Professori
Stefan Forssin mukaan Venäjän väitteet ovat kuitenkin pelkkä kulissi.
–
Vladimir Putin sanoi jo vuonna 2007, että INF-sopimus ei ole Venäjän intressissä, hän toteaa
Svenska Dagbladetin julkaisemassa
kirjoituksessaan.
Forss on ydinaseisiin ja asevalvontaan erikoistunut Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti sekä Suomen Sotatieteellisen Seuran ja Ruotsin kuninkaallisen sotatiedeakatemian jäsen.
Yhdysvallat ei hänen mukaansa ole missään vaiheessa virallisesti syyttänyt ballistisia ohjuksia ja risteilyohjuksia sisältävää Venäjän Iskander-järjestelmää INF-sopimuksen vastaiseksi, koska konkreettisia todisteita sen testaamisesta kielletyillä yli 500 kilometrin etäisyyksillä ei ole.
– Tämä ei kuitenkaan ole muuta kuin lainopillista INF-saivartelua. Sillä ei ole mitään tekemistä ohjusten todellisen suorituskyvyn kanssa, josta teknisfysikaalinen arviointi antaa aivan toisen tuloksen, Forss sanoo.
– Ballistinen ohjus kykenee lentämään 500–700 kilometriä ja risteilyohjus varovasti laskien 1 000 – 1 500 kilometriä. Suuremmat luvut ovat teoreettisia kantamia, pienemmät realistisia operatiivisia kantamia. Modernimmista versioista on ilmoitettu, ja niiden suorituskyky on vielä korkeampi.
Marraskuun lopulla presidentti Putin oli Forssin mukaan vaatinut, että Venäjän puolustusteollisuuden on nopeutettava ohjusten ja muun sotamateriaalin tuotantoa. Tähän hankkeeseen on määrä panostaa noin 106 miljardia euroa vastaava summa seuraavien kolmen vuoden kuluessa.
– Ydinaseet ovat Venäjän ydinase-establishmentille, asevoimille ja valtiojohdolle ylpeyden lähde, professori Forss kiteyttää.