Puukot, veitset ja muut teräaseet

niäämi

Kersantti
RE: Ruuditon patruuna

jokiranta kirjoitti:
Roope Ristintekijä kirjoitti:
Patruunoiden laskemiseen kuului olennaisesti myös niiden tarkastus, ettei ollut lippaassa jonkun neropattin superkeksintöä, josta oli luoti poistettu ja ruuti vaihdettu tj-kuittilappuun ja painettu luoti takaisin.

Onpas *mainio* keksintö. Asehan pysähtyy juuri ensimmäiseen ruudittomaan patruunaan, kun ei tule räjähdyskaasua, joka virittää piippuun seuraavan patruunan.

Muistan tuon aknssa että koulutettiin tuo tarkistamaan. Pahimmoillaan nalli riittää työntämään luodin piippuun. Ampuja ihmettelee tapahtunutta tekee latausliikkeen ja ampuu toisen perään jo tukittuun piippuun.
Tuon ehtvätkin jo muuta esittää. Syytän isääni joka on hämäläinen hitaudestani.
 

pstsika

Haukka
Käpistelin tuossa Glockin m/78 veistä. Terä oli varsin soveltuvan oloinen pistämiseen, koska teränmalli on pitkä ja kapeahko. Näppituntumalta sanoisin, että tuolla ei tehdä samoja juttuja kuin tavallisella suomalaisella puukolla pl. tappaminen.
Kahva ja tuppi jotain muovia vähän kuten sissipuukossa, mutta sissipuukon kahva voittaa pito-ominaisuuksillaan. Terän ja kahvan välissä sormisuoja joka toimii ainakin pullonavaajana ja ehkä muunkinlaisena vääntimenä. Veitsi oli aika ”etupainotteisen” tuntuinen eli sitä varmaan voisi jossain määrin jopa heittää.
Loppupäätelmänä päädyin siihen, että sissipuukon kehittäjä on ottanut parhaat puolet suomalaispuukoista ja Glockin veitsestä ja lopputuloksena on suomalainen sissipuukko.
 

noska

Ylipäällikkö
Kyllä Peltonen on ottanut mallinsa suomalaisesta puukosta, lapinleukusta ja rk62:n pistimestä (joita muuten oli valmistamassa aikoinaan).
Itselläni on parikin kappaletta Glockin M81 veistä. Eroaa tuosta M78:sta vain siinä, että siinä on toisessa reunassa sahalaita. Useammat eri raivaajat aikoinaan vakuuttivat, että itävaltalaisten PX:n hinnoilla on se hinta/laatusuhteeltaan paras maantökkimisväline. Heittämiseen siitä ei ole. Pistimen kyllä korvaa. Ei juuri mitään käyttöä työvälineenä. Itävaltalaisilla on itselläänkin sen lisäksi yleensä linkkari tai monitoimityökalu.
 

pstsika

Haukka
Jos nyt harkitsisin Glock-veitsen hankintaa niin kumpaan kannattaisi kallistua? M/78 vai M/81?
Tuolla sahalaitaterällä (tavallinen hammastus?) ei taida juuri mitään tehdä jos käyttötarkoitus on puukottaminen. Ehkä vähän pahempaa jälkeä uhrissa, mutta normaalit narut ja köydethän katkeavat leikkuuterälläkin. Jos tuota käyttäisi pilkkomiskiilana niin aiheuttaisiko sahalaita jotain ongelmaa ja näinollen M/78 olisi parempi?
 
Itse lähestyisin kenttähuollon kannalta, eli kumman suorituskyky on helpompi säilyttää. Kumpaakaan en ole käyttänyt, joten misthän en mithän tievä.
 

noska

Ylipäällikkö
pstsika kirjoitti:
Jos nyt harkitsisin Glock-veitsen hankintaa niin kumpaan kannattaisi kallistua? M/78 vai M/81?
Tuolla sahalaitaterällä (tavallinen hammastus?) ei taida juuri mitään tehdä jos käyttötarkoitus on puukottaminen. Ehkä vähän pahempaa jälkeä uhrissa, mutta normaalit narut ja köydethän katkeavat leikkuuterälläkin. Jos tuota käyttäisi pilkkomiskiilana niin aiheuttaisiko sahalaita jotain ongelmaa ja näinollen M/78 olisi parempi?

Siitä sahalaidasta ei ole mitään hyötyä. Käytännössä haittaa juuri esim jos hakkaat palikalla terää klapia halkoessa. Sahalaidassa on hammastus haritettu kahden puolen ja terä on melko levelä. Sahauksessa se on suorastaan surkea. Korkeintaan sillä tekisi, jonkun terän paksuisen siistin loven esim. narua varten puuhun. Sahanterä ei ole edes kunnolla terävä ja sen teroittaminen on todella hankalaa. Edes narun katkaisussa se ei ole hyvä. Puukottamisessa se tosiaan repisi haavan reunaa härskisti. Vuolemisessakaan tuo ei ole hyvä. Lähinnä toimii jotenkuten juuri tuossa klapin teossa (engl. batonning) ja mikäli hakkaamalla lähtee jotain pientä puuta kaatamaan (molenpiin oikeastaan liian kevyt ja lyhyt ja kapea teräinen). Hyvä se on tikarimaisessa käytössä eli pistämistyylisessä puukottamisessa ja sitten piikkitutkaimen korvikkeena. Jälkimmäisessä erityisesti , koska materiaaliensa ansiosta helppo pestä ja tuppinsa ansiosta helppo kiinnittää johonkin helposti kannattavaksi.
 

pstsika

Haukka
Mainitsin tuossa sivulla 2 hukarin, mutta kukaan ei tarttunut täkyyn. Onkos väellä noista kokemuksia?

