Rannikkopuolustuksen aselajiesittely.
elavamuisti.fi
Näin myös tämän heti tuoreeltaan. Nykyäänhän PV:n videot ovat visuaalisesti komeita mutta ne on leikattu CNN-yhteensopivaksi sillisalaatiksi, josta ei juuri mitään erota. Toisin oli ennen, kun näihin pätkiin todella panostettiin.
00:53 Filmin "pääosassa" on Hangon RtPston kapt Matti Eskola (kadettikurssi 69). Jäsen
@Commander osaa ehkä kertoa mistä jäi eläkkeelle.
02:04 Takimmaisen henkilön edessä vihreä Nokian valmistama keskussanomalaite. (Tätä havaintoa muokattu)
02:31 Viimeisiä pioneerien ponttoonialustoina toimineita Kraz kuorma-autoja myydään Kalkussa. Tässä vetää 130 K54 rannikkotykin ulos hallista.
02:35 Käsikirjoitustaa laadittaessa Nliitto oli vielä olemassa. Varminta siis puhua "Rannikkopuolustusharjoituksesta" eikä kuvata oikean hyökkäyksen tapahtumia. Paha NATO tosin sinne Hankoon oli YYA-aikana pyrkimässä.
03:37 "Perussuunta 37" tarkoittaa ampumaseksorin keskisuuntaa, johon tykki asetetaan asemaan. Ne on ennalta valmisteltu; tämä ohje ilmeisesti ainoastaan käsikirjoittajan ideoima. Henkilöstön taisteluvarustuksessa olisi hieman huomauttamista.
03:43 Isoissa harjoituksissa tulenjohtopaikkoja on useita joista johdetaan tulta vuorotellen ja yhtaikaa. Varotoimintaan on oma erillinen henkilöstö; kt:ssä heidät löytää ampumatoimistosta joka pysyy selvillä eri ammuntojen vaiheista ja varoalueen tarkastuksista sekä liikkumisrajoituksista. Varusmiehille ja ressuille tämä puoli ei näy lainkaan, ellei nyt joudu valvontatehtävään.
04:20 Tietokonetta en tunnista, muta sen yläpuolella on kynäpiirturi, jossa eriväriset tussikynät veteli viivoja A3 paperille. En enää muista mitä pääasiassa tallennettiin, mutta maalipiirroksen ampumasuuntineen sillä sai näppärästi. Usein osa puuttui kun jonkun värin tussikynä oli kuivunu. Joka värille ja viivanleveydelle piti olla oma kynä.
04:34 II MS aikana ja sitä ennen valmistetuissa raskaissa tykeissä putki oli vedettävä taakse kuljetusta varten ja taas takaisin kun ase laitetaan ampumakuntoon. En mä enää muista ketjun kireydestä mutta operaatiossa putki irrotetaan ensin kiinnikkeistään. SatTR:n varusmiehet onnistuivat kerran tiputtamaan yli 500 kg painavan putken maahan asti tässä hommassa kun olivat väsyneitä. Henkilökunnan asemiehet sai sen sitten pitkän iltapuhteen aikana takaisin paikoilleen.
05:07 Saman ajan tykeissä piti myös olla edeltäjä, jonka päälle lavettihaarat nostettiin. Irroitettavat nostotangot työnnettiin fiksusti lavettihaarojen reikiin. Ilman edeltäjää olisi tykin paino nostanu vetäjän etupyörät ilmaan. Ehkei ihan Krazista mutta olis ollu ennätyskevyt ohjaus. Tämä vaihe vaatikin tykkimiehistön kaikki voimat.
06:30 Keskussanomalaite, josta kuvaruudun näkymäkin näkyvissä. Nykyisin kaikissajohtamisajoneuvoissa ja -teltoissa on sisäkuvat kielletty. Näyttökuvan julkaisun seurauksia en edes osaa kuvitella! (Tätä kohtaa muokattu).
07:40 KTA merkintä kranaateissa paljastaa että nyt ammutaan kenttätyksitön kranaatteja. Merimaalikranukin tähän tornikanuunaan lopulta saatiin. Venäläinen tapa oli myös ylimaalata kupariset johtorenkaat: Suuri maa suuret toleranssit.
08:26 Nokian valmistama tykistölaskin, josta oli myös rt-versio. Käyttöjärjestelmien tasollahan Nokia ei varsinaisesti ole kuuluisa ja tässä PV:n oman Sähköteknillisen Tutkimuslaitoksen virkatyönä tekemässä ohjelmassa oli vikana, että se salli käyttäjän antaa näppäimistyöllä uusia komentoja kun vimpain vasta toteutti edellisiä. Tuloksena oli umpikuja ja palaaminen monta vaihetta taaksepäin. Tähän saattoi sortua kokenutkin käyttäjä; aloittelijat se sai täysin sekaisin ja epätoivon valtaan. Onneksi ei sillä tarvinu sotaan koskaan lähteä. Myöhemmin laite sai nopeamman prosessrin ja tämä vika korjaantui. Forumin vanhempi väki muistaa vielä 80-luvun tietokoneiden numerovalikot: !. Meriammunta 2- maa-ammunta jne..
08:43 Tässä ovat tykit ajaneet asemiin ja niille annetaan suunta, joka on mitattu ennalta. Isotöinen homma suuntakehä + mittavaijeritekniikalla, joka edelleen on paikantamisajoneuvon varamenetelmä.
RT ampuu liikkuvaa maalia, jolloin suuntaajia on kaksi. Apusuuntaaja laittaa sivulukeman. Tässä vasta laitetaan tykit valmiiksi. Kun tykit seuraavat liikkuvaa maalia tulee apusuuntaajan luureihin koko ajan muuttuva sivulukema, jota hän asettaa kiertokaukoputkeen. Se luetaan tietyllä rytmillä jolloin homma onnistuu harjoittelun jälkeen. Samoin suunnattiin ennen käsisuunnattavat laivatykit sekä raskas it seuranta-ammunnassa. Ohjaaja ei oo rt-mies, niin ei tietenkään tässä nähdä kuinka homma toimii käytännössä.
09:25 Rt:llä oli käytännöllinen suuntamittari, jossa kotimaisen mekaanisen kulmamittarin päälle oli istutettu kiikari. Liikkuvan rt:n loppuessa merimiehet myi osan vehkeistä pois kun ei niitä laivoissa tarvita. Eivät kysyneet olisko Maavoimat ollu kiinnostunu. (Havaintoa muokattu).
09:28 Nokian laseretäisyysmittari, jonka ikä näkyy laitteen koosta. Ei silmäturvallinen viholliselle!
09:50 100Tk:n lataaja työssä.
10:51 Linnakeheitin kuten jo arveltiin. Sillä pystyi ampumaan täysympyrän eikä tulitointaan tarvittu kun pari miestä minumissään.
11:20 Syöksyvene M76, joka lasikuiturakenteisena oli selvä parannus edeltäjäänsä: Ne oli lahonnu käyttökelvottomiksi! Kantoi ryhmän miehiä ja päinvastoin. Ryhmä jaksoi juuri ja juuri kantaa vehjettä mäkiä ylös ja alas. Traumaattinen kokemus, jota olen ennenkin muistellu. Tässä vähän nurinkurisesti, sillä linnakkeilla enimmäkseen harjoiteltiin vastahyökkäyksiä, joilla lyödään maihin päässyt vihollinen.
Ei varmaan kaikki menny oikein kun en kuitenkaan mikään rt.mies oon. Osaavammat korjatkoon.