Dragsvikin varusneito on toipumaan päin, joten laitan tähän kertomuksen, miten vuoden 1974 uhreja vaatinut onnettomuus meni. Tuleehan tästä pian 50 vuotta, ja aika monta ikäluokkaa on koulutettu sen jälkeen. Tämä kertoo siitä, että rauhan ajan palvelusturvallisuus on ollut jopa ihmeellisen hyvällä tolalla. Ollaan oltu kuitenkin vesillä ja harjoiteltu sotimaan.
Nytkin tästä tulee turvallisuussuosituksia.
Uskon, että sitaattioikeuden piiriin voi mahduttaa seuraavan kuvan laittamisen. Tuossa on suurin piirtein puoli sivua Helsingin Sanomia ilmeisesti Snappertunan onnettomuutta seuranneena päivänä eli 14.9.1974. Jutun kirjoittaja on Tapani Ruokanen, joka samana vuonna valmistui Sanoman toimittajakoulusta. Hänet tunnetaan varmaan parhaiten Suomen Kuvalehdestä (oli päätoimittaja vuosina 1996–2014).
Tallenne on siitäkin mielenkiintoinen, että sen myötä voi seurata, miten tuohon aikaan on juttu tehty. Miltei kaikkien halukkaiden kanssa jutellaan paitsi vainajan. Näkökulmatekniikkaa. Moniäänisyyttä. Miltei voi elää koko tapahtuman. Syyskuu, tuuli vaihteli 5-8 m/s välillä. Liikaa pikkuveneelle. Arvelen, että kun käännyttiin takaisin myötätuuleen maininki työnsi nokan pinnan alle ja vene vain katosi alta syvyyksiin.
Muoks. Niin huonosti näkyy että referoin: Olivat menossa Hästö-Busöstä Jussarön saareen. Vene tuntui keliin liian pieneltä, joten kääntyivät takaisin. Aalto imaisi veneen alta. Vene toimi vain kuljetusaluksena. Puurakenteinen vanerilla päällystetty vene, 40 hv:n motti. PV:n ohjeistuksen mukaan avomerelle sillä ei saanut mennä neljän boforin ylittävässä tuulessa. Nyt oltiin osapuilleen raja-arvossa.
Kolmen tunnin kuluttua neljä miestä pääsi luodolle. Toiset neljä ajelehtivat siitä ohi. Pelastuneet kiittivät kahta ylimääräistä pelastusliiviä ja bensakannuja, joita käyttivät lauttana.
Veneen päällikkö kehotti kellumaan, etteivät väsyttäisi itseään uimalla vaan antaisivat tuulen kuljettaa. Ironista kyllä, päällikkö oli hyvä uimari ja yritti itse uimalla mutta hukkui. Ne neljä, jotka uivat ylimääräisten kelluvan tavaran tuella, pääsivät luodolle, ja ne taas, jotka jäivät kellumaan, menivät tästä luodosta ohi. Kylmä kangisti kaksi heistä ja ote kanisterista kirposi. Yksi onnistui uimaan jollekin luodolle.
Silloin ei ollut oikein viestivälineitä. Puoli tuntia värjöttelivät, kunnes sivuuttava Nuoli-vene näki.
Kun tätä juttua kirjoitettiin, neljä uimaria oli jo palannut kertausharjoituksiin suorittamaan palvelustaan loppuun ja yksi oli vielä sairaalassa. Kolme menehtyi.