Puukot, veitset ja muut teräaseet

pstsika

Haukka
Foorumilla ei ole taidettu vielä keskustella otsikon mukaisista välineistä. Inttihän ei noihin ota kantaa ja terät kuuluvat sotilaan omahankintoihin pl. pistin.

Millainen olisi hyvä veitsi (Käytän yleissanana. Tarkoittaa tässä myös puukkoa ja muita yhdellä kädellä käsiteltäviä teräaseita) sotilastehtäviin ja mitä veitseltä tulisi edellyttää? Mitä käyttötarpeita sillä olisi?

Veitsi on tietysti työkalu, mutta myös lähitaisteluase. Ajoittain ruokailuväline. Tulisiko tästä syystä kantaa kahta tai useampaa veistä eri käyttötarkoituksiin?
Puukko työkaluksi ja ruokailuvälineeksi ja jokin toinen enemmän veitsimäisellä terällä oleva aseeksi?
Vai hoituuko makkarakepin vuoleminen ja vihollisen puukottaminen samalla välineellä?
Suomalaispuukot taitavat sissipuukkoa lukuun ottamatta olla pelkästään vyöllä kannettavia. Onko vyö oikea paikka teräaseelle huomioiden sen käyttötarkoitus myös aseena?

Millaisia veitsiä foorumilaiset ovat tottuneet käyttämään? Oletko ajatellut oman veitsesi käyttömahdollisuutta myös aseena, vaikka se (toivottavasti) on näin rauhanaikana enemmän työkalu.

Itse olen ollut varsin tyytyväinen ihan tavalliseen suomalaispuukkoon sen hyvien vuolemisominaisuuksien ja kestävän laadun takia.
Olosuhteista riippuen vyöllä keikkuu joko hieman kämmenen leveyttä pidemmällä terällä oleva puukahvainen yleispuukko tai sitten sissipuukko. Mustalaistyyliin asekäden puolella. :)

Molemmilla on pystynyt hoitamaan kaikki eteentulleet käyttötarpeet leirikyrvän vuolemisesta kalanperkuuseen ja halkaisukiilana käyttöön.
Puukahvaisesta puuttuu sormisuoja/pitoura ja sen käyttö tappotyössä vähän arvelluttaa, koska hikinen/verinen/kylmettynyt tms. käsi varmaankin luistaisi kahvalta terälle kun vimmoissani iskisin sen viholliseen.
Sissipuukossa taas on yleispuukoksi vähän liian pitkä terä joka tekee siitä kömpelön, mutta muuten ominaisuudet ovat hyvät. Kumikahvassa on hyvä pito oikeastaan kaikissa oloissa ja muovituppi ei välitä huonosta säästä tai puutteellisesta huollosta kuten nahkatuppi.
 
Lempilainauksiani opuksesta LähitstKäsik (2004):

"Kenttälapio kuuluu jokaiselle taistelijalle jaettavaan henkilökohtaiseen varustukseen. Myös kenttälapion käyttö lähitaisteluaseena opetetaan käsikirjassa."

"Kenttälapiotekniikoissa keskitytään oman lapion tai muiden tilapäisvälineiden
käyttöön lyömiseen ja torjuntoihin. Lapiota tai tilapäisvälineitä käytetään
lyömäaseena vain hätätilanteessa.
Kenttälapion esille ottaminen ja
käyttökuntoon laittaminen on hidasta. Lapio ei ole ensisijainen taisteluväline.

Kenttälapiolla käytettävät lyönnit voi soveltaa mille tahansa lyömävälineelle.
Taistelijan on pidettävä kenttälapionsa terävänä. Lähitaistelussa terävällä
lapiolla saadaan aiheutettua enemmän vammoja."

