Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Puukot, veitset ja muut teräaseet

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja pstsika, 21.01.2012.

 1. Zervuska Haidis

  Zervuska Haidis Korpraali

  Liittynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  47
  Tykkäykset:
  17
  Pisteet:
  1
  Tjaahas... eihän tämä Vauva-lehden keskustelupalstaa kummempi foorumi olisi, ellei nyt ihan pientä erimielisyyttä jostain asiasta saataisi heti alkuun aikaiseksi. Alkuhämmennyksen jälkeen epäilin jo hetken olenko saattanut jollain ihmeellisellä tavalla erehtyä, mutta voih enpä tietenkään taaskaan....

  Joo... Billnäs hän se sitten kuitenkin olikin (kahdella ällällä ja yhdellä äällä)... taisipa olla perinteiset antiikkimarkkinat. Ilmiselvästi kaksituhattaluvun puolen väin pintaan. YK-lada oli jo vaihtunut leasingautoksi. Ja mitä hittoa valkoinen lihaasyövä heteroksi itseään väittävä taistelija tekee jossain antiikkimarkkinoilla? No akka pakotti. Siellä piti hypistellä jotain muumimukeja, käsitöitä ja juoda kahvia pikkurilli pystyssä. Ainoa paikka joka haisi yhtään Man Cavelle, oli se Fiskarskin putiikki. Ja sielläkin väkeä ihan hitokseen ja jotain konsulentteja paikalla.

  No löytyihän sieltä niitä puukkoja ja puntareitakin. Hyperventiloidessani erään sissileukun kovaa hintaa ja kyseenalaistaessani sen käytettävyyttä saapui paikalle arrogantin oloinen vanhempi kaveri, joka sieraimet pyöreinä totesi, että "Minä olen tuon puukon suunnitellut"... siitä vetämään johtopäätös, että oliskohan hän sitten kuitenkin ollut se Sir, Mon Capitan itse, mutta saattoi se olla stuntmänkin. Joku epäili, että liekö helppoheikkinä ollut siellä, mutta itse ehkä tituuleeraisin kohteliaammin Fiskarsin mannekiiniksi, vähän niinkuin Rokan Anttia lainaten. Kovasti hän kiertää puukkomessuilla, ase- ja erämessuilla ja muissa tapahtumissa Fiskarsille PR:ää tekemässä sekä suunnittelemiensa tuotteiden tunnettavuutta lisäämässä, joten olisihan se ollut perin hassua, jos ei Fiskarsin kotipitäjän omissa antiikkikinkereissä olisi ollut edustamassa. Mutta en rupea väittelemään, koska tiedätte paremin kun ette siellä itse ehkä silloin olleet.

  Koska emäntä halusi lipastaa mukaan kaikenmaailman oksasaksia yms. sälää, niin havahduin puukon suunnitellutta herrasmiestä ärsyttäessäni kohta tuttuun rykäisyyn ja silmämunien pyörittämiseen, joka viittasi siihen ainako saa kärsiä ja hävetä ilmiöön, joka julkisilla paikalla tinkiessäni emännälle pukkasi tulemaan. Lupasin antaa sissipuukolle mahdollisuuden. Sain kuitenkin tingittyä kaupantekijäisiksi sellaisen kivan oranssipäisen teroituspuikon. Se kyllä meni hukkaan jo vuosia sitten. No varsinaisen transaktion suoritin kyllä tiskillä Fiskarsin tädille.

  Sissipuukko ei oikein ollut hyvä ahventen puhkomiseen, hauen perkaamiseen, marmelaadin levittämiseen cream crakkerille, vuolemiseenkaan. Haavan sai kätevästi peukaloon ja ihan paras työkalu teltassa halkojen pilkkomiseen. Kesti lyödä toisella halolla vauhtia. Tosi makeen ja taktisen näköinen sekä nauttii lähes kansallisikonin statusta ressupiireissä. Puukkohipassa voisi olla kova sana, mutta en tykkää sitä leikkiä.

