ammutaan 1-2 iltana muutamat ammunnat radalla. Maastossa ollaan 3-4 yötä?, jolloin harrastetaan EHKÄ vähän pimeätoimintaa, jossa käytetään pimeänäkövälineitä.

Erikoiskoulutusjakso: Harjoitellaan joukkueen toimintaa, josta varmasti joku osuus tapahtuu pimeällä (muutamia iltoja). Maastoharjoituksia 2-3 klp, joista yksi on ampumaharjoitus (4-5vrk) ja taisteluharjoitukset 3-4vrk per harjoitus. Ampumaharjoituksessa ammutaan 1-2 pimeäammuntaa, mutta ei vartioida tilanteenmukaisesti vaan ollaan yleensä jossain majoitusalueella. Taisteluharjoitus jos kestää 3vrk, niin se pitää sisällään kaksi pimeää aikaa...

Joukkotuotantojakso: Sisältää 1 x Ampuharjoitus (4-5vrk) ja n. 3 x taisteluharjoitus (n. 5vrk per harjoitus), muuten maastopäiviä on enään aika vähän tässä vaiheessa palvelusta. Harjoituksissa harjoitellaa komppanian toimintaa osana pataljoonaa. Tällä koulutuskaudella ei ole enään vuorokaudessa pimeää käytännössä ollenkaan.
 
Pimeänäkölaitteiden saamisen myötä niiden käyttöä ja toimintaa pimeässä ylipäätään pitää ryhtyä harjoittelemaan ihan uudella intensiteetillä.
Koulutuspäivien rytmiä pitääkin kääntää nuorille miehille mieluisasti siten, että herätään vasta puolilta päivin, treenataan valoisalla iltapäivä ja ilta ja pimeän tullen touhua jatketaan pitkälle pikkutunneille asti.
 
Back
Top