"Veitsitekniikoissa keskitytään oman veitsen käyttöön aseetonta vihollista
vastaan. Veitsi antaa lähitaistelutilanteessa huomattavan etulyöntiaseman.
Jo teräaseen näkeminen saa aikaan pelkoreaktioita.
Aseistamatonta vihollista
vastaan veitsellä aseistautuneena voidaan toimia entistäkin aggressiivisemmin
ja röyhkeämmin etulyöntiaseman ollessa itsellä.
Asetelma on täysin erilainen, jos myös vihollisella on veitsi. Tilanne on enää
korkeintaan tasapuolinen
."
--------------------------------------------------------------------
Mjoo. Suomalaismallin puukko on parasta. Mielestäni vaadittavat ominaisuudet:
- näppärä koko
- helppo huoltaa (Terottaa)

Koko niin, että tapuu mahdollisimman moneen työtehtävään, puusormuksen veistosta keuhkon puhkomiseen. Kalan perkaus ja narujen katkominen myös todennäköisiä työtehtäviä. Iso puukko on miehekäs, mutta sillä onkin sitten jo vesurimaisemmat tehtävät.

Puukon arvo ei saa mielestäni olla mitään design-arvoa, vaan käyttöarvoa, ts. puukon pitää olla hintansa väärti laadussa, ei ulkonäössä.

Itse varmaan ottaisin tohinaan mukaan pari hyvää puukkoa, ja nipun rautakaupan ruotsalaisvalmisteita. Jakelu sitten tarvittaessa omalla ryhmälle /joukkueelle. Euron moralla sietaa hakata vaikka kiveä, ei jää haittaamaan.

Minusta puukko on hyvä ja helppo vyöllä, voisihan varamoran toki kiinnittää vaikka rinnan kohdalle liiviin/vyöhön. Kahta puukkoa enempää en kyllä kantaisi muuten kuin repussa.
 
Sotimiseen mora yleistyökaluksi vyölle, max. 4-5" teräinen taisteluveitsi vaikka saappaan varteen ja tetsarin selkäpuolelle/päivärepun kylkeen noin puolimetrinen monikäyttömachete (sahaterä selässä) :camo: .

Moralla siis kaikki arjen yleishommelit ja nahinointia varten tst-veitsi (2-teräinen ns. boot knife tai push dagger) varalla eri paikassa; nilkasta sen saa esiin kohtuu hyvin vaikkapa painin tiimellyksessä, vyö-tai rintakiinnitys on moista tilannetta ajatellen ongelmallisempi. Vanhanmallinen sissipuukko ja kaiken maailman leukut on aivan liian pitkiä yleistyöhön ja tappeluun, ollen samalla liian köykäisiä raivaushommiin jne. Eli ne voi suosiolla unohtaa.

Käsikirveellä toki pilkkoo puut kamiinaan ja lyö kiilat maahan, mutta raivaushommissa ja taistelussa se on vähemmän hyvä ja tuo lisäksi extrapainoa kantamuksiin. Lyhyellä machetella hoituu raivaus kädenkäänteessä, pystyy pilkkomaan/kaatamaan pienempiä puita ja sahaterälle voi olla myös välillä käyttöä. Sopii myös hyvin nahisteluun, tosin pistomahdollisuus puuttuu mikä on iso puute. Pistämiseenkin soveltuvia macheteja löytyisi, mutta niiden arvo työkaluna on kyseenalainen eli unohdetaan ne. Painoa viidakkoveitsellä on kirvestä selvästi vähemmän. Se, tykkääkö enempi vesurista vai machetesta onkin sitten jokaisen oma asia.

Nykyisellä 3-taitoksisella kenttälapiolla on turha luulla tekevänsä muuta tehokasta kuin kaivuuhommia.

Mora:
tn_mora_rosteri_1101_b7f.jpg


Tst-veitsimallit:
3037.jpg


modern%20push%20dagger.jpg


Mini-machete:
pl_2_detail_1.png


Että sellaista...
 
vm78 kirjoitti:
Sotimiseen mora yleistyökaluksi vyölle, max. 4-5" teräinen taisteluveitsi vaikka saappaan varteen ja tetsarin selkäpuolelle/päivärepun kylkeen noin puolimetrinen monikäyttömachete (sahaterä selässä) :camo: .