  Ja hävisiköhän se puukko oikeasti tetsatessa. Aikoinaanhan se tetsaaminen oli sellaista, että mentiin M/62 maastopuku päällä, villahousut alla sekä kumpparit jalassa ja peltikypärä päässä metsään ampumaan räkäpäitä ja syöksyttiin taistelijaparin kanssa vuorotellen huudellen "syöksy sinä, minä suojaan". Sirpaleliivejä oltiin nähty Vietnam-leffoissa (esim. Platoon). Päällä killuivat ne tetsarit mallia 85. Loppuvuodesta kuluvaa vuotta kohteensuojausharjoituksessa liikuttiin mystisessä uuden taistelutavan mukaisessa triangelissa partiokokoonpanossa. Ehkä siksi kun rastin aiheena taisi olla partion toiminta tuliylläkössä tai jotain. Nyt munat lyötiin sohjoon M05 maastopuku päällä, nallepuku alla, maiharit jalassa ja kompostipotta päässä, niin ja ah niin ihanat M85 tetsarit sirpaleliivien päällä, jotka MPK oli juhlavasti kuitannut käyttöön. Riesana ne suojapelksit joita ennenvanhaan käytettiin lähinnä taajamataistelussa, nykyään kait jotain TRA:ta tms aketusta. No etäisesti syöksyilyä muistuttavaa toimintaa uralta metsään (johtopäätös... ei taidettu olla PK-seudulla) molemmat räkäpäät ampuen. Sovitaan, että tämä uusi taistelutapa ei ole tetsaamista, niin ei tule erimielisyyttä.

  Ok, se puukko ja muovituppi menee silleen semitaktisen näköiseti tarranauhan avulla ja tetsarin neppariremmiä hyödyntäen siihen vasempaan olkahihnaan kahva alaspäin jotenkin, mutta kun luotan kuin neuvostoliittoon ettei se siitä tipahda ja liuskahda terä edellä leukaan, niin ei viiti silleen laittaa. Kahva ylöstpäin se törröttää sieraimeen. Vyöllä se jiirautuu kylkeen, reisitaskuun se ei mahdu, eikä näköjään siihen tetsarin leipälaukkuun. Olisi pitänyt hillota se sinne sirujen kengurutaskuun, mutta kun ei tajunnut.

  Noh rastin jälkeen vanhan liiton kouluttaja kysyi onko materiaalitappioita. Totesin, että kylläpä vain. Yhtä puukkoa vajaa. Kovasti olisivat muut ryhmäläiset lähteneet avuksi haravoimaan lähimetsää ryhmäläiset, mutta kun siellä oli juuri ukkoja juossut ristiin rastiin, niin niitä jälkiä oli lumessa kovasti (eli ei oltu taaskaan PK-seudulla), aikataulu tiukka ja muutenkin vi... korjaan jo hieman väsytti, niin tuumasin että palataan asiaan kevväämmällä (vuodesta en tiedä). Muu varustus oli kunnossa. Paracord koristeet näkyivät, tarrat, merkit yms sotilassoimistus oli itse kullakin paikallaan ja kaikki näyttivät niin kovin sotaisilta ja taktisilta, että homma jatkuis sitten ohjelman mukaan.

  No mitäpä hyötyä tästäkään mielipiteestä taas oli? Enpä tiedä, mutta pääasia on, että kaikilla on kivaa ja mukavaa. Maanpuolustus on iloinen asia! :)
   
 2. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  18,803
  Tykkäykset:
  31,217
  Pisteet:
  1,286
  Oli paljonkin hyötyä.
   
  Viimeksi muokattu: 17.12.2016
 3. Mainos 4. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  5,784
  Tykkäykset:
  8,931
  Pisteet:
  1,286
  Tulee mieleen Päätalon Herkko ja hänen nimitys Lohilahden Antista, joka piti tulla muuraamaan savupiippua. Jokaine voi itse etsiä sen nimityksen kirjasta.
   
