"Kamppailulajin" harrastaja ei sinänsä kerro mitään, kyseessä voi olla esim. nyrkkeilijä, miekkailija tai karateka. Tai vaikka krav magan harrastaja, laji jota myös sotilaille opetetaan. (Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö esim. nyrkkeilijä voisi sotilaille opettaa kuinka lyödä, jne).
Useimmilla kamppailulajeilla on kuitenkin yhteisiä peruspiirteitä, jotka ovat samoja tai hyvin samankaltaisia lähes kaikissa kamppailulajeissa. Ottelu-/kamppailu-/lähitaisteluasennon perusteet, liikkuminen ko. asennossa jne jne jne. Samoin useimmat kamppailulajit antavat pohjaa lähitaistelulle mm. siinä että kontakti vastustajan kanssa on harrastajalle tuttu asia.
Yhtenä esimerkkinä voisi käsitellä nyrkkeilijää. Äkkiseltään voisi ajatella, ettei nyrkkeilijä/nyrkkeily valmista lähitaisteluhommiin. Nyrkkeilyssä otteluasento ja siinä liikkuminen on kuitenkin elementeiltään sellainen, että siitä saa todella hyvät perusteet lähitaistelutyyppiselle harjoittelulle. Nyrkkeilyssä jalkojen liike on toki herkempää ja nopeampaa kuin varsinaisessa lähitaistelussa. mutta jos hallitsee kilpanyrkkeilyn edellyttämän liikkumisen ja jalkatyön, hallitsee aivan varmasti myös lähitaistelun liikkumisen jaloilla hyvin pienellä opetuksella - ja pystyy myös sitä opettamaan muille. Edelleen..lyöntitekniikoissa aivan olennainen juttu on tuottaa voima vartalon kautta, ei vain käsillä - sen taidon kun osaa, niin taas on helppo opetella hiukan toisenlaisia tekniikoita, joissa kuitenkin samat suuret periaatteet toistuu. Nyrkkeilijällä kontakti on tuttu - ja nimenomaan sen tyyppinen kontakti joka tavalliselle ihmiselle tuottaa kaikkein suurimman hämmennyksen - eli lyönnin osuminen, joka siis on yllättävä, nopea ja useimmiten voimakas kontakti ja useimmiten vielä päähän.
Lähitaistelun perustekniikat ovat hyvin yksinkertaisia, kuten jo aikaisemmin on todettu, tekniikoita on vain muutama - joten lähes minkä tahansa kamppailulajin harrastajalle ne ovat helppoja oppia ja jos ko henkilöllä on yhtään sellaisia ominaisuuksia, että hän osaa opettaa/ohjata muita, hänestä on suhteellisen pienellä vaivalla opetettavissa varusmiesjoukolle perusteita vetävä apukouluttaja. Toki sen, joka heidät valmentaa koulutussuorituksiin, pitää olla syvemmin aiheeseen perehtynyt ja sitä harjoitellut, mutta siis perusteita toistojen kautta ohjaava on suht pienellä vaivalla opetettavissa hommaansa.