En koskaan sijoittaisi veitseä saappaan varteen koska kaikki paino jaloissa on vain painon nostelua ylös ja alas. On paljon järvevämpää sijoittaa paino esim. vyötärölle jossa edestakaisin nostelua ei tarvitse harrastaa. Erikseen on ranne- ja nilkkapainot kuntoilua varten.

Moralla siis kaikki arjen yleishommelit ja nahinointia varten tst-veitsi (2-teräinen ns. boot knife tai push dagger) varalla eri paikassa; nilkasta sen saa esiin kohtuu hyvin vaikkapa painin tiimellyksessä, vyö-tai rintakiinnitys on moista tilannetta ajatellen ongelmallisempi. Vanhanmallinen sissipuukko ja kaiken maailman leukut on aivan liian pitkiä yleistyöhön ja tappeluun, ollen samalla liian köykäisiä raivaushommiin jne. Eli ne voi suosiolla unohtaa.

Tyhjä käsi liikkuu aina nopeammin ja varsinkin kamppailussa on niin paljon helpompi ottaa veitsi esiin lantion tai keskiruumiin tasolta kuin kumartua tai nostaa jalkaa päästäkseen veitseen käsiksi. Mitä pitempi veitsi, sitä enemmän taistelussa on ulottuvuutta. Jos halutaan tappamiseen veitsi niin se on mahdollisimman pitkä. Pituutta vain joudutaan rajoittamaan parista syystä: pituus lisää painoa ja pituus heikentää kantomukavuutta. Veitsen pituus on siis kompromissi sen kantamisen ja käyttämisen (=lähitaistelu) välillä. Miekka vs. kukri. Kukri vs. sissipuukko. Sissipuukko vs. emännänveitsi. Isompi voittaa jos muuten muuttujat ovat vakiota.

Nykyisellä 3-taitoksisella kenttälapiolla on turha luulla tekevänsä muuta tehokasta kuin kaivuuhommia.

Miten määrittelee tehokkaan mutta polttopuut tuolla ovat syntyneet kun ei kukaan ottanut kirvestä mukaan, pieni raivaaminen onnistuu ja tehokkaampi se lähitaistelussa on kuin pieni puukko tai tyhjä käsi. Kenttälapio on kantomukavuuden takia lyhyt ja taittuva (sekä hiekasta jumiutuva). Jos oikeita töitä haluaa tehdä niin siihen on oikeita lapiota saatavilla. Ne kun kulkevat lavalla niin työominaisuudet voi maksimoida.
 
commando kirjoitti:
Miekka vs. kukri. Kukri vs. sissipuukko. Sissipuukko vs. emännänveitsi. Isompi voittaa jos muuten muuttujat ovat vakiota.

Yleisesti ottaen pitää paikkansa, mutta se pitää muistaa että veitsen/miekan/vast pitää olla riittävän iso - se suurin ei kuitenkaan välttämättä ole paras. Loppujenlopuksi käyttöympäristö ja -tilanne huomioiden paras kompromissi on se tehokkain.
Se on kuitenkin mielestäni selvää, että veitsen/vast on edullista olla riittävän iso ollakseen tehokas.. Se, mikä on "riittävän iso" on sitten tietysti osin myös mieltymyskysymyskin.
 

Mainitsemani lyhyehköt tst-veitset ovat niin kevyitä ettei painoa tule nilkkaan juuri nimeksikään. Veitsien kotelot on myös suunniteltu näppärästi saappaasseen kiinnityviksi, joten sekään ei ole ongelma. Nilkasta veitsen saa takuuvarmasti paremmin juurikin painitilanteessa etenkin alimpana ollessa vain jalkaa koukistamalla ja vetäisemällä, kun ollaan siis jo maassa sylikkäin: siinä kun vartalot ovat hellässä lähisyleilyssä, ei lantiolle tai rintaan sijoitettuun veitseen juuri käsiksi pääse.

