Huhta
Greatest Leader
@Huhta Näin se tieto lisääntyy...
Eli olit aluksi sitä mieltä, että viestijärjestelmiä oli hankittu miljoonilla tai korkeintaan kymppimiljoonilla. Todellisuus olikin alla 200 miljoonaa... Onko tällä mitään vaikutusta joukkojen varustamiseen?
Olin sitä mieltä, että viestijärjestelmiä koskevissa hankintailmoituksissa on liikuttu siellä suuruusluokassa X-XX miljoonaa euroa. Pikainen hakuni vahvisti käsitykseni, ei tullut kolminumeroisia miljoonahankintoja vastaan.
Yllätyksenä tuli se, että materiaalia on hankittu niin monessa erässä. Se poikkeaa panssarivaunujen ja muiden mieltä kiihottavien artikkelien hankinnoista ja toki vaikuttaa siten positiivisesti hankintojen kokonaiseuromäärään.
Toisaalta negatiivistakin tuli vastaan. Vuosituhannen alun Tadiraneilla varustettiin vain valmiusyhtymät ja vähän merivoimia. Eli kaksi (kolme? KAIJPR kysymysmerkillä) prikaatia saadaan varustettua radioiden osalta 70 miljoonan euron summalla, ts. 35 miljoonaa euroa per prikaati, ja inflaatio päälle. Vrt. vuoden 2015 hankinta alueellisille joukoille, arvo 38 miljoonaa euroa. Eli yksi alueellinen prikaati voidaan varustaa moderneilla radioilla?
No, sitten on ne Bittiumin hankinnat. Tosin niitä menee myös muille puolustushaaroille, ja ilmeisesti isolta osin nimenomaan runkoverkon rakentamiseen (näin tosin varmaan osin myös Tadiranin kohdalla). Neljä prikaatia moderneilla radioilla? Loput venttiseiskoilla ja käsi-VHF:llä... jos pääsevät läpi radiohäirinnästä.
Hakusanoista puuttuvat ainakin antenni, ALVI, kenttäpuhelin, johtamisjärjestelmä (viestijärjestelmiä koskettavilta osin). Oma tuntumani on, että viestijärjestelmiä olisi hankittu n. reilun 200 miljoonan edestä, voi olla enemmänkin.
Hakusanat: "antenni", "ALVI", "kenttäpuhelin" ja "johtamisjärjestelmä miljoonaa". Alla hankinnat, joita en vielä listannut yläpuolella.
05.07.2013 16:15
Puolustusministeriö päätti puolustusvoimien toiminnanohjausjärjestelmän (PVSAPKEH) hankinnoista
Puolustusministeri Carl Haglund valtuutti puolustusvoimat Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen esityksen perusteella tekemään hankintasopimuksen PVSAP KEH -hankkeen vaiheesta 3 Accenture Oy:n kanssa.
Hankinta liittyy puolustusvoimien Johtamisen kehittämisohjelmaan. Kyseessä on jatkohankinta varsinaiseen, vuonna 2009 kilpailutettuun hankintakokonaisuuteen. Vaiheen 3 hankinnan kokonaisarvo on noin 20 miljoonaa euroa, ja toimitukset ajoittuvat vuosille 2013-2015.
PVSAP -kokonaisuus on toiminnanohjausjärjestelmä, jonka avulla parannetaan puolustusvoimien toiminnallista ja taloudellisesta tehokkuutta integroimalla samaan järjestelmään eri puolustushaaroja ja toimialoja palvelevia osioita.
Lisätietoja antavat hallitusneuvos Jouko Tuloisela puolustusministeriöstä p. 0295 140 412 ja KTM Raija Pihlainen Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskuksesta p. 0299 562450.