 5. Zervuska Haidis

  Zervuska Haidis Korpraali

  Liittynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  47
  Tykkäykset:
  17
  Pisteet:
  1
  Allekirjoitan monsieur Hermannin älykkään ja nokkelan kaneetin. Kirjallisuuden klassikoista siteeraan Esa Saarisen 1981 klassikkoteoksesta yhtä yhä ajankohtaista toteamaa "maailmassa, jossa on niin paljon paskapuhetta kuin nykyään, on taidokas vittuilu ei ainoastaan terapeuttista vaan myös tuiki tarpeellista. Hyvä median, politiikan, uskonnon, yms. kritiikki toimii monissa tilanteissa väkevimmillään ja purevimmillaan taidokkaasti vittuilulla maustettuna." Sarkasmi on tosin vaikea ilmaisun laji. Tutkimusten mukaan jopa kolmivuotias ymmärtää sarkasmia, jos sitä sopivin äänenpainoin tehostaa. Sotilaskoulutus, kognitiiviset vinoumat yms besserwisseröinti tosin liudentavat kyvyn tulkita sarkasmia aikaa nyöten olemattomiin. Sarkasmista jos suodattaa huumorin pois jää jäljelle vittuilulle haiskahtava elementti, joka pahimmillaan ilmenee silkkana henkisenä väkivaltana. Jotta asia ei lipsuisi keskustelun otsikosta ihan sivuraiteille, niin totean että paracord narulla koristeltu ja NATO STANAG näkymättömyyslangalla sotilassomisteltu katana PALS kiinnityksellä taktisiin erikoisjääkäriliiveihin askarreltuna näyttäisi sairaan taktiselta ja herättäisi peniskateutta alemmissa ikäluokissa ja pienemmillä sotilarvoilla siunatuissa taistelijoissa. Huono silläkin olisi vuolla, mutta halko voisi napsahtaa poikki särmästi. Hyvät toimivat työkalut oikeaan tarpeeseen tosin tekevät elämästä helpompaa.
   
 6. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  18,803
  Tykkäykset:
  31,217
  Pisteet:
  1,286
  Kun tämä kerran on puukkoketju, niin lienee paikallaan muistuttaa, miten se tuokin filosofia sitten päättyi.

  Esa Saarista puukotettiin - "Suunniteltu teko"

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014030518096632_uu.shtml
   
  Zervuska Haidis tykkäsi tästä.
 7. Atsomuti

  Atsomuti Alikersantti

  Liittynyt:
  29.01.2014
  Viestejä:
  95
  Tykkäykset:
  47
  Pisteet:
  6
  Minun mielestäni Peltosen Sissipuukko on ihan käypäinen yleispuukko kokoluokassaan ja sen kiinnityslukitus tuppeen on mainio. Minulla on ollut lähes 20 vuotta se nahkatupellinen rullalukkomalli. Tst-liivikiinnityksen osaamisesta en tiedä, koska en ole enää tst-iässä, mutta sen tiedän että rinkassa sen ainoa oikea paikka on olkaviilekkeessä kahva alaspäin. Rinkan kanssa ei vyöllä halua kanniskella mitään ja varsinkin jos ympärillä on vielä ahkionvetovarusteet (ei se rinkka aina ahkioon mahdu). Ilman rinkkaa menee vyölläkin.
  Varhaisempi malli, se RK62:n pistimestä kehitetty on surkea ohuen, liukkaan kahvansa takia. Koko kampe lienee kehitetty rahastukseen kurssipuukkona.
  Taittoveitsistä käytän useimmiten Marttiinin MFK:ta. Terä ja sen lukitus ovat minun hommiini riittävät ja tykkään kun terän saa auki ja kiinni yhdellä kädellä. Parasta on kuitenkin pyöreämuotoinen kahva, ei paina kämmentä missään kohtaa. Kunhan ensin poistaa vyöklipsin, joka on turha varuste missään linkkarissa. Riittävän monta kertaa on veitsi pompannut vyöstä autoon istuessa tms. Linkkari kulkee taskussa tai omassa kotelossaaann. Olen kokeillut spydercot, gerberit, schradet ja bökerit ja kyllä MFK:n kahva on ergonomisesti paras.
   
  Kaira, HybridiProto ja Vonka tykkäsivät tästä.
 8. Nenialas Idook

  Nenialas Idook Kapteeni

  Liittynyt:
  04.08.2015
  Viestejä:
  970
  Tykkäykset:
  2,038
  Pisteet:
  76
  Poika aloitti vuodenvaihteessa varusmiespalveluksensa ja luulenpa, että he pääsevät pian ulkoruokintaan. Kunnon puukon osto oli siis ajankohtaista. Netin selailun perusteella ykkösvaihtoehdoksi nousi Varustelekan jääkäripuukko 110 mm hiiliterästerällä. Vaan esine oli kaupasta loppu, enkä rosteriteräistä halunnut. Kakkosvaihtoehdoksi nousi Peltosen sissipuukko, ja sitä oli saatavana lähellä sijaitsevassa kaupassa (Armyvaatteet) kilpailukykyiseen hintaan. Pääsin kaupassa vertaamaan M95- ja M07-malleja, ja kyllä noista kahdesta käpistelyn perusteella uudempi ja pienempi on käyttökelpoisempi kampe. Se oli myös kauppiaan suositus, joten pian kuului tuttu kysymys "Tarvitsetko kuitin?".