Itse olen metsässä kanniskellut repun tai rinkan sivuun kiinnitettyä hukaria yksin liikkuessani ja sillä hoituu samat asiat kuin pienellä kirveellä (ja vesurilla), mutta on kevyempi.
Kädessä se tuntuu puukon ja kirveen yhdistelmältä, mutta sytykkeitä pienempää sillä ei kykene vuolemaan.


Voisi olla melko ärhäkkä peli siinäkin tarkoituksessa, että sillä löisi kaalinpurijaa... Kirves on todennäköisesti tuohon kuitenkin parempi.

images


hukari-2.jpg
 

noska

Ylipäällikkö
pstsika kirjoitti:
Mainitsin tuossa sivulla 2 hukarin, mutta kukaan ei tarttunut täkyyn. Onkos väellä noista kokemuksia?
Kyllähän tuo on 20 vuotta satunnaisesti matkassa kulkenut. Se hiiliteräsversio. Nyttemminhän siitä taitaa saada rosterivariaationkin.

Lyhyesti sanottuna se on kuin hyvä leuku.
 

pstsika

Haukka
noska kirjoitti:
Kyllähän tuo on 20 vuotta satunnaisesti matkassa kulkenut. Se hiiliteräsversio. Nyttemminhän siitä taitaa saada rosterivariaationkin.

Lyhyesti sanottuna se on kuin hyvä leuku.

Mitenkäs olet ratkaissut tuppi-kysymyksen?

Itsellä on vähän muokattu brittien pistimelle tehty vihreä kannike, johon hukari omine tuppineen sopii mainiosti.

http://www.varusteleka.fi/product/tarvikkeet/brittilainen-plce-pistimen-kannike-oliivinvihrea-kaytetty/_2IK0VM9P0
 

noska

Ylipäällikkö
Ihan siinä hukarin omassa tupessa olen kanniskellut. Sen tupen olen sitten viritellyt kiinni milloin mihinkin irtohihnoilla, nippusiteilla tai vanhalla nahkavyön pätkällä.
 

pstsika

Haukka
Juhannuksena tuli nakeltua Glockin Feldmesseriä M78 puuhun. En osaa varsinaisesti veitsenheittotekniikoita, mutta totuttelun jälkeen 4-7 metrin etäisyydeltä heitellessä joku +66 % heitoista oli onnistuneita eli terä upposi puolituumaa tai vähän yli puunkylkeen. Parhaimmillaan puukko jämähti puuhun kiinni niin tiukasti, että sitä piti ihan tosissaan repäistä irti ja sen varaan pystyi laittamaan kaljalaatikon roikkumaan.
Heitot eivät olleet kovin tarkkoja, kun voimaa piti laittaa mukaan, jotta puukko todella penetroituu kunnolla. 7 metristä tuntui olevan ihan onnenkauppaa miten onnistuu, mutta parin metrin päästä heitettynä tarkkuus olisi vielä ihan ok ja jokainen heitto onnistui ja terä työntyi riittävän syvälle.
4 metristäkin suurinosa onnistui. Harjoittelukysymys varmaan loppujenlopuksi...
Menee hankintaan lähiaikoina.
 

pstsika

Haukka
Mites herrat ja rouvat? teroittavat veitsiä?

Minä olen kehityskulkuni ajalla siirtynyt hiomakivestä keraamiseen teroituspuikkoon ja tahkokin on tullut tutuksi.
Varsinkin keittiöveitset on parempi teroittaa puikolla kuin kivellä ja yleensä samaan syssyyn tulee puukotkin teroitettua. Hiomakivi on lähinnä hätävara nykyään jos ei muuta ole, mutta hyvä sekin on osata.
Tahkolla sitten kirveet.
Kalashnikovin pistin täytyi myös teroittaa alkuun tahkolla, koska siinä oli vain valeteroitus.
Tahko-->hiomakivi-->puikko - sarjalla siitä tuli oikein hyvin leikkaava.
Puukoille en ole koskaan antanut tahkoa, koska teränkulmaa ei ole ollut tarpeen muuttaa. Lapiotkin ovat näillä kaivelumäärillä pysyneet siinä kunnossa, ettei omia ole paljon tarvinnut huoltaa. Riittää kun puhdistaa ja öljyää pari kertaa vuodessa.
 

koponen

Kenraali
Tahkolla kirveet ja muut isot sekä pistimet. Paitsi kerran kun meni kirves liian syvälle kiveen, niin ajoin koneella.