02.12.2016 13:12
Puolustusvoimat hankkii maapuolustuksen johtamisjärjestelmään liittyvää ohjelmistotyötä ja lisenssejä
Puolustusministeri Jussi Niinistö on valtuuttanut Puolustusvoimat hankkimaan maapuolustuksen johtamisjärjestelmään (MATI2) liittyvän ohjelmistotyön ja lisenssit kotimaiselta Profium Oy:ltä.
Hankinta liittyy Puolustusvoimien maapuolustuksen johtamisen tuen kokonaisuuteen. Hankinnan kokonaisarvo on enintään 9,585 miljoonaa euroa, ja toimitukset ajoittuvat vuosille 2017–2020.
Lisätietoja antavat puolustusministeriössä erityisasiantuntija Tommi Nordberg, puh. 0295 140 419, ja Maavoimien esikunnassa viestitarkastaja, eversti Eero Valkola, puh. 0299 800 (vaihde).
24.04.2017 13:20
Puolustusvoimat hankkii komentopaikka-ajoneuvojen varustelun suunnittelun ja toteutuksen
Puolustusministeri Jussi Niinistö on valtuuttanut Puolustusvoimat hankkimaan Maavoimien taisteluosastojen komentopaikka-ajoneuvojen varustelujen suunnittelun ja toteutuksen Laivasähkötyö Oy:ltä. Hankinta sisältää varustelujen suunnittelun, dokumentoinnin sekä käyttö- ja huoltokoulutukset.
Hankinta kuuluu Maapuolustuksen Johtoportaat -hankkeeseen. Tällä hankinnalla varusteltavia ajoneuvoja tullaan käyttämään taisteluosastojen eri esikuntien sekä viesti-, jääkäri- ja pioneerikomppanioiden liikkuvina komentopaikkoina. Ajoneuvoilla on liittymiskyky Maavoimien johtamisjärjestelmään.
Hankinnan kokonaisarvo on noin 7,1 miljoonaa euroa, ja toimitukset ajoittuvat vuosille 2017 - 2020. Hankinnan työllistävä vaikutus Laivasähkötyö Oy:lle ja välittömästi hankintaan liittyville muille yrityksille on 10 henkilötyövuotta.
Lisätietoja antavat puolustusministeriössä materiaaliyksikön johtaja Olli Ruutu, puh. 0295 140 410, Maavoimien esikunnassa viestitarkastaja, eversti Eero Valkola, puh. 0299 800 (vaihde) ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksessa kaupallinen asianhoitaja Päivi Seppä, puh. 0299 570 435.
10.01.2019 14:45
Puolustusvoimat hankkii järjestelmien elinkaaren tukipalveluja
Puolustusministeri Jussi Niinistö on valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan strategisen kumppanuussopimuksen mukaiset sotilasilmailun, meripuolustuksen sekä tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmäalan järjestelmien elinkaaren tukipalvelut Patria Aviation Oy:ltä vuodelle 2019. Palveluiden kokonaisarvo on noin 80,1 miljoonaa euroa. Hankinnan kotimainen työllistävä vaikutus on noin 500 henkilötyövuotta.
Vastaavanlaiset sopimukset on tehty myös Insta Groupin ja Combitech Oy:n kanssa. Insta Groupin kanssa tehty sopimus on kokonaisarvoltaan noin 9,8 miljoonaa euroa ja Combitechin 5,1 miljoonaa euroa. Molempien sopimusten työllistävä vaikutus kotimaassa on noin 50 henkilötyövuotta.
Hankinnat mahdollistavat järjestelmille käyttöasteen kaikissa valmiustiloissa.
Lisätietoja antavat puolustusministeriössä hallitusneuvos Jouko Tuloisela, puh. 0295 140 412 ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnassa tiedottaja Ville Tuokko, puh. 0299 570 126.