Pystyssä ollessa on se vyöllä oleva mora sitten helpommin saatavilla, eikä tarvitse sitä nilkkaveistä kumarrella.

Pitkä veitsi on kömpelömpi liikutella ja sopii oikeastaan tehokkaimmin viiltelyyn. Nykyisten suojavarusteiden aikakaudella pisto liivien läpi on melkein jo edellytys, jos haluaa hengenvaarallisia vahinkoja aiheuttaa. Siihen sopii paremmin juuri lyhempiteräinen 2-puolinen veitsi, mikä on helpompi survaista voimalla kun tilaa isoihin liikkeisiin ei ole. Sopiva teränmitta on 4-5 tuumaa, mikä riittää vaurion aiheuttamiseen kehossa. Tämän yli menevästä pituudesta alkaa lähinnä olla haittaa.

Lienee sanomattakin selvää, että veitset on ihan sitä iholla olemista varten. Mihinkään miekkailuotteluun ei niillä lähetä. Jos joku on niin hölmö että haluaa siihen mennä, on tuolla lyhyellä machetella/pitkällä kepillä/aseen perällä huomattavasti suurempi ulottuvuus kuin millään veitsellä.
 
Miten kiinnität veitsen jalkaan kiinni hyvin kuin teipillä? Tuon toiseksi ylimmän veitsen kotelon takan on metallinen klipsi enkä minä ainakaan tunkisi sitä kengän sisäpuolelle ihan jo mukavuussyistä. Termi boot knife on mielestäni aika huono koska hyvin harvoin niitä on käsittääkseni tarkoitettu oikeasti nykypäivänä kannettavaksi saappaassa ja kun on olisi kenkä parempi oleva saapas kuin nauhoilla kiristettävä varsikenkä. Alunperinhän tuota veisityyppiä on toki kannettu saappaassa piilottamisen vuoksi.

Veitsein paikkaa voi perustella sillä että missä asennossa kulloisessakin tilanteessa on mutta käsillä on aina lyhyin matka keskipisteeseen eikä äärimmäiseen pisteeseen (saappaan varteen). Yleisesti ottaen elämän ja kuoleman tilanteissa maahanmenoa pitäisi välttää viimeiseen asti kolmansien osapuolten mahdollisen osallistumisen vuoksi. Todellisuudessa etevinkään brassijujutsun mies ei voi maasta käsin useammalle mitään kun tappamismeinki on ilmassa, voihan sitä guardia yrittää kahta vastaankin... :D

En oikein jaksa uskoa liivin lävitse pistelyyn. Levyn lävitse ei onnistu ja IIIA-tasoisen suojauksen lävitse puhkoessa joutuu käyttämään voimaa eikä tunkeuma ole kummoinen. Voimaa käyttäessä joutu uhraamaan aikaa jolloin vastaliike ehtii tekemään kipeää itselle. Noin vain ei pistetä liivin läpi. Ainakin omissa pienissä huitomiskokeiluissa yleisimmät osat jotka saavat osumaa ovat kädet. Eli joka tapauksessa ne osat ovat suojaamattomia liivin tai ilman sitä ja pistojen ja huitomisissa joutuu keskittymään suojaamattomiin osiin. Toisaalta vaikka viillot ja pistot tekevät pahaa jälkeä niin pelihän ei ole pelattu vielä muutamien viiltojen tai pistojen jälkeen.

Mielestäni veitsitaistelussa voittaa osaavin suurimman osan aikaa ja tekniikalla on suuri merkitys mutta ihan tasatilanteessa joka alkaisi muusta kuin syliotteesta niin suurempi kalu voittaisi. Syleilyssä tietenkin pystyisi lyhyttä käyttämään paremmin. Parasta ratkaisua ei tietenkään ole, on vain parhaita tiettyyn tilanteeseen mutta mikä sitten on oikeasti se yleisin tilanne? Ovatko sotaväet tutkineet asiaa millaisessa tilanteessa on ja olisi tarvittu veitseä? Se nyt vain riippuu tilanteesta mikä on paras ratkaisu. Sykesillä ja Fairbairnilla oli oma ratkaisunsa perustuen kokemukseen ja siinä terä oli 7 tuumainen. Harvassa taitavat olla nykypäivän veitsitaiturit käytännön tilanteista? Joku eskriman harrastaja voisi avautua huomioistaan.
 