Puikolla yleensä veitset.

Kivellä ja nahalla puukot ja miekat, joskus veitsiä.

Viilalla sahat.

Keraamirullahärvelillä sakset ja keittiöveitset.

Sellainen pikkuinen timanttilippa kulkee aina reissussa mukana. Kyllä silläkin sen leikkaavimman terän palauttaa iltapuhteeksi.

Ja sen lahjaksi antamani keihään terotin smirgelillä.
 

pstsika

Haukka
Kalashnikovin pistin muuten toimii ihan hyvänä keittiöveitsenäkin joissain olosuhteissa.
Molemmin puolin teroitettuna se on kuitenkin sellainen, että peukalolla ei voi juuri painaa (ex-)hamarapuolelta. Terän pituus tekee siitä ehkä vähän kömpelönpituisen alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, mutta toisissa tilanteissa se taas on etu.
Esimerkiksi siinä tapauksessa, että pistimellä ”kalastetaan” suolakurkkuja 3-4 litraisesta pöntöstä. Jos ruokailuseura on kovin päissään, niin kannattaa tosin varoittaa ennakkoon molemmin puoleisesta teroituksesta.
Päässä oleva kypärä ei suojaa sormia… :lanssi:
 

Raivaaja

Kapteeni
Millaisia käyttäjäkokemuksia väellä on Moran veitsistä?

Ennen en juuri välittänyt "euron morista" mutta nyt alkaa olemaan se veitsi mitä voin suositella muillekkin, erityisesti metsämallit. Ei maksa paljoa, tulee sotilaallisen vihreänä ja on terävä.

Postissa tulossa Light My Firen ja Moran yhteistyössä tekemä FireKnife, tulus tulee puukon mukana, innolla odotan että saa käyttöön.
 

Suis

Alikersantti
Monenlaisia mietteitä sopivasta puukosta tässä topikissa.
Saisitteko veljet listan ominaisuuksista joita tämänpäivän ressu-puukossa pitäis olla.
Lähinnä terän pituus, kahvan ja tupen materiaali ja tietty hintahaarukka.
Jos tämmönen lista saatas aikaseks niin voisin koettaa tehä aikani kuluks proton,
kun nyt muutenkin harrastan puukkojen tekoa....

Juohtuipa vain mieleen Suis
 

pstsika

Haukka
@Suis
- Kumikahva
- n. 15 cm terä
- Sormisuoja
- Nahkatuppi kitkalukituksella

Sissipuukko on oikeasti aika jees, vaikka onhan sitä muitakin hyviä vaihtoehtoja. Ne muut vaan sattuvat olemaan enemmän taisteluveitsiä ja sissipuukko sitten yhdistää taisteluveistä ja puukkoa. Esimerkiksi Glock ja Fairbairn-Sykes ovat hyviä vaihtoehtoja taisteluveitsiksi, mutta sitten pitää kyllä olla toinen terä työkaluksi...
 

baikal

Supreme Leader
Taisteluveitsen ja puukon risteytys todennäköisesti ei ole kummainen kummassakaan roolissa.

- kumikahva, kahvan paksuus "riittävä", terä n. 10 cm, mieluummin kapeampi kuin monesti näkee. Sormisuoja on niitä varten, jotka eivät pysty pitämään veistä kädessä voimanpuutteen vuoksi....mikään veitsimalli tai ominaisuus ei korvaa sormien ja ranteen voimaa. Siis oikeasti. Eivätkä ymmärrä veitsisodasta oikeasti mitään. Mutta aihe on liian raaka, ei enempää tällä kertaa. Tuolla esittämälläni mallilla voi hoitaa myös puukon virkaa eli pääsääntöisesti nakertaa Lekapaketin auki ja vuolla makkaratikkuja.

Haluaisin joskus nähdä ihan livenä, miten herrat heiluttavat noita 15-20 senttisiä teriään. Brutaali painiskelu sianruhon kanssa avaa silmät, vakuutan sen teille. Tussihippaset ja jonkun USMC:n videon katselut eivät kerro ihan koko totuutta.
 

pstsika

Haukka
Sormisuoja on niitä varten, jotka eivät pysty pitämään veistä kädessä voimanpuutteen vuoksi....

Siguainesta. :D “Varmistimet on niille, jotka eivät osaa sormikuria.”

Haluaisin joskus nähdä ihan livenä, miten herrat heiluttavat noita 15-20 senttisiä teriään. Brutaali painiskelu sianruhon kanssa avaa silmät, vakuutan sen teille. Tussihippaset ja jonkun USMC:n videon katselut eivät kerro ihan koko totuutta.

Jostain syystä taisteluveitsien teränpituudet ovat vakiintuneet tuonne 15 sentin pintaan. Voi toki olla, että puukkotappelukulttuuri on muutenkin vinksahtanut, kun nykyvillitys on kaiketi pistää eikä viiltää...
 
Top