PV:ssa tapahtuneita onnettomuuksia ja läheltä piti-tilanteita

Panssariajoneuvo ajoi kolmostiellä ojaan
Julkaistu: 22.11.2013 17:20
Armeijan panssariajoneuvo häiritsee liikennettä kolmostiellä.

Armeijan panssariajoneuvo on ajanut kolmostiellä ojaan Nurmijärvellä.

Ojaanajo sattui pari kilometriä Nurmijärven liittymästä etelään päin. Poliisin tiedossa ei ole henkilövahinkoja.

Poliisi hoitaa paikalla liikenteenohjausta.

IS
 
Tilannehuone.fi:

Kouvola27.11.2013 9:12:31vaarallisen aineen onnettomuus, keskisuuri
2000 litran dieselsäiliötä kuljettanut armeijan kuorma-auto suistui jäiseltä tieltä ojaan Selänpääntiellä. Säiliö putosi kyydistä kuorma-auton kaaduttua kyljelleen, mutta pysyi ehjänä. Kyydissä olleet kaksi henkilöä toimitettiin Vekaranjärven varuskuntasairaalaan tarkastettaviksi.

Tilannehuone.fi, Poliisi, Kouvolan Sanomat

Kouvolan sanomat:
Armeijan kuorma-auto kaatui Selänpääntiellä
27.11.2013 11:04
Harjoitusleirille matkalla ollut puolustusvoimien kuorma-auto suistui tieltä liukkauden vuoksi keskiviikkona vähän kello yhdeksän jälkeen. Auto kääntyi kyljelleen ja mukana olleet tavarat putosivat kyydistä. Lastina oli muun muassa 2 000 litran dieselsäiliö, mutta siihen ei tullut vuotoa. Kyydissä olleet kaksi henkilöä on toimitettu lääkärin tarkastettaviksi.
Onnettomuuspaikka on Selänpääntiellä Verlan risteyksen lähistöllä. Paikalle järjestettiin liikenteenohjaus, mutta liikennettä ei jouduttu katkaisemaan onnettomuuden vuoksi. Armeija raivaa parhaillaan onnettomuuspaikkaa. Päivystävä palomestari Asko Rouhiainen arvelee, että työ saadaan valmiiksi kello 13:een mennessä.
Rouhiainen muistuttaa, että sivutiet ovat nyt erittäin liukkaita.
 
Metro:
panssari-pasi kolhi bussia Helsingin keskustassa
Helsingin keskustassa Unioninkadulla sattui keskiviikkona 4. joulukuuta tapahtumaketju, joka ei välttämättä ole ihan jokapäiväinen.
Puolustusvoimat oli heti puolen päivän jälkeen liikenteen seassa Pasi-panssariajoneuvollaan. Kello 12.35 panssariajoneuvon vasemmassa kyljessä roikkuneet kitkaketjut osuivat tien varressa pysäköitynä olleen linja-auton oveen. Bussin ovi vaurioitui.
Helsingin poliisi tutkii asiaa liikennerikkomuksena.
http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/panssari-pasi_kolhi_bussia_keskustassa/
 
5.12.2013 klo 16:45
Räjähdekeskus ampui vahingossa koeammunnoissa varusmiesten lähelle
Ammus oli räjähtämätön kipsiammus. Kukaan ei loukkaantunut.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle
Puolustusvoimien Räjähdekeskuksen koeammunnoissa Niinisalossa sattui läheltä piti -tilanne kenttäkanuunan kipsiharjoitusammuksella puolenpäivän aikaan. Tapahtumasta ei seurannut henkilö- tai materiaalivahinkoja. Kenttäkanuunan kipsiharjoitusammus ei sisällä räjähdeainetta.

Tapaus sattui, kun työntekijät ampuivat suora-ammuntamenetelmällä kenttäkanuunan kipsiharjoitusammuksen 300 metrin päähän olevaan pysäytysesteeseen. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä ammus kimposi pysäytysesteestä 510 metrin päähän puolustusvoimien Pohjankankaan harjoitusalueelle, jossa oli tapahtumahetkellä ryhmä Satakunnan tykistörykmentin varusmiehiä ja maastokuorma-auto.

Tapahtuma-alueella olleet Satakunnan tykistörykmentin varusmiehet ja maastokuorma-auto eivät olleet osallisina Räjähdekeskuksen koeammunnoissa vaan erillisessä alueellisessa tykistöharjoituksessa.

Kipsiharjoitusammusta käytetään räjähtävän ampumatarvikkeen korvikkeena turvallisuussyistä. Puolustusvoimat tutkii tapahtunutta.
 