Tässä asiassa pitää ottaa huomioon seuraavatkin seikat:

Taistelutilanteessa todennäköisesti rynkky on kaulalla /käsissä. Sitä voi olla nopeampi käyttää häijyläisen lähitorjuntaan äkkitilanteessa. Siis lyömäaseena, tässä tapauksessa. Kun vastapuoli kopsahtaa kenttään, pitäisi sitten joko saada ase ampumakuntoon tai puhkaista se keuhko. Veikkaan, että tässä vaiheessa menee monelta luu kurkkuun, jos ei ole adrenaliinin/koulutuksen manööverien vallassa. Tilanteesta riippuen voi toki olla hyvä ottaa vankikin.

Ja kuten mainittiinkin, taistelijalla on niin paljon romua päällänsä, ettei ihan pienellä veitsellä saa välttämättä reikää aikaan.. ellei pistä kaulaan/kasvoihin. Voi jälleen olla monelle tekemätön paikka.

Machetesta sen verran, että suomalainen versio siitähän on tosiaan vesuri. Käyttäisin sitä enemmän ryhmäkohtaisena työkaluna ryteikössä, ja toki sitten hätätila-käsirysyssä lyömäaseena.

Suoritanpa taas lempilainauksia:

Lähitaistelun Käsikirja 2004 kirjoitti:
Veitseä vastaan toimittaessa myös itselle aiheutuu viiltoja, pistohaavoja tai
muita vammoja. Tähän on asennoiduttava heti veitsi havaittaessa. Mahdollisuuksien
mukaan on hankittava etua muista välineistä, ampuma-aseista
tai otettava viholliseen riittävästi etäisyyttä. Veitsellä ei kannata taistella
veistä vastaan, jos on muita vaihtoehtoja.

Veitsitekniikoissa voidaan käyttää aseena mitä tahansa teräasetta. Pistin on
kokonsa puolesta sopiva, mutta sen kahvan muotoilu ja materiaali ei sovellu
hyvin veitsitekniikoihin. Teräaseen on oltava reilun kokoinen. Kahvan on
mahdollistettava pitävä, liukumaton ote. Veitsen käytettävyyttä lisää kahvan
muotoilu, jonka on estettävä lyödessä sormien liukuminen terään. Veistä
on pystyttävä käsittelemään myös käsineet kädessä.


Veitsellä voidaan pistää tai viiltää. Veistä voidaan käyttää myös lyömäaseena.
Pistämiseen käytetään veitsen terän kärkeä. Pistokohteena on kasvot, kaula
tai vihollisen suojaukseen nostetut kädet. Silmät ovat erityisen vaarallinen
kohde. Myös vartaloon voidaan pistää, jos vihollisella ei ole suojaliiviä.
Reisissä on suuria valtimoita, joihin pistäminen on tehokasta.

Viiltämiseen käytetään veitsen terän koko pituutta. Viiltämisen helpoimmat
kohteet ovat vihollisen suojaukseen nostamat kädet ja käsivarret. Käsivarsia
viiltelemällä saadaan aikaan runsasta verenvuotoa, joka heikentää
nopeasti vihollisen toimintakykyä. Käsiä viiltelemällä saadaan aikaan verenvuotoa
ja jänteitä katkottua. Viilleltyjä käsiä ei voi käyttää tehokkaasti.