05.02.2019 11:57
Puolustusvoimat hankkii asiantuntijapalveluja tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien kehitykseen
Puolustusministeri Jussi Niinistö on 1.2.2019 valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen solmimaan hankintasopimuksen TVJ-järjestelmien (tiedustelu, valvonta, johtamisjärjestelmät) kehityksen ja palvelutuotannon tukemiseen Insta Defsec Oy:n kanssa. Asiantuntijapalvelujen toimitukset kattavat sopimusvuodet 2019–2021, minkä lisäksi hankintaan sisällytetään optio vuosille 2022–2023.
Hankinnan kohteena ovat puolustusvoimien TVJ-järjestelmien tukipalvelut ja niihin liittyvät henkilöstöresurssit. Hankinnalla parannetaan Logistiikkalaitoksen kykyä hoitaa materiaalihankintaprojekteja entistä joustavammin ja tehokkaammin. Lisäksi tavoitteena on parantaa puolustusvoimien suorituskykyjen rakentamisen ja ylläpidon kyvykkyyttä TVJ-järjestelmien elinkaaren kaikissa vaiheissa.
Hankinnan kokonaisarvo on noin 13,1 miljoonaa euroa. Hankinnan työllistämisvaikutus sopimuskaudella on noin 45 henkilötyövuotta.
Lisätietoja antaa puolustusministeriössä hallitusneuvos Jouko Tuloisela, puh. 0295 16001 (Valtioneuvoston vaihde) ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen Järjestelmäkeskuksessa eversti Reima Kuutsa, puh. 0299 800 (vaihde)
27.06.2019 11:55
Puolustusvoimat hankkii ilmatorjunnan johtamisjärjestelmien elinkaaren tukipalveluita
Puolustusministeri Antti Kaikkonen on valtuuttanut 20.6.2019 Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan ilmatorjunnan johtamisjärjestelmän ohjelmistoylläpitoa Insta DefSec Oy:ltä. Hankinnan kohteena olevat palvelut toimitetaan vuosina 2019-2022.
Hankintojen arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 3,9 miljoonaa euroa. Hankintaan sisältyy 2,3 miljoonan euron lisähankintavaraus, joka on voimassa 31.12.2022 asti.
Hankinnan työllistämisvaikutus kotimaassa on noin 24 henkilötyövuotta.
Lisätietoja antavat puolustusministeriössä erityisasiantuntija Marika Järvenpää p. 0295 140 051 ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnassa tiedottaja Ville Tuokko 0299 800 (vaihde).
Ihmetellä täytyy kyllä logiikkaa, että sopimuksiin neuvoteltu optio-osuuskin on huono asia! Oletko koskaan tehnyt järjestelmähankintoja???? Puolustusvoimat on kiinnittänyt sopimuksiin optio-oikeuden ostaa samoilla ehdoilla ja hinnoilla jotain tuotetta X vuoden ajan. Ilman optio-oikeutta pv olisi nyt ostanut tuon 13 miljoonan bumtsin kyseistä tuotetta ja muutaman vuoden kuluttua olisi neuvotellut uudelleen uusilla ehdoilla ja hinnoilla uuden sopimuksen. Mitään takeita sopimusehdoista tai hinnoista ei olisi ollut, olisiko tämä siis parempi tilanne?
Ei, ongelma ei ole optiossa itsessään. Ongelma on siinä, että tarve on ostaa X määrä tavaraa, mutta se hankinta on pakko pilkkoa osiin. Osiin pilkkominen taas lisää kustannuksia, joten sitä tuskin tehdään mielellään, vaan koska rahaa ei oikeastaan ole.
Jos kaikki tilataan kerralla, yksikköhinta on todennäköisesti alhaisempi. Toimittaja voi pitää tuotannon käynnissä ennustettavasti ja tasaisessa tahdissa, samoin toimittaja voi tilata alihankkijoilta tulevat komponentit isoissa erissä. Eikä ole tarvetta saarnata toimitusten ajallisesta hajauttamisesta, se onnistuu yhdenkin sopimuksen alla - ei 64 Hornetiakaan koottu riviin seisonta-alueelle odottamaan asiakkaalle luovutusta.