  Kotona sitten vertasin tuota M07-kampetta omaan, wanhaan Ur-sissipuukkooni ja onhan se uusi huomattavasti käyttökelpoisempi ja sivistyneemmän oloinen peli. Tuppi rullasysteemeineen ja avoimine päineen (hiiliterästerä ja umpituppi = ruostetta) tuntuu fiksulta ja terä on huomattavasti käytännönläheisempi kuin tuossa vanhassa. Vanhan mallin kahva on ohut, mutta se ei ole kovaa muovimateriaalia kuten RK-pistimessä, vaan kumia, joka taas ei tunnu kestävän ruokaöljyä, jota terä taas ajoittain tarvitsee.

  Mutta tulipa ostettua pojalle keklu, aivan asiallisen oloinen, enkä kyllä tuota vanhaa, kuluneen ja käytetyn näköistä teräasettani ole moitteistani mihinkään hävittämässä. Siinä on kuitenkin oma viehätyksensä kaikkine käytön jälkineen (kyllä, kaikista puutteistaan huolimatta sitä on käytetty ja paljon).
   
 9. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,839
  Tykkäykset:
  5,464
  Pisteet:
  636
  Kannattaa eka varmistaa, että saako sinne kasarmille viedä noin vaarallista esinettä. Etteivät heti takavarikoi sitä. Ja tämä ei ollut vitsi.
   
  Sardaukar tykkäsi tästä.
 10. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,376
  Tykkäykset:
  17,470
  Pisteet:
  1,286
  Itse en edes ressuna tarvinnut halpismoraa parempaa. Skappariaikana sitten vyöllä pyöri aina tyttöystävän lahjoittama Gerber Multitool.

  Pitää aina miettiä, että mihin tarkoitukseen sitä vempelettä ihan tosissaan tarvitsee.
   
 11. samip

  samip Kapteeni

  Liittynyt:
  10.12.2012
  Viestejä:
  620
  Tykkäykset:
  419
  Pisteet:
  76
  Voi olla evp kertaajan ja mosan puukon käyttötarve vähän erilaista. Kyllä varusveijarina puukkoa tarvi aika usein, mutta kyllä näistä hommista useinmiten selvisi puukolla kuin puukolla. Kiehisiä tehdessä kyllä huomasi eron 5 euron moran ja 45 euron marttiinin suhteen. Monitoimityökalusta oli myös useasti hyötyä, jos tarvi jotain vaikka vähän ruuvvailla tai katkoa pihtien leikkurilla, mutta ei siintä oikeen klapien pilkkomiseen ollut hyötyä. Töissä tai kertaamassa olessa harvemmin tarvitsee polttopuiden pilkkomista henkilökohtaisesti suorittaa.
   
  Kaira tykkäsi tästä.
 12. Rajajääkäri

  Rajajääkäri Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  03.12.2014
  Viestejä:
  2,226
  Tykkäykset:
  3,651
  Pisteet:
  636
  .
   
  Viimeksi muokattu: 06.01.2017
  Sardaukar tykkäsi tästä.
 13. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,376
  Tykkäykset:
  17,470
  Pisteet:
  1,286
  Kuten sanoin, pitää ajatella käyttötarkoitusta. Esim. tulentekoon tarvittavien ainesten hommaamiseen kioski-Mora ei oikein toimi. Sen sijaan viestikaapeleiden tms. katkomiseen sehän oli aivan loistava. :D

  Surkein puukko ikänä on ollut RUK:n kurssipuukko.
   