Veitsen kahvan päätä voidaan käyttää lyömiseen. Lyönnit lyödään kuten
vasaralyönnit.
 
commando kirjoitti:
Miten kiinnität veitsen jalkaan kiinni hyvin kuin teipillä? Tuon toiseksi ylimmän veitsen kotelon takan on metallinen klipsi enkä minä ainakaan tunkisi sitä kengän sisäpuolelle ihan jo mukavuussyistä.

Hyvin toimii tuolla klipsillä varsikengän varteen kiinni, eikä tunnu ikävältä. Siinä kun kiertää vielä kengätnauhat varren ympäri, niin saa lisäkiinnikettä myös tupelle. Kokeile niin tiedät. Koteloita on toki erilaisia, mutta noin ainakin toimii. Sukellusmallista koteloa en ole kokeillut, eli sellaista mikä tulee ihan sääreen kiinni omilla lenkeillään eikä kenkään. Voisi olla ihan jees.

commando kirjoitti:
Mielestäni veitsitaistelussa

Mielestäni ei tule olla sellaista asiaa kuin veitsitaistelu. Turha ajatella asiaa tuolta kannalta. On vain lähitaistelu, missä käytetään sitä mikä on saatavilla tai mikä tuntuu parhaimmalta. Latinoleffoissa sitten nämä pituusvertailu-machoilut.
 
Minusta veitsen kantopaikka on jokaisen oma päätös.. Se mikä itselle toimii riittää. Se on henkilökohtainen työkalu. Sen verran johtajana voisin vaatia, että se on npopeasti käsillä. Muuten sama, onko kaulalla narussa vai saappaasa.

Off-topic: Kannattaa katsella elokuva Machete.
 
VM78: Minulla oli tuollainen samanlainen veitsi (tosi eri brändin) ja kotelo. Kokeilin kyllä nopeasti. Totesin ostoksen olleen aivan perseestä ja myin nopeasti eteenpäin. Leluhan se oli enkä tiennyt miten olisi ollut järkevää kantaa (mukavasti) jos otti parikin juoksuaskelta tai käyttää sitä tai mihin olisin oikeasti tarvinnut sitä edes maastopuku päällä. Näin syvän rauhan aikana ja kun puukonkin kanniskelu julkisella paikalla on rikollista touhua ilman hyväksyttävää touhua olen kanniskellut taskunpohjalla monitoimityökalua, jonka terät voi avata peukolla. Huomaamaton, nopea ottaa esille ja pahvilaatikot tottelevat aalloitettua terää. :) Jos puhtaasti väkivaltaa olisin aikomassa tehdä ihmisille valintani olisi taisteluliivissä kannettava Applegaten tai Sykes-Fairbairn veitsen jatkokehitelmä mutta taitaisin olla laiska tuossakin asiassa ja kantaa vain monitoimityökalua tai kääntöveitseä (tyyliin Crucible) silloinkin koska tuliaseet ovat ensisijaisia välineitä.

[video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KaWQuHJPq3M[/video]
 
commando kirjoitti:
monitoimityökalua tai kääntöveitseä (tyyliin Crucible)

Siviilimaailman puuhasteluissa ja retkeilyssä olen samoilla linjoilla ja metsäkeikoilla taskun pohjalla pyörivä Marttiinin MFKT1-kääntäri 3 tuuman terällä on ollut pitkään se ainoa mitä tarvitsee.

Mutta jos ajattelee noita sotahommia, niin kääntäri olisi varmasti vihoviimeinen valinta. Sen esiinkaivamiseen ja avaamiseen kun ei tiukassa paikassa tärisevin käsin olisi todennäköisesti aikaa.
 
Teräaseesta tappamisvälineenä voi mielestäni tinkiä hieman ja suunnata sen ensisijaisesti työkaluna jos käytössä on toissijaisena aseena pistooli. Veitsen ja pistoolin välisistä tilanteista Gabriel Suarez ja Dog Brothers ovat tehneet ihan hyvän (ainakin näin vkl-soturille) opetus- ja keskusteluvideon Die less often. Kannattaa katsella jos on mahdollisuus. Kääntöveitsistä metsästys- tai kalahommissa en tykkää, kun verta ja muuta paskaa menee lukitusmekanismiin ja muihin hankalasti puhdistettaviin pieniin rakoihin.