Jos olisivat käyttäneet kovaa ammusta, niin kimmoketta ei olisi tapahtunut. Mutta toisaalta 300 metriä ei taida olla tapeeksi suojaetäisyyttä.
 
Osaako joku sanoa miksi kyseinen koeammunta tehtiin, eli mitä tuolla tutkitaan/simuloidaan?

PS. olisiko hiekkaeste (mainittiin jossain toisessa mediassa) ollut jäässä?
 
Osaako joku sanoa miksi kyseinen koeammunta tehtiin, eli mitä tuolla tutkitaan/simuloidaan?

PS. olisiko hiekkaeste (mainittiin jossain toisessa mediassa) ollut jäässä?

Kyseessä oli räjähdekeskus ja ammuksessa ei ollut räjähteitä, niin arvaan kyseessä olleen ruudin testaus. Kokeilivat, että onko ruuti yhä kuranttia varastoinnin jäljiltä.
 
Iltalehti:
Hawk-turman tutkinnassa ongelma: Tiedot suon pohjassa
Keskiviikko 8.1.2014 klo 06.00
Hawk-harjoitushävittäjien törmäyksen tutkinta takertelee. Valmista ei tule kuukausiin.

Hawkin kuomu oli paiskautunut keskelle suota. (PASI VIITALA)

Eloonjäänyt lentäjä on kuulusteltu kahteen kertaan. Kapteenin kertomusta pitäisi päästä vertaamaan tehtävänrekisteröintilaitteen tietoihin. Se on vaikeaa sillä toisen Hawkin laitteen tietoja ei ole saatu avattua ja toisen koneen laite on kateissa.
- Koneet, tai se mitä niistä on jäänyt jäljelle, on siirretty Kauhavalle. Tässä on nyt ollut juhlapyhät välissä mutta kohta pääsemme taas niiden kimppuun koko tutkintaryhmällä, ja vielä on myös muutama kuuleminen, kertoo tutkintaa johtava majuri Mikko Pekkala.
Pekkalan mukaan tutkijoiden hallussa olevan rekisteröintilaitteen tiedot on purettu mutta tiedot ovat suureksi osaksi lukukelvottomat.
- Yritämme saada materiaalia luettavaan muotoon.
Toisen turmakoneen vastaava laite on kateissa.
- Se on jossakin siellä suolla, tai järvessä tai se voi olla ojassa, Pekkala huokaa.
- Ensi viikolla teemme päätöksen, palaammeko maastoon ja yritämmekö sen laitteen jollakin keinoin paikantaa.
Inhimillinen virhe
Pekka korostaa, että tutkijat eivät edes tiedä onko kadonnut rekisteröintilaite vaurioitunut. Pahimmassa tapauksessa se ei ole edes yhteneä kappaleena.
Majuri Pekkalan mukaan tutkinnan valmistuminen vie vielä kuukausia. Hän ei uskalla luvata aikataulusta mitään.
Pekkala kuitenkin pitää hyvin todennäköisenä, että törmäys johtui inhimillisestä virheestä - ei teknisestä viasta. Mitään viitettä teknisestä viasta ei ole saatu.
Hawkien lentokielto peruttiin tästä syystä jo marraskuussa.
Sadan metrin turvaväli
Onnettomuus sattui Keski-Pohjanmaan Perhossa marraskuun 13. päivänä. Kolme Kauhavan ilmasotakoulun Hawk-harjoitushävittäjää harjoitteli ilmataistelua noin puolentoista kilometrin korkeudessa pilvien päällä. Koneet kaartelivat kuvitellun taistelutilanteen mukaisesti toistensa ympärillä.
Ohjeen mukaisesti koneiden ei pitänyt missään vaiheessa harjoitusta päätyä alle sadan metrin säteelle toisistaan.
Toisin kuitenkin kävi. Tuntemattomasta syystä kahden kapteenin ohjastamat Hawkit törmäsivät toisiinsa. Koneet romuttuivat pahoin maahansyöksyssä. Toinen lentäjistä pelastautui heittoistuimella, eikä saanut vakavia vammoja.
Toinen lentäjä kuoli välittömästi.
Henkiin jäänyttä lentäjää on kuultu kahteen otteeseen tutkijaryhmän toimesta ja hän on kyennyt kertomaan tapahtumista. Majuri Pekkala ei kuitenkaan voi julkisuuteen avata sitä mitä kapteeni on sanonut.
Molemmat turmalentäjät olivat Kauhavan lennonopettajia. Harjoitukseen osallistui myös 24-vuotias luutnantti. Nuorella luutnantilla ei kuitenkaan ollut törmäysaikaan näköyhteyttä kahteen muuhun koneeseen.