  samip ja Kaira tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. Torrakko

  Torrakko Kapteeni

  Liittynyt:
  30.10.2013
  Viestejä:
  739
  Tykkäykset:
  821
  Pisteet:
  76
  Minusta Mora toimii oikein hyvin joka mahdollisessa hommassa aina raksahommista autonrassaukseen ja tulentekotarpeitten keräilyyn(jos siihen yleensä puukkoa tarvii kun kerää kuusen alaoksista niitä kuivuneita risuja ja sopivasta koivusta kiehkuran tuohta). Ja ei käy Moraa sääliksi vaikka kivenmurikan ja apinanraivon avulla hakkaat sitä pölkkyyn. Jopa 4mm kaasuhitsauslankaa oon nuijinu moralla poikki, raapinut kuivaa laastia/betonia irti työkaluista, leikannut peltiä ja mitähän kaikkee puukon väärinkäyttöä sitä on tullut harrastettua. Jos terä menee tylsäksi niin hakee uuden huimaan 4e hintaan.
   
  Sardaukar tykkäsi tästä.
 16. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,376
  Tykkäykset:
  17,470
  Pisteet:
  1,286
  Ehdottomasti "value for money".
   
 17. Kaira

  Kaira Majuri

  Liittynyt:
  09.02.2015
  Viestejä:
  1,139
  Tykkäykset:
  2,567
  Pisteet:
  156
  Omasta mielestäni hyvällä työkalulla on työn tekeminen helpompaa, nopeampaa ja mukavampaa. Halpis vehkeillä ei hommat edes aina onnistu, kympin kiinalaisella kirveellä ei nättiä veistojälkeä saa vain tehtyä. Halvat muovikahvapuukot on hyviä yleiskaluja, joita voi tosiaan käyttää vaikka purkinavaajana. Terät noista tahtoo mennä äkkiä pilalle ihan muutenkin ja joissakin teräs on ollut niin huonoa, ettei niissä se terä edes pysy. Halvimmat eivät ole ikinä teräviä olleetkaan.

  Jos raaskii maksaa toista kymppiä puukosta, niin puu kahvaiset morat ovat ihan hyviä halpis kamppeita. Tuppi on huono, teräs aika meltoa ja terä ruostuu hetkessä, mutta kuitenkin käyttökelpoinen. Vyöhön tuota tuppea ei oikein saa pujotettua, mutta itaralla miehellähän onkin naru vyönä.

  Puuilossa ja IKH:ssa ainakin ollut myynniissä. Hinta ollut joskus alle kympinkin ja useampaa kokoakin on löytynyt.
  Linkki malliin:
  https://www.puuilo.fi/epages/puuilo.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014011303/Products/10102100
   
  Atsomuti tykkäsi tästä.
 18. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,376
  Tykkäykset:
  17,470
  Pisteet:
  1,286
  Homman nimi on, että jos haluaa halvan ja hyvän, pitää ostaa kaksi. Halvalla voi tehdä ne mihin oikeaa puukkoa ei raaski käyttää.
   
  PSS, samip ja Kaira tykkäsivät tästä.
 19. Kaira

  Kaira Majuri

  Liittynyt:
  09.02.2015
  Viestejä:
  1,139
  Tykkäykset:
  2,567
  Pisteet:
  156
  Näin se on. Itsellä on työhommissa käytössä muutaman euron romupuukko ja muutaman kympin veistopuukko. Molemmille löytyy käyttönsä.
   
 20. samip

  samip Kapteeni

  Liittynyt:
  10.12.2012
  Viestejä:
  620
  Tykkäykset:
  419
  Pisteet:
  76
  Sitä en kyllä ymmärrä kun jotkuu käyttää taisteluveistä yleispuukkona. Onhan se tietenkin hienoa kantaa kilon painavaa taktista Gerberiä mukana...
   
 21. veeteetee

  veeteetee Kapteeni

  Liittynyt:
  13.09.2010
  Viestejä:
  732
  Tykkäykset:
  1,915
  Pisteet:
  76
  Mikä Gerber painaa kilon?
   
 22. samip

  samip Kapteeni

  Liittynyt:
  10.12.2012
  Viestejä:
  620
  Tykkäykset:
  419
  Pisteet:
  76
  Oisko toi oma ollu LMF II:nen. Varmaan oli vähän kalamiehen lisää painossa, mutta painava ja huono se on puukkona. Taisteluveitesenä ei suurempaa kokemusta ole muuta kuin tuli raahattua sitä jonkin aikaa TST-romuissa mukana.

  Ois muuten kyseinen tuote myytävänä...
   

Jaa tämä sivu