Pahoittelut oman viestin lainaamisesta, mutta tätä on pakko vähän täydentää. Kun tavoittelee napakkaa ilmaisua voivat faktat jäädä epämääräisiksi. Nyt kävi juuri niin.Suto on ollut vahvasti mukana rajan hommissa pitkään. Turva taitaa olla ensimmäinen vartiolaiva sitten 50-luvun, jossa ei ole varauduttu sota-ajan vakiovarusteluun mallilla ITK - SRH - SPP - sonarit. Sonarit olivat joko runkoasenteisia, syvyytettävää mallia, tai sitten molempia. Myös Sonac PTA oli monessa vartiolaivassa vaihtoehtona.
Aseistetut alukset olivat pääosin ulkovartiolaivoja, poikkeuksena Telkkä-luokan ns. rannikkokanootit vuosituhannen vaihteessa ja mahdollisesti 60-luvun Viima, jonka luokituksesta en ole ihan varma. Eikä niissä kaikissa ollut listattua kalustovalikoimaa, vaan tapauskohtaisesti valikoituja osia siitä. Rajaviranomainen hankki alukset ja merivoimat varautui varustelemaan ne. Pääosa tavarasta ei ollut rauhan aikana matkassa.
Ja mitä Pariisin rauhaan tulee, niin eihän siinä torpedoja asejärjestelmänä kielletty, vaan torpedoveneet. Olihan meillä torpedoja käytössä sodasta aina jonnekin 80-luvun loppupuolelle saakka, varusmiehiä koulittiin torpedomiehiksi jne. Kulta-ajaksi voisi ( ahtaat reunaehdot huomioiden ) määritellä 60/70-luvut, jolloin sodanaikaiset sekalaiset romut oli poistettu ja merivoimilla oli kolme 53cm torpedotyyppiä käyttövalmiudessa. Yhteensä kaiketi toista sataa asetta torpedoveneitä ja saattajia varten. Nuo kolme tyyppiä olivat Saksasta Schnellbooteja varten sodan lopulla hankittu T/45, saattajien mukana tullut neuvostoliittolainen T/46 ja Nuoli/Vasama-luokkien torpedoveneille kaavailtu hiukan edellisiä kevyempi brittiläinen T/51.