Toinen lentäjistä pelastautui heittoistuimella. Kuvassa laskuvarjoa. (PASI VIITALA)

Pasi Viitala löysi Hawkin osan maastosta viikonloppuna. Viitala on näyttänyt osaa metallimiehelle, jonka arvion mukaan osa on ollut jo pitkään ruosteessa. (ILMAVOIMAT)

Koneet repeytyivät pahoin maahansyöksyssä. Kuvassa palanen Hawkin runkoa. (ILMAVOIMAT)
PETRI ELONHEIMO
[email protected] - Suomen suurin uutispalveluilmedia.fi

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014010817905079_uu.shtml
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014010817905079_uu.shtml
 
Kolmetoista Pioneerirykmentin varusmiestä ja heidän kouluttajansa selvisivät kuin ihmeen kaupalla Keuruulla torstain vastaisena yönä sattuneesta telttapalosta.

- Henkilövahinkoja tuli ainoastaan henkisellä tasolla, mutta ne asiat on purkukeskustelussa käsitelty saman tien jo viime yönä, kertoo pataljoonan komentaja Juha Helle.

Helteen mukaan puolijoukkueteltta tuhoutui palossa täysin. Lisäksi varusmiesten varusteita paloi. Sotaharjoituksessa mukana olleet varusmiehet olivat tulipalon syttymishetkellä kello 23.45 juuri käyneet nukkumaan.

- Tässä oli onni onnettomuudessa, ettei kenellekään tapahtunut mitään, sillä palo eteni aika nopeasti.

Teltan syttymissyy ei ole vielä tiedossa.

- Ei kannata lähteä spekuloimaan. Se me tiedämme, että se on ulkopuolelta teltan katosta lähtenyt. Ja lähteenähän siellä kohtaa on kamiinan piippu. Mikä sitten on osunut kamiinan piippuun, niin se on sitten spekulointia, Helle toteaa.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288647616713.html
Onko kipinämiehestäkin tätänykyä jo luovuttu? Kaikki saa nukkua.
 
En tunne tätä tapausta, mutta jos majoitutaan kunnollisessa hajaryhmityksessä ja lähivartiomies hoitaa muutamaa telttaa kipinämikkona, niin huonossa tapauksessa aika pitkälle kerkeää telttapalo ennen kuin silmiin sattuu.

Hyvä ettei sattunut kuin ahistuslihakseen.
 
En tunne tätä tapausta, mutta jos majoitutaan kunnollisessa hajaryhmityksessä ja lähivartiomies hoitaa muutamaa telttaa kipinämikkona, niin huonossa tapauksessa aika pitkälle kerkeää telttapalo ennen kuin silmiin sattuu.
Hyvä ettei sattunut kuin ahistuslihakseen.

Kokeneella porukalla olemme kaikki tehneet tuota hommaa, jossa lähivartiomies hoitaa parit (hyvinkin lähekkäin olevat) teltat samalla, mutta en lähtisi varusmiesten kanssa luopumaan jokaisen teltan omasta tulivartiomiehestä.
 
Varusmiesten uhkaavan telttapalon syy selvisi - "väärä puuvalinta"

is: 31.1.2014 13:21, päivitetty: 31.1.2014 13:57

Keuruulla Pioneerirykmentin harjoituksissa torstaina tapahtuneen puolijoukkueteltan tulipalo sai alkunsa teltan katolle kiinnitetystä, kolmesta puusta tehdystä kolmiosta.

- Siinä oli teltan katolla puinen kolmio, johon naamioverkot oli kiinnitetty, jotta naamioverkot eivät osu kaminan putkeen. Puinen kolmio oli ottanut kaminan piippuun kiinni, kertoo pataljoonan komentaja Juha Helle.

Teltan päällä on laitettu naamioverkot, jottei vihollisille paljastuisi teltan sijainti ilmasta.

- Telttaa oli pitkään lämmitetty yhtäjaksoisesti ja puu oli kuumentunut. Oli tullut sopiva tuulenvire, joka puhalsi hiiltyneen puun liekkeihin ja siitä se lähti.


Siinä oli kyllä käytetty luonnonpuuta, mutta se oli ilmeisesti ollut pystyyn kuivunut. Puu ei ollut aivan tuoretta.



Puolijoukkueteltta syttyi Keuruulla torstaina tuleen sotaharjoituksessa olleiden varusmiesten mentyä nukkumaan. Tilanne oli uhkaava, mutta kolmetoista Pioneerirykmentin varusmiestä ja heidän kouluttajansa selvisivät loukkaantumatta.

