Miksi Suomen uudesta aseostosta vaietaan? Israelilainen tutka pidetään visusti piilossa, ja jopa hankintapäätös on salainen
Uuden vastatykistötutkan koulutus alkaa Panssariprikaatissa kahden vuoden päästä.
Havainnekuva Suomen hankkimasta Elta Systemsin vastatykistötutkasta. (KUVA: ELTA SYSTEMS)
Jarmo Huhtanen HS
Julkaistu: 16.1. 8:41
PUOLUSTUSMINISTERIÖ tiedotti viime viikolla, että Suomi ostaa Israelista vastatykistötutkia. Suomen puolustushallinto on ollut kuitenkin vaitelias tuoreimman asehankinnan yksityiskohdista.
Julkisuuteen ei ole kerrottu ostettavien tutkien määrää eikä edes asekaupan hintaa, joka on normaalisti julkista tietoa. Hinta liikkunee kymmenissä miljoonissa euroissa riippuen siitä, miten laaja järjestelmä on ostettu.
Puolustusministeriöstä ei kerrottu HS:lle myöskään muiden kilpailutukseen osallistuneiden asevalmistajien nimiä. Jopa hankintapäätös on leimattu salaiseksi.
”Tästä ei ole kerrottu normaaliin tapaan ihan niin paljon kuin yleensä”, myöntää hallitusneuvos
Jouko Tuloisela puolustusministeriöstä.
PUOLUSTUSVOIMILLA ei tällä hetkellä ole käytössään vastatykistötutkia. Ne on havaittu tehokkaiksi esimerkiksi Ukrainassa käytävässä sodassa.
”Koska tämä on uusi kyky, emme halua kertoa, missä mittaluokassa se on kentällä. Varmaan ymmärrät, että tällainen voi olla meillä maanpuolustuksen intressi”, Tuloisela sanoo.
Puolustusministeriön
tiedotteesta puuttuu jopa hankittavan järjestelmän nimi.
Vastatykistötutkien hankintaan liittyy optio ostaa lisää tutkia. Monissa asejärjestelmissä hankintojen todellinen koko paljastuukin vasta kun tiedetään, tartutaanko optioihin. Vastatykistötutkien option kokoa ei suostuta edes luonnehtimaan.
Esimerkiksi Suomen Etelä-Koreasta ostamiin K9-panssarihaupitseihin liittyy optio ostaa niitä lisää, mutta hankintapäätöksen tekee seuraava hallitus.
”Ei näissä optioissa yleensä salailun makua ole. Paitsi tätähän nyt tietysti salataan”, Tuloisela sanoo tutkahankinnasta.
YKSI SYY niukkasanaisuuteen voi olla myös se, että kyseessä on puolen vuoden sisällä jo toinen iso asekauppa Israelista. Aseiden osto Israelista on aina poliittisesti arka asia.
Viime heinäkuussa puolustusministeriö kertoi Suomen ostavan Israelista pintatorjuntaohjuksia. Ne ovat tulevaisuudessa Merivoimien tärkeimmät aseet. Kaupan veroton hinta on 162 miljoonaa euroa ja siihen liittyy 193 miljoonan euron optio.
Gabriel-nimisen ohjusjärjestelmän valmistaja on Israel Aerospace Industries (IAI). Se on Israelin valtion omistama asejätti, josta näyttää olevan tulossa Puolustusvoimien hovihankkija.
Kiinnostavaa on, että myös Gabriel on pidetty niin tehokkaasti pois julkisuudesta, ettei Puolustusvoimilla ollut toimittaa siitä edes kuvaa HS:lle.
Maavoimille nyt ostetut vastatykistötutkat valmistaa Elta Systems, joka on IAI:n tytäryhtiö. Elta Systemsiltä on ostettu kalustoa myös Suomen tiedustelun käyttöön.
SUOMEN ostama vastatykistötutka on nimeltään ELM-2311 Compact Multi Mission Radar. Siinä on moderni niin kutsuttu AESA-tutka eli aktiivinen elektronisesti keilaava tutka.
Israelilaisella tutkalla pystytään seuraamaan tykistöaseiden ammusten lentoratoja valmistajan mukaan aina 70 kilometriin asti. Tykistöaseisiin luetaan tykkien lisäksi kranaatinheittimet, raketit ja ohjukset.
Lisäksi tutkaa voidaan käyttää samanaikaisesti ilmavalvontatehtävässä aina 250 kilometrin etäisyydelle.
Vastatykistötutkien avulla paikannetaan vihollisen tulittavat tykistöaseet, jonka jälkeen voidaan ryhtyä heti vastatoimiin. Tutkat pakottavat vastapuolen siirtelemään tykistöaseitaan jatkuvasti uusiin asemiin, koska vastatykistötoiminta voi alkaa minuuteissa.
”Tällä haetaan Maavoimien tulenkäytön kehittämistä. Se on tärkeä osa kokonaisuutta. Tavoite on mahdollisen vastustajan ampuvien tuliyksiköiden reaaliaikainen paikantaminen syvyydessä”, kertoo tykistön tarkastaja
Pertti Holma.
EVERSTI HOLMA käyttää järjestelmästä nimeä vastatykistömaalinosoitusjärjestelmä.
Hän muistuttaa, että Maavoimiin on syntymässä tykistöjärjestelmä, joka muodostuu tutkien lisäksi Suomen ostamista K9-panssarihaupitseista, raketinheittimistä ja parhaillaan hankinnan alla olevista erikoisampumatarvikkeista.
Erikoisampumatarvikkeet ovat uudenlaisia ohjautuvia ammuksia, jotka kykenevät muuttamaan rataansa lennon aikana. Tämä tekee niistä erittäin tarkkoja esimerkiksi vastatykistötoiminnassa.
”Tutka välittää tiedon ampuvalle yksikölle eli esimerkiksi patteristolle. Ne ovat tavallaan taistelijapari. Tutka voi toimia tulenjohtajana, joten vihollisen lähellä ei tarvita ihmistä paikantamaan maalia.”
Uusi vastatykistötutkajärjestelmä on käytännössä kuorma-auton kyydissä kulkeva kontti. Valmistajan mukaan järjestelmän pääosat ovat antenni, jäähdytysyksikkö, voimayksikkö ja viestintävälineet sisältävät konsolit.
HOLMA ei halua kertoa, kuinka monta sotilasta tarvitaan tutkajärjestelmän käyttöön. Hänen mukaansa tutkaa käyttää tutkaryhmä.
”Tutkayksikköön kuuluvat myös huolto- ja johtamisosat”, Holma kuvaa.
Tutkan valmistajan mukaan kontin sisällä toimii kaksi operaattoria.
Vastatykistötutkat toimitetaan Suomeen vuonna 2021. Sen jälkeen alkaa varusmiesten koulutus. Tutkat sijoitetaan Panssariprikaatiin Parolannummelle. Operatiivinen käyttö alkaa vuosina 2022–2023.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005967064.html?ref=rss