[video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=THW-c6E5nvs[/video]
 
Sen olen huomannut, että kovin moni video korostaa tuota henkistä puolta. Speed, aggression, surprise varmaan on niitä osuvimpia mantroja noihin hommiin. Toimii muulloinkin kuin taistelutilanteissa.

Ja kyllä puukko ensisijaisetsi työkalu on minun mielikuvissa aina, olipa pistoolia eli ei. Se pitäisi mitoittaa kuitenkin niin, että hätätilassa sillä saa myös reikiä ihmisolentoon.
 
Henk.koht korvaan puukon työkaluna laadukkaalla monitoimityökalulla. Terät kelpaavat suurimpaan osaat hommiin, poislukien tarkka vuoleskelu. Plussana tulevat sitten muut ominaisuudet joille on ehkä jopa enemmän käyttöä kuin veitsen terillä.
Mikä sitten on laadukas ja soveltuva onkin paljolti makuasia.
 
Kotioloissa on enempi valinnanvaraa, niin vuolutyyppiset hommat hoituvat kyllä puukolla. Sen sijaan reissun päällä (vihreää päällä tai ei) on itsellänikin 1-2 monitoimityökalua völjyssä.
 
Mitäs se nykyaikainen monitoimityökalu sisältää? Itse keksin käyttöä lähinnä pihdeille tai jonkin sortin leikkureille.. Lehthermanien ja vastaavien terää on jotenkin hankala käyttää.. enpä ole kovin taitava kyllä minkään terän kanssa.
 
Esim. Wavesta löytyvä ristipää- ja talttapääruuvari on kätevä. Sillä onnistuu mm. erinäisten pistoolikoteloiden tiukkuuden säätö ja pienemmillä vastaavilla myös esim. suojalasien (esim. Wiley) sankojen kireämmälle ruuvailu. Aika paljon on itseasiassa kohteita mitä aina silloin tälläin on joutunut ruuvaamaan ja onneksi on löytynyt monitoimityökalu taskusta. Tokikaan ei se ammattikäytössä mensseleitä voi korvata. Voipa tuolla hätätapauksissa liuttaa tappeja mutta ikävät jäljet toki jää tuurnan tylsän terän puutteessa. Toki tähänkin saisi vaihtoteriä tuota varten. Purkiavaajakaan ei ole ihan turha keksintö. Opiskeluaikoina minulla ei ollutkaan purkinavaajaa vaan tonnikala aukesi monitoimityökalulla. :D Myöskin viilalla voi viilata jotain pientä. Pihdeilläkin on kätevä siirtää kalashnikovien vasaran jousta jne. Sähköjohtoja voi auttavasti kuoria myös pihdeillä. Aivan ehdoton pikkutyökaluja joka helpottaa arkea. Kaikkea pientä aina löytyy terille kuten makkarapaketin ja pahvilaatikkojen availuja jne.
 
Itsellä on työkäyttöön hankittu Leatherman Charge, loppussa on vielä jotain kirjaimia, en vain muista mitä (ko. mallia ei enää myydä).
Laitteessa on kaksi eri veitsen terää, tavallinen ja aaltomainen/sahalaitainen joka on kärjestään tylppä ja siinä on leikkuukoukku. Molemmat veitset kääntyvät esiin kätevästi peukalolla, samoin sulkeminen onnistuu yhdellä kädellä. On ollut mulla jo vuosia, mainio laite kaikkiaan. Tavallisella terällä olen lähinnä avannut makkarapaketteja ja karkkipusseja. Sahalaitainen taas on leikannut vaatteista turvavöihin kaikkea mahdollista. Koskaan en ole teroittanut kumpaakaan, enkä ole tarvettakaan siihen kokenut.
 
vm78 kirjoitti:
Lyhyellä machetella hoituu raivaus kädenkäänteessä, pystyy pilkkomaan/kaatamaan pienempiä puita ja sahaterälle voi olla myös välillä käyttöä. Sopii myös hyvin nahisteluun, tosin pistomahdollisuus puuttuu mikä on iso puute. Pistämiseenkin soveltuvia macheteja löytyisi, mutta niiden arvo työkaluna on kyseenalainen eli unohdetaan ne. Painoa viidakkoveitsellä on kirvestä selvästi vähemmän. Se, tykkääkö enempi vesurista vai machetesta onkin sitten jokaisen oma asia.

Mitä jos tykkää enempi hukarista?
Itse olen metsässä kanniskellut repun tai rinkan sivuun kiinnitettyä hukaria yksin liikkuessani ja sillä hoituu samat asiat kuin pienellä kirveellä (ja vesurilla), mutta on kevyempi.
Kädessä se tuntuu puukon ja kirveen yhdistelmältä, mutta sytykkeitä pienempää sillä ei kykene vuolemaan. Polttopuut saa helposti pienittyä jos tulee tarve pitää tulia. Harvemmin tulee yksin liikuttaessa tosin pidettyä tulia ainakaan majoitusalueella, koska ne paljastavat ja haluan viettää yöt nukkuen enkä vartioiden…

commando kirjoitti:
Teräaseesta tappamisvälineenä voi mielestäni tinkiä hieman ja suunnata sen ensisijaisesti työkaluna jos käytössä on toissijaisena aseena pistooli.

Omalta kohdaltani olen päätynyt samaan ratkaisuun enkä aio hankkia mitään erikoisempaa veistä tappamista varten kun sitä varten olisi kuitenkin kannossa rk ja pistooli. Jos nuo eivät riitä niin normaali puukko saa luvan kelvata, vaikkei ehkä olisikaan paras mahdollinen vaihtoehto.
En ole tosin kovin paljoa veitsen käsittelyä harjoitellut ja meikäläisen puukkotappelustaidoilla on ihan sama onko käytössä mora vai joku spesiaalimpi tikari.

Touhottaja kirjoitti:
Sen olen huomannut, että kovin moni video korostaa tuota henkistä puolta. Speed, aggression, surprise varmaan on niitä osuvimpia mantroja noihin hommiin. Toimii muulloinkin kuin taistelutilanteissa.

Jeff Cooperin: Principles of Personal Defense listaa 7 tärkeää ominaisuutta hengenvaarallisen tilanteen menestystekijöinä.
1. Valppaus
2. Päättäväisyys
3. Aggressiivisuus
4. Nopeus
5. Kylmä harkinta ja tarkkuus
6. Häikäilemättömyys
7. Yllätys

kimmo.j kirjoitti:
Henk.koht korvaan puukon työkaluna laadukkaalla monitoimityökalulla. Terät kelpaavat suurimpaan osaat hommiin, poislukien tarkka vuoleskelu. Plussana tulevat sitten muut ominaisuudet joille on ehkä jopa enemmän käyttöä kuin veitsen terillä.
Mikä sitten on laadukas ja soveltuva onkin paljolti makuasia.

koponen kirjoitti:
Kotioloissa on enempi valinnanvaraa, niin vuolutyyppiset hommat hoituvat kyllä puukolla. Sen sijaan reissun päällä (vihreää päällä tai ei) on itsellänikin 1-2 monitoimityökalua völjyssä.

Ymmärsinkö oikein, että monitoimityökalu korvaa puukon?!?
Itse on kantanut nahkamiestä niitä tilanteita varten, joissa puukon ominaisuudet eivät riitä. Monitoimityökalu on ollut tavallaan puukon lisuke, ei korvaava väline. Puukolle on kuitenkin ollut enempi tehtäviä kuin monitoimityökalulle ja puukko onkin minulle se tärkeämpi työkalu metsässä.
 
Back
Top