"Siinä oli erittäin valpasta toimintaa"

Helle painottaa, ettei kukaan vartiossa olleista varusmiehistä nukkunut.

- Siinä oli erittäin valpasta toimintaa. Kun he havaitsivat tulen, he pyrkivät sen sammuttamaan, mutta tuli levisi niin nopeasti.

Pataljoonan komentajan mukaan onnettomuudessa oli kyseessä myös huonoa tuuria.

- Se puuvalinta oli ehkä ainoa väärä asia. Siinä oli kyllä käytetty luonnonpuuta, mutta se oli ilmeisesti ollut pystyyn kuivunut. Puu ei ollut aivan tuoretta.

Hänen mukaansa onnettomuudessa ei suoranaisesti pystytä osoittamaan mitään virheellistä toimintaa tai syyllistä, eikä aihetta ole enää lisätutkintaan.
 
IL:
Käsikranaatin sytytin räjähti varusmiehen käsiin Porissa

Lauantai 8.2.2014 klo 16.16

Harjoituskäsikranaatin sytytin räjähti varusmiehen kädessä lauantaina Porin prikaatin ampuma- ja taisteluharjoituksessa Säkylässä.
Ensitiedon perusteella varusmies loukkaantui tilanteessa lievästi. Puolustusvoimien mukaan räjähdyksen syynä oli sytyttimen käsittelyvirhe.

Varusmies sai tilanteessa ensiapua lääkintämieheltä ja kenttäsairaanhoitajalta, minkä jälkeen hänet kuljetettiin Porin keskussairaalaan tarkempaa tutkimusta ja hoitoa varten.

Puolustusvoimat tutkii tapahtunutta.

HENNI AUVINEN
[email protected]

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014020818021810_uu.shtml
 
Rynnäkkökivääri laukesi vahingossa - kaksi varusmiestä sairaalaan
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288656074802.html?pos=ok-trm-uutk

Kaksi varusmiestä toimitettiin tutkittavaksi sairaalaan, kun paukkupatruunoilla ladattu rynnäkkökivääri laukesi vahingossa Ilomantsin Hiienvaarassa keskiviikkona.
............
Rynnäkkökivääri laukesi aamupäivällä teltassa, kun rajajääkärikomppania piti taisteluharjoitusta.
 
Varusmies kuoli Porin prikaatissa
il Torstai 13.3.2014 klo 10.51

Porin prikaatissa sattui torstaiaamuna kuolemantapaus.

Kuolleen varusmiehen lähiomaiset ovat saaneet tiedon tapahtuneesta, ja samassa yksikössä palveleville varusmiehille on aloitettu kriisiapu.

Lounais-Suomen poliisi tutkii asiaa. Tapahtumaan ei epäillä liittyvän rikosta.
 
^ Uutista on jo siivottu, kun alunperin luki, että "poliisi ei kommentoi tekotapaa".

Poliisi siis vahvisti ensin, että kyse oli itsemurhasta, kun kerran rikosta ei epäillä. Yleensä tuollaisia asioita ei uutisoida.
 
Eipä tämä SK:n uutisointikaan paljon enää epäilyksen varaa jätä:

Porin prikaatin kranaatinheitinkomppaniassa palvellut varusmies löytyi torstaina aamupäivällä menehtyneenä kranaatinheitinkomppanian tiloista. Hänen epäillään saaneen surmansa ampuma-aseen luodista, mutta asiaan ei liity rikosta.

Ikävä juttu.
 
Eipä tämä SK:n uutisointikaan paljon enää epäilyksen varaa jätä:

Porin prikaatin kranaatinheitinkomppaniassa palvellut varusmies löytyi torstaina aamupäivällä menehtyneenä kranaatinheitinkomppanian tiloista. Hänen epäillään saaneen surmansa ampuma-aseen luodista, mutta asiaan ei liity rikosta.

Ikävä juttu.
Ainahan nuo on.


Joku vuosi tai kymmenen taaksepäin sattu jossai tykistön harjotuksissa huti mutta ei ollu kipsiammusta sillo. 155mm elävä jööti kimposi kivikosta ja jatko matkaa aika pitkään ennenkuin osui huoltoalueella olleen pakettiauton keulaan. Siitä oli kuvat lehdessä ja aika huonoon kuntoon oli pakun keula menny. Tuuria oli tuossakin sillä kranaatin sytytin oli jääny sinne kivikkoon eikä ammus räjähtäny. On saattanu muutama huokaus päästä.
 